Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Zondebok
Zondebok
11/19/2022

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'Zondebok' 19 nov 2022 (laatst bijgewerkt op 03 feb 2023)

Zie ook: 'Vrijheid Van Meningsuiting', 'Vluchtelingen', 'Black Lives Matter', 'De Ware Hollander', 'De Fuik' en de 'Rutte Doctrine'

Hoe kom je zo op dit onderwerp? Nou, je hoeft de media er maar op na te slaan of het onderwerp staat wel centraal in de discussie, al dan niet bewust.

Eerst maar weer eens eventjes naar de eenvoudige uitleg van het begrip 'Zondebok'.

'De zondebok – Betekenis en herkomst' Bron: Historiek 29 aug 2022
"In de psychologie is het zondebokmechanisme bekend. Hiermee doelt men op het fenomeen dat binnen groepen en sociale verbanden, zowel grote als kleinere, vaak één persoon wordt aangewezen die als een soort zondebok fungeert. De leden van de groep projecteren problemen of frustraties op deze persoon, meestal de zwakste in de groep. Zodra deze persoon uit de groep verdwijnt wordt vaak een nieuwe persoon tot zondebok verkozen."

'Zondebok' Bron: Wikipedia
"Als uitdrukking is een zondebok iemand die beladen wordt met de schuld van een gebeurtenis, zodat over de eigenlijke schuldvraag niet meer hoeft te worden nagedacht."

Kortom: wie niet in mijn 'Bubble' past is al gauw de 'Zondebok'. Nou bleek in 'De Ware Hollander' dat wij zeventien miljoen 'Bubbles' hebben en dus potentieel ook evenzovele 'Zondebokken'.
Dat maakt het in Nederland dan, gelukkig maar zou je zeggen, ook een stuk lastiger om dé 'Zondebok' aan te wijzen. Anderzijds: keus genoeg voor de echte liefhebber.
De conclusie over 'De Ware Hollander' is, tenminste op dit vlak, toch ook wel weer een beetje geruststellend: 'Wat ons verbindt, is dat niets ons verbindt'?

(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'


03 feb 2023:
'Het demonstratierecht staat onder druk' Bron: OogTV 03 feb 2023
"Het recht om te demonstreren staat onder druk, aldus hoogleraar Jan Brouwer, gespecialiseerd in openbare orde. Milieuactivisten lijken harder te worden aangepakt dan andere demonstranten."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

26 jan 2023:

'‘Tafelplakker’ Jinek en vijf andere activisten opgepakt voor oproep blokkade A12, Amnesty luidt noodklok' Bron: AD 26 jan 2023
"Zes klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion zijn vanochtend vroeg thuis opgepakt omdat ze via social media opriepen om zaterdag de A12 te blokkeren. Het Openbaar Ministerie vindt dat gevaarlijk en beschouwt de oproep daarom als opruiing. Mensenrechtenorganisaties, advocaten en Kamerleden vinden de arrestaties buitenproportioneel. GroenLinks heeft Kamervragen gesteld."
De actie van het OM leidt tot een verdere polarisatie in de samenleving, stelt Amnesty. "Het is alleen maar bedoeld om de activisten te criminaliseren. Daar zijn wij wel even stil van. Wij hebben altijd gedacht: dit kan niet in Nederland. En nu gebeurt het gewoon recht voor onze neus."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

27 dec 2022:
'Kabinet gaat vol in tegen rechtbanken die vinden dat asielzoekers gezin wel naar Nederland mogen halen' Bron: Tubantia 27 dec 2022
"Het kabinet haalt alle juridische procedures uit de kast om te voorkomen dat asielzoekers de komende maanden toch hun gezinnen naar Nederland kunnen halen. Zo vraagt ze de Raad van State enkele recente uitspraken van rechtbanken voorlopig te schorsen, blijkt uit een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer."
"Vorige week spraken zeker vier rechtbanken een vonnis uit waarin immigratiedienst IND de opdracht kreeg om verschillende asielzoekers alsnog te helpen hun gezinnen naar Nederland te halen. 'Die uitspraken maakten gehakt van de zogenoemde nareis-stop' die het kabinet in oktober instelde."
En op wiens kosten procedeert de overheid? Precies: op die van de burgers van Nederland.
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

26 dec 2022:
'Hoe de betekenis van woke veranderde in 2022' Bron: NOS 26 dec 2022
"Langzamerhand is woke in het algemeen taalgebruik een negatief begrip geworden. Het wordt als scheldwoord gebruikt. Ik schrik ook van de uitspraken van minister Yesilgöz", vervolgt Roelofs. De minister noemde woke een problematische beweging die de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt maakt aan subjectieve emoties. "Het werkt paradoxaal, want het 'anti-wokisme' begaat zelf precies het soort uitsluiting waar het woke van beticht. Het gaat kritisch analyseren van cultuur in het onderwijs juist tegen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 dec 2022:
'Kamerlid Kauthar Bouchallikht: 'Moslim zijn kan op verschillende manieren'' Bron: Interview Sheila Sitalsing met GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht in De Volkskrant van 22 dec 2022
"De ene keer hoor je dat er minder, minder, minder Marokkanen moeten zijn, de andere keer zit je ergens te wachten vanwege je studentenbijbaantje als notulist en komt er iemand binnen die zegt 'Ah, u bent de nieuwe schoonmaker!' En als je vervolgens van de premier hoort dat je je 'gewoon moet invechten', denk je: o wacht, we zijn allemaal Nederlanders, maar sommigen moeten bewijzen dat ze dat zijn."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 dec 2022:
'Rechter geeft kabinet weer tik op vingers: ook Turkse asielzoeker mag gezin laten overkomen' Bron: AD 22 dec 2022
"De nareisbeperking voor asielzoekers die deze zomer door het kabinet is ingesteld, is in strijd met zeker vijf wetten en internationale verdragen. Dat oordeelde de rechtbank in Breda vanmiddag. Een Turkse politieke vluchteling mag daarom alsnog per direct zijn gezin naar Nederland laten komen."
En dan moet het geloofwaardig overkomen als Mark Rutte excuses aanbiedt voor ons Slavernijverleden?
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

20 dec 2022:
'Molukkers beledigd door Rutte: 'Mensen hebben geen idee van onze geschiedenis'' Bron: RTV Drenthe 20 dec 2022
RMS-president John Wattilete is "diep gekwetst" dat Rutte de Molukkers onder "de Indische gemeenschap" schaart. "Daarmee laat u als minister-president zien nog steeds over een ernstig tekort aan historisch besef te beschikken", schrijft hij. "Met deze opmerking geeft u wederom blijk van het feit, dat u zich nog steeds niet realiseert, dat de Molukse KNIL-militairen en hun gezinsleden onvrijwillig en voor tijdelijke duur in 1951 naar Nederland zijn overgebracht en jarenlang slecht zijn behandeld door de Nederlandse staat."
Voor Lumalessil-Metiarij voelt het alsof de Molukkers zelfs minderwaardig zijn. "Toen de KNIL-Molukkers naar Nederland kwamen, werden ze 'onthoofd'. En dat terwijl de Molukkers vochten voor de Nederlandse driekleur", zegt ze verhit. "Dat deden ze voor het Koningshuis. 350 jaar lang deden de Molukkers trouw dienst voor het KNIL, zonder dat het ons iets ten goede kwam."
"Wij zijn hier niet naartoe gekomen voor een beter leven hè, of omdat we op zoek waren naar werk", verzucht ze. "Wij worden nog steeds gezien als treinkapers en worden over één kam geschoren. Mensen hebben geen idee van onze geschiedenis. En dat begint steeds meer te knagen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

20 dec 2022:
'Gerard Spong: Voorkom oeverloos gemekker over schadevergoedingen voor slavernij en stel een simpele daad' Bron: Column Opinie Gerard Spong in De Volkskrant van 20 dec 2022
"Voor de huidige burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, zou deze enigszins groezelige achtergrond van haar ambtswoning wellicht reden kunnen zijn te verhuizen naar een minder beladen behuizing. Dat zou ook een optimaal moreel gebaar zijn naar de gemeenschap."
Wat een selectieve rancune jegens Femke Halsema. Waarom niet, om maar eens wat te noemen, een lijntje zoeken richting het fortuin waar de Oranjes over kunnen beschikken en een onderzoek naar de mogelijke linken met ons koloniaal verleden? Even ter herinnering: 'Waarom juist de koning excuses zou moeten maken voor de slavernij' Bron: Philip Dröge in Trouw 06 nov 2021
"Als iemand excuses moet maken voor de slavernij, is het de koning, vindt schrijver Philip Dröge. De Oranjes hebben een directere link met het verleden dan gekozen politici. En ze profiteren er nog altijd van."
"De Oranjes hebben hun rijkdom en positie rechtstreeks te danken aan hun voorvaders uit de tijd van de slavernij en het cultuurstelsel."
"Dankzij hun belastingvrijheid is het koninklijk vermogen bovendien niet afgenomen, maar juist gegroeid. De basis vormde onder andere het aandeel NHM, een instelling die via allerlei fusies nu bekendstaat als ABN Amro. Het is een beursgenoteerde bank waar jonge prinsen en prinsessen nog altijd graag stagelopen."
En waarom geen linkjes naar het moderne en zelfs actuele kolonialisme? Waarom geen linkjes naar rascisme en discriminatie van diezelfde regering Rutte? Dit bijvoorbeeld: 'Inheemse bewoners Suriname voelen zich niet gekend in excuses: 'Niemand luistert naar ons'' Bron: NOS 22 dec 2022
'Spong' (Bron: Wikipedia) houdt toch niet toevallig zelf kantoor in een luxe Amsterdams Grachtenpandje, aangewezen tot Werelderfgoed door de UNESCO (Bron: Wikipedia), met een bezoedeld verleden?
'Boot Huren Amsterdam Blog' Bron: Boot Huren Amsterdam 01 nov 2018
"Tussen 1600 en 1700 beleefde Nederland grote economische groei. Amsterdam was een belangrijke spil in de internationale handel, mede door het succes van de VOC. De Amsterdamse havens en pakhuizen waren het doorgeefluik van grondstoffen die wereldwijd werden verhandeld. De gegoede burgerij in Amsterdam profiteerde hier het meest van. Samen met de economische groei groeide ook het aantal inwoners van de stad. Er ontstond een tekort aan woonruimte in het oude stadscentrum. Daarom lieten de vermogende kooplieden en bankiers statige grachtenpanden bouwen."
"Mede door het succes van de VOC"
'Amsterdam en Slavernij' Bron: Gemeente Amsterdam Stadsarchief
"De stad Amsterdam was vanaf het eind van de zestiende eeuw tot met de negentiende eeuw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Als belangrijkste zetel van de West-Indische Compagnie (WIC) en mede-eigenaar van de Sociëteit Suriname was Amsterdam direct betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Daarnaast waren talloze Amsterdammers direct of indirect bij slavernij en slavenhandel in Oost en West. De weerslag van deze betrokkenheid vind je in de Amsterdamse archieven. De archieven van de stad, van handelshuizen, familiearchieven en niet in de laatste plaats in de notariële archieven."
"Daarom lieten de vermogende kooplieden en bankiers statige grachtenpanden bouwen." 'Sporen van slavernij' in Amsterdam Bron: Gemeente Amsterdam Stadsarchief
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

10 dec 2022:
'Buitenlandse media over stuntploeg Marokko: 'Een fantastische bladzijde in de geschiedenis'' Bron: AD 10 dec 2022
Wat nu Mark Rutte, Dilan Yeşilgöz-Zegerius & Co? Keihard aanpakken dat 'tuig', of zijn we nu plotseling fan van Marokko?
Update: het AD heeft nu al, 11 dec 2022, de kop boven het artikel gewijzigd van 'Buitenlandse media over stuntploeg Marokko: 'Een fantastische bladzijde in de geschiedenis'' naar 'Buitenlandse media roemen Sofyan Amrabat na nieuwe stunt: 'Eén van de grote sterren van het WK’'. Toch wel opmerkelijk en volgens de lijn van Erik Saelens*. Zie ook hieronder op 09 en 10 dec 2022
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

10 dec 2022:
'Amsterdammers leven mee met Marokko op het WK: 'In het elftal zitten alle culturen'' Bron: Hans van der Broek in Het Parool 10 dec 2022
"Als Amsterdammer zie ik dat Marokko het onmogelijke presteert. De Marokkaanse gemeenschap is ruim vertegenwoordigd in Amsterdam. Hun vreugde-explosie is mooi om te zien."
"Amsterdam is Ajax, en Ajax heeft een historie met Marokkaanse spelers. In dit elftal Ziyech en Mazraoui, en in het verleden El Hamdaoui, El Ghazi, Boukhari en Nouri natuurlijk. Ik zag hoe de spelers van Marokko in de kleedkamer Nouri eerden. Dat ontroerde me echt."
Wat nu Mark Rutte, Dilan Yeşilgöz-Zegerius & Co? Keihard aanpakken dat 'tuig', of zijn we nu plotseling fan van Marokko? Wat adviseert onze Spindoctor nu? Wat levert het meeste kiezers op? Lastig, lastig.
Toch weer even een belletje naar Erik Saelens*: "Welaan, houd u een beetje in heb ik geadviseerd en wacht nog efkens af hoe ver Marokko komt. Volg de media, de talkshows en de peilingen een beetje en kijk dan hoe den Hollander reageert op hun resultaten. Vervolgens kunt ge hierop afstemmen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

09 dec 2022:
'Marokkanen juichen voor zoveel meer dan voetbalsucces, schrijft Abdelkader Benali' Bron: Essay Abdelkader Benali in De Volkskrant van 09 dec 2022
"De Europese Marokkanen dragen een dubbele last. Van jongs af aan hebben ze te maken hebben gehad met racisme, discriminatie en islamofobie. Hun Europa is het Europa van de segregatie, de gastarbeiders, de sociale ellende."
Wat nu Mark Rutte, Dilan Yeşilgöz-Zegerius & Co? Keihard aanpakken dat 'tuig', of zijn we nu plotseling fan van Marokko?
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

09 dec 2022:
'Grenspolitie houdt migranten vast in geheime gevangenissen langs EU-grens' Bron: NOS 09 dec 2022
"De migranten worden in Bulgarije, Hongarije en Kroatië opgesloten in kooien, afgesloten bestelbussen of containers. Voor ze de EU uit gezet worden, krijgen ze te maken met fysieke mishandeling. Ook hebben de mensen geen toegang tot toiletten of stromend water en krijgen ze geen eten en drinken."
"Het opsluiten van migranten wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie. Bulgarije, Kroatië en Hongarije kregen gezamenlijk 627 miljoen euro uit het Europese Interne Veiligheidsfonds en het Asiel, Migratie en Integratiefonds. Hongarije betaalde drie gevangenistrucks uit het fonds om illegale vluchtelingen te deporteren. Het Bulgaarse politiebureau met de kooi werd daarnaast ook nog gerenoveerd met EU-geld."
Zie ook hieronder Raoul du Pré over Mark Rutte, de EU en asielfrustraties op 06 dec 2022
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

06 dec 2022:
'Nederland reageert zijn eigen asielfrustraties af op Bulgarije' Bron: Raoul du Pré in De Volkskrant van 06 dec 2022
"Hier laadt het kabinet de verdenking op zich dat verzwegen binnenlandse motieven een doorslaggevende rol spelen. Net nu de regeringscoalitie in de aanloop naar de belangrijke Eerste Kamerverkiezingen zoekt naar manieren om de migratie in te perken, komt het natuurlijk niet van pas om de grenscontroles in het oosten verder te versoepelen."
"Premier Mark Ruttes verwachting dat voor Bulgarije misschien ‘ergens volgend jaar’ alsnog het licht op groen kan, vergroot het vermoeden dat het vooral draait om de juiste politieke timing. De moeizame formulering van zijn bezwaar tegen Bulgarije (‘je zou theoretisch het risico kunnen lopen dat via zo’n land een migratiestroom op gang komt’) maakt zijn zaak er niet overtuigender op."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

06 dec 2022:
'Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren voor rechter wegens rijden zonder rijbewijs, riskeert celstraf' Bron: AD 06 dec 2022
"Tweede-Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie moet vrijdagmorgen voor de rechter komen. Hij reed door rood op een snorfiets, terwijl de rechter hem eerder zijn rijbewijs al had ontnomen. Daardoor riskeert hij een gevangenisstraf van veertien dagen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

02 dec 2022:
'Alleen hooligans van Marokkaanse afkomst zorgen voor ophef' Bron: Opinie Stigmatisering Mohammed El Baroudi in Trouw 02 dec 2022
"Maar het containerbegrip ‘Marokkanen’ is nog steeds de meest sexy rode lap voor maatschappelijke ophef. Het doet er al niet meer toe waar de ophef vandaan komt. Of het nou gaat om uitspraken van rappers van Algerijnse komaf of om denkbeeldige ‘treinmarokkanen’: de PVV vraagt wel om een ‘Marokkanendebat’. Met steun van BBB, FvD, Van Haga en JA21. Datzelfde JA21 waar Rutte tijdens de formatie ‘serieus’ naar keek."
"Het kostte justitieminister Yesilgöz (VVD) nog geen halve avond om te tweeten dat deze ‘relschoppers’ zich moesten schamen voor hun ‘abjecte, misdadige gedrag’. Dezelfde minister die een paar dagen later pas tijdens het Vragenuurtje tot de conclusie kwam dat je zwart geschminkte relschoppers in Staphorst beter geen ‘tegendemonstranten’ kunt noemen."
"Mark Rutte geeft wekelijks gastles in de Schilderswijk. Uiteraard denkt hij nog lang niet aan stoppen: na zijn premierschap wil hij fulltime lesgeven. Zal hij die jonge tiener in zijn klaslokaal dan op een maandagochtend na de zoveelste ophef het eerlijke verhaal vertellen? Namelijk dat hij het in theorie ver kan schoppen, maar dat hij in de maatschappelijke realiteit te maken krijgt met twijfel. Niet het voordeel van de twijfel, maar de twijfel door het vooroordeel, want in het maatschappelijke debat is hij een lijdend voorwerp dat bij voorbaat verdacht is."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

01 dec 2022:
'ME in actie in grote steden na voetbalwinst Marokko, minister haalt weer fel uit naar ‘relschoppers’' Bron: AD 01 dec 2022
"Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) haalde gisteravond opnieuw hard uit naar de relschoppers. ,,Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is”, aldus de bewindsvrouw. Zij zag hoe de politie weer werd bekogeld met onder meer zwaar vuurwerk. ,,Explosieven dus”, aldus Yesilgöz. Zij noemt de gang van zaken ‘intens triest’."
"Ook afgelopen zondag had Yesilgöz geen goed woord over voor deze ‘relschoppers’. Zij zei dat die vervolgd moeten worden ‘voor dit abjecte, misdadige gedrag’."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

23 nov 2022:
'Een partij verbieden? Alleen in het uiterste geval, zegt Bastiaan Rijpkema: 'D66 wil een shortcut, gericht op Forum'' Bron: Interview Haro Kraak met rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema in De Volkskrant van 23 nov 2022
"Nu is de hele discussie over het verbieden van partijen gekaapt door de constante ophef over Forum voor Democratie, waardoor het zal lijken dat de regering op FvD-missie is als er nu een nieuw wetsvoorstel wordt ingediend. Het gaat al tijden over tribunalen in het parlement en als straks het debat over een partijverbod wordt gevoerd, zal dat heel moeizaam worden."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

23 nov 2022:
'Universiteit Groningen: extremisme onvoldoende herkend in Noord-Nederland' Bron: NOS 23 nov 2022
"Jihadisme vinden mensen spannend, vreemd en dus eng", citeren ze een van de geïnterviewde gemeentemedewerkers. Volgens de ambtenaar geldt voor "rechts en antioverheid" dat er meer mensen zijn die dat vinden. "Dus dan is het allemaal minder erg". "Signalen op rechts", herkent ook een collega, "worden niet meteen geïnterpreteerd of gesignaleerd als extremisme of radicalisering".
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

23 nov 2022:
'Extremisme groeit in noordelijke provincies: 'Voedingsbodem voor radicaal- en extreemrechts'' Bron: AD 23 nov 2022
"De onderzoekers zeggen dat de noordelijke autoriteiten zich bij extremisme nog vooral op jihadisme richten, terwijl islamitisch radicalisme in Groningen, Friesland en Drenthe 'slechts een beperkte rol speelt bij uitingen van extremisme'. Volgens de onderzoekers is de alertheid op het jihadisme onevenredig en daarmee zorgwekkend."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 nov 2022:
'Duitse minister van justitie dreigt met zwaardere straffen voor klimaatactivisten' Bron: AD 22 nov 2022
"Opeens was de vergelijking met Rote Armee Fraktion (RAF) daar. 'Als de Duitse autoriteiten niet ingrijpen dreigt klimaatbeweging Letzte Generation de ultralinkse, terroristische groepering achterna te gaan.' Was getekend: Alexander Dobrindt, voorzitter van CDU-zusterpartij in Beieren CSU."
"Met zijn RAF-uitspraak zwengelt CSU-voorzitter Dobrindt de discussie aan om Letzte Generation als extremistisch weg te zetten. Niet iedereen wenst daarin mee te gaan. De baas van de Duitse veiligheidsdienst, Bundesamts fur Verfassungsschutz: 'Het begaan van strafbare feiten maakt deze groepering nog niet extremistisch.'"
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 nov 2022:
'Kamervragen over uitblijven politieoptreden tijdens demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Staphorst' Bron RTV Oost 22 nov 2022
"Fractievoorzitter Jesse Klaver schrijft in een tweet vanmiddag dat wat afgelopen weekend in Staphorst gebeurde 'buitensporig' en 'racistisch' was."Vreedzame demonstranten is een grondrecht ontnomen" schrijft het GroenLinks-kamerlid. Hij stelt de Kamervragen samen met Sylvana Simons, fractievoorzitter van BIJ1. Naast de Kamervragen hebben de twee partijen ook een debat over het onderwerp aangevraagd."
"De twee partijen willen onder andere van het Kabinet weten waarom de politie niet ingreep, terwijl er ogenschijnlijk meerdere eenheden van de Mobiele Eenheid (ME) klaarstonden."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 nov 2022:
'Yesilgöz: belagers KOZP waren geen tegendemonstranten' Bron: NOS 22 nov 2022
"Minister Yesilgoz vindt achteraf dat ze bij de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Staphorst niet had moeten spreken van "tegendemontranten"."
"Yseilgöz zei zondag in een bericht op Twitter dat zij was geschrokken "van de wijze waarop KOZP-actievoerders door tegendemonstranten zijn belaagd". In het vragenuur in de Tweede Kamer viel Bij1-Kamerlid Simons de minister fel op die woorden aan. "Dit waren geen tegendemonstranten, dit waren mensen die zich verlaagden tot poging tot doodslag, Dat noem ik terrorisme", zei Simons."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 november 2022:
'Clash Simons en Yesilgöz over partijdige politie Zwarte Piet' Bron: AD 22 nov 2022
"Toen Sylvana Simons (BIJ1) in het vragenuur het Zwarte Pieten-incident in Staphorst aanhaalde bij minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) liep dat uit tot een flinke botsing over de mogelijke partijdigheid van de politie tegen Zwarte Pieten-demonstranten. Simons stelde dat de politie bewust Zwarte Pieten-demonstranten benadeelt, en dat accepteerde de minister niet."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

21 nov 2022:
'Kritiek op Yesilgöz omdat ze spreekt over 'tegendemonstranten' in Staphorst' Bron: deKanttekening van 21 nov 2022
"Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) omschreef de geweldplegers tegen Kick Out Zwarte Piet-activisten (KOZP) in Staphorst in een tweet als 'tegendemonstranten'. Veel twitteraars nemen daar aanstoot aan."
"Deze woorden zijn veel te mild, reageren veel twitteraars. Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) gaat het hier om 'uiterst intimiderende aanvallen door extreemrechtse hooligans'. Hij sneert in een tweet: 'Maar volgens onze woke-fighting minister waren het 'tegendemonstranten'…'"
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

21 nov 2022:
'De vernederende eigenrichting in Staphorst kan niet onbestraft blijven' Bron: Commentaar Raoul du Pré in De Volkskrant van 21 nov 2022
"Een demonstratie verbieden met een beroep op de openbare orde is vooral onbevredigend als die orde slechts wordt bedreigd door tegenstanders van de demonstratie."
"Hoezo mochten gewone inwoners van Staphorst zomaar de toegangswegen naar het dorp blokkeren en alle passanten 'aanhouden' om ze te controleren op hun bedoelingen?"
"Hoezo werd het toegestaan dat auto’s met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet en met waarnemers van Amnesty International vervolgens geruime tijd ongehinderd konden worden belaagd?"
"En hoezo eindigde de dag niet met tientallen arrestanten op het politiebureau, maar wel met een demonstratieverbod voor de mensen die gewoon gebruik wilden maken van hun recht om hun mening te ventileren?"
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

19 nov 2022:
'Burgemeester Staphorst kon veiligheid demonstratie niet garanderen, Amnesty International eist onderzoek' Bron: RTV Oost 19 nov 2022
"Burgemeester Jan ten Kate heeft de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht van Staphorst op het laatste moment verboden, omdat hij de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen. Amnesty International is het daarmee niet eens en eist een onderzoek naar het demonstratieverbod."
"Leden van Amnesty International, die volgens eigen zeggen als waarnemers naar Staphorst waren afgereisd, belandden in een bedreigende situatie. Zij zaten in een auto die door tegendemonstranten met vuurwerk en eieren werd bekogeld. Ook zouden er vernielingen zijn toegebracht aan de auto. Amnesty International vraagt zich af waarom de politie niet ingreep tegen de raddraaiers en amokmakers, zodat de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet wel gewoon in Staphorst een vreedzame actie konden voeren."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

19 nov 2022:
'Agressie en chaos bij Sinterklaas-intocht Staphorst!' Bron: Omroep PowNed 19 nov 2022
"Wat een gezellig sinterklaasfeest had moeten zijn mondde uit in een slechte film. Vandaag wilde Kick Out Zwarte Piet in Staphorst komen demonstreren, maar daar waren de Staphorstenaren niet van gediend. Onze Slijptol nam poolshoogte en trof een heuse Sinterklaasoorlog aan."
"We hoeven die Mongolen uit Amsterdam niet"
"Kijk, dan zie je wat er gebeurt. Er is maar een politieagent bij, want ja, het zou een Sinterklaasfeest worden, maar het begint steeds meer op een Sinterklaasoorlog te lijken."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

19 nov 2022:
'Kritische en meerstemmige journalistiek is ook in crisistijd onmisbaar' Bron: Opinie in Het Parool van 19 nov 2022
"Onder de noemer ‘crisis’ presenteren overheden hun beleid steeds vaker alsof er geen alternatief is. Er moet ingegrepen worden, de maatregelen zijn pijnlijk maar onvermijdelijk; als we eensgezind op de tanden bijten, komen we er doorheen. Deze retoriek overheerste tijdens de coronapandemie en is ook zichtbaar bij het stikstofbeleid."
"Hoe ver ga je hierin mee als journalist? In maart 2020 betoogde Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, dat in het licht van de coronacrisis eensgezindheid moest voorgaan op het controleren van de macht. Volgens hem was het in deze moeilijke tijd wenselijk om het regeringsbeleid te steunen; dat was immers gebaseerd op een gezaghebbende instelling als het RIVM. Voor het bespreken van afwijkende visies zag hij geen noodzaak."
"Dat schiep een journalistiek klimaat met weinig ruimte voor kritiek op het beleid en de onderliggende modellen. Kritiek gold al snel als onwetenschappelijk of onsolidair. Niet onderkend werd dat aan kritiek vaak een andere waarden- of belangenafweging ten grondslag ligt. Wie de maatregelen in twijfel trok, saboteerde de strijd tegen het virus, was de heersende gedachte. We zagen dat dit een voedingsbodem vormde voor stigmatisering (wappies, antivaxers) en polarisatie."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

18 nov 2022:
'Historicus Ewoud Kieft: 'Met democraten als Rutte heb je geen autocraten nodig'' Bron: Interview Laura de Jong met schrijver en historicus Ewoud Kieft in De Volkskrant van 18 nov 2022
"Ik vind dat democratie een staatsvorm is die je moet verdedigen tegen autocratie. Maar ik geloof niet in de holle retoriek waarmee democratie nu vaak wordt verdedigd. Dat er altijd naar een vijand wordt gekeken, of het nu het communisme, de jihad of de Russische autocratie is. We verdedigen de democratie nu al meer dan tachtig jaar door te waarschuwen voor haar tegendeel. Zoals ik ook schrijf: oorlog en autocratie, fascisten en nazi’s, dat zijn de doembeelden die werkelijkheid dreigen te worden als we niet alles op alles zouden zetten om te vechten voor de democratie."
"Toch denk ik dat dat verhaal schadelijk is. Het is een verkeerde manier om een democratische cultuur te stimuleren."
"Het is gevaarlijk omdat je je blind staart op een vijand en te weinig op wat je wilt verdedigen."
"Veel middenpartijen hebben een soort valse saamhorigheid gekweekt, terwijl er in een democratie juist bij uitstek verschillende opvattingen horen te klinken. Ook wordt het principe van politieke gelijkheid, dat hoort bij een democratie, in onze samenleving al lang met voeten getreden. Hoogopgeleiden hebben bijvoorbeeld veel meer invloed dan laagopgeleiden. 92 procent van onze Tweede Kamerleden is hoogopgeleid. Ook qua lobbywetgeving loopt Nederland achter op de rest van de wereld. Shell-baas Ben van Beurden verklaarde dat hij altijd onmiddellijk bij Rutte terechtkon. Daar komt bij dat de ministers en de premier maling hebben aan het afleggen van verantwoording aan de volksvertegenwoordiging. Dat zagen we bij de mondkapjesdeal, het toeslagenschandaal, het feit dat ministers simpelweg weigeren hun sms-verkeer met Rutte openbaar te maken."
"Dit zijn allemaal elementen die de transparantie en de politieke gelijkheid ondermijnen. Als je dat vaak en lang genoeg meemaakt, geloven mensen niet meer in de democratie. Zij denken dan: al die mooie verhalen over democratie zijn leugens. In Amerika is dat aan de gang. Maar hier ook. Populistische partijen vind ik in die zin meer een symptoom dan de oorzaak van dat wantrouwen."
"Het gaat me niet om hem (Mark Rutte) als persoon, maar ik denk dat zijn invloed schadelijk is voor de democratie in Nederland. Als politicus is hij de belichaming van het confrontatiemijdende bestuur, maar ook van het wegsussen van waardevolle politieke confrontaties. Door het uitbesteden van politieke verantwoordelijkheid aan commissies, aan Remkes, aan het OMT in de coronacrisis."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

18 nov 2022:
'Opinie: Nederlanders houden zichzelf voor de gek. Vrouwenrechten worden ook hier bedreigd, door christenen in pak' Bron: Opinie Annemieke van Straalen in De Volkskrant van 18 nov 2022
"De steun van het Nederlandse publiek en parlementariërs voor opstandige vrouwen in Iran is tamelijk hypocriet, omdat partijen als de SGP en CU via de zorgverzekering de zelfbeschikking van vrouwen hier beknotten. In stilte."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

17 nov 2022:
'Kritische vragen aan BBB? Die stellen journalisten pas als het te laat is' Bron: Chris Aalberts in de Kanttekening van 17 nov 2022
"U zult mij niet horen zeggen dat Caroline van der Plas hetzelfde is als Thierry Baudet. Gelukkig niet. Overeenkomsten zijn er wel. Baudet had het over een schoolboekenpolitie en een lerarenmeldpunt en die staan ook in het programma van BBB. Er zijn wel meer voorstellen die suggereren dat BBB niets opheeft met – of snapt van – de open samenleving. Zo worden milieu- en dierenactivisten op allerlei manieren beknot: van het ongeldig verklaren van moties over fokverboden tot bemoeienis met de lunch bij gesubsidieerde organisaties."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

16 nov 2022:
'Zelensky: de raket kwam niet van Oekraïne' Bron: NOS 16 nov 2022
"Ik twijfel er niet aan dat het niet onze raket was", zegt de Oekraïense president tegen journalisten. "Ik geloof dat het een Russische raket was."
Hij baseert zich naar eigen zeggen op inlichtingen van de Oekraïense luchtmacht, die hij "niet anders dan vertrouwen" kan.
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

16 nov 2022:
'Biden: raket die neerkwam in Polen is afgevuurd door Oekraïne' Bron: NOS 16 nov 2022
"De raket die gistermiddag insloeg in het Poolse dorp Przewodów, op de grens met Oekraïne, is afgevuurd door Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Biden laten weten aan de leiders van de G7-landen en de NAVO, zegt een bron bij het Atlantisch bondgenootschap tegen persbureau Reuters."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

30 okt 2022:
Dit, ook nog heel recent, te vinden bij 'Vrijheid Van Meningsuiting':
"Antisemitisme is in Nederland taboe en een week geleden konden we dit lezen: 'Kabinet wil expliciet verbod op ontkennen Holocaust. 'Jodenhaat dreigt salonfähig te worden'' Bron: Dilan Yeşilgöz in Trouw 30 okt 2022. Yeşilgöz, het typische gevalletje van de 'vierde categorie' in 'De Ware Hollander'. Wie er verder tot die 'vierde categorie' behoren uit de buitenlandse 'import', laat ik graag over aan de kritisch onderzoekende lezer.
Onlangs nog bracht Good Old Theo Hiddema dit nog ter sprake in de Eerste Kamer: 'Minister J&V is op zoek gegaan naar de antisemiet, en die heeft ze gevonden' Bron: Arnews op YouTube 01 nov 2022
"De zondebok is gevonden"
Minister J&V: 'Dilan Yeşilgöz-Zegerius' van de VVD Bron: Wikipedia
Vooruit denk je dan: Antisemitisme is in Nederland niet gewenst. Maar hoe zit het dan met de Rooms-Katholieken uit het Zuiden, uit Brabant en Limburg, de Gereformeerden uit Staphorst, de Papenvreters uit de Randstad, Vrouwen, Homo's en Moslims om maar een paar groepen te noemen? Mogen die wel beledigd worden? Volgens Mark Rutte kennelijk wel, zo liet hij ons nog niet zo lang geleden weten: 'Niemand heeft het recht niet beledigd te worden' Bron: AD 06 nov 2020
Niet zo gek toch dat de Nederlander hierdoor in de war raakt en de polarisatie toeneemt?
Je komt dan toch onherroepelijk bij de lastige vraag of je mensen over een kam mag scheren en zou mogen beledigen, wanneer die op grond van de veronderstelde 'De Vrije Wil' (bestaat die wel?) bepaalde standpunten innemen, die dus niet berusten op gender, huidskleur, geaardheid en andere aangeboren kenmerken. Dat is volgens Mark Rutte geen probleem?"
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

28 okt 2022:
'Waar blijft de veroordeling van de bínnenlandse aantasting van de rechtsstaat?' Column Kustaw Bessems in De Volkskrant van 28 okt 2022
"Een probleem is dat het debat in Nederland weinig in termen van de rechtsstaat wordt gevoerd. Dat besefte ik weer toen ik voor de Volkskrant-podcast Stuurloos, over een beter bestuur voor Nederland, op bezoek was bij rechtsfilosoof Dorien Pessers. Luister met hoeveel liefde en helderheid zij spreekt over de rechtsstaat als fijnzinnig, zich steeds ontwikkelend mechaniek dat burgers beschermt en fatsoenlijke conflictbeslechting mogelijk maakt, en het wordt pijnlijk duidelijk hoe erg dat ontbreekt in vrijwel alle politieke discussies."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

12 okt 2022:
'Martin Bosma legt in stevig betoog uit hoe PVV-stemmers ontslagen worden om hun politieke voorkeur' Bron: Kamerdebat 12 okt 2022
Even wat citaatjes uit het betoog van Martin Bosma: "Zeven op de tien Nederlanders heeft geen vertrouwen in de overheid", "Het zijn de ideeën van universitair geschoold Nederland", "Zij krijgen hun zin", "Die universitairen zijn zo links als de hel"," "Waarom hebben we al die hoofddoekjes in Nederland?", "Waarom komt er maar geen einde aan de toestroom van gelukszoekers?", "Waarom wordt onze dierbare Zwarte Piet kapot gemaakt?", "Waarom worden we dood gegooid met de gender-ideologie?", "Nederland wordt geregeerd door een sekte, een calvinistische puriteinse sekte", "De totale controlestaat ligt op ons te wachten", "De afkeer van de democratie in elite kringen wordt steeds sterker", "Het D66 krantje NRC", "PVV'ers heben geen beschaving en geen cultuur" (zou Ollongren van D66 gezegd hebben), "Ondertussen zijn onze scholen indoctrinatie instellingen geworden, waar jonge mensen worden omgevormd tot kindsoldaten van de klimaatideologie", "Het is inmiddels uitgelopen op netwerkcorruptie", "Wij zijn de partij van afgehaakt Nederland", "Veertig procent van onze achterban zijn praktisch opgeleide mensen, of zoals u wilt laagopgeleiden", "Geen enkele politieke partij komt daarmee ook maar in de buurt", "Wij zijn de stem van de periferie, de rijtjeshuizen en de tegeltuinen", "Wij zijn de laatste volkspartij van Nederland, een beetje wat de PvdA voeger was", "Bij de laatste verkiezingen traden alle coalitiepartijen als één front naar buiten", "Het is simpel: als de links-liberale elites het willen, dan gebeurt het linksom of rechtsom." "Hoe lang duurt het nog voordat een Kamerlid speciaal belast wordt met het vegen der billen van de Minister-President?" 
Nou ja roept u maar...., het gaat zo ruim een kwartier door.
Opvallend is in deze stortvloed van vragen en constateringen toch het ontbreken van die ene kritische vraag en wel deze: hoe kan het dat dertig procent van de Nederlanders, vertegenwoordigd door de zogenaamde 'Kartelpartijen', de baas zijn over honderd procent van alle Nederlanders, terwijl we toch een keer in de vier jaar verkiezingen hebben? Wat stemt die zeventig procent dan al decennia lang? Op die 'Kartelpartijen'? Meer daarover ook in de 'Rutte Doctrine'
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

04 aug 2022:
'Splits het BRICS-blok op en bevorder daarmee vrede' Bron: Opinie Hugo Wagenmakers bij BNN Vara op 04 aug 2022
"Tot een gewapend conflict tussen de BRICS-landen zal het niet komen, want deze landen zijn allen zowat grootmachten in hun eigen territorium. Het Westen moet snel op zoek naar een diplomatieke manier om hun macht te behouden, want als dit zo doorgaat zullen kleine, neutrale landen steeds vaker de dupe worden van het machtige BRICS-blok wat nu ontstaat."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

22 nov 2017:
'Schaduwmacht: bestaat die Haagse banencarrousel nou echt?' Bron: NOS 22 nov 2017
Volgens Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, wordt Nederland bestuurd door een kleine kliek mensen die het inhoudelijk volledig met elkaar eens zijn. "Zij zijn afkomstig van de kartelpartijen. De partijen die sinds jaar en dag in Nederland de regering vormen."
En die mensen nemen de sleutelposities in, zegt Baudet. "Overal hebben ze greep op de banen die in Nederland uiteindelijk het landsbestuur uitmaken. De mensen die loyaal blijven aan de partijen zullen altijd weer ergens een baantje krijgen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

19 nov 2016
'Toon sluwheid Mein Kampf in nieuwe kritische editie' Bron: Ewoud Kieft, schrijver en historicus in De Volkskrant van 19 nov 2016
"Campagnestrategie"
"Iedereen die de laatste jaren het nieuws volgt, wordt er voortdurend aan herinnerd: politiek heeft niets met rationaliteit te maken. Politiek is de kunst om mensen in jouw verhaal over de wereld te laten geloven. Of je dat nu met feiten kunt onderbouwen of niet. In veel gevallen kom je met retorisch talent en slimme marketing een heel eind."
"En uitgerekend dat aspect bespreekt Hitler uitgebreid in Mein Kampf. Toen ik het boek voor het eerst las, was ik verbijsterd over de openhartigheid waarmee hij uitweidt over zijn campagnestrategie. Zo had hij gemerkt dat de massa 'door de primitiviteit en simpelheid van haar gemoed eerder in een groote dan in een kleine leugen kan gelooven'. Iedereen gebruikt weleens een leugentje, maar de meeste mensen zouden het zich simpelweg niet kunnen voorstellen 'dat een ander over de noodige brutaliteit beschikt om zulk een allerinfaamste verdraaiing der werkelijkheid voor waar te kunnen verhalen.' En als mensen maar vaak genoeg dezelfde leugen horen, verkondigt Hitler ook, dan blijft er altijd wel wat van hangen."
(T)huiswerk: Zoek de 'Zondebok'

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017