Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
03/26/2021

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'The Thorn'*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt Opgericht op 26 nov 2017

"Dank dat u ons scherp houdt!"
"Kwalitatieve Observatie Onderzoeker"
"Eine Halbe Wahrheit ist eine ganze Lüge"
"Het bos werd steeds kleiner, maar de bomen bleven op de bijl stemmen"
"Dat groeit en bloeit!"
"Brandnetels zijn ook groen"
"Not Just Weeds"
"Scheurgras"
"Jort Herfsthout"
"Hè gelukkig maar"
"Hahahahaha" (The Original with a Vision 1997)
"Hahahahaha" (The Imitator without a vision 2019)
I'm a piano player. Don't shoot the piano player
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (1973, 1947 The Original)
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (2020 The Imitator)
"Het stond in de NRC!"
"Wie kan dat weten?"
"Schot in de Roos"
"De Groenteman"
"De meeste mensen deugen (niet)" (82,3/82,7%)
"Gutmensch" = "Vegan Bag" = "Sedumdakkie"?
"Is ook weer zo"
"Is ook weer zo, variant"
"Ceci est la Vérité"
"Toen de Tweede Wereldoorlog al een goed stuk op gang was"
"Don't Mention The War"
"Sensibiliseren"
"Speculeren met mondkapjes"
"Avoid Crowds!"
"Social Distancing"
"De Persco"
"Sledgehammers"
"Non-apology apology"
"Non-apology apology" (praktijkvoorbeeld 2021 1)
"Non-apology apology" (praktijkvoorbeeld 2021 2)
"Vlek-op-vlek politiek"
"Non-denial denial"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"Argumentum ad ignorantiam"
"Retrorsum causa et effectus"
"Wiskunde is niet moeilijk"
"Ik tel tot Drie 1, 2, 3 BE" (7, 8, 9 - ∞ NL)
"Hollanders? Ja maar"
"Gewoon de Ruit"
"Maar da's logisch"
"Even bakkie doen?"
"Houdios" (Quanta Costa Nou?)

Sheila Sitalsing is soms, vaak, altijd scherper? Sheila in De Volkskrant. Kustaw Bessems komt die kwalificaties naar mijn mening ook wel toe. Kustaw in De Volkskrant.
Ter compensatie van de kijk/lees/luistercijfers worden door De Volkskrant uiteraard ook types ingehuurd als Martin Sommer.
Zie ook: 'Journalistieke Handel'.
Oordeel hieronder zelf.

The Thorn

24 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Mark Rutte waait met de politieke wind mee en komt uit bij de Rutte van 2008' Bron: Raoul du Pré in De Volkskrant van 24 sep 2021
"Het is precies Groen Rechts wat we hier doen!"
Toch triest als je in 2008 zo tegen het leven aankeek en vervolgens meer dan tien jaar het tegenovergestelde deed en Nederland in een totale chaos deed belanden.
Trouwens, wat is dat Groen Rechts? Samen in de bolide met Max Verstappen met 130km/u door Natura2000 gebieden gaan scheuren? De grenzen sluiten voor vluchtelingen? De toeslagen slachtoffers die eraan onderdoor gingen jaarlijks herdenken, terwijl je ze met voorbedachte rade te gronde richtte?
Hoe durf je de slachtoffers van je jarenlange wanbeleid dan nog onder ogen te komen? Als je in 2008 al wist dat je fout bezig was? Vervolgens nog ruim tien jaar slachtoffers maken en dan weer roepen: "Het is verschrikkelijk wat ik aangericht heb! Morgen gaan we het allemaal anders doen!" En je wist het al in 2008.
En waarom deed je dat dan toch? Om je eigen hachie, je eigen grote 'Ik'. Hoe triest sta je dan in het leven, als je zo in elkaar zit?
Het bizarre van de huidige politieke situatie is dit:
'We' sluiten 'Linkse' partijen als GroenLinks, SP en PvdD uit, evenals de 'Rechtse' FvD en de PVV. We worden evenwel al tig jaren geregeeerd door het 'Midden', met de VVD en het CDA als 'Motorblok'. Nederland is in een chaos veranderd en wie zijn daar verantwoordelijk voor? Drie kabinetten Balkenende en drie kabinetten Rutte. De 'Extreme' partijen maakten hier helemaal geen deel van uit. Dus wie zou er nu eigenlijk op moeten stappen?
Zie ook de 'Rutte Doctrine' en 'Narcisme'

22 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: Hermans laat zich zien: 'Leek alsof ze enorm veel weggaf, maar ze gaf geen millimeter toe' Bron: AD 22 sep 2021
"Om de rijksbegroting 'op te plussen', stak VVD-fractieleider Sophie Hermans vandaag de hand uit naar oppositiepartijen. En passant presenteerde ze zich als de nieuwe Mark Rutte."
"Hermans was jarenlang de persoonlijk assistent van Rutte. En dat is goed aan haar af te zien, zegt debatdeskundige Roderik van Grieken die meekeek. Ze gebruikt precies dezelfde debattrucjes, zag hij: "Ze praat enthousiast en bleef goedgehumeurd. En op negen van de tien vragen pakt ze haar tegenstander in door te zeggen: "Goede vraag, ik ben het met u eens." Om daarna iets te zeggen als: "Maar het probleem is groter". En zo is het net of ze meebuigt zonder dat ze dat doet."
Van Grieken zag wel: "Terwijl het leek alsof ze enorm veel heeft weggegeven, gaf ze uiteindelijk geen millimeter toe op wat ze vooraf van plan was."
Toch wel beangstigend deze analyse van Roderik van Grieken. Staat er een jonge generatie VVD'ers klaar die de afgelopen jaren gekloond is door Mark Rutte? Zo triomfantelijk als Rutte staat toe te kijken wanneer Sophie Hermans aan het woord is, maakt dat je het gaat denken.
En zou Hermans het zelf wel door hebben, dat ze dezelfde trukendozen als Mark Rutte gebruikt? Is ze gebrainwashed of doet ze dit uit vrije wil? Het eerste lijkt wel duidelijk, maar is dat uit vrije wil, is ze er op geselecteerd, heeft ze het onbewust laten gebeuren, of koos ze er bewust voor, dat weten we niet. Dat maakt het vooral ook wel persoonlijk tragisch, juist binnen een partij die het woord 'Vrijheid' met een hoofdletter in haar naam heeft staan. Maar Paul Verhaeghe zei het al: 'Paul Verhaeghe over zijn boek Identiteit': we zijn een product van onze genen en van onze omgeving en daarmee wordt onze vrijheid aardig beperkt.
Het zorgwekkende voor 'ons' is wel dat er op deze manier helemaal geen vernieuwing van bestuursstijl gaat plaatsvinden, maar dat alleen de koppies verjongd worden.
Zie ook de 'Rutte Doctrine', waar de lijn van Lyndon B Johnson naar Mark Rutte wordt uitgelegd, de lijn die nu dus lijkt te worden doorgetrokken naar de volgende generatie VVD'ers. Meer over debatteren om te winnen ook bij 'Politiek 2.0'.

16 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'CU beschermt oude coalitievrienden D66 en CDA niet: motie van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld' Bron: De Volkskrant 16 sep 2021
"Saillant detail is dat Kaag in april na een breed gesteunde motie van afkeuring tegen VVD-leider Rutte nog zei: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden. Maar ik ben een ander mens.’ Het zal moeten blijken of Kaag zelf in een soortgelijke situatie de daad bij het woord voegt. Vooralsnog maakt zij geen enkele aanstalten om op te stappen."
"Aankomend weekeinde zitten Kaag en Rutte samen met CDA-leider Hoekstra op de hei in Hilversum om te kijken of ze alsnog samen een nieuw kabinet kunnen vormen. De afgelopen dagen was vooral de sfeer tussen Kaag en Rutte ijzig. Tijdens debatten keken ze elkaar nauwelijks aan, en in de HJ Schoo-lezing haalde Kaag tot groot ongenoegen van de VVD uit naar haar mogelijke formatiepartner Rutte."
Waar zijn ze mee bezig in Den Haag? Het circus om de hoek is boeiender: geeuw, gaap, laat dat bakkie maar ziitten. "Zoep ze moar leeg", zei onze groundsman altijd.

16 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Fiasco in Afghanistan eindigt in politiek drama: tien partijen dienen motie van afkeuring in tegen Kaag en Bijleveld' Bron: De Volkskrant van 16 sep 2021
"De D66-leider zei in april na een breed gesteunde motie van afkeuring tegen VVD-leider Rutte nog: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden.’ Maar nu zij zelf geen enkele aanstalten maakt om op te stappen, wordt het moeilijker voor haar om hem dat nog langer te verwijten."
"Nog meer dan voorheen is de oppositie ervan overtuigd dat partijen VVD, D66 en CDA elkaar de hand boven het hoofd houden, welke misstap bewindspersonen ook maken. De Kamerleden Van Wijngaarden (VVD) en Belhaj uitten zich afgelopen maanden kritisch, maar maakten tijdens het debat woensdag vooral terugtrekkende bewegingen."
Commentaar: "Het is verschrikkelijk, geeuw, maar.... ijsje allemaal jongens? En Sig, wij even bakkie doen hahaha?"*
Het grootste politieke drama is natuurlijk dat dit helemaal niet leidt tot een 'politiek drama'. Lees maar 'I Have A Dream', de 'Rutte Doctrine' en 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' van 27 feb 2021 en  je weet wel beter.

16 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'We hebben de Afghanen heel zorgvuldig achtergelaten in de drek' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 16 sep 2021
"Maar ik herken dat beeld niet. Werp het verre van me. Neem er met kracht afstand van. Dit kabinet negeert nooit achteloos, maar altijd zorgvuldig."
"Het is nu zaak dat we de verantwoordelijkheid niet schuwen en heel zorgvuldig gaan evalueren, in een langdurig traject. Zodat we zorgvuldig kunnen vaststellen dat we mensen die jarenlang voor ons hebben gewerkt daar zorgvuldig in de drek hebben achtergelaten."
Zo is het maar net, bakkie Mark en Sig?

15 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Evacuatie uit Kabul: De ambassade smeekte al maanden, Den Haag bleef stil' Bron: Onderzoek van De Volkskrant 15 sep 2021 en 'Ambassade Kabul vroeg kabinet al maanden om evacuatie lokaal personeel' Bron: De Volkskrant 15 sep 2021
"Het was deels onvermijdelijk dat de evacuatie uit Kabul chaotisch zou verlopen. Maar vijf missers van het kabinet hebben het leed enorm vergroot. De Kamer werd daarover naderhand niet geïnformeerd."
"Een rode draad in hoe de politiek omging met de hulp aan Afghaans personeel is de vrees voor binnenlands-politieke consequenties van een ‘niet-beheersbare toename van het aantal aanvragen’."
Een enge xenofobe rode draad dus.
"De ambassadeur en lokale stafleden smeekten sinds het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers snel te kunnen laten vertrekken indien de opmars van de Taliban zich zou voortzetten. Desondanks namen minister Kaag (Buitenlandse Zaken D66), Bijleveld (Defensie CDA) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken VVD) tot twee dagen voor de val van Kabul geen besluit over het moment waarop lokale medewerkers in veiligheid gebracht zouden worden en of alle inwonende afhankelijke familieleden met hen mee mochten reizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte."
En wie is daarvoor de Eindverantwoordelijke?
"Goed werk Mark Rutte", zal Martin Sommer wel weer zeggen. Zie hieronder 10 sep 2021 Column van Sommer. Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

14 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Het belang van vijf vrouwen die moedig vertellen hoe ze vernederd zijn door de staat' Bron: Column Toine Heijmans in De Volkskrant van 14 sep 2021
"Vijf vrouwen vertellen hoe ze vernederd zijn door de staat, dat is het juiste woord, ‘vernedering, vernedering, vernedering’, en het allerverdrietigste is: ze geven ook zichzelf de schuld."
En wie is daarvoor de Eindverantwoordelijke?
"Goed werk Mark Rutte", zal Martin Sommer wel weer zeggen. Zie hieronder 10 sep 2021 Column van Sommer. Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

13 sep 2021
Gelezen in The Thorn: 'Veel te lang geloofden jongeren in het sprookje dat wie hard werkt, wordt beloond; zij zijn voorgelogen' Bron: Column Aleid Truijens in De Volkskrant van 13 sep 2021
"Alle kabinetten-Rutte, ook die met de PvdA erin, hebben dit laten gebeuren."
"Zij zijn voorgelogen: zij zijn de eerste naoorlogse generatie die het slechter heeft dan de vorige. Hoog tijd dat zij verandering forceren."

12 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Nederland moet zich schamen' 25 jaar na eerste klimaatonderzoek Bron: NOS 12 sep 2021
"Ik ben trots dat er toen (1996) een bodem is gelegd voor het klimaatbeleid. Maar er had natuurlijk veel meer moeten gebeuren. We liepen toen voorop, nu hobbelen we achteraan. Nederland moet zich schamen."
"De belangrijkste les is dat we toen gelijk hadden. Het klimaatprobleem is zelfs groter dan we dachten. Dat er niet méér aan klimaatverandering is gedaan, moet je verwijten aan de mensen die het hebben tegengehouden. Zoals werkgeverslobbies en politieke partijen, die zeggen: 'nu niet' of 'het buitenland moet meer doen'."
"Goed werk Mark Rutte", zal Martin Sommer wel zeggen. Zie hieronder 10 sep 2021 Column van Sommer.

12 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Sigrid Kaag faalt met haar ‘nieuwe leiderschap’' Bron: Column Thomas van der Dunk in De Volkskrant van 12 sep 2021
"Zij had zich in april onsterfelijk verdienstelijk kunnen maken door, toen de premier na zijn zoveelste grove leugen eindelijk spartelend op de grond lag en om het behoud van zijn baantje smeekte, Rutte door steun voor de oppositie-brede motie van wantrouwen de politieke dolk in het hart te steken en daarmee te doen waarnaar heel weldenkend Nederland al jaren snakt: dit land te bevrijden van de meest miserabele en karakterloze minister-president ooit."

11 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Ook Mark Rutte heeft een ambitie: lachend blijven barbecueën' Bron: Column Jamal Ouariachi in Trouw 11 sep 2021
"Inderdaad, ook als die barbecue gemaakt is van Tata-staal, waarvan de productie voor vervuiling en ziekte zorgt. Vooral blijven barbecueën. Zelfs al heb je het vlees dat je op de roostertjes kwakt, verkregen dankzij onnoemelijk veel dierenleed en hebben de pootjes van het op te vreten dier een joekel van een ecologische voetafdruk. Maakt niet uit, lekker blijven barbecueën."

11 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'New York Times: twijfels over verklaring VS over drone-aanval op ‘IS-auto’ Kabul' Bron: De Volkskrant 11 sep 2021
"De verklaring van het Amerikaanse leger over de drone-aanval op een auto in Kabul eind augustus, rammelt aan alle kanten. Dat concludeert The New York Times op basis van een analyse van beelden van lokale beveiligingscamera’s."
Toch wel kwalijk dit, als je dit in het licht zet van de discussies over complotdenkers en de verspreiding van fake news, nepnieuws. Zo ondermijn je als overheid toch wel behoorlijk het vertrouwen van de burger in de parlementaire democratie.
Hier zien we maar weer eens hoe belangrijk onafhankelijke kritische onderzoeksjournalistiek is.

11 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte wist al weken van nieuwe baan Cora van Nieuwenhuizen' Bron: NOS 11 sep 2021
"Dit klopt niet, hier moet de premier uitleg over geven", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Als Rutte haar bij die begrotingsgesprekken toelaat terwijl hij weet dat ze lobbyist wordt, dan komt er niets terecht van de nieuwe bestuurscultuur."
Tja, er klopt zoveel niet bij Rutte, maar 'we' laten het met z'n allen toch gebeuren. Met uitzondering van dappere mensen als Renske Leijten dan.

10 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Nederland is een belofte die nog moet worden ingelost' Bron Column Kustaw Bessems in De Volkskrant van 10 sep 2021
"Het succes van Rutte in een notendop: een sympathiek ogende figuur zonder diepte, die niets zegt en niets doet, en waar dus iedereen zijn behoeften op kan projecteren."

10 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Kaags afkeer moet wel teruggaan op een persoonlijke krenking' Bron: Column Martin Sommer in De Volkskrant van 10 sep 2021
"Rutte kennen we als degene die zelfs zonder visie het land tien jaar behoorlijk succesvol heeft geleid. Het is bizar om dan te beweren dat er in twintig jaar niets is gepresteerd, zoals Kaag maandag deed."
'Sommer' is toch niet een verbasterde vertaling van het franse woord 'Sommeil'?

10 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Ministerie vindt minder vlees eten te omstreden voor campagne over klimaatbewustzijn' Bron: De Volkskrant van 10 sep 2021
"Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep om minder vlees te eten geschrapt uit een campagne die burgers ertoe moet bewegen meer klimaatbewust te leven. Dat gebeurde in ruggespraak met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens de ministeries ligt het onderwerp minder vlees eten te ‘politiek gevoelig’."
De boerenlobby regeert dus toch nog behoorlijk in Den Haag met VVD, CDA, D66 en CU. Het is maar dat we het weten.

07 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: Schouten: ‘Tot mijn spijt zijn plannen over onteigening van boeren gelekt’ Bron: AD 07 sep 2021
"Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) erkent dat het kabinet werkt aan scenario’s waarbij boeren worden onteigend om zo de stikstofcrisis op te lossen. "Tot mijn spijt zijn deze plannen gelekt", zegt ze vandaag in de Tweede Kamer."
Wat een lafheid: stiekempjes je achterban afvallen en dan klagen als dat uitlekt. En waarom? Omdat andere economische lobbies dan alleen de boerenlobby, via VVD en CDA, nog sterker zijn. Maar van alles 'meer, meer, meer' kan niet meer.
'Laten we elkaar niet voor de gek houden: groene groei bestaat niet' Bron: VN 03 mei 2020
Wat zegt U?
'Groene groei bestaat niet' Bron: RTL Nieuws 11 jul 2017

03 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Binnen een half jaar zijn alle moties van wantrouwen, afschuw en onbehagen tegen Mark Rutte gewoon vergeten' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 03 sep 2021
"Durft niemand te zeggen dat er pas een waarlijk nieuw kabinet gevormd kan worden als hij vertrekt."

31 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Deur zwaait dicht voor PvdA, GroenLinks en CU: formatie stevent af op minderheidskabinet' Bron: Analyse Natalie Righton en Avinash Bhikhie op 31 augustus 2021 in De Volkskrant
"De leiders van VVD, CDA en D66 hebben dinsdag de deur dichtgegooid naar alle varianten voor een meerderheidskabinet. VVD en CDA willen niet om tafel met de PvdA en GroenLinks, D66-leider Kaag wil definitief niet praten met de ChristenUnie. Alleen een minderheidskabinet is nu nog een optie om snelle nieuwe verkiezingen te voorkomen."
Zie: 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' 27 feb 2021.

30 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Europa ‘vastbesloten’ Afghaanse migranten tegen te houden' Bron: De Volkskrant 30 aug 2021
"‘De tekst is hard, Fort-Europa. Maar dat past bij de taakopvatting van de ministers van Binnenlandse Zaken’, stelt een ambtenaar. Nederland kan zich vinden in de verklaring."
Zo houden we extreem-rechts buiten de deur, door het zelf te worden?

26 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Broekers-Knol (VVD) is een gevaar voor de rechtsstaat' Bron: Carolus Grütters, onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen, in de NRC van 26 aug 2021
"Ik vermoed dat de staatssecretaris haar ultrarechtse stempel op het vreemdelingenbeleid wil drukken. Niet omdat er vluchtelingen moeten worden geweerd, maar omdat de achterban een dergelijk geluid verwacht van de VVD en dus van de staatssecretaris. Het vluchtelingenbeleid is daarmee weer een stapje dichter bij de afgrond gekomen."
"Alles onder het motto: 'Als het echt niet mag, hoor ik het wel van de rechter'"
Zo houden we extreem-rechts buiten de deur, door het zelf te worden?

23 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'VVD'er Broekers-Knol maakt leven van oorlogskinderen nog zuurder' Bron: Joop BNNVara 23 aug 2021
"Demissionair staatssecretaris van Justitie Ankie Broekrs-Knol (VVD) heeft er op eigen houtje voor gezorgd dat het leven van minderjarige asielzoekers ernstig bemoeilijkt wordt. Dat blijkt uit interne IND-stukken ingezien door NRC. Kinderen die als eerste van het gezin in Nederland aankomen en worden opgevangen door een familielid, worden niet meer aangemerkt als ‘alleenstaand’, waardoor het recht op nareis van ouders, broers of zussen komt te vervallen. Broekers Knol heeft die maatregel eigenhandig doorgedrukt, tegen de zin van de top van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in en zonder de Kamer te informeren."
Waar komt zo'n nare xenofobe mentaliteit toch vandaan?

22 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Laat de VVD breken met de stuitend platte elementen in de eigen gelederen' Bron: Column Sander Schimmelpenninck in De Volkskrant van 22 aug 2021
"Het verschil in denkbeelden tussen de Klassiek Liberalen en JA21 of de onlangs opgerichte taxicentrale Van Haga is nihil; het is allemaal van hetzelfde laken een kleinburgerlijk pak. Het klimaat is voor drammers, links is een scheldwoord en andersdenkenden zijn ‘communist’. Het enige waarin deze Klassiek Liberalen zich onderscheiden van de partijen op extreem-rechts is hun doodsangst voor corona; niet onlogisch als je dieet uit bier en bitterballen bestaat."
"Twee decennia PVV- en FvD-corvee van de VVD hebben ervoor gezorgd dat Nederland extreem-rechtser, radicaler en guurder is geworden. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is de VVD niet naar links opgeschoven, maar is het juist een deel van haar leden die naar rechts zijn opgeschoven, waarschijnlijk onder invloed van sociale media."

22 aug 2021
Gelezen in The Thorn: 'De macht van Mark Rutte lijkt groter dan ooit. Van de deemoed na zijn bijna-val is niets over' Bron: Column Teun van de Keuken in De Volkskrant van 22 aug 2021
"We kampen met een wooncrisis, een milieucrisis en een klimaatcrisis. Om die crises op te lossen is een langetermijnvisie nodig. Met een manager die slechts op de winkel past, komen we er niet."
Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

17 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: Nederland laat grove steken vallen in Afghanistan: 'Volgende zwarte bladzijde in geschiedenis' Bron: AD 17 aug 2021
"Het is onwil. Blunder op blunder is gestapeld, allemaal bureaucratie. Tolken moeten aan allerlei irreële eisen voldoen, de drie betrokken ministeries kijken en wijzen naar elkaar."
"Dit is gebrek aan leiderschap, niemand voelde zich verantwoordelijk."
"Op de avond dat de Duitse regering al in crisisberaad was, twitterde onze minister van Defensie Ank Bijleveld nota bene dat ze in de bioscoop is geweest (naar de film De Slag om de Schelde, red.) Niemand voelde de urgentie."
Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

16 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Tussenpersonen, tolken en tuinmannen: na de oorlog zijn ze vaak de pineut' Bron: Trouw 16 aug 2021
"Bijleveld (minister Ank Bijleveld van defensie, red.) zegt bijvoorbeeld dat we eerst eens even heel goed moeten kijken naar de achtergrond van de mannen die een beroep doen op de tolkenregeling. Dat is toch gek? Ineens zijn het enge mannen met Taliban-sympathieën. Terwijl ze voor jou ­gewerkt hebben, denk ik dan."
Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

16 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Terwijl onze minister van Defensie wegduikt, verwoordt haar Britse evenknie zijn hulpeloosheid' Bron: Column Julien Althuisius in De Volkskrant van 17 aug 2021
"Behalve ongeïnformeerd en naïef, zijn de woorden van onze minister van Defensie (Ank Bijleveld) nog op een andere manier kwalijk. Ze nemen een voorschot op het ontduiken van verantwoordelijkheid (Mark Rutte & Co). Wij hebben het goede voorbeeld gegeven, nu is het aan jullie. Als het weer misgaat: eigen schuld."
Zie ook: 'I Have A Dream' en 'Rutte Doctrine'

16 aug 2021:
Gekeken op The Thorn: 'Afghaanse Amsterdammers over de situatie in hun thuisland' Bron: AT5 16 aug 2021
"Ik ben moe, boos, verdrietig en voel me vooral machteloos."

13 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'De VVD is een existentieel gevaar voor Nederland' Bron: Thijs Kleinpaste, historicus en promoveert aan Georgetown University in Washington D.C., in de NRC van 13 aug 2021
"Dat de wens als drammen wordt ervaren is deels te verklaren door de cultuur van deze lichting politici, met name die van de VVD, en de bestuurscultuur die niet anders dan de Rutte-doctrine genoemd kan worden, dat wil zeggen een wezenlijk vijandige houding van de bestuurders tegenover de machten die haar controleren, van de Tweede Kamer tot de journalistiek tot de burgers."
"De Rutte-bestuurscultuur is die van een gesloten kaste die gewone mensen en hun belangen vooral hinderlijk vindt, en er meer op gebeten is zichzelf en haar macht in stand te houden dan om verantwoordelijk beleid te leveren. Nederland kampt met een politieke cultuur die geen leiderschap, verantwoordelijkheidszin of besluitvaardigheid produceert, maar vooral politiek lijfsbehoud."
Hoe noem je dat dan in gewone-mensen-taal? Hoe noemen we dat, als we dat lezen over andere landen?
Zie ook: 'Rutte Doctrine'

11 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Staatssecretaris worden in een demissionair kabinet: mag dat wel?' Bron: NOS 11 aug 2021
"Met andere woorden: het kabinet heeft volgens de experts tegen de regels van de Grondwet in gehandeld. "De uitzonderingsregel is er speciaal voor de verkiezingen. Maar zulke spelregels zijn er niet voor niets", zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans."
Wanneer je je als (demissionair zelfs) kabinet niet meer aan de spelregels houdt en tegen de regels van de Grondwet handelt, hoe noem je dat dan in gewone-mensen-taal? Hoe noemen we dat, als we dat lezen over andere landen?
Zie ook: 'Rutte Doctrine'

08 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: Van den Hoogenband: 'Coronaproblemen waren verschrikkelijk' Bron: AD 08 aug 2021
Wat een raar déjà vu gevoel riep dit op, bij u ook? Totdat ik het door had. Wat een weergaloze deepfake was dit! En dan niet van een enkele persoon, maar een combinatie van twee tegelijk: Mark Rutte en Hugo de Jonge in Pieter gecombineerd. En zag ú dat het nep was? "De deepfakes komen binnen ieders handbereik (en lijken steeds echter)". Ik stonk hier eerst ook echt in, zou gezworen hebben dat het Pieter van den Hoogenband zelf was.

22 jul 2021:
Gelezen in The Thorn: Ministerie VWS stribbelt tegen bij transparantie coronabeleid: 'Ik noem het sabotage van de wet' Bron: De Volkskrant 21 jul 2021
"Ze hebben anderhalf jaar niets gedaan", zegt Wim Voermans. "Dit is achterstallig onderhoud."

07 jul 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Nog steeds woekert het schandaal voort, nog steeds niks geleerd, nog steeds is de rechtsstaat in het geding' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 07 jul 2021
"Alweer is er een stapel ‘verzoeken aan de regering’ ingediend. Om voortaan wel de grondbeginselen te eren. Omdat de rechtsstaat in het geding is. Wanneer iemand op straat wordt neergeschoten, zeggen we tegen elkaar dat de rechtsstaat is aangevallen: de staat heeft de drugscultuur laten voortwoekeren zolang het buitenland er meer last van had dan wij, de staat heeft de witwasroutes via de Zuidas met hand en tand verdedigd in internationale gremia, de staat heeft vervolgens de verknoping van onder- en bovenwereld handenwringend gadegeslagen, en nu jankt de staat."
Inderdaad, en Mark Rutte, Ferd Grapperhaus, Máxima en Willem-Alexander maar krokodillentranen huilen. Hoe hypocriet wil je het hebben?
Even ter herinnering Advocatenblad ‘Liberaal’ op 18 nov 2020:
"Niet eerder pleitte een democratische politieke partij zo openlijk voor een beperking van de rechtsstaat."

06 jul 2021:
Gelezen in The Thorn: Raad van Europa: 'Top Nederlandse politiek blijft kwetsbaar voor corruptie' Bron: NOS 06 jul 2021
"Nederland heeft de afgelopen jaren nagelaten om zich beter te wapenen tegen corruptie in de top van de politiek. Met geen van de aanbevelingen van het anti-corruptieorgaan GRECO van de Raad van Europa is iets gedaan, zegt GRECO in een nieuwe nalevingsrapportage."
"Het anti-corruptieorgaan merkt op dat een gedragscode voor de politieke top verder gaat dan een geplande wijziging van het Handboek voor bewindspersonen, ook wel het 'blauwe boek' genoemd. Nederland krijgt anderhalf jaar de tijd om alsnog verbetering te tonen."
Het is toch maar wat in 'Een waanzinnig gaaf land'.

01 jul 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Adviescollege: regering moet excuses maken voor slavernijverleden' Bron: AD 01 jul 2021
"Vorig jaar liet minister-president Mark Rutte nog weten dat zijn derde kabinet geen excuses zou maken voor de slavernij vanwege ‘het risico dat een debat hierover juist de tegenstellingen in Nederland aanjaagt’. Ook vond hij het als historicus moeilijk zich te excuseren voor iets wat tot anderhalve eeuw geleden gebeurde."
Zie ook: 'I Have A Dream' ('I Had A Nightmare') en 'Black Lives Matter'.

01 jul 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Ook de afschaffing van de slavernij ging op z’n Nederlands: in stukjes en beetjes, de netelige kwesties geparkeerd in een staatscommissie' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 01 jul 2021
"Van cententellerij tot misplaatste borstklopperij: alle ingrediënten zijn voorhanden om hier een grote Nederlandse dag van te maken."
Je kunt de namen van die borstkloppers zo invullen: lees maar 'De Ware Hollander'.

28 jun 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie: Intimiderende retoriek kan politici in gevaar brengen' Bron: Column van Sigrid Kaag, Tweede Kamerlid en partijleider van D66 in De Volkskrant van 28 jun 2021
"Waar extremen tegenover elkaar komen te staan, komt de democratie zelf in gevaar.
Als we dat willen voorkomen – en dat moeten we willen – is daar welwillendheid voor nodig. Empathie. Vertrouwen, matiging, en ja, misschien ook wel een beetje vrolijkheid."
Wel een beetje inconsequent, die redenering van Kaag. Ze heeft wel vertrouwen in Mark Rutte en de VVD, die de Rechtsstaat, mede met D66 van Kaag zelf, hebben geschonden, lees 'Rutte Doctrine', maar sluit andere partijen uit die haar Empathie en Vertrouwen kennelijk niet genieten: PVV, FvD en SP om er maar een paar te noemen.
Leestip: 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'.
Even het geheugen opfrissen:
'D66-lijsttrekker Kaag haalt uit naar coalitiepartners en linkse partijen' Bron: NOS 28 nov 2020
Ze haalde in haar speech uit naar coalitiegenoten VVD en CDA, die de deur voor samenwerking met partijen als de PVV en Forum voor Democratie op een kier laten staan. "Wij buigen niet voor de nationaal-populisten met hun Jodenhaat, moslimhaat en vrouwenhaat. En in tegenstelling tot VVD en CDA werken wij principieel nooit met hen samen", zei Kaag.
Ze deelde tegelijkertijd ook een sneer uit naar PvdA en GroenLinks, die zich volgens haar vastklinken aan de SP. "Wij buigen ook niet voor radicale socialisten die uit de euro willen en onze banen op het spel zetten, juist nu zo veel mensen verlegen zitten om werk. Wat Nederland nodig heeft, is gematigdheid."
D66 liet bij monde van lijsttrekker Sigrid Kaag op 28 nov 2020 door de NOS optekenen dat haar partij niks moet hebben van noch PVV of Fvd, noch van de SP, die uit de EU zou willen. De Partij voor de Dieren neemt een Groen Eurokritische houding aan wat betreft Europa en de vraag is of D66 de PvdD om deze  reden ook onder het cordon laat vallen, we nemen vooralsnog aan van wel, gezien het sterke pro-Europa standpunt van D66.
Weinig empathie voor en vertrouwen in mensen die het niet met haar, Sigrid Kaag, eens zijn.
Wat dat betreft wel een goede match met Mark Rutte.

25 jun 2021:
Gelezen in The Thorn: Rutte krijgt steun voor kritiek op Orbán: ‘We hebben hem ongekend stevig aangesproken’ Bron: De Volkskrant 25 jun 2021
Heeft u dat nu ook? Die verbazing hoe de man zonder visie zich plotseling zo druk maakt over Poetin en Orbán? De man die zich nauwelijks druk maakt over 'Vluchtelingen', de man die zich nauwelijks druk maakt over 'Black Lives Matter', de man die Einverantwoordelijk is voor het falen van de 'Rechtsstaat' in zijn eigen land. De man die Eindverantwoordelijk is voor 'Grootschalige schending van Burgerrechten' in eigen land? "Mark Rutte was hard op weg de langstzittende premier van Nederland te worden. De vraag rijst of hij lijsttrekker kan blijven, nu duidelijk is dat zijn vorige kabinetten burgerrechten grootschalig geschonden hebben." Bron: Trouw 15 jan 2021
Wat is de meest waarschijnlijke verklaring hiervan? Moeten we het zoeken in de 'Rutte Doctrine'? Afleidingsmanoeuvre? 'Poetin en Orbán zijn toch veel slechter dan ik, wat zeuren jullie hier nu?' Was het een tactische zet uit 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje', even meeglijden op de EK-voetbal roes? Of ziet Mark Rutte een kans om zelf eindelijk uit de kast te durven komen? Politiek gezien een fors risico, als we bedenken hoe op veel tribunes over LHBTI'ers gedacht en gesproken, of geschreeuwd wordt. En niet alleen over LHBTI'ers en zoals we met zijn allen weten, ook over mensen met een donkerder huidskleur dan 'De Ware Hollander'.
Oeps: update 27 jun 2021.
'Wat vind jij: heb jij vandaag de regenboogvlag uitgehangen?' Bron: RTV Oost 27 jun 2021
Nee = 72,03%
Had wel gewild, maar geen vlag = 24,53%
Jazeker! = 3,44%
Oeps: update 27 jun 2021:
Het Nederlands elftal verliest met 2-0 van Tsjechië. Rutte heeft dus verkeerd gegokt. Jammer dan.
Oeps: update 27 jun 2021:
'Nieuwe rechtszaak en dwangsom voor Nederlandse staat | Marjan Minnesma | Buitenhof' Bron: Buitenhof 27 jun 2021
"In een rechtsstaat doet een regering wat de rechter zegt. Maar kabinet Rutte niet. Daarom stapt Urgenda ook naar het Europese Hof zegt @marjanminnesma.
Rutte, die Orban kapittelt, zal toch niet in het rijtje politici willen die de rechtsstaat schenden?" Bron: Roos Vonk op Twitter
(T)huiswerk: Wat is de ware reden?
Update 25 jun 2021:
'Is Hongarije geholpen met de opstelling van Rutte & co?' Bron: De Volkskrant van 25 jun 2021
"De Hongaarse jurist Kati Cseres, universitair hoofddocent Europees recht aan de UvA, denkt dat de harde toon van Rutte en de andere Europese leiders zeker welkom is. Maar ze vraagt zich wel af waarom die nu pas komt. ‘Hongarije overtreedt al tien jaar bijna wekelijks of maandelijks de fundamentele rechten en waarden van de EU-gemeenschap. Toen het ging over academische vrijheid, over vrouwenrechten, waar waren die harde geluiden toen?’
Cseres vreest dat het vooral is ingegeven door opportunisme. ‘Door het EK en die wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije keken heel veel mensen hiernaar. Rutte voelde dat hij in de spotlights stond. Dat is het enige dat ik kan bedenken'."
Opportunisme dus, volgens kenner Kati Cseres.
(T)huiswerk: Is dat de ware reden?

21 jun 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Coaching van politici die voor commissie Toeslagen moeten verschijnen, doet waarheidsvinding geweld aan' Bron: Opinie Ellen Pasman, advocaat en publiceerde onlangs over de toeslagaffaire Kafka in de rechtsstaat, op 20 jun 2021 in De Volkskrant
"De waarheid en niets dan de waarheid moet centraal staan in verhoren van parlementaire onderzoekscommissies. Maar in de Toeslagenaffaire werden ministers, staatssecretarissen en ambtenaren getraind om eensluidende antwoorden te geven."
"Met koffie, thee, luxe lunches, en vers afgebakken speltkoekjes beval coachingsbureau Bob de Ronde en partners het ministerie van Financiën op amicale toon aan oefensessies met 'jullie getuigen' te houden."
Rutte & Co: Coaching in meineed?

26 mei 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Kamer zeer kritisch over optreden Bijleveld inzake gegevensverzameling' Bron: De Volkskrant van 26 mei 2021
"Het Land information manoeuvre centre of Limc verzamelde na het uitbreken van de coronapandemie maandenlang gegevens, ook over personen, en heeft daarmee de wet overtreden."
Gewoon doorgaan met nieuw kabinet Rutte?

19 mei 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Rekenkamer maakt gehakt van financieel beleid Hugo de Jonge, hij kan 2 miljard aan corona-uitgaven niet goed verantwoorden' Bron: Yvonne Hofs in De Volkskrant van 19 mei 2021
"De Rekenkamer wijt de potentiële geldverspilling aan gebrekkige controle door het parlement. Het kabinet heeft de Eerste en Tweede Kamer vorig jaar meermaals voor ‘voldongen feiten’ gesteld door het geld alvast uit te geven aan spoedmaatregelen voordat het parlement er een klap op gegeven had."
"Dat betekent dat het kabinet vorig jaar mogelijk 13,4 miljard euro belastinggeld over de balk heeft gegooid."
Wat blijft er nog over na aftreden? Oppleuren? Allemaal onderdeel van de 'Rutte Doctrine': geen verantwoordelijkheid willen nemen.

27 apr 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe het kabinet het recht van de Kamer schendt' Bron: Analyse Yvonne Hofs in De Volkskrant van 27 apr 2021
"De notulen van het kabinetsberaad tonen hoe het kabinet tornt aan het informatierecht van de Tweede Kamer. 'Dit is een overtreding van de Grondwet', zegt hoogleraar Voermans."

23 apr 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Sylvana Simons is ervaren geraakt in de manier waarop ze bejegend wordt' Bron: Column Politiek verslaggever Ruben Koops in Het Parool 23 apr 2021
"Simons toonde aan dat de premier het antwoord ook niet precies wist, waarop Rutte uithaalde. "Wat doet u geïrriteerd, mevrouw Simons?" "Geïrriteerd? U moet mij eens meemaken als ik geïrriteerd ben." Er zat zelfs iets van empathie in, alsof Rutte een vergissing had gemaakt in plaats van een seksistische persoonlijke aanval."
"Zij legt als geen ander bloot wat vrouwen (van kleur) in de politiek te verduren krijgen."
Het is Mark Rutte op zijn triestst: populistische en vieze spelletjes spelen om het debat te winnen, seksisme, de grapjas uithangen, afleiden, manipuleren en ga maar door. Hij wint er het debat waarschijnlijk wel mee, maar wie wil met zo'n trieste gast nog omgaan?

22 apr 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Voor een deel van de Kamer geldt inmiddels: Rutte liegt, totdat het tegendeel is bewezen' Bron: Analyse in De Volkskrant van 22 apr 2021
"Als het demissionaire kabinet de notulen geheimhoudt, wordt het voor partijen als GroenLinks en PvdA nóg moeilijker om straks eventueel aan te schuiven bij een kabinet-Rutte IV. Als er wel openbaarheid komt, kan dat leiden tot nieuwe verontwaardiging over het opereren van de politieke kopstukken in de Trêveszaal."
Een zooitje dus, wat Mark Rutte heeft geschapen en achterlaat.

25 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: 'VVD wil 'desnoods' grens sluiten voor migrant': 'Risico dat ze Nederland kiezen vanwege onze welvaart' Bron: Tweede Kamerlid Bente Becker van de VVD in het AD van 25 nov 2020
"Nederland moet in ‘noodgevallen’ de eigen grenzen sluiten en bewaken als er weer grote aantallen migranten naar ons land zouden komen."
En wij maar denken dat de VVD naar links is opgeschoven? Dat de VVD de rots in de branding is waar het gaat om de 'Vrijheid van Meningsuiting' of om 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens'?
Artikel 14
"Eenieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging."
Eigenlijk gewoon een extreem-rechtse xenofobe club dus die VVD, die Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, maar dan wel alleen voor het 'Eigen Volk', die met slappe drogredenen en op een laffe en stiekeme manier de 'Rechten van de Mens' tracht te vertrappen. Dan voelt het toch haast nog oprechter wanneer politieke partijen als FvD en PVV dat gewoon hardop uitventen.

22 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Tien jaar VVD, en weer is het schoppen naar beneden en likken naar boven' Bron: Opinie historicus en politicoloog Teun Dominicus in Het Parool 22 nov 2020
"Het is extra wrang dat uit het verkiezingsprogramma blijkt dat de VVD de middelen die burgers hebben om zich te verdedigen tegen inbreuk op hun politieke en sociale rechten aan banden wil leggen. Zo wil ze het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inperken, omdat deze rechten worden gebruikt om een humane bodem te leggen in asielbeleid en sociale zekerheid. Het schild dat de rechtsstaat kan zijn voor mensen in de verdrukking moet, als het aan de VVD ligt, worden ontmanteld."
De VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie?

18 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: ‘Liberaal’ Bron: Advocatenblad op 18 nov 2020
"Niet eerder pleitte een democratische politieke partij zo openlijk voor een beperking van de rechtsstaat."
"De tijd dringt want in maart zijn er verkiezingen en wie een advocateneed heeft afgelegd, kan in gemoede zo geen VVD meer stemmen."

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017