Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
03/26/2021

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'The Thorn'*: doornig nieuws, nog waar ook, dat De Speld bijna overbodig maakt. Opgericht op 26 nov 2017

De trouwe lezer weet dat het gaat om topics uit het dagelijks leven en zoals de naam het al zegt betreft het vaak irritant, prikkelend en stekelig, maar 'waar gebeurd' nieuws, dat op gelijksoortige wijze wordt becommentarieerd.

"Dank dat u ons scherp houdt!"
"Kwalitatieve Observatie Onderzoeker"
"Toen de Tweede Wereldoorlog al een goed stuk op gang was"
"Hahaha" (The Original 1997)
"Zerrüttet"
I'm a piano player. Don't shoot the piano player
"Schot in de Roos"
"Ceci est la Vérité"
"Gewoon antwoord geven"
"Sensibiliseren"
"Non-apology apology"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"Wiskunde is echt niet moeilijk"
"Maar da's logisch!"
"Hollanders? Ja maar"
"Even bakkie doen?"
"Houdios" (Quanta Costa Nou?)

Sheila Sitalsing is soms, vaak, altijd scherper? Sheila in De Volkskrant. Columnisten als Ellen Deckwitz, Marcel van Roosmalen, Kustaw Bessems en Erdal Balci komen die kwalificaties naar mijn mening zeker ook wel toe. Kustaw en Erdal in De Volkskrant, Ellen en Marcel in de NRC. Doe hiermee natuurlijk vele anderen tekort.
In dit licht: 'Journalistieke Handel' en 'Dolgedraaid'.
Zie ook: 'Regenboog', met tal van door uw 'Kwalitatieve Observatie Onderzoeker' onder de loep genomen 'gekleurde' onderwerpen.
Oordeel hieronder zelf.

'The Thorn':


24 feb 2023:
Gelezen in The Thorn: 'Oekraïne móét de oorlog winnen, vindt het hele Westen, maar wat als dat niet lukt?' Bron: Analyse Peter Giesen in De Vokskrant van 24 feb 2023
"In Oekraïne dreigt een patstelling te ontstaan tussen twee partijen die de oorlog niet kunnen winnen, maar ook niet willen onderhandelen. Dat laatste kan op termijn toch ­onvermijdelijk worden, om het bloedvergieten te stoppen."
Tja....


23 feb 2023:
Gelezen in THe Thorn: '1 jaar oorlog Oekraïne: hoe het begon, hoe het gaat en wat kunnen we verwachten?' Bron: NOS 23 feb 2023


07 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: ‘We doen alles, maar militair ingrijpen is té groot risico’ Bron: Tubantia 07 mrt 2022
De rubberen ruggengraat van Mark Rutte. Rutte in Londen:
"Hoe triest en pijnlijk de beelden van de Russische invasie van Oekraïne ook zijn, Navo-troepen gaan zich onder geen beding rechtstreeks mengen in de oorlog."
"De realiteit is dat we in grote mate afhankelijk zijn van hun olie", gaf Rutte aan.
"Helaas betekent dat in de praktijk dat we die vreselijke beelden nog wel enige tijd gaan zien."
Weet Mark Rutte het verschil wel tussen gas en olie, polderen of vechten?


23 feb 2022, update(je) 24 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Wat kun je vandaag verwachten rondom Oost-Oekraïne?' Bron: NOS 23 feb 2022
'Programma vandaag', het staat er echt!
Olympische Winterspelen 2022 voorbij, medailles uitgereikt, Kleintje Pils gehad, tijd voor WOIII, live met Mark Rutte! Kijk ook bij de publieke omroepen!
Nederland is toe aan een frisse nieuwe start, samen met en onder 'Eindverantwoordelijkheid' uiteraard van onze gemankeerde 'historicus' Markie Rutte.
Update(je) 24 feb 2022:
De premier benadrukte inmiddels vandaag, de oorlog is al begonnen hoor, "dat het tussen beschaafde staten onbetamelijk is om elkaar binnen te vallen". "Er zijn geen bufferstaten. Je mag van alles vinden van andere landen, maar je valt ze niet binnen." Bron: NOS 24 feb 2022 "Toe nou jongens, foei, niet doen, stout!"*
Uit geheime informatie van onze Inlichtingendiensten, die ons ter beschikking werd gesteld middels een datalekje, kwam dit tevoorschijn:
"Rutte onderhandelt over tijdschema met Biden en Poetin vanwege de verschillende tijdzones."*
"Wij zouden het verschrikkelijk onbeschaafd vinden als Poetin de Oekraïne niet op prime time binnenvalt."*
"Je mag toch zeker verwachten dat hij rekening houdt met onze neoliberale verdienmodellen van de media."*
"Ik ken Vladdie heel goed, betere historicus dan ikzelf."*
De koninklijke familie belooft WOIII te gaan volgen vanaf de pistes in het Oostenrijkse Lech: 'Koningshuis gaat uit solidariteit in Lech alleen van blauwe en gele pistes' Bron: De Speld
Nee, maar even serieus: 'Willem-Alexander en Máxima' Bron: Koninklijk Huis 24 feb 2022
"Ons hart gaat uit..... Wij leven intens mee.... bla bla bla."* Bron: idem Twitter
Even ter herinnering: 'Het 'pilsje met Poetin' en andere koninklijke olympische trauma's' Bron: NOS 30 jul 2016
'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855
Nou, gaat u er maar voor zitten, wel Premium!


13 aug 2021:
Gelezen in The Thorn: 'De VVD is een existentieel gevaar voor Nederland' Bron: Thijs Kleinpaste, historicus en promoveert aan Georgetown University in Washington D.C., in de NRC van 13 aug 2021
"Dat de wens als drammen wordt ervaren is deels te verklaren door de cultuur van deze lichting politici, met name die van de VVD, en de bestuurscultuur die niet anders dan de Rutte-doctrine genoemd kan worden, dat wil zeggen een wezenlijk vijandige houding van de bestuurders tegenover de machten die haar controleren, van de Tweede Kamer tot de journalistiek tot de burgers."
"De Rutte-bestuurscultuur is die van een gesloten kaste die gewone mensen en hun belangen vooral hinderlijk vindt, en er meer op gebeten is zichzelf en haar macht in stand te houden dan om verantwoordelijk beleid te leveren. Nederland kampt met een politieke cultuur die geen leiderschap, verantwoordelijkheidszin of besluitvaardigheid produceert, maar vooral politiek lijfsbehoud."
Hoe noem je dat dan in gewone-mensen-taal? Hoe noemen we dat, als we dat lezen over andere landen?

Hieronder een greep uit 'The Thorn':

20 mrt 2023:
Gelezen in THe Thorn: 'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens' Bron: AD 20 mrt 2023
Het thema dit jaar: 'wat vind ik fijn'? Dat raakt ook aan grensoverschrijdend gedrag. Hoe bespreek je zoiets heftigs met jonge kinderen?
"We hebben het er met kinderen over dat ‘nee’ nee is, dat zij mogen aangeven of zij bijvoorbeeld die knuffel of kus wel of niet willen én dat ze altijd moeten checken of een ander wel wil. We willen kinderen ook meegeven dat je niet altijd ‘nee’ kunt of durft te zeggen."
Mogen ze ook nee zeggen tegen een kus van oma?
"Ja. Als we kinderen tot zo’n kus dwingen, leren we ze van jongs af dat ze hun eigen grenzen of gevoelens moeten negeren. Een kind kan ook beleefd zijn door ‘dag’ te zeggen of een hand in plaats van een kus te geven."
Geldt dat ook voor Máxima? Van die ranzige ongewenste knuffels geven aan voor haar volstrekt onbekende kindertjes? Zie hieronder 09 mrt 2023:

09 mrt 2023:
Gelezen in The Thorn: 'Gelukkig droeg Máxima deze keer geen hoed, want ze kreeg een dikke knuffel van de Oekraïense kinderen' Bron: AD 09 mrt 2023
Even factchecken: ze kreeg wellicht een knuffel, maar deelde die zelf ook ongevraagd en ongepast uit.
Toch wel een beetje ransbakkig: zo'n kleutertje dat zo ongeveer op de mond gezoend wordt door Máxima, een vrouw die voor dat kind een totaal onbekende is. Dat allemaal voor het imago van de Oranjes, de Verkiezingen en het Ego van de Koningin? Beetje '#MeToo'?

14 feb 2023:
Gelezen in THe Thorn: 'Russen winnen terrein ten koste van verbijsterende verliezen' Bron: AD 14 feb 2023
"Poetin heeft eenzelfde autocratische insteek als het gaat om onderdrukking van vrije meningsuiting en politieke activiteit. In de jaren negentig was er een glimmertje van democratie in Moskou maar het Westen heeft destijds een enorme fout gemaakt door niet te investeren in democratie maar te investeren in Rusland als handelsland”, stelt Peter Wijninga, defensiespecialist en veiligheidsexpert van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

18 jan 2023:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte en Biden: 'We geven nieuwe raketten aan Oekraïne'' Bron: NOS Jeugdjournaal 18 jan 2023
"Premier Rutte zei in Amerika dat hij het belangrijk vindt om Oekraïne te steunen. Nederland gaat niet alleen de raketten geven, maar ook Oekraïense militairen trainen om ze te gebruiken."
"En daar zijn ze in Oekraïne heel erg blij mee."
En zo indoctrineren we via het Jeugdjournaal onze kinderen in Nederland?

09 sep 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Toezichthouder inlichtingendiensten stapt op om nieuwe wet: ‘Het doet een beetje trumpiaans aan’' Bron: Huib Modderkolk in De Volkskrant van 09 sep 2022
"Het gaat om de data van in potentie miljoenen mensen. Verschillende buitenlandse diensten zijn weleens gehackt, en deze week diende een rechtszaak tegen een AIVD’er die maar liefst 102 computers had meegenomen. En het is niet bekend wat voor kabinet we over drie jaar hebben. Wil het volgende kabinet misschien weten waar de oppositie mee bezig was? Waar actievoerders wonen? Die data liggen er dan."

15 jul 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Affaire-Kroes bewijst hoe Silicon Valley politiek in slaap suste met mythische oplossingen voor alles' Bron: De Volkskrant van 15 jul 2022
"De affaire rond Neelie Kroes toont weer aan hoe blind toppolitici zijn geweest voor het opgepompte techoptimisme van bedrijven als Uber. Maar al te graag laafden ze zich aan het succes van Silicon Valley."
"Politici willen maar al te graag het verhaal geloven dat nieuw gelijkstaat aan vooruitgang, doodsbang om tegen vooruitgang te zijn." "Techsolutionisme optima forma."
"Ze snappen de werking niet echt, maar willen er maar al te graag bij horen. De foto die deze week weer overal opdook met Rutte, Kroes en Uber-baas Kalanick onderstreept dat voor Schnitzler: ‘Het is pijnlijk om te zien: Rutte en Kroes die zo trots zijn dat ze met Kalanick op de foto mogen. Het lijken twee blije kleuters.’"
Het zijn overigens niet alleen toppolitici die blind waren, op lokaal niveau liepen ook genoeg verblinden rond, zie het drama rond 'TopDutch'. Bronnen: DvhN en RTV Drenthe
'Blije kleuters' zegt eigenlijk wel genoeg.

23 mei 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: 'Arm zijn was nog nooit zo duur'' Bron: AD 23 mei 2022
"Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne."
En dan vindt Mark Rutte het 'verschrikkelijk' dat zoveel mensen sympathie koesteren voor partijen als de PVV en het FvD?

03 apr 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Nog steeds worden verschrikkelijke misdaden door Rusland medegefinancierd door Nederland' Bron: De Volkskrant 03 apr 2022
"Zondag liet Rutte weten ‘geschokt’ te zijn over de verschrikkelijke misdaden die door de Russen in Boetsja en andere voorsteden van Kyiv zijn begaan. ‘Nederland en zijn partners zullen niet rusten tot de daders ter verantwoording zijn geroepen.’"
"Maar échte maatregelen en echte offers schoof het kabinet ook zondag weer voor zich uit. Nog steeds worden deze verschrikkelijke misdaden mede gefinancierd door Nederland, middels de continue aanschaf van Russische olie en gas."
Mark Rutte: 'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

03 apr 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Drama in straten van Boetsja is 'anders dan raketbeschietingen'' Bron: NOS 03 apr 2022
Hoe heftig de beelden ook zijn, voor Ugur Üngör, hoogleraar genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, komen ze niet als een verrassing.
"Dat klinkt misschien cru, maar dat zal zo zijn voor de meeste mensen die onderzoek doen naar oorlog. Dit hebben we ook gezien in Joegoslavië, Tsjetsjenië en Congo: dat veldslagen tegen militaire tegenstanders niet worden gewonnen, en dat er dan wraak werd genomen op weerloze burgers."
"Als bij onze politici nu pas het idee begint te dagen dat dit een misdadige bezetting is, dan zijn ze daar vijf weken te laat mee. Er is niets fundamenteels veranderd in de aard van het conflict", zegt Ugur Üngör.
En dan durft Mark Rutte serieus zich historicus te noemen en daarin les te geven? Lees dit: 'Ruttes Romeinse Rijk' Bron: Historiek 27 nov 2015
Mark Rutte: 'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

03 apr 2022
Gelezen in The Thorn: 'Fortuyn schreef over De Puinhopen van Paars. De puinhopen van Rutte zijn veel groter' Bron: Column Teun van de Keuken in De Volkskrant van 03 apr 2022
"De puinhopen van Rutte zijn veel groter. Er is een politieke cultuur ontstaan die alleen nog draait om macht en beeldvorming. De hele politieke cultuur is verziekt. De echte rot is ontstaan toen Rutte toch niet aftrad na het functie elders-debat. Dat hij toen is blijven zitten en uiteindelijk zelfs met zijn opponenten Kaag (‘Hier scheiden onze wegen’) en Segers (‘Er is iets geknapt’) in zee is gegaan, heeft veel vertrouwen kapotgemaakt."
Je hoeft je niet tot de populisten te bekeren om het met Teun van de Keuken eens te kunnen zijn, zo bleek eerder al: 'Renske Leijten noemt Rutte een rotte vis' Bron: Tweede Kamer TV 07 jul 2021
"We zien een patroon van verlies aan menselijke maat", beschrijft Renske Leijten in haar bijdrage het toeslagenschandaal en het handelen van de Belastingdienst.

02 apr 2022:
Gelezen in The Thorn: 'FNV: Drie op de tien mensen komen maandelijks geld tekort' Bron: AD 02 apr 2022
"Aan het onderzoek namen werkenden, mensen met een uitkering en gepensioneerden deel. Volgens FNV is 42 procent van hen bang voor schulden. Als bezuinigingsmaatregel zetten veel mensen (65 procent) de verwarming lager of uit. Ook zegt een meerderheid te besparen op de dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Een deel koopt geen kleren meer en sommigen hebben abonnementen opgezegd. Ook zegt 6 procent zelfs een maaltijd over te slaan."
Wat doet Rutte IV onder leiding van Rutte nu? Oproepen om dekens te kopen, de thermostaat op negentien graden te zetten en korter te gaan douchen. Klinkt logisch toch? Maar wie moet het nu dus oplossen? De 'gewone' burger zo blijkt. Welke? Nou, dat is vrij simpel: de zwaksten in de maatschappij hebben financieel geen andere keus dan korter te douchen en in de kou weg te kruipen onder een dekentje. Ze moeten wel vanwege het (wan)beleid van Rutte IV.
De VVD-aanhang van Mark Rutte, zo'n kleine twintig procent van de kiezers, noch die van het CDA of D66, zal haar gedrag waarschijnlijk wezenlijk wijzigen. In de villawijk om de hoek zie ik ze ook nog niet zitten met het plaidje over de benen bij de open haard. Wel een extra blokje hout erop waarschijnlijk.
De kwetsbaren zullen er dus voor zorgen dat straks inderdaad het totale energieverbruik van de burgers zal zijn gedaald, overigens mede omdat vanaf morgen de wind naar het Westen draait, maar vooruit, het zal dalen.
De Eindverantwoordelijke zal een week later met een grote grijns op de persco verkondigen dat 'zijn lieve landgenoten' goed hebben geluisterd naar zijn adviezen.
Richting de mopperende armlastigen, die stram en stijf op de bank hebben liggen te vernikkelen, zal het antwoord wel weer zijn: "Maar, je doet het ook nooit goed, dat weet je als je zulke maatregelen neemt. Het is verschrikkelijk dat mensen hieronder lijden, maar we moeten samen verder etc. etc."
En zo kun je je gewoon weer als de 'Grote Leider' presenteren en hopen dat je zo de geschiedenis ingaat.
De 'Rutte Doctrine', geeuw, geeuw, eigenlijk is het zo simpel.

01 apr 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: we zullen iets verarmen, "volledig compenseren gaat niet"' Bron: NOS 01 apr 2022
Mark Rutte bedoelde weer eens niet 'Ik Mark Rutte met aanhang en jullie' met wij, maar het gaat natuurlijk om zij, de kwetsbaren, 'zij die hun kansen hebben laten liggen'. Die mogen opnieuw de rekening betalen.
Was getekend: kabinet Mark Rutte IV.
Even terug in de tijd:
'De oneerlijke 'maar' van Rutte' Bron: Daan Doesborgh op brainwash 2017
Rutte: "Maar dan niet op de manier van GroenLinks, dat het niet leuk meer mag zijn, dat je nooit meer iets mag kopen, dat de verwarming een graadje lager moet."
Was getekend: Mark Rutte.
Nog even terug in de tijd:
"We moeten niet doorslaan met het klimaat, we moeten lekker kunnen blijven barbecuen", aldus Mark Rutte, die de klimaaturgentie tot in zijn tenen voelt…
Bron: Jan Rotmans op Twitter 06 jul 2021
Was getekend: Mark Rutte.
Eigenlijk zien we hier ten voeten uit de 'Rutte Doctrine' in een Notendop.
Even los van de vraag wat de oorzaak van de crisis is, het lot of je eigen wanbeleid, er is een groot probleem ontstaan. Als Kabinet en als Premier draag je de verantwoordelijkheid daarvoor en Mark Rutte is hierin Eindverantwoordelijke.

31 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: ''Wittebroodsweken' lijken voorbij, eerste Oekraïense vluchtelingen nemen alweer afscheid van gastgezin' Bron: De Volkskrant 31 mrt 2022
"Daar bleek de man een Syriër te zijn met een Oekraïens paspoort. Daar was vooraf niets over gezegd, anders had ik er niet mee ingestemd. Een moslim past niet echt bij ons gezin."
Dat valt even tegen: staat er een moslim voor je deur in dat 'Waanzinnig gave land'. Had Markie er niet bij gezegd? Past toch niet in onze zogenaamde 'Joods-Christelijke traditie'?*

28 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: Niet elk hulpaanbod is even nobel: ‘Mooie, intelligente Oekraïense vrouw gezocht’ Bron: De Volkskrant 28 mrt 2022
Tja, wij zijn internetshoppen gewend: je laat een busje voorrijden met spulletjes in zes maten en stuurt dan terug wat je niet past.
Mark Rutte wil verder waarschijnlijk selecteren op mogelijkheden voor de arbeidsmarkt: wie niet nuttig is in onze neoliberale economie wordt ook terug gestuurd. Dit wel onder voorbehoud van de Peilingen: het gaat Rutte per slot van rekening uitsluitend om de meeste stemmen voor zijn Ego. Vandaar het motto van 'haalbaar en betaalbaar'. Dat levert namelijk de meeste stemmen op. En dus de meeste status, lijkt hij tenminste te denken. Oorlog is daarin dan geen doel, vrede evenmin, maar ze bepalen vooral welke rol 'Ik' hierin kan spelen. Kijk anders nog eens op 'I Have A Dream' en type daar dan maar eens historicus Michal Citroen in via de zoekfunctie.
Geheugensteuntje uit de 'Rutte Doctrine': 'Alle leugens opgeteld' Mark Rutte en de geloofwaardigheidskloof Bron: De Groene Amsterdammer 07 apr 2021
"Het teveel aan politieke behendigheid van Mark Rutte doet denken aan dat van Lyndon Baines Johnson. Rutte heeft de biografieën van Amerika’s 36ste president dan ook verslonden. Alleen de vijfde, over Johnsons ondergang, nog niet."
"Journalist en aanjager van de bonnetjesaffaire Bas Haan vatte in zijn boek De rekening voor Rutte de morele aftakeling van de politiek de afgelopen tien jaar krachtig samen: ‘De waarheid is in de politiek geen uitgangspunt meer, maar een optie.’ Als een volleerd politiek vakman overziet Rutte altijd alle opties. En grijpt hij telkens naar de optie die hem het beste uitkomt."

25 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Peter Pannekoek krijgt volop bijval na uithaal rond 'staatsontvoeringen' naar Rutte' Bron: AD 25 mrt 2022
"Ik zou het woord willen munten, zodat we beseffen hoe erg het is, dit zijn gewoon staatsontvoeringen. Het zijn ontvoeringen door de staat."

24 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte prijst Erdogan voor pogingen om oorlog in Oekraïne te stoppen' Bron: NOS 22 mrt 2022
"Van enige animositeit tussen de twee was vandaag niets te merken. "We hebben onze toch al sterke relatie verder verdiept", zei de Nederlandse premier."
Tuurlijk..., zonde van de verspilde kerosine en de onnodige CO2-uitstoot.
Geheugensteuntje: 'Erdogan: winnaar Rutte heeft ons als vriend verloren' Bron: NOS 16 mrt 2017
"Hé Rutte, jouw partij is dan weliswaar de grootste geworden, maar je hebt Turkije als vriend verloren".
Thomas von der Dunk vroeg zich in De Volkskrant van 07 nov 2021 af: 'Zitten er reptielen in de regering van Mark Rutte?' en hij stelde de vraag of Mark Rutte nu een slang was of een kameleon? Beiden lijken van toepassing, maar je zou er die 'paling' (Bron: Ensie) nog aan toe kunnen voegen lijkt het toch wel.

22 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Rusland doet het onbeschaamd, maar ook wij worden regelmatig met propaganda besmet' Bron: Steven Pont in het AD van 22 mrt 2022
"We verwijten de Russen dat ze allerlei propaganda gebruiken en dat is ook terecht, zolang we maar niet vergeten dat het manipuleren van de media niet alleen in Rusland speelt. Wij kennen ook propaganda, alleen definiëren wij het anders. Wij hebben spindoctors die politici op dat gebied adviseren."
"Als in de politiek jouw narratief het van de andere wint, dan heb je dus goed gespind. En dat soort propaganda werkt net zo goed hier in Nederland. Rusland doet het onbeschaamd en liegt zelfs glashard, maar wij worden er op ons niveau ook geregeld mee besmet. Door dokters nog wel."

12 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Het is kommer en kwel met de democratie: overal spelen bestuurders elkaar de bal toe' Bron: Kustaw Bessems in De Volkskrant van 12 mrt 2022
"Van hoog tot laag en van landelijk tot lokaal, overal speelt ‘netwerkcorruptie’, stelt Willeke Slingerland, lector weerbare democratie. Gesloten bestuursnetwerken houden elkaar de hand boven het hoofd en hebben niet goed door wat hun beleid met mensen doet."

10 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Renske Leijten: Hoofdprobleem is Minister President die integriteit niet in woordenboek heeft staan!' Bron: Voorzitter Renske Leijten tijdens debat 'Integriteit openbaar bestuur' van 10 maart 2022
Daar kun je het mee doen.

07 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: Rutte in Londen: ‘We doen alles, maar militair ingrijpen is té groot risico’ Bron: Tubantia 07 mrt 2022
"Hoe triest en pijnlijk de beelden van de Russische invasie van Oekraïne ook zijn, Navo-troepen gaan zich onder geen beding rechtstreeks mengen in de oorlog."
"De realiteit is dat we in grote mate afhankelijk zijn van hun olie", gaf Rutte aan.
"Helaas betekent dat in de praktijk dat we die vreselijke beelden nog wel enige tijd gaan zien."
Hoe triest de beelden ook zijn, hun olie is belangrijker. Het staat er letterlijk. Dus niet die mensenlevens zijn doorslaggevend, maar onze economie. Het staat er echt. Als je nu zou zeggen dat ingrijpen wellicht nog meer mensenlevens kost dan onderhandelen, vooruit. Maar dat staat er niet. Olie is belangrijker dan mensenlevens.
'I Have A Dream' ('I Had A Nightmare')

07 mrt 2022:
Gehoord en gezien op The Thorn: 'Druktemaker Ellen Deckwitz - Zwakste schouders | NPO Radio 1' Bron: NPO Radio 1 07 mrt 2022
"Politici roepen dat we allemaal een prijs zullen gaan betalen voor deze oorlog. 'Wat men gemakshalve even achterwege laat is dat deze het hardste zal drukken op de zwakste schouders', zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV."

07 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Inlichtingendiensten grijpen Oekraïne-crisis aan om bevoegdheden uit te breiden' Bron: De Volkskrant van 07 mrt 2022
'Een nog geheim wetsvoorstel, ingezien door de Volkskrant, geeft de AIVD en de MIVD meer ruimte tot grootschalige internet-surveillance.'
"Het toestaan van bulkverwerking in het kader van de nationale veiligheid vormt een reëel risico voor de bescherming van de democratie en de rechten van personen die in of via Nederland communiceren", stelt beveiligingsexpert Matthijs Koot.
De een doet het met bommen, de ander valt de democratie en mensenrechten 'intelligent' aan. Het resultaat is uiteindelijk natuurlijk hetzelfde.

06 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Het Westen moet zich vooral richten op het splijten van de kliek rond Poetin' Bron: Column Thomas von der Dunk in De Volkskrant van 06 mrt 2022
"De brutale overval van het Russische gangsterregime op Oekraïne is de afgelopen dagen regelmatig betiteld als het Europese 11 september-moment. Ik zou het eerder als ons 1 september-moment willen betitelen: 1 september 1939."
"Er is, in terugblik, niet alleen de pijnlijke parallel van het proostende huidige Nederlandse staatshoofd in Sotsji en het felicitatietelegram van het toenmalige Nederlandse staatshoofd aan Hitler na de mislukte aanslag door Georg Elser. Dat was op 8 november 1939 - de Tweede Wereldoorlog was toen al begonnen. En terwijl Mark Rutte nog moest bijkomen van zijn gejuich om alle gewonnen Olympische medailles, vuurde het Kremlin de eerste raketten af op Kyiv."
Tja, een pijnlijke parallel, 'I Have A Dream' ('I Had A Nightmare')

04 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Europa moet zich schamen' Column Kustaw Bessems in De Volkskrant van 04 mrt 2022
"Het was om onpasselijk van te worden. De zelffelicitaties, het triomfalisme, het gedweep met de Oekraïense heldenmoed."
"‘We zijn familie’, zei Rutte in een video voor het Oekraïense volk. Ik hoop dat mijn familie meer doet dan me toespreken, als ik ooit op de grond lig. Onmacht verbloemen, dat is wat het is."
Hoe hypocriet wil je het hebben?

01 mrt 2022:
Gelezen in The Thorn: Waarom gaan grenzen nu wél open? ‘Vluchtelingen die op ons lijken zien we als echte vluchtelingen’ Bron: De Volkskrant van 01 mrt 2022
"In tegenstelling tot wat je zou denken bestendigt onze omgang met vluchtelingen welbeschouwd de tweedeling tussen het eigene en het vreemde."
"Ik heb weinig hoop dat de verantwoordelijkheid die we terecht nemen voor Oekraïense vluchtelingen zal leiden tot een nieuwe solidariteit met vluchtelingen uit andere continenten", stelt Nanda Oudejans, hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.
Beetje walgelijk te moeten constateren dat er nu zelfs flink wat 'Gutmenschen', van VVD tot aan GroenLinks en SP bijvoorbeeld, eigenlijk gewoon diep in hun hart misschien wel net zulke xenofobe rascisten of etnocentristen blijken te zijn als die uit de reeds bekende rechtse en ultra-rechtse hoek? Hypocriete 'deugers', die anders klagen over Ter Apel, maar nu plotseling een geel/blauw vlaggetje in hun Twitter-account monteren.
Misschien mogen we ook eens, om maar eens wat te noemen, denken aan de vele Russische soldaten, die met hun voertuigen voor Kiev in een colonne staan van zo'n zeventig kilometer lengte? Die staan op het punt om met onze geleverde wapens de dood in gejaagd te worden. Vroegen zij erom?
Protect your 'Brothers in Arms'?

28 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Ingelaste herhaling van aflevering De portemonnee van Poetin van serie Waarde van de aarde' Bron: KRO-NCRV Waarde van de aarde 28 feb 2022. 28 apr 2021: 'Follow the money: Hoe Nederland Poetins portemonnee spekt'
"Zolang wij op deze grote schaal Russisch gas importeren, zijn we afhankelijk van een president die persvrijheid verbiedt, de democratische rechten vermorzelt en die beschuldigd wordt van het opzettelijk vermoorden van zijn politieke tegenstanders. Dit alles zou reden genoeg moeten zijn om ons af te vragen: waarom willen we met deze man zakendoen?"
"Misschien", voegt Twan daaraan toe, "moeten we onszelf nog wel een strengere vraag stellen: zijn we door gas van Gazprom te importeren niet medeplichtig aan het dictatoriale beleid dat Poetin voert?"
Mark Rutte: 'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

28 feb 2022:
Gehoord op The Thorn: 'De oorlog gaf Rutte prachtexcuus om op zoveelste misstap Belastingdienst niet in te hoeven gaan' Bron: Ellen Deckwitz op NPO Radio1 28 feb 2022
"Columniste Sheila Sitalsing merkte in De Volkskrant op dat er op het rapport als verschijningsdatum 9 februari stond, terwijl het pas donderdag, de 24e, naar buiten kwam. Dus na de Russische invasie, die natuurlijk als een gigantische bliksemafleider kon worden ingezet."
Update(je) 28 feb 2022: Tweede Kamer NL komt vandaag 'vervroegd' terug van Carnavalsreces, poeh hé, net voor de aftiteling van WOIII: 'Agge maar leut et! Alaaf!''

25 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Wie terugkijkt, ziet hoe Poetin al jarenlang kon toewerken naar de oorlog met Oekraïne' Arnout Brouwers in De Volkskrant van 25 feb 2022
"Van de hybride oorlog avant la lettre in Georgië tot de westerse vergeetachtigheid – wie stappen terugzet in de tijd vindt aanwijzingen genoeg voor de onvoorstelbare oorlog waar Vladimir Poetin Oekraïne nu in onderdompelt."
"Als Rutte in oktober 2011 op bezoek is in Moskou, wordt hij aangesproken door de jonge corruptiebestrijder Aleksej Navalny. Hij vertelt Rutte dat veel Russische bedrijven zich in Nederland vestigen om corrupt verdiend geld wit te wassen. Hij spreekt onder meer over Gunvor, 'een van de voornaamste symbolen van Russische corruptie' en gelieerd aan Poetins privéfortuin. Rutte zegt dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat in Nederland geld wordt witgewassen, meereizend minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen voegt eraan toe 'dat je natuurlijk niet altijd weet waar het geld vandaan komt'. Het fenomeen van de Russische brievenbusfirma's staat niet hoog op de politieke agenda, ook na MH17 niet."
Mark Rutte: 'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

25 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Komt er nu ook een eind aan het eindeloos sjansen met Gazprom?' Bron: De Volkskrant 25 feb 2022
"Het is deze afhankelijkheid die de Russische president Vladimir Poetin de ruimte heeft gegeven voor de bezetting van de Krim, de steun aan rebellen in de Donbas, MH17, de moord op dissidenten, en nu de oorlog in heel Oekraïne."
Tja, zo is het maar net, want wij wilden zelf onder leiding van Mark Rutte zo graag lekker neoliberaal steeds meer centjes verdienen en steeds meer consumeren.

06 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Dit uitstelkabinet krijgt zelf niets voor elkaar' Column Thomas von der Dunk in De Volkskrant van 06 feb 2022
"Kortom: dat hele mooie verhaal over het helemaal anders doen, al 'die radicale ideeën' voor een nieuwe bestuurscultuur die Rutte ons voorspiegelde toen hij april vorig jaar op de grond lag te kronkelen en om behoud van zijn baantje smeekte: alles bedrog. Dat konden we in feite ook toen al weten, omdat het ‘politieke succes’ van Rutte op leegheid, lafheid en leugens is gebouwd. Alleen zijn ook veel journalisten te braaf om het voorspelbare te voorspellen voordat dat inderdaad werkelijkheid geworden is."
"Leegheid, lafheid en leugens."
Vandaar hier nog maar een keer dit citaat van Von der Dunk.

06 feb 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Etnisch profileren en discrimineren vormen een ideologie die Rutte al sinds 2003 in de praktijk brengt' Bron: Column Jamal Ouariachi in Trouw op 06 feb 2022
"Het mag dan ook niemand verbazen dat onder een premier met zo’n trackrecord en nog maar iets meer dan een jaar na de val van Rutte III vanwege de toeslagenaffaire, de Belastingdienst opnieuw in opspraak raakt vanwege racistische praktijken. Dit is geen ongelukje, geen foutje in de bedrijfsvoering. Het is het logische gevolg van een politieke cultuur die al twee decennia lang gevoelens van onvrede jegens Nederlanders met een migratieachtergrond exploiteert."
Het trucje van Rutte is steeds hetzelfde: wat willen jullie, de PVV en FVD of de VVD? En de kiezer stinkt er weer in en kiest weer braaf voor Mark Rutte met zijn even populistische als racistische insteek. Waarom weet progressief Nederland: GroenLinks, PvdA, SP en PvdD geen geloofwaardig alternatief te bieden aan deze groep?

26 jan 2022:
Gezien op The Thorn: 'Amateuristische Hermans gooit partijgenote voor de bus' Bron: De Telegraaf op YouTube 25 jan 2022
"Gooide partijgenote voor de bus en liet haar daar liggen. Verleende geen EHBO..."
Vervolgens, volledig in de lijn van de 'Rutte Doctrine': "Weet u, ik heb hier ook een ongemakkelijk gevoel bij en ik zit hier ook best wel mee in mijn maag." Slik, pauze, krimp, glimlach. "Ik vind het wel belangrijk: ook hier twee feiten." Vanwaar dat 'ook hier'? Debatteertrucje'? Verwarring zaaien? Tijdrekken?
En dan Fake-empathie (met wie eigenlijk?) tentoonspreiden, kronkelen en zwabberen, met welk doel en welk resultaat?
Nou ja, resultaat inmiddels bekend: Soumaya Sahla legt haar functie binnen de VVD neer: ‘Blijf VVD’er, maar commotie zit in de weg’ Bron: AD 26 jan 2022
Debatdeskundige Roderik van Grieken zei er op 23 jan 2022 al dit over op Twitter: "Laffe houding van de VVD. Afweging of Soumaya Sahla een positie kan hebben binnen je partij maak je op moment dat die vraag zich aandient en niet pas als Wilders de spotlight er op zet. Dit hoort een principiële afweging te zijn. Niet een praktische."
Van Grieken analyseerde ook eerder al, op 22 sep 2021, de debatteertechniek van Sophie Hermans: 'Leek alsof ze enorm veel weggaf, maar ze gaf geen millimeter toe' Bron: AD 22 sep 2021
"Goede vraag, ik ben het met u eens." Om daarna iets te zeggen als: "Maar het probleem is groter." En zo is het net of ze meebuigt zonder dat ze dat doet, aldus Grieken.
Volledig conform de 'Rutte Doctrine' dus.

13 jan 2022:
Gelezen in The Thorn: 'Uitspraken kersverse Justitieminister verbazen coalitie en oppositie' Bron: NOS 13 jan 2022
"De D66'er herinnert de minister eraan dat zij als VVD-Kamerlid nog wel continu op de noodzaak van handhaven hamerde."
Typisch gevalletje van 'De Ware Hollander'? Dilan Yeşilgöz-Zegerius: eerst zelf hier aankloppen als kind van een politieke vluchteling en je laten troosten door sociale clubs als de SP en dan, als het je materieel een beetje meezit, overstappen naar de VVD. De VVD, die mede verantwoordelijk is voor de 'Pushbacks' van mensen met je eigen achtergrond. Lees ook maar eens: 'Vluchtelingen'. Eerst Ferd Grapperhaus na-roeptoeteren dat we keihard gaan handhaven, maar dan, als de opiniepeilingen in je nadeel gaan spreken, direct het roer weer omgooien. Een goede leerling van de 'Rutte Doctrine'. Conclusie: 'Zerrüttung'.

14 dec 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Er lächelt's einfach weg' Bron: Süddeutsche Zeitung 14 dec 2021
"Mark Rutte bleibt den Niederländern trotz Lügen und Skandalen erhalten. Egal, den Preis bezahlen ja die Bürger."  "Diese Ehe ist zerrüttet, bevor sie überhaupt geschlossen wird."
Dit huwelijk is 'Zerrüttet', al voordat het gesloten is.
Dacht ik dat 'Vermaxen' een mooie kreet was, deze gaan we vast nog terug zien: 'Zerrüttung'.

14 dec 2021:
Gelezen in The Thorn: Na een ‘Belgische’ formatie heeft Nederland eindelijk een regering: ‘De typerende glimlach van Mark Rutte lijkt nu de grijns van de Joker’ Bron: DeMorgen 14 dec 2021
"Mark Rutte wordt straks voor de vierde keer premier van Nederland. Het nieuwe kabinet is het oude kabinet, ondanks een van de grootste schandalen in de recente geschiedenis. ‘Dit ondermijnt de parlementaire democratie’, zegt auteur en journalist Joost de Vries."
"Dit land is in crisis. Gewoon verdergaan ondergraaft de parlementaire democratie. De burger vraagt zich af: wat maakt het uit dat ik ga stemmen? De glimlach van Rutte die hem zo typeert lijkt wel de grijns van de Joker geworden.”
"De man (Mark Rutte) heeft een obsessie met politieke geschiedenis. Hij kan zo uit het blote hoofd debiteren wie in welk kabinet zat, tot wel 130 jaar geleden. Net daarom weet hij maar al te goed: elke politicus blijft één verkiezing te lang zitten."
Weinig aan toe te voegen, zo lijkt het toch?

26 nov 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Mensen zien dat belangrijke taken van de overheid zijn verloederd' Bron: BN DeStem 26 nov 2021
Herman Tjeenk Willink Het vertrouwen in de landelijke overheid zit op een dieptepunt. Niet raar, vindt Herman Tjeenk Willink. Als de bus uit dorpen verdwijnt en de overheid onbereikbaar is, is er iets grondig mis.
"De overheid heeft de burger van zichzelf vervreemd."
"De overheid heeft wel allerlei verwachtingen van de burger, die moet bijvoorbeeld zelfredzaam zijn. Maar ze denkt te weinig na over wat de burger van de overheid mag verwachten."
"Weet u wat mij verbaast? Dat de rechters hebben erkend dat ze fout zaten en nagaan wat er anders en beter moet. Dat geldt ook voor de uitvoeringsinstanties. Maar de politiek is vooral op zoek naar schuldigen. Terwijl toch evident is dat de affaire is ontstaan als gevolg van meerdere politieke beslissingen sinds 2004. Was er maar een schuldige. Het is veel erger: los van wie er aan de knoppen zat, ging het mis. Omdat de overheid – en dan bedoel ik de hele overheid inclusief de politiek – te weinig nadenkt over waarom ze er eigenlijk is noch over de eisen waaraan ze moet voldoen. In de politiek denkt zelden iemand na over de uitvoerbaarheid van het beleid en hoe dat uitwerkt in de praktijk."
De te verwachten reactie zal waarschijnlijk zijn: "Ja maar, die Tjeenk Willink, is die niet van de PvdA?" En dan komt er meestal iets met Noord-Korea achteraan of de CCCP, Mao, DDR, of roept u maar iets. Dat is dan ook precies de oorzaak van de crisis.

25 nov 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Kabinet geeft bevolking de schuld, maar kan beter in de spiegel kijken' Bron: Opinie Lars Duursma, communicatie-expert, directeur van Debatrix en podcaster bij De Communicado’s in De Volkskrant van 25 nov 2021
"We zien een regering die alle wetten tart van de crisiscommunicatie. Niemand heeft de regie. Niemand pákt de regie. Er is geen kernboodschap. Geen gemeenschappelijk doel. Geen gezag of geloofwaardigheid. Alles wat rest is chaos, verwarring en frustratie."
"Het zwabberbeleid van het kabinet, dat achter opiniepeilingen lijkt aan te hollen, leidt juist tot minder draagvlak voor het coronabeleid."
"Kennelijk vertrouwt dit kabinet zijn eigen bevolking niet meer. Dat is dan wederzijds."

16 sep 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Fiasco in Afghanistan eindigt in politiek drama: tien partijen dienen motie van afkeuring in tegen Kaag en Bijleveld' Bron: De Volkskrant van 16 sep 2021
"De D66-leider zei in april na een breed gesteunde motie van afkeuring tegen VVD-leider Rutte nog: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden.’ Maar nu zij zelf geen enkele aanstalten maakt om op te stappen, wordt het moeilijker voor haar om hem dat nog langer te verwijten."
"Nog meer dan voorheen is de oppositie ervan overtuigd dat partijen VVD, D66 en CDA elkaar de hand boven het hoofd houden, welke misstap bewindspersonen ook maken. De Kamerleden Van Wijngaarden (VVD) en Belhaj uitten zich afgelopen maanden kritisch, maar maakten tijdens het debat woensdag vooral terugtrekkende bewegingen."
Commentaar: "Het is verschrikkelijk, geeuw, maar.... ijsje allemaal jongens? En Sig, wij even bakkie doen hahaha?"*
Het grootste politieke drama is natuurlijk dat dit helemaal niet leidt tot een 'politiek drama'. Lees maar 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' van 27 feb 2021 en  je weet wel beter.

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.
: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017