

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.
Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."
'Smereg' 15 mei 2021 (laatst bijgewerkt op 15 mei 2021) Zie ook: 'Groene Chaos', 'Natuurlijk!', 'Bomen' en 'Herstel Biodiversiteit'.
Op een mooie zomerse dag deed ooit eens, ergens tussen 2006 en 2014, Wethouder Jannie Visscher van de SP een rondje door de wijk. Het beleid van Groningen ten aanzien van de openbare ruimte berustte destijds op drie pijlers: Heel, Schoon en Veilig.
Persoonlijk voelde ik wat meer voor een slogan als bijvoorbeeld : Rommelig, Gezellig en Vertrouwd.
Ingegeven door het thema 'Groene Chaos' kwam er een vraag bij me op: je kunt wel constateren dat het Groenbeleid in Nederland een grote chaos is, je kunt wel vaststellen dat we trachten 'goed' bezig te zijn met 'Tegelwippen' en 'Geveltuintjes', maar waarom kan het dan gebeuren dat diezelfde politici en ambtenaren die daar pleidooien voor houden ook opdracht geven om alles wat groeit en bloeit het liefst te vernietigen?
Toen ik in Groningen kwam wonen leerde ik ooit het woord 'Smereg'. Dat associeerde ik in het begin met in de natuur of in het plantsoen aangetroffen hondendrollen, achtergelaten condooms, weggeworpen maandverbanden, ijscopapiertjes en sigarettenpeuken.
Pas jaren later kwam ik erachter dat ik het helemaal niet begrepen had.
Het was een gepensioneerde Groninger boer die tegenover ons kwam wonen, die ons Stadjers op een dag uit de doeken deed dat hij vanaf zijn boerderij ooit vrij uitzicht had, tot aan de horizon, over zijn akkers. Ik zal geen poging doen het in zijn dialect te zeggen, maar het kwam erop neer dat hoe meer kale, zwarte grond je als boer had, hoe rijker je was en hoe meer aanzien en status je genoot onder de lokale bevolking. De gedachte erachter was dat hoe meer zwarte grond je had, hoe meer landbouw je kon bedrijven en hoe hoger de opbrengsten zouden worden.
In deze visie was, ook toen al, een Paardenbloem, een Korenbloem of welk plantje dan ook, een teken dat je als boer je zaakjes niet op orde had. Het land moest er 'Schoon' bij liggen.
In dat licht gezien werd 'Onkruid' gezien als het tegenovergestelde van 'Schoon'. En dus lag het voor de hand om dat 'Vies' te noemen en op zijn Gronings werd dat dus 'Smereg'.
Zo kon het gebeuren dat vele jaren later de Wijkbeheerder dit woord ook gebruikte en ik eindelijk begreep waar het om ging. 'Stoepplantjes' zijn gewoon 'Smereg' en het plantsoen moet gewoon 'Schoon' gehouden worden en 'Onkruidvrij'.
Komt 'Natuurlijk!' nog bij dat wij met onze 'Joods-Christelijke Traditie' de mens als superieur over de Natuur beschouwen en uiteindelijk altijd de baas erover willen spelen. 'Natuur' is diep in ons hart onze vijand en daar past de omschrijving 'Smereg' 'Natuurlijk!' het beste bij. Zie ook: 'Lex Heerma van Voss over de andere kijk op de vaderlandse geschiedenis en de essaybundel Wereldgeschiedenis van Nederland' Bron: De Volkskrant van 04 sep 2018
En zo vind je dan uiteindelijk een beetje een logische verklaring voor het ontstaan van de 'Groene Chaos'.
Bijsluiter:
Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.
: zoiets als
'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017