Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Vrije Fotografie | Songteksten

Een beetje geïnspireerd door Art Kane, zijn Lay Lady Lay, luister hier, hier of vanaf 3.39.33 in de 'Bob Dylan - Nashville Sessions 1969 & More (Nashville Skyline Sessions, Self Portrait Sessions)', van Bob Dylan uit The Persuasive Image, liep ik al langer rond met het idee om songteksten van bekende en vooral mij aansprekende artiesten te koppelen aan fotografische beelden. Geen portretten van muzikanten, zoals in het 'Contouren' album, maar foto's die de songteksten trachten te verbeelden. Soms is het een zoektocht om een passend beeld te creëren bij een tekst, maar het overkomt me ook wel dat ik een foto maak als de associatie met de song spontaan opkomt. Het idee is eigenlijk een soort van virtueel museum te creëren. Kijken naar afbeeldingen, songteksten lezen en met de koptelefoon opgaan in de muziek.

Er zijn veel mooie songs over de liefde. Daarmee samenhangend gaan veel liedjes ook over verdriet. Mag Dirk de Wachter zich, terecht en gekwalificeerd, 'De Verdrietdokter' noemen en Rika Ponnet de 'Liefdesexpert', in alle bescheidenheid kwam in mij het begrip 'Songdokter' op. Het begrip kan ik nergens vinden, maar er lijkt best behoefte aan te bestaan, al was het maar vanuit mijzelf. Vandaar vanaf vandaag: 'Songteksten' van 'De Songdokter'.

Muziek stelt me gerust: er zijn meer mensen zoals ik’: waarom jongeren troost putten uit popmuziek. Bron: DeMorgen 22 jun 2019.
"Tussen ons 12de en 22ste levensjaar ondergaan onze hersenen heel wat veranderingen en worden de neurologische connecties die we maken met een lied extra verstevigd door verhoogde emotionele waarde die dan weer een boost krijgt door puberale groeihormonen. Hierdoor worden de favoriete liedjes uit onze jeugd stevig verankerd in onze hersenen, en wekken ze nog steeds een grote emotionele respons op wanneer we er op latere leeftijd opnieuw mee geconfronteerd worden."

In Songteksten onder meer: 'The Weight' (The Band, nieuw), 'Too Country' (Bill Anderson), 'I Threw It All Away' (Bob Dylan), 'Positively 4th Street' (ook Dylan), een vernieuwde 'Girl From The North Country' en 'I Still Miss Someone' (Bob Dylan en Johnny Cash), 'Les Passantes', 'Les Amoureux Des Bancs Publics', 'La Mauvaise Réputation' en 'Le Vingt-Deux Septembre', deze laatste vier van Georges Brassens. Verder onder meer nog 'Why Worry' (Dire Straits) en een blaadje 'Politiek'

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.