Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
11/26/2017

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. "This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail." Bron: The Guardian 08-01-2014
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'

The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt.
"Dank dat u ons scherp houdt!"
"The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed"
"De aarde is zo plat als het Malieveld, want ik sta altijd vroeg op!" (Nieuwe Oudhollandse Boerenwijsheid)
"Jou help ik niet, want jij was er ook niet bij in Normandië!"
"Maar da's logisch", zou Johan Cruyff gezegd hebben.
Opgericht 26 nov 2017 Dagelijkse updates
Sheila Sitalsing is scherper! Sheila in De Volkskrant
Oordeel hieronder zelf.
Wordt The Thorn u teveel? Het AD heeft al preventief een Anti-Burnoutfilter ingevoerd: Premium. Wie weet The Thorn binnenkort ook?

Misschien ook belangstelling voor: 'Politiek', 'Nederland Polderland', 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje', 'Nederland Gedoogland', 'Journalistieke Handel', 'Energietransitie', 'Plan Toek', '2019 Staatsbosbeheer -2.0', 'Too Country' of 'Vluchtelingen'?

13 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Kabinet schaft subsidie op biomassaketels en pelletkachels af wegens luchtvervuiling' Bron: AD 13 nov 2019
"Alle partijen (op de VVD na) namen dinsdag een motie met die strekking aan."
Waarom altijd weer die VVD, die tegen is? Zijn ze daar nu zo dom of expres zo dwars? Maar met welk doel dan?
En wat heeft die Rutte de maatschappij al niet een geld gekost met zijn visieloze aanpak. Borden 120 km/u, dan 130km/u, nu 100km/u en wat straks bij de volgende gril?

11 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Eigenaar foie gras-boerderij: 183 eenden van schrik gestorven na inval activisten' Bron: AD 11 nov 2019
"Onze eenden moeten voor de kweek van foie gras rustig blijven en zitten daarom in kooien, waarin ze niet te veel kunnen bewegen."
Op grond van eigen waarnemingen oa. in Frankrijk weet ik dat het doel van dit "rustig zitten en weinig bewegen" is dat de lever vergroot. In Frankrijk gebeurde dit zelfs middels gedwongen 'trechtervoeding'. Een wrede dierenmishandeling, los van ethiek over wel of niet vlees consumeren.
Als een dier ten gevolge van het maken van een fotootje met een smartphone al dood neervalt van de stress, dan zegt dat wel erg veel over de situatie waarin die vogel zich op dat moment bevond.
In een ver verleden (begin zeventiger jaren) werd ik ooit door de Groninger Milieuwerkgroep Fluitekruid* gevraagd om wat foto's te maken van misstanden in de bio-industrie. Een beetje naïef misschien, maar toch ook uit idealisme, zei ik ja, zonder precies te beseffen waar we heen zouden gaan. Toen ik een paar foto's had gemaakt, met toestemming en flitser, brak er enige paniek onder de tienduizenden kippen uit. Waarschijnlijk zijn ook toen vogels dood neergevallen als gevolg van de stress. Niet dat ze anders niet op korte termijn het loodje zouden hebben gelegd, maar dat terzijde. Het was 'collateral damage' van een goedbedoelde actie. Het leverde een lastige gewetensvraag op, maar dan wel pas achteraf: had ik dit wel of niet moeten doen?
Het was een vergelijkbaar dilemma als toen een bevriende medicijnenstudent me vroeg in het UMCG-lab een stoma-operatie op een biggetje, of was het een aapje of 'maar' een rat (?), te fotograferen. Volgens hem was het voor 'het goede doel', maar bij mij bleef de gewetensvraag hangen: wat is 'het goede doel'?
*Groninger Milieuwerkgroep Fluitekruid (de latere werkgroep Groningen van de Vereniging Milieudefensie). Bron: Archives Portal Europe en Archieven
Meer over Fluitekruid hier bijvoorbeeld in 1975: 'De macro-ethiek en de bio-industrie' Bron: DvhN 31 okt 1975 (toen al!)

08 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Blok: Nederland is altijd en overal tegen de doodstraf' Bron: NOS 08 nov 2019
"Ik vind dat IS'ers zwaar bestraft moeten worden voor de verschrikkelijke dingen die ze gedaan hebben, maar ik ben altijd en overal tegen de doodstraf."
Blok herhaalt het standpunt dat het kabinet al langer uitdraagt: "Nederland zal zich altijd verzetten tegen de doodstraf, voor wie dan ook en waar dan ook."
Hoe gaat dat verzet van Stef Blok en Rutte III er dan uitzien vraag je je af?

06 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Onenigheid in coalitie: VVD vindt doodstraf Nederlandse IS'ers acceptabel' Bron: NOS 06 nov 2019
Als Irak alleen wil meewerken aan een rechtbank voor buitenlandse IS'ers als de doodstraf mag blijven, dan wil de VVD "pragmatisch" zijn. VVD-Kamerlid Yesilgöz: "Dat is dan de ultieme consequentie."
Klinkt nogal persoonlijk en selectief die Yesilgöz.

05 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Boeren overtraden strafwet met blokkade politiebureau' Bron: hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer op RTV Noord 05 nov 2019
"Trekkers worden wel vergeleken met tanks. Ik denk dat van trekkers een zodanige dreiging uitgaat dat het nog sneller binnen de sfeer van het strafrecht valt dan wanneer ze in persoon waren verschenen."
Het gijzelen van politieagenten lijkt ook geen woensdagmiddag kinderactiviteit.
Het wezenlijke verschil tussen 'Betogen voor de goede zaak' (bv. 'Rechtszaak stalbezetting gaat over de vraag of je de wet mag overtreden om keerzijde veehouderij te laten zien') en dit soort 'Knollenterreur' (zie 16 okt 2019) is het onderscheid tussen opkomen voor je mening en het aan de kaak stellen van maatschappelijke issues enerzijds en het pogen met geweld en intimidatie je eigen gelijk te halen anderzijds.
En waarom de 'gevestigde orde', VVD en CDA, deze terreur niet openlijk afkeurt? "Welaan", zegt spindoctor Erik Saelens, "leest ge nog efkens terug bij 11 okt 2019 over mijn advieskes aan uwe Mark Rutte".

05 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Wij zijn strijders. En we laten geen strijder achter op het slagveld' Bron: 'Strijder' Piet Postma uit Oldekerk op RTV Noord 05 nov 2019
"Als 'Groep Niezijl' vallen wij onder Farmers Defense Force. Wij noemen onszelf strijders. En strijders laten een medestrijder niet alleen achter op het slagveld". "De trekkers zijn voor ons een middel", zegt Postma. "Ik ben nu twee keer in Den Haag geweest, en de beelden spreken voor zich: het leek wel oorlog. Het leger doet precies hetzelfde als wat wij doen. Eigen rechter spelen? Nee, helemaal niet."

03 nov 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie op Zondag: Leeft dit kabinet in de echte werkelijkheid, of in de eigen werkelijkheid?' Bron: Thomas van der Dunk in Opinie op Zondag in De Volkskrant van 03 nov 2019
"Tot hoe diep reikt het Haagse zand onder het Binnenhof om de eigen struisvogelkop in te steken? In welke werkelijkheid leeft het kabinet eigenlijk? In de echte werkelijkheid of in de eigen werkelijkheid? Wanneer zal Mark Rutte snappen wat moreel leiderschap inhoudt nadat hij het negen jaar lang op geen enkel moment heeft vertoond?"
Waarschijnlijk nooit dus, uit een leeg vat valt weinig te tappen.

30 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: De boeren en de politiek ‘De problemen zag je van mijlenver aankomen’ Bron: De Groene Amsterdammer 30 okt 2019
"Boeren richten hun woede in de recente protesten vooral op ngo’s en groene politici. Maar de daadwerkelijke oorzaak van de onvrede ligt aan de andere kant van het politieke spectrum: jarenlange kop-in-het-zand-politiek van het CDA en de VVD."
"Het beleid van cda en vvd is wat we in de politicologie muddling through noemen: doormodderen en nooit echt het fundament aanpakken."
"De oorzaak daarvan is ideologisch: in de jaren tachtig komt het neoliberalisme op en gaat er een golf van privatisering van publieke diensten en decentralisatie van hoge naar lage overheden door de wereld."

29 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Waarom gif PFAS opeens overal in zit en de bouw plat legt' Bron: AD 29 okt 2019
"De stoffen verplaatsen zich niet alleen heel makkelijk, ze zijn ook nogal hardnekkig: ze zijn nauwelijks biologisch afbreekbaar. Zelfs in ons lichaam hebben ze zich genesteld: volgens het RIVM heeft iedereen tegenwoordig PFAS in zijn bloed."
De 'Oplossing'? Ziehier, supersnel, dat dan nu weer wel!
Gelezen in The Thorn: 'Kabinet wil met soepeler gifnorm bouwcrisis bezweren' Bron: AD 29 okt 2019
"Er mogen vanaf eind dit jaar hoogstwaarschijnlijk meer kunstmatige chemische stoffen (PFAS) in aarde of slib zitten dan nu is toegestaan. Door de huidige, strenge regels zitten veel bagger- en bodemprojecten momenteel op slot. Daar wil het kabinet een einde aan maken via een soepeler maar nog altijd ‘veilige’ norm."
Tja en dan kan de Repeat Button ingedrukt worden: Boze Boeren, Boze Bouwers, Boze Architecten, Trainerende Politici (VVD minister Cora van Nieuwenhuizen: 'Dan moeten we een list verzinnen'), Loze Beloftes, Zoekgeraakte Bonnetjes, Kwijtgeraakte Rapporten, Polderende Bosbeheerders, Tafelende Klimaatakkoorders, Vergeten Afspraken en ga zo maar door. Op naar het Malieveld en volgende verkiezingen gewoon weer op dezelfde verantwoordelijke partijen stemmen?

29 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'PFAS, van wonderspul in de anti-aanbakpan naar giftig zorgenkind' Bron: NOS 29 okt 2019
""Als hoogleraar toxicologie snap ik daar helemaal niks van", zegt Majorie van Duursen van de VU. "Tenminste als je kijkt naar gezondheid." "De problemen met PFAS hadden we van ver kunnen zien aankomen. En de producenten ook, die wisten in de jaren 60 en 70 al van de negatieve eigenschappen."
Dat noemden we toen: 'Vooruitgang'.

18 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Ons mestprobleem is al meer dan vijftig jaar oud: de stikstofcrisis is één groot déjà vu' Bron: Yvone Hofs in De Volkskrant van 18 okt 2019
"Meer dan vijftig jaar geleden waren er al de eerste zorgen over een groeiende mestberg. Minister na minister wuifde de zorgen weg of kwam met halfslachtige maatregelen. Boeren waren geliefd op het Haagse Binnenhof. En dat zijn ze tot op de dag van vandaag."
Vandaar: stoppen met traineren, klimaatontkennen, vergaderen, kletsen, polderen, demonstreren, maar doen, eindelijk eens gewoon. doen!

18 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Klimaatverandering: nee, technologie gaat ons niet redden' Bron: Econoom Randy Martens op RTL Nieuws 27 dec 2017
"De onmogelijkheid van oneindige economische groei op een eindige planeet is op zich niet zo ingewikkeld."

16 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Wantrouwen' Bron: De Groene Amsterdammer van 16 okt 2019
"In plaats van wantrouwen te zaaien, zou het vvd en cda sieren als ze eerlijk uitleggen wat de minister van plan is en wat er al op stapel staat, nota bene met hun instemming."

16 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: Juristen kraken stikstofaanpak van kabinet: ‘In strijd met wet’ Bron: AD 16 okt 2019
It's as simple as that.

16 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Boerenfront is lang niet zo eensgezind als het lijkt' Bron: De Volkskrant 15 okt 2019 Opinie van Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar rurale sociologie in Wageningen
"Goedgeorganiseerde grote agro-ondernemers zitten de duurzame landbouw in de weg." "Politiek: kies nu", betoogt Jan Douwe van der Ploeg.

16 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Crowdfundingactie voor door boeren aangerichte schade provinciehuis (update)' Bron: RTV Noord 16 okt 2019*
Volgens welingelichte bronnen zou de Rabobank zich beraden op de introductie van een 'Knollenlening'. Boeren die van plan zijn met voorbedachte rade schade aan te richten tijdens Knollenterreur kunnen daarbij dan vooraf een lening afsluiten om de schadeposten te kunnen vergoeden, een soort terrorismekrediet dus. Ook rechtsbijstand zou hiermee gefinancierd kunnen worden, denk aan de aanslag op de Vismarkt in Groningen op 15 okt j.l., die op het Provinciehuis, maar ook aan de Blokkeerfriezen. De gedachte erachter is dat de terroristen** via Crowdfunding vervolgens zelf in staat zijn de lening af te lossen. De Rabobank is nog in gesprek met Den Haag over garanties van de overheid in geval de Crowdfunding niet genoeg oplevert.
"Wij verwachten ook dat rechters op deze manier over zullen gaan tot het opleggen van lagere straffen. In feite steunen wij eigenlijk gewoon Goede Doelen en dat zou beloond dienen te worden lijkt ons", aldus de woordvoerder van de Rabobank.
**"Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek doel. In de meeste opvattingen over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers." Bron: Wikipedia
Tot zover de Knollenterreur, nu maar weer de focus op een beter milieu voor onze kinderen en dan niet alleen voor onze eigen kinderen.

15 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: Groningen houdt vast aan stikstofplan: 'Met geweld kun je je zin niet krijgen' Bron: DvhN 15 okt 2019
"De commissaris vindt het droevig dat ambtenaren zich genoodzaakt voelden het provinciehuis niet door de voordeur maar aan de zijkant via het fietsenhok te verlaten." "Als je zo met het openbaar bestuur om gaat, ben je ver van huis." "CdK René Paas noemt het een misverstand dat je door dreiging je gelijk krijgt."
Die acties van de Farmer Defence Force op de Vismarkt en bij het Provinciehuis waren intimiderend en zelfs levensbedreigend. Dan durft Paas te zeggen dat de samenwerking met de 'driehoek' (burgemeester Koen Schuiling en politie) prima verliep? "We hebben ze koffie en een koekje aangeboden".
Paas en zijn bestuurders lieten zich vervolgens via het fietsenhok wegjagen uit het Provinciehuis en leverden de Groninger bevolking uit aan 'commandant' Arjen Schuiling van de FDF.
Ga je toch steeds beter de rol van Nederland begrijpen in WOII en waarom we na vijf dagen capituleerden. Paas was er duidelijk niet bij in Normandië. Maar straks wel allemaal vrij op 5 mei.

15 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Akkerbouwer Arjen Schuiling in politiecel na incident boerenprotest Groningen' Bron: RTV Drenthe 15 okt 2019
"De hekken werden omver gereden door de trekkers omdat het provinciehuis waar het boerenprotest tegen het nieuwe stikstofbeleid zich concentreerde beter omsingeld moest worden. Op bepaalde plekken waren te weinig trekkers aanwezig. Volgens Schuiling was er geen andere weg mogelijk." (tekst RTV Drenthe). "We konden niet anders, echt niet. Er stonden allemaal trekkers in de weg." (citaat Arjen Schuiling).
Waar heb je dan nog spijt van?
"Het spijt me dat ik u bijna dood moest rijden. We konden niet anders, echt niet, sorry!"
De redenatie van de voormalig 'legeraanvoerder' van Farmers Defence Force (FDF).

14 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Stikstof moet ruim gehalveerd, saneren van boeren rond kwetsbare natuur niet genoeg' Bron: De Volkskrant 14 okt 2019
"De kabinetsplannen voor het uitkopen van boeren nabij kwetsbare natuurgebieden zijn ontoereikend om dit te halen. Ook op andere plekken in het land zullen veehouders dieren moeten inleveren."
"Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is uitgevoerd."
"Fake news" volgens onze Knuffelboerpopulisten?
"Don't talk of peace and love when you have a dead animal on your plate". Bron: Socrates.
Wereldvoedselverdeling (blog van Natuur & Milieu)
Zie ook: 'Kerst 2018'

14 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Check het einde: bijna een paar toevallige voorbijgangers  naar het ziekenhuis met een stuk hek in de bek. Met dank aan de boze boer.' Bron: Sikkom 14 okt 2019

11 okt 2019 (met update 18 okt 2019):
Gelezen in The Thorn: 'Friesland trekt stikstofmaatregel in na boerenprotest in provinciehuis' Bron: NOS 11 okt 2019
"Gedeputeerde Kramer sprak de boeren vanmiddag toe en trok stante pede alle maatregelen in."
Gedeputeerde Johannes Gerrit Kramer, namens de Fryske Nasjonale Partij, was er dus duidelijk niet bij in Normandië.
Welkom in Knollendictatuur Nederland!
Update 12 okt 2019:
Toch maar weer even een belletje met Erik Saelens, de Belgische spindoctor van de VVD*.
"Amai, gij vindt het merkwaardig en ambetant dat de overheid niet ingrijpt en deze dictatuur van de boerenlobby accepteert? Welaan ik zal u twee argumenten geven teneinde deze houding te kunnen verklaren."
"De meest praktische is deze: Nederland heeft bezuinigd op defensie en nu is er een tekort aan manschappen. De Nederlandse regering zou overwegen asielzoekers te gaan werven in Turkije en Griekenland, ge zou het ene nieuwe Turkije-deal 2.0 (of hier) kunnen noemen, maar daarover vindt nog Polderoverleg plaats. Den F16 zet uw regering, zo heb ik begrepen, alleen in den vreemde in, desnoods ten koste van mogelijke burgerslachtoffers. Tanks zijn afgeschaft en pantservoertuigen zouden in den remise verblijven voor entretien. Bovendien is de munitie op rantsoen. Defensie zet nu alleen nog in op AI, op cyberwarfare, en dat schiet niet echt op tegen een leger moderne (door de Rabobank gesponsord) trekkers van de FDF (Farmers Defence Force)."
"Het tweede punt is van ene politieken aard. In 2021 staan er verkiezingen voor de deur en het wordt tijd daar nu al op in te spelen. Voor den VVD vrinden ligt hier ene gouden kans. De boerenlobby is natuurlijk prachtig stemvee (hahaha, ik had het zelf kunnen bedenken!) en dat dient weer uitgevent te worden.
Ik heb den Mark dit geadviseerd: gedoog die boeren low profile. Leg ze dus niets in de weg, zet kleine hekskens neer, die ge gemakkelijk omver kunt rijden en laat je verder weinig zien. Ga desnoods efkes naar het Buitenland. Als ze dan komen, bemiddel dan via een boerenontbijtje, zodat behalve boeren ook 'gewone burgers' aan uw kant komen te staan. Ik denk dat u dat maar zo tien zetels op kan leveren."
"Als ge nou Carola Schouten het vuile werk laat opknappen, dan trekt de CU straks aan het kortste eind. Die Carola, schoon wijveke trouwens, dient ge gewoon de, hoe zegt gij dat in Nederland, ah ja, de Kop van Jut te maken. Moet den Schouten wel voor het milieu en klimaatakkoord blijven strijden. Maar zo integer is den CU denk ik wel."
"'t Is ene gokske, maar ik denk wel dat het voor Rutte en zijn vrinden goed uitpakt. Die CU ruilt hij dan straks in voor GL of PvdA. Kijk in den politiek gaat hem om macht, niet om goede doelen. Als het u daarom gaat, stop dan maar een Euroke in den collectebus. Mensen hebben uiteindelijk toch meer op met vliegen en bbq, dan met het milieu, tenminste zo schat ik het in en mijn VVD klantskens denk ik ook.
Afijn, da was hem dan weer hè, ge kunt altijd efkens een belleke plegen niet?"

05 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Groen Privilege' Bron: Jan Kuitenbrouwer op 05 okt 2019
"Wat vaak beweerd wordt van sociale uitkeringen, dat ze mensen onzelfstandig, initiatiefloos en afhankelijk maken, lijkt op de Nederlandse boer ook van toepassing: hij is vergeten dat hij een ondernemer is, maar wil ook niet onder ogen zien dat hij een client van de schatkist is geworden, die weinig te willen heeft. Dat de samenleving hem steunt, structureel, is vanzelfsprekend geworden."
"En hoe breder je dit onderwerp bekijkt, hoe onontkoombaarder de conclusie dat daar op het Malieveld vooral veel krokodillentranen geplengd werden. En dat het roer in de landbouw toch echt om zal moeten. Rechtsom of linksom, vroeger of later, goedschiks of kwaadschiks. Tel uit je winst."

05 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Groningen lijkt bijrol te krijgen in nationale stikstofdans' Bron: RTV Noord 05 okt 2019
"Nou ja zeg @RTVNoord": "De provincie Groningen mag zich in zijn handen wrijven met de lage hoeveelheid Natura 2000-gebieden die ze heeft", twittert Marco Glastra, directeur Groninger Landschap.
'Er gaat niets boven Groningen!' Toch??

02 okt 2019:
Gelezen in The Thorn: Grote leveranciers sponsoren boerenprotest: 'Wij begrijpen dat de emmer overloopt' Bron: DvhN 29 sep 2019
Echt net De Speld: "Wij begrijpen dat de emmer overloopt". De emmer met stront?
Oproep aan alle bezitters van een JOE's Barbecue Smoker Chuckwagon houtskoolbarbecue (alleen authentiek oud model en aangeschaft middels een lening bij de Rabobank, anders sponsort de Rabobank ons niet): volgend weekend protest bijeenkomst op het Malieveld onder het motto "Wij zijn niet aangebrand!". Vervoer liefst via de snelweg (let wel op Max' Snelheid, zet de stook unit uit als je een Natura 2000 gebied passeert en voorzichtig met Links Rechts), maar met openbaar vervoer is ook prima, vrije keuze hè, toch??

27 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: '100 km/uur in Naturodam is niet genoeg' Bron: Marc Chavannes in de NRC van 27 sep 2019
"Zoals klimaatcorrespondent Jelmer Mommers aan de vooravond van de klimaatmars deze week op De Correspondent schreef: we zijn al te laat om onze huidige leefomstandigheden te redden, reden te meer om er onverstoorbaar consequent alles aan te doen om de schade te beperken."

26 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Waar gaat de snelheid omlaag naar 100 per uur? Nou, misschien niet in Groningen (maar wel in Drenthe!)' Bron: DvhN 26 sep 2019
Shit zeg:
"Het zou zomaar eens kunnen dat de maximumsnelheid verlagen in Groningen niet nodig is. In de provincie liggen nauwelijks beschermde natuurgebieden die last hebben van overbelasting door stikstof."
"In Drenthe en Friesland wel veel stikstofproblemen"
"In Drenthe gaat het om:
Norgerholt
Fochteloërveen
Witterveld
Drentsche Aa-gebied
Drouwenerzand
Drents-Friese Wold & Leggelderveld
Elperstroomgebied
Holtingerveld
Dwingelderveld
Mantingerbos
Mantingerzand
Bargerveen
In Friesland gaat het onder meer om de duinen van de Waddeneilanden en de Bakkeveense Duinen."
Shit zeg, al die problemen, maar gelukkig hebben ze in Groningen geen natuur, dus ook geen Natura 2000 en dus ook geen probleem. "Maar da's logisch" zou Johan Cruyff gezegd hebben.

23 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Voor tegenstanders van Zandvoortse Formule 1 is de startvlag al gevallen' Bron: Reportage Dutch Grand Prix in De Volkskrant van 22 sep 2019
"Na het het eerste bericht over de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort zei premier Mark Rutte nog dat het Rijk er ‘geen stuiver’ in zou stoppen, vervolgens liet sportminister Bruno Bruins weten dat het Rijk wel zou gaan ‘faciliteren’, en nu komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven met geld over de brug voor een spoortraject waarvoor voorheen nooit geld beschikbaar was."
**Spoiler Alert!** ("Hahahahaha! Ik had het zelf kunnen bedenken!")
Even een belletje gedaan met de Belgische spindoctor Erik Saelens van de VVD. "En nu?" "Oh, geen probleem hoor! Heb Mark (Rutte red.) geadviseerd dit even aan te kaarten op het Malieveld als hij die boeren toespreekt. Weet je wat je ze met zo'n vette grijns toeroept, heb ik hem gezegd: "Jongens, dat is toch geen punt: Max' Snelheid omlaag naar 100! Hahahahaha!" "Grappig of niet dan? Hahahahaha!" "Even Polderen. Hahahahaha!"
Even afwachten dus, maar dan kent u het scenario al vast. Hahahahaha! "Zeker 48% is Nep! Groot Probleem!" Hahahahaha!

13 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Nieuwbouw Drenthe in stikstofgreep: oplossing in zicht' Bron RTV Drenthe 13 sep 2019 en 'Ruim 1100 projecten in Groningen onder vergrootglas door stikstofuitspraak' Bron RTV Noord 13 sep 2019
"Er komt een nieuwe rekenmethode.", aldus RTV Drenthe en "Het kabinet lanceert maandag de AERIUS Calculator, een nieuwe rekenmethode voor de uitstoot van stikstof.", aldus RTV Noord.
Kent u Dominee Gremdaat nog? Die zou ons ongetwijfeld voorgehouden hebben: "Kent u die uitdrukking: je rijk rekenen? Ik moest er aan denken toen ik bovenstaande artikeltjes in een paar lokale sufferdjes las".

11 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Een algoritme kan politieke besluitvorming beïnvloeden. Een koelkast niet' Bron: FD 20 aug 2019
"Susskind is er van overtuigd dat als we niet ingrijpen de grote techbedrijven de toekomst van de democratie zullen bepalen."
Die kant lijkt het wel op te gaan.

15 juli 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Van jeukende rupsen tot supermierenkolonies: waarom duiken er zoveel exotische overlastgevers op?' Bron: Peter Giesen in de rubriek Nieuws Invasieve Exoten in De Volkskrant van 14 jul 2019
"De problemen met de eikenprocessierups zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om exotische overlastgevers in Nederland. Hoe komen deze soorten in Nederland terecht en hoe kan hun opmars worden gestuit?".
Soms wordt je in Nederland toch aardig op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat dit artikel ging over de 'tsunami' van vluchtelingen die ons land dreigt te overspoelen. En wat ik geleerd heb van onze zittende politici in Den Haag is dat die vluchtelingen zich vrijwillig, dan wel hardhandig, dienen aan te passen aan onze 'joods-christelijke cultuur'. Zie ook: 'Hoe rechtzinnige katholieken samen met ‘cultuurchristenen’ de strijd aanbinden tegen links' Bron: Hassan Bahara en Annieke Kranenberg op 12 jul 2019 in De Volkskrant
Nou blijk ik het helemaal verkeerd begrepen te hebben:
"De eikenprocessierups is slechts een voorbeeld van een lange rij exotische plaagdieren. Ook andere diertjes zijn in opmars, met alle overlast van dien, zoals het mediterraan draaigatje, de bladpootrandwants, het veelkleurige Aziatisch lieveheersbeestje, de Amerikaanse rivierkreeft en de tijgermug."
"Betrouwbare cijfers over plaagdieren zijn er niet, zegt Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, maar hij ziet de laatste jaren steeds meer zogeheten ‘invasieve exoten’, diertjes die van elders komen en zich in Nederland tot plaag ontwikkelen."
Mijn eerste reactie was: fantastisch dat al die exoten zich zo netjes aanpassen aan het Nederlandse 'klimaat', maar wel een beetje raar artikel. Toen ik het nog eens overlas kreeg ik het door: het ging niet om xenofobe journalistiek en cynisch racisme met kreten als het 'Mediterraan Draaigatje' (dat volgens de auteur  "schokkerig loopt waardoor het lijkt alsof hij met zijn kont schudt").
Zo zie je maar hoe je in het huidige 'klimaat' van Nederland de mist in kunt gaan. En kennelijk doe je het in Nederland nooit goed. Doe je er als exotisch plantje, vogeltje, visje of insectje alles aan om je aan te passen, dan staat de bestrijdingsdienst je op te wachten met de gifspuit, de stofzuiger of het jachtgeweer. Kom je als vluchteling naar Nederland, dan word je juist gedwongen je aan te passen. Ja, sommige populisten willen je het liefst met je bootje terug de zee in jagen en nog weer anderen dromen er wellicht zelfs van om de bestrijdingsdienst in te mogen zetten.
Als je je wat verder verdiept in de oorzaken van al die invasies, dan blijken de overeenkomsten trouwens groter dan menigeen denkt. En dan ben je soms geneigd te denken: 'onze eigen schuld, dikke tijgermugbult'. Zie ook de NOS over nog meer dreigende exotische invasies.
En vandaag zijn we dan ook nog met zijn allen naar exotische oorden om vakantie te vieren bij al die invasieve overlastgevers, om bij thuiskomst weer te gaan klagen?
Kunnen we niet een beetje meer leven en laten leven?

21 jun 2019:
Gelezen in The Thorn: '510 staandehoudingen en de zelfversterkende feedback-loop' Bron: Column Ionica Smeets in De Volkskrant van 21 jun 2019
"Nu is dit een fictief voorbeeld. Maar we kennen helaas tal van echte voorbeelden waarbij zelfversterkende feedback-loops verwoestende gevolgen hadden."
Mooi hoe een echte deskundige ons leken dit zo simpel en helder kan uitleggen. Extra aanbevolen leesvoer voor iedere politicus met domme, racistische en xenofobe vooroordelen. Zoals zo'n dombo van de VVD: Daniel Koerhuis. NRC checkt: ‘100 procent van de nieuwe, gebouwde huurwoningen gaat naar statushouders' 'Dat schreef VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis op Twitter.' Bron: NRC 01 feb 2019
Lees ook:
'Overheid gebruikt op grote schaal voorspellende algoritmes, 'risico op discriminatie' Bron: NOS 29 mei 2019
"Het vindt buiten ons gezichtsveld plaats, en dat druist in tegen hoe we tot nu toe omgingen met de macht van de overheid."

06 jun 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Benauwde overwinning voor reactionaire Deense zg. sociaal-democraten' Bron: Krapuul 06 jun 2019
"Vorig jaar besloot Frederiksen echter haar ziel aan de duivel te verkopen. De sociaal-democraten spraken hun steun uit voor het dubbel bestraffen(!) van inwoners van wijken waar veel migranten gehuisvest zijn, voerden campagne voor een verbod op de boerka en stemden voor een plan om waardevolle spullen van asielzoekers af te pakken bij binnenkomst in Denemarken. Met ‘links’ – laat staan met ‘socialistisch’ – heeft dit natuurlijk helemaal niks meer te maken."
'Dankzij haar harde asielbeleid zijn de Deense sociaaldemocraten opnieuw de grootste partij' Bron: DeMorgen 05 jun 2019
'De Deense sociaal-democraten koesteren de arbeiders en zijn hard voor migranten' Bron: De Volkskrant 31 mei 2019
'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen' Bron: AD 19 sep 2018. Zie ook hieronder.
Het zet je toch aan het denken, die combinatie van Socialisme en Nationalisme. Daarom gewoon maar eens een stukje Wikipedia, geschiedenisles voor de 'gewone man': 'Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij' Bron: Wikipedia
"De periode 1919-1921 Van DAP naar NSDAP".
"Hitler bedacht in deze beginjaren verscheidene veranderingen voor de DAP om die onder een bredere groep kiezers populair te maken en transformeerde die aldus tot de NSDAP. Een van de veranderingen die Hitler suggereerde was de toevoeging van het woord 'socialist' aan de naam van de partij. Hitler was altijd tegen marxistische ideeën (zoals het concept van de klassenstrijd) als zodanig geweest (zo stelde hij dat de klassenstrijd de Duitsers onnodig tegen elkaar uitspeelde) maar moest toch erkennen dat socialisme een populaire filosofie was na de Wereldoorlog. Dit toonde zich zeer in de groei van de Duitse Sociaal Democratische partij (SPD). Daarom herdefinieerde Hitler socialisme door er 'Nationaal' voor te plaatsen. Maar Hitler was alleen te vinden voor gelijkheid voor wie Duits bloed had. Joden en buitenlanders hadden geen rechten en immigratie van niet-Duitsers zou moeten stoppen."
Wat is de 'les' hiervan? Naar mijn inzicht is het belangrijkste wat ik hiervan opsteek dat bestudering van het huidige politieke klimaat het inzichtelijker maakt waarom de geschiedenis verlopen is zoals hij is. Het is vooral een les over het verleden, misschien wel meer dan een 'lesje'  over het heden of een voorspelling voor de toekomst. Maar het verklaart voor mij toch wel veel.
Als historicus, en als burger eveneens, vind ik het wel verontrustend. Het is een onheilspellende golf die door de hele westerse wereld spoelt: de combinatie van Socialisme en Nationalisme.

24 apr 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: ‘Niet doorslaan met klimaat, we moeten lekker kunnen blijven barbecueën’ Bron: AD 24 apr 2019
"Mensen vinden dat niet erg, die zullen zeggen: zo gaat dat bij mij thuis ook. De kinderen willen kamperen, de ander naar Oostenrijk en dan ga je op vakantie in Duitsland."
Lijkt me een perfecte visie -2.0 van onze premier. Stel je breekt een been en de een zegt dat je er een pleister op moet doen, de ambulancebroeder zegt dat je naar het ziekenhuis moet en de toevallig aanwezige dokter zegt dat je in het gips moet of geopereerd en dan komt Mark Rutte en die zegt: "Kom mee, we gaan even een waterijsje eten op de hoek, we moeten niet doorslaan!"
Raar trouwens ook dat Mark Rutte GroenLinks nu de club noemt van de geitenharen sokken die wonen in zwart-wit foto's (??), terwijl hij het op 15 jan jl. (zie hieronder) nog had over: "Dutch PM: 'White wine sipping elites' don't give Trump fair shake"
Beetje identiteitscrisis daar bij de VVD zo te horen.

23 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is' Bron: Yvonne Hofs in De Volkskrant van 23 feb 2019
"Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs."
"Hier verspreidt de landbouwlobby met behulp van VVD en CDA alternatieve feiten."

05 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Drammen kreeg pas opnieuw vleugels toen de VVD voluit voor de popi-jopikoers koos' Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 05 feb 2019
"Gelukkig is er meer dan deze armzaligheid. Donderdag reizen honderden tieners naar Den Haag om opgewekt en standvastig te eisen dat de zelfbenoemde doeners hun toekomstdromen niet versjteren."
Ja want de 'doeners' van de VVD doen al drie kabinetten Rutte niets als het om een duurzame toekomst voor die kinderen gaat. Wel de mouwen opstropen voor de bühne en verder traineren en nog eens traineren. Met tafelen en 'vaasjes' vasthouden redden we die toekomst niet.

31 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Bezwaren tegen bomenkap bij Der Aa-kerk zijn verworpen' Bron: RTV Noord 31 jan 2019
"De bomenkap is nodig om meer daglicht op de bewuste plek te krijgen."
Wat is het toch allemaal verwarrend met die politiek. Zijn we net bezig met de klimaatdoelen 2050 van Parijs en dan gaat de gemeente Groningen oude bomen kappen op een historische plek in de binnenstad. Het plan kwam van een gemeenteraad bestaande uit D66, VVD, GroenLinks en PvdA. Lekker duurzaam clubje, niet dus.
Tijdens een bezoekje aan de overkant bij 'Broodje van eigen deeg' sprak ik onlangs nog even kort met voormalig wethouder Joost van Keulen. "Weet je, maar dit moet je even onder ons houden hoor,  als het aan ons had gelegen dan hadden die bomen best mogen blijven staan hoor. Als het goede volk dat wil dan hebben wij daar totaal geen probleem mee. Nee, voor ons was het echte punt die toren van de Der Aa-kerk. Kijk eens naar de overkant. Zie je hoeveel schaduw dat ding geeft. Daar kan zeker de helft vanaf en dan heb je politiek ook nog eens een mooi compromis in de aanbieding. Dus ik heb dat ook met Klaas (Dijkhoff red.) nog even doorgesproken en die dacht er net zo over. 'We zijn zeventig jaar geleden begonnen als tegenkracht', zei hij tegen me, 'tegen het socialisme en tegen de kerk' Ja zei ik toen, dus we kunnen die kerk wel slopen, als kroon op ons werk? Maar Klaas dacht dat zoiets toch een beetje gevoelig zou komen te liggen bij de Groningers. Vandaar dat we toen met die bomen op de proppen zijn gekomen. En de rest vond het nog een goed idee ook, maar daarvoor moet je maar naar hun toe."

15 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Dutch PM: 'White wine sipping elites' don't give Trump fair shake'  Bron Al Jazeera 14 jan 2019
"Mark Rutte said 'white wine sipping elites in Amsterdam' are not giving US President Trump a fair chance."
Waar is die Mark Rutte nu weer mee bezig? Zowel 'De Telegraaf', toch de kwaliteitskrant van de 'gewone man', als de serieuze 'Nieuwspaal' kwamen nog niet zo lang geleden met het opzienbarende nieuws dat de VVD vond dat 'een wijntje bij de kapper moet kunnen'.
Voor sommige VVDers in Groningen moet het toch ook verwarrend zijn. Die gaan zo te zien zelf niet echt voor het 'bier' en de 'bitterballen' van 'de gewone man' en willen ons dat kennelijk maar wat graag laten weten ook. Zet het 'baasje' in Den Haag je zo voor schut.
Aanrader voor Mark Rutte: De Vegetarische Slager in hartje Den Haag, serveert ook biologisch bier of wijntje! "Oh hé hoi, ja die toko ken ik wel. Lekker ja, lekkere wijntjes ook, leuke tip, bedankt, hahaha!"

13 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: Ik zou raddraaiers oud en nieuw liefst zelf in elkaar slaan' Bron: AD 11 jan 2019
Is dit aanzetten tot geweld en eigenrichting? Best wel eng mannetje, ondanks die charmante grijns. Zou als AIVD zo'n type toch beetje in de gaten houden.
Toch maar even een belletje gepleegd met de spindoctor, Erik Saelens, van de VVD.
"Ik snap jullie ongerustheid, maar er is niets aan de hand. Mark gebruikt gewoon zijn medicatie op tijd en dat hij nu zo agressief overkomt, dat is in overleg met mij. Kijk, zo tegen de verkiezingen moet je altijd een thema hebben om kiezers te trekken. Voor ons is dat nu 'de gewone man' (let op, bevat voor sommigen 'ongemakkelijke' inhoud). 'De aandeelhouder' doet het niet meer zo goed en we zitten met Thierry Baudet en Geert Wilders, die samen nu al groter zijn dan wij. Onze campagne richt zich dan ook op hun kiezers. Daar verbinden wij vervolgens geen daden aan na afloop van die verkiezingen. Al dat soort uitspraken zijn louter 'campagnetechnisch'."
"In verkiezingstijd gooien wij verbaal het roer ook altijd om. Zo hadden we de slogan 'TopDutch' en die richtte zich erop om Tesla naar Nederland te halen. Daar hebben we actief aan mee gelobbied. Nu hoort u Klaas Dijkhoff roeptoeteren dat we 'de gewone man' 'niet een Tesla in gaan pesten'. Dat ligt nu gewoon 'beter in de markt', meer kan ik er niet van maken, daar huren ze me voor in."
'Voorzitter groene VVD'ers: boodschap van Dijkhoff niet goed' Bron: Nieuwsuur 12 jan 2019
"Dröge denkt dat Dijkhoff met zijn verhaal komt omdat hij bang is voor de kiezer of de gele hesjes. "Misschien is dat het. Of het is voor de FvD-kiezer of de PVV-kiezer? Ik weet het niet."
'VVD: ’nee’ tegen klimaatakkoord' Bron: De Telegraaf 12 jan 2019
'Samen met @DilanYesilgoz trots op Klimaatwet die vandaag door 7 politieke partijen ondertekend is. Goed voor Nederland' Stand-Up Politics: 'hahaha'? Hoe triest kun je zijn en hoe hard kun je de 'de gewone man' vernederen met dit soort draaikonterij? Bron: Twitter 27 jun 2018
'Het Groenste Kabinet Ooit'? Bron: De Volkskrant van 23 feb 2018
"Zo moet u ook de uithalen van Mark Rutte zien. "Ik zou ze het liefst zelf in elkaar slaan" doet het goed bij 'de gewone man'. De keeper van FC Groningen, Sergio Padt, deed dat ook het liefst, je ziet het ook bij de Blokkeerfriezen: de 'gewone man' vindt dat wel ok. Daar zetten wij als spindoctoren dan verbaal weer op in. Maar u moet niet denken dat ze vervolgens ook iets gaan doen bij de VVD. Vuurwerkverboden en zo, daar houden ze niet van. Maar 'keihard straffen' dan weer wel. Alleen doet de rechter dat, straf opleggen en niet de VVD, dus dat soort dingen kunnen ze vrijblijvend roepen.
Een mooi vak vind ik dit zelf. Ik hoop dat u zo een beetje begrijpt waar al die ballonnen en losse flodders van de VVD vandaan komen. Als u nog vragen hebt kunt u me altijd bellen."

20 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff oppert protestverbod rond Sinterklaas, maar kan dat wel?' Bron: NOS 20 nov 2018
"Wat Dijkhoff oppert staat haaks op de grondwet. Dat demonstranten in Tilburg naar een afgelegen plaats zijn verbannen, kan absoluut niet", zegt Jan Brouwer. Hij is hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur centrum openbare orde en veiligheid.

18 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte moet geweld tijdens intochten veroordelen' Bron AD 18 nov 2018
"Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af", zegt woordvoerder Emile Affolter van Amnesty International.
Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum Openbare Orde en Veiligheid hierover: 'Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont' Bron: De Volkskrant 18 nov 2018
En ook Sheila Sitalsing uit haar verontrusting: 'Als de premier dingen zegt als "Dat moet de samenleving oplossen" is het niet raar dat bekogelaars zich gesterkt voelen' Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 18 nov 2018

21 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fascisme is terug (maar dan anders)' Bron: Trouw 21 okt 2018
"Ook in Nederland stellen mensen hun identiteit bóven de rechtstaat. Een dertigtal ‘blokkeerfriezen’ belemmerde de snelweg A7 en daarmee een demonstratie van een groep anti-Zwarte-Pietactivisten." "Een aantal (rechtse) commentatoren zat daar niet mee. Liever dat dan toegeven aan een groep ‘beroepsactivisten’, die ‘onze tradities kapot willen maken’. Niet veel anders dus dan de commentatoren en journalisten die Orbáns ondermijning van de rechtsstaat door de vingers zien zolang hij moslimimmigranten maar buiten de deur houdt".
Als je niet beter wist zou je toch denken aan een comedy: 'Jenny en de Blokkeerfriezen'

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017