Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Meconopsis Oranje 2020
Meconopsis Oranje 2020
05/22/2021
Meconopsis in de ochtendzon op 08 mei 2020.

De schijnpapaver (Meconopsis cambrica) is een meerjarige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). De plant wordt als sierplant gebruikt.
Vroeger stond de soort bekend als Papaver cambricum en in oude teksten zal dit synoniem nog voorkomen. Het is de enige soort uit het geslacht Meconopsis die van nature voorkomt in Europa.
De natuurlijke habitat is op vochtige, beschaduwde plaatsen op rotsige grond in Wales, Ierland, zeldzaam in Engeland en in Zuidwest-Frankrijk. Op de meest westelijke locaties is er een trend naar verspreiding naar meer open locaties waargenomen.
De bladeren zijn dubbel veerdelig. De schijnpapaver bloeit van mei tot juli. De 5 tot 8 cm grote bloemen zijn helder geel of oranje. De vier kroonbladen zijn in de bloemknop omgeven door twee behaarde, niet vergroeide kelkbladen. De kelkbladen vallen, zoals gebruikelijk in de papaverfamilie, af bij het begin van de bloei. De vrucht is een smal omgekeerd-eivormige doosvrucht. De plant breidt zich gemakkelijk uit door de grote hoeveelheid zwarte zaadjes die hij in de zomer verspreidt. Ongetwijfeld door zijn oorspronkelijke habitat koloniseert de soort gemakkelijk gaten en spleten in rotsige gebieden. Waarschijnlijk helpt deze achtergrond hem in urbane gebieden bij zijn verspreiding tussen stenen en onderaan langs muurtjes. bron: Wikipedia.
Detail: De oranje schijnpapaver bloeit in Nederland vaak voor het eerst op 30 april, Koninginnedag.