Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

20216386 Singraven
20216386 Singraven
10/28/2021
Een laantje met Amerikaanse Eiken in de buurt van Singraven op 28 okt 2021.

Sta je daar op een stralende windstille dag onder zo'n mooie Amerikaanse Eik, met alleen het geluid van een watervalletje en een ruisend beekje op de achtergrond.
Dwarrelen er een voor een blaadjes uit de top van de boom naar beneden. Je kunt ze bijna pakken, maar nog mooier is het om een enkel dwarrelend blad in diens tocht te volgen. Langzaam aan vormt zich in een cirkelvorm rondom de stam een bedje van bladeren.
Als er weer een voorbij dwarrelt, samen met nog een drietal, lijken ze te willen zeggen: "Laat ons maar voorbij dwarrelen, wij hebben onze klus erop zitten. Onze boom heeft voor dit jaar ook genoeg gedaan. Wij zullen er met zijn allen voor zorgen dat er volgend jaar weer nieuwe blaadjes aan zullen komen!"
In plaats van weemoed gaf het een mooi gevoel van berusting.

"De Amerikaanse eik (Quercus rubra) is een snelgroeiende boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika, maar wordt in Europa aangeplant als sierboom.
In België is de Amerikaanse eik voor het eerst in 1803 aangeplant bij het kasteel "De Mick" in Brasschaat.De soort is in Nederland in gebruik sinds 1825 en in het verleden ook in bossen op grote schaal aangeplant. Een nadeel van de soort is dat deze een brede en dichte kroon vormt en daardoor onder bosomstandigheden andere boomsoorten verdringt en geen ondergroei toelaat. Er zijn beheerders die vinden dat deze soort hier niet thuishoort en deze daarom willen kappen. De Amerikaanse eik kan 35 m hoog worden". bron: Wikipedia.