Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

20181744 Hanendoorn
20181744 Hanendoorn
10/20/2018
De Hanendoorn op 20 okt 2018: een blaadje 's ochtends met tegenlicht, half in groene zomertooi en naar onderen verlopend naar bruinrood.
Zie ook bij 'Songteksten': 'Le Vingt-Deux Septembre'.

De hanendoorn (Crataegus crus-galli) of hanenspoordoorn is een kleine boom of struik uit de rozenfamilie (Rosaceae), inheems in Noord-Amerika en in veel landen aangeplant als sierboom. De boom heeft witte bloemen, oranjerode vruchten, een helder oranjerode herfstkleur en lange kromme doorns. De plant komt in Nederland zeldzaam verwilderd voor.
De hanendoorn is een kleine boom die 6 tot 10 m hoog kan worden met een gladde grijze bast en een platte kroon. De takken zijn afstaand, de twijgen zijn onbehaard, rood- of paarsbruin met veel lange kromme doorns die 6 tot 10 cm lang worden. De bladeren zijn van boven min of meer glimmend, aan beide zijden onbehaard, groen, ongedeeld, elliptisch tot omgekeerd eirond, fijn gezaagd tot dubbel gezaagd en 6x3 cm groot. Het blad is vaak het breedst boven het midden en de bladvoet is versmald in een korte bladsteel. De bloemen zijn wit, met 2 of 3 stijlen, 1,5 cm groot in rechtopstaande onbehaarde tuilen. De vruchten zijn oranjerood, 1,5 cm lang, in trossen en blijven lang aan de struik. Samen met de oranjerood verkleurende bladeren geeft dit opvallende herfsttinten. Bron: Wikipedia.
Een geweldig boompje voor mus en koolmees om zich veilig in te kunnen verschansen tegen aanvallen van katten en roofvogels.