Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

20160522 Zandweg Mosbeek
20160522 Zandweg Mosbeek
11/30/2016
Zomereiken in herfstblad aan de zandweg in het Mosbeekdal bij Vasse op 28 november 2016.

De zomereik (Quercus robur) is een zeer lang levende, Europese, hardhout leverende boom. De bladeren van de zomereik verteren zeer moeilijk wat zijn invloed heeft op de strooisellaag in het bos.
De eik heeft zich sinds de laatste ijstijd (Weichselien) vanuit Zuid-Spanje, Zuid-Italië en het zuiden van de Balkan naar het noorden over Europa verspreid. De Nederlandse en Belgische autochtone eiken komen oorspronkelijk uit Zuid-Spanje en Zuid-Italië. Daarnaast zijn er in Nederland en België ook veel eiken afkomstig uit verschillende andere gebieden aangeplant. bron: Wikipedia.

"Kom je verbazen in het Dal van de Mosbeek. Zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. De Mosbeek en de watermolens van Frans en Bels zijn uw bezoek zeker waard. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je hier prachtige doorkijkjes met unieke planten en dieren. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers. Vanuit het bezoekerscentrum de Molen van Frans kun je verschillende wandelingen maken. Laat je verrassen door de markante Mandercirkels of geniet van het uitzicht vanaf de Galgenberg". bron: Landschap Overijssel.