Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Vrije Fotografie | Landschap en Natuur | Herfst

Herfst, ook wel najaar genoemd, is een van de vier seizoenen die de natuur kent. In dit album een impressie van dit seizoen in 2016 , 2017, 2018, 2019 en 2020. Een kleine ode aan mooie herfstbomen als Hanendoorn, Plataan, Amerikaanse Eik, Moeraseik, Esdoorn, Amberboom en Malus.

Dat het klimaat in Nederland verandert is ook te merken in de fotografie van de natuur. Met name bij de herfstfoto's van 2018 is het opvallend hoe de lange droogte daar invloed op heeft gehad. Veel bomen verkleuren nauwelijks, maar lijken vooral uit te drogen. Dit duidt erop dat ze ook eind oktober nog steeds met hun wortels nauwelijks bij het grondwater kunnen komen. Zo zien we beuken die verdorren in plaats van te verkleuren en blad dat afvalt, terwijl het anders, bruin verkleurd, tot de lente aan de bomen blijft hangen. Ook opvallend is het dat waar normaal in de herfst de knoppen van de bladeren van het volgend jaar al goed zichtbaar zijn, dit nu bij veel bomen niet het geval is.
De grote vraag is wat er in de lente van 2019 gaat gebeuren. Zullen deze bomen en struiken toch weer uitlopen? En hoeveel weerstand hebben ze tegen een mogelijke nieuwe droogte? 2050 is duidelijk al dichterbij dan velen van ons geneigd zijn te zullen willen geloven.
Dat er in dit album toch nog een aantal mooie herfstfoto's van 2018 staan ligt onder meer aan de keuze van de gefotografeerde boomsoorten. De Amerikaanse Eik en de Hanendoorn bijvoorbeeld lieten mooi verkleurende bladeren zien. En fotografie is natuurlijk gedeeltelijk manipulatie van de werkelijkheid, nog los van fotobewerkingen: je laat zien wat je wilt laten zien en gaat daar naar op zoek.

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.