Herfst, ook wel najaar genoemd, is een van de vier seizoenen die de natuur kent. In dit album een impressie van dit seizoen in 2016 , 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021. Een kleine ode aan mooie herfstbomen als Hanendoorn, Plataan, Amerikaanse Eik, Moeraseik, Esdoorn, Amberboom en Malus.
Dat het klimaat in Nederland verandert is ook te merken in de fotografie van de natuur. Met name bij de herfstfoto's van 2018 is het opvallend hoe de lange droogte daar invloed op heeft gehad. Veel bomen verkleuren nauwelijks, maar lijken vooral uit te drogen. Dit duidt erop dat ze ook eind oktober nog steeds met hun wortels nauwelijks bij het grondwater kunnen komen. Zo zien we beuken die verdorren in plaats van te verkleuren en blad dat afvalt, terwijl het anders, bruin verkleurd, tot de lente aan de bomen blijft hangen. Ook opvallend is het dat waar normaal in de herfst de knoppen van de bladeren van het volgend jaar al goed zichtbaar zijn, dit nu bij veel bomen niet het geval is.
De grote vraag is wat er in de lente van 2019, 2020, 2021 en daarna gaat gebeuren. Zullen deze bomen en struiken toch weer uitlopen? En hoeveel weerstand hebben ze tegen een mogelijke nieuwe droogte? 2050 is duidelijk al dichterbij dan velen van ons geneigd zijn te zullen willen geloven.
Dat er in dit album toch nog een aantal mooie herfstfoto's van 2018 staan ligt onder meer aan de keuze van de gefotografeerde boomsoorten. De Amerikaanse Eik en de Hanendoorn bijvoorbeeld lieten mooi verkleurende bladeren zien. En fotografie is natuurlijk gedeeltelijk manipulatie van de werkelijkheid, nog los van fotobewerkingen: je laat zien wat je wilt laten zien en gaat daar naar op zoek.
In de natuur lopen de seizoenen eigenlijk iets voor op onze kalender. En eigenlijk is het toch ook een beetje raar dat wij de zomer laten beginnen op de langste dag, als de dagen dus al weer korter gaan worden? En hoe vaak heersen er half februari op een mooie zonnige dag niet al een beetje lentekriebels? Wat mij betreft zou alles een kleine maand naar voren verschoven mogen worden, zoals dat ook gebeurt op de 'Meteorolgische Kalender'. Die hantering van de seizoenen/jaargetijden is op deze site daar dan ook een beetje op aangepast.
Zoeken kan middels het navigeren met de muis over de miniaturen, waarmee de titels zichtbaar worden.