Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Rutte Doctrine
Rutte Doctrine
01/13/2021

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

De 'Rutte Doctrine' 02 jan 2021 (laatst bijgewerkt op 21 jan 2021 10.39u)

Misschien ook belangstelling voor: 'Het Muntje Valt', 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' (Met prognose uitslag TK Verkiezing 2021!), 'Kapitalisme in een Notendop', 'Politiek 2.0', 'Vrijheid van Meningsuiting', 'Dashboard', 'Black Lives Matter', 'Vluchtelingen' of 'Coronavirus COVID-19'.


"Non-apology apology"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"The Truth Is Out There"
"Argumentum ad ignorantiam"
"Retrorsum causa et effectus"
"Hollanders? Ja maar"
"Houdios" "Quanta Costa Nou?"

"Hahahahaha" (The Original with a Vision 1997)
"Hahahahaha" (The Imitator without a vision 2019)

'Rutte Doctrine'
Ook wel beschreven als 'De Intelligente Val Van Mark Rutte'. Een 'Domme Poging Tot Intelligente Dictatuur' zou je het ook kunnen noemen.

"Burgerrechten grootschalig geschonden"

"Rutte schermt informatie af en dat is ongrondwettig"

"Hij zit in het Torentje en hij rekent erop dat hij er in maart gewoon nog een keer in wordt gestemd"

"Het zou passend zijn als de Johan de Witschool in Den Haag haar buitengewone leraar maatschappijleer voorlopig met vakantie stuurt"

"Met een appel in de hand en een glimlach op zijn gezicht, fietst de premier weg van zijn verantwoordelijkheid"

"Is dit de nieuwe Rutte-doctrine? Door onvolledige informatievoorziening gaat het mis. En het stelsel van macht-tegenmacht functioneert niet. Dat gaat fundamenteel mis"

"Onze kliek in Den Haag kijkt meer naar de partijvoorzitter dan naar de kiezer. De kiezer staat alleen centraal in de verkiezingscampagne. En dat zullen we moeten veranderen."

"Dit is een bananenmonarchie (...) Er is iets fundamenteels mis in dit land."

"De vraag of ik lijsttrekker kan zijn is niet aan het parlement maar aan mijn partij."

"Vance Packard beschreef in de jaren vijftig in het boek The Hidden Persuaders hoe kiezers – net als consumenten – zijn te manipuleren. Via beelden, symbolen en associaties die verborgen verlangens activeren. Verlangens als behoefte aan veiligheid, bevestiging van eigenwaarde en een groepsgevoel. De politicus is verkoopbaar via diens emotionele aantrekkingskracht of het zijn van een vaderfiguur."

De doctrine, na grondige bestudering, kort samengevat: "Wel macht uitoefenen, maar geen verantwoordelijkheid nemen."
Daarbij zelf elke tegenstander, de oppositie, verwijten makend dat die geen verantwoordelijkheid draagt. Methode? "Verhullen, misleiden, framen, criminaliseren en spinnen"
En als je erop aangesproken wordt? "Ontkennen, afschuiven, je omgeving de schuld geven, in de slachtofferrol kruipen."
Mijn vader omschreef dit soort gedrag ooit als: 'Schieten vanuit een Ziekenauto' en 'Trappen naar onder en likken naar boven'. Snap nu eigenlijk pas goed wat hij bedoelde.

'Machiavellisme (politiek)' Bron: Wikipedia
"Machiavellisme is de politieke theorie die stelt dat alles is toegestaan voor het verwerven of behouden van macht, onafhankelijk van recht en moraal. De naam verwijst naar de Italiaanse politicus en filosoof Niccolò Machiavelli die in zijn geschriften, met name in De vorst, dergelijk politiek handelen beschrijft. De term machiavellisme is doorgaans negatief beladen.
Behalve in de staatkunde wordt de term ook gebruikt in de psychologie. Het psychologisch machiavellisme vormt daar met psychopathie en narcisme de donkere drie." Zie ook op deze site: 'Narcisme'
Hier even een greep uit de hoofdkenmerken van mensen met dit soort diagnoses, Checklist Robert Hare Factor 1: "Oppervlakkige charme en welbespraaktheid, Pathologisch liegen, Manipulatief en sluw gedrag, Gebrek aan berouw of schuldgevoel, Ontbreken van emotionele diepgang (vluchtige emoties), Geen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag."
"Typerend aan de psychopathische persoonlijkheidsstoornis is dat de patiënten wel in staat zijn tot het veinzen van hun ontbrekende emoties, zodanig dat zij normaal overkomen op anderen en niet ontdekt of gediagnosticeerd worden. Onderzoek heeft aangetoond dat zij dit zelfs beter kunnen dan normale personen." Bron: Wikipedia
(T)huiswerk: Zoek de overeenkomsten

Mark Rutte op 15 jan 2021, na 'De Intelligente Val Van Mark Rutte', over het begrip 'Verantwoordelijkheid': "Het is onze gezamenlijke Verantwoordelijkheid", "Ik ben natuurlijk Eindverantwoordelijk", "Het is onze collectieve Verantwoordelijkheid", "Het is geen directe persoonlijke Verantwoordelijkheid (dat is nu eenmaal zo)".
En dus? "En dus neem ik mijn Eindverantwoordelijkheid niet."
Precies dus conform de Rutte Algoritme: "Wel macht uitoefenen, maar geen Verantwoordelijkheid nemen."
Je draagt de Verantwoordelijkheid dus wel, omdat je Minister President van het land bent, maar je neemt hem niet omdat je die niet wilt dragen, omdat de macht je beter uitkomt.
Vandaar dus in een speech de eerste helft volkletsen met inlevende prietpraat hoe verschrikkelijk het allemaal wel niet is wat 'we' gedaan hebben en 'we' aangericht hebben, waar 'we' dus verantwoordelijk voor zijn, waar 'je' dus Eindverantwoordelijk voor bent en dan abrupt afzwaaien naar een ander onderwerp. "De kiezer beslist op 17 mrt 2021 en de partij. Dat is niet aan mij". Hoe durf je?
Lange tijd heb ik mij verdiept in de vraag of veel VVD'ers nu dom en naïef zijn of juist slim en doortrapt. Lange tijd kwam ik er niet uit, bijvoorbeeld als het om iemand als Eric Wiebes ging.
Bij het zien van de speech van Mark Rutte en het daarop volgende interview wist ik nu met betrekking tot Mark Rutte direct het correcte antwoord: B.
Allemaal een beetje vergelijkbaar met Donald Trump dus eigenlijk: manipuleren, liegen en bedriegen, alleen een beetje meer op de softe Hollandsche wijze, met siervuurwerk en kerststerretjes zullen we maar zeggen. Maar verder wel op vergelijkbare populistische wijze. 'Het 'goede' populisme', waarmee Mark Rutte zichzelf graag een schouderklop geeft. Het is maar dat we het nu weten.
'Waarom we nog steeds geen goede definitie van populisme hebben' Bron: Het Parool 08 dec 2018
(T)huiswerk: Zoek de verschillen

In 'Black Lives Matter' stelde ik ook al de houding van Mark Rutte aan de orde: Rutte stelt zich op als een verdachte die van de rechter het laatste woord krijgt en dan zegt: "Sorry hoor jongens, maar we maken allemaal weleens een foutje. Die slachtoffers moeten niet zo zeuren, ze hebben zelf zeker nooit iets verkeerds gedaan? Misschien ben ik in uw ogen wel schuldig, maar er zijn toch wel mensen die ergere dingen gedaan hebben, toch? Weet u, ik denk dat u er een beetje anders tegenaan kijkt dan wij in Den Haag. In uw gedachtegang is het aan het slachtoffer om de dader eventueel te vergeven. In mijn wereldje doen wij dat als daders altijd zelf. 'Staan voor jezelf', noem ik dat. Kijk je maakt een blunder met grote gevolgen en dan zeg je sorry met daaraan toegevoegd het belangrijke woordje 'maar'. Daarmee vergeef je jezelf en praat je je eigen daden goed. Zo wordt je nooit veroordeeld. U snapt dat misschien niet zo goed, maar (!) dat noemen wij 'politiek bedrijven'."

En als je uiteindelijk tot deze conclusie komt over jezelf: "De vraag of ik lijsttrekker kan zijn is niet aan het parlement maar aan mijn partij", dan lijkt er toch echt iets mis met het functioneren van je eigen verantwoordelijkdsgevoel. Welke psycholoog maakt daar eens een draadje over? Alhoewel, voor ons als burger gaat het er uiteindelijk toch alleen om wat onze premier doet en laat en niet om zijn persoonlijke achtergrond en zijn psychische diagnose? Weten dat hij geen verantwoordelijkheid wil of kan dragen, geen normaal functionerend geweten heeft, geen visie heeft en dus uitsluitend machtsspelletjes speelt, dat zou toch voor ons genoeg moeten zijn?

"Hij zit in het Torentje en hij rekent erop dat hij er in maart gewoon nog een keer in wordt gestemd"

Conclusie? Heel Holland Hapt? Nou ja, héél Holland? 26,2-28,5% zegt de Kieswijzer. Valt eigenlijk nog wel mee toch? En de rest van het volk zoekt het maar uit.
Zie ook : 'Dashboard' en 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'

Een van de vragen die zich nu aandienen is wat de partijen die Mark Rutte wel verantwoordelijk houden voor de catastrofe die hij in Nederland heeft aangericht nu gaan doen? Zijn GroenLinks, PvdA, SP en PvdD bereid om in te stappen in een kabinet Rutte IV? Stellen zij dezelfde eisen aan zichzelf als aan de 'Eindverantwoordelijke', die zei zijn Verantwoordelijkheid wel te willen dragen, maar dus niet te willen nemen?
We mogen aannemen dat veel kiezers met deze vraag zitten en dat het een dreun voor het vertrouwen in de parlementaire democratie zou zijn, wanneer deze partijen toch in zee zouden gaan met degene die zoals in Trouw viel te lezen 'Eindverantwoordelijk' is voor: "Burgerrechten grootschalig geschonden".
Ben benieuwd wat hun antwoord op deze vraag is. 

Wat achtergrondinformatie:

'Premier Rutte: Het oordeel is nu aan de kiezer' Bron: De Volkskrant 19 jan 2021
Premier Rutte verweert zich dinsdagavond in de Tweede Kamer fel tegen de kritiek van oppositiepartijen dat hij na de val van zijn derde kabinet ook zelf de politiek moet verlaten. "U controleert mij scherp en dat doet u terecht. Maar ik sta hier niet op het partijcongres van de VVD. De vraag of ik lijsttrekker kan zijn is niet aan het parlement maar aan mijn partij. En of dat een goed idee is, dat bepaalt uiteindelijk de kiezer."
Waar is de eigen 'Eindverantwoordelijkheid'?
en:
Pieter Omtzigt (CDA): ‘Nederland is een bananenmonarchie’ Bron: De Volkskrant van 19 jan 2021
"In Malta heb ik een staat gezien die niet functioneerde. Ik heb lang getwijfeld om de vergelijking met Nederland te maken." Toch kan hij niet anders, betoogde Omtzigt. "Er is hier zo’n innige band tussen Kamer en kabinet, dat je een probleem hebt als je kritische vragen stelt." Hij verwees naar de pers, die de slachtoffers van de toeslagenaffaire lange tijd niet in beeld had, en naar belangenorganisaties. "Ze zeggen wel eens wat, maar nooit keihard, omdat dan de subsidie stopt. Ze eten allemaal uit de staatsruif."
Slachtoffers die uiteindelijk naar de rechter stapten, vingen daar soms bot omdat de Belastingdienst namens de staat incomplete dossier aanleverde. Dan is maar één conclusie mogelijk, aldus Omtzigt: "Dit is een bananenmonarchie (...) Er is iets fundamenteels mis in dit land." Hij riep de Kamer op tot een grootscheepse politieke hersteloperatie.  "Onze kliek in Den Haag kijkt meer naar de partijvoorzitter dan naar de kiezer. De kiezer staat alleen centraal in de verkiezingscampagne. En dat zullen we moeten veranderen."
En dit zegt de meest integere man van het CDA over zijn eigen kliek. Hoe ernstig staat het er dan niet voor in Den Haag?
'Het Muntje Valt'?
en:
'Coalitiepartijen kritisch in fel Toeslagendebat: ‘Een bananenmonarchie’' Bron: AD 19 jan 2021
"Zijn vingerafdrukken zitten op elke gelakte pagina", zei PvdA-Kamerlid - en inmiddels lijsttrekker - Lilianne Ploumen. "Met een appel in de hand en een glimlach op zijn gezicht, fietst de premier weg van zijn verantwoordelijkheid."
"Is dit de nieuwe Rutte-doctrine? Door onvolledige informatievoorziening gaat het mis. En het stelsel van macht-tegenmacht functioneert niet. Dat gaat fundamenteel mis", zei Omtzigt die van een 'bananenmonarchie' sprak. De CDA’er wil een staatscommissie naar de rechtsstaat laten kijken: "Ik had me een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen dat ik dit zou vragen."
en:
'COA deelde jarenlang persoonlijke gegevens van asielzoekers met politie' Bron: Nieuws Privacybescherming De Volkskrant van 19 jan 2021
"Het delen van dergelijke gegevens is volgens juristen in strijd met de wet en kan bijdragen aan de criminalisering van een groep onschuldige asielzoekers.
In de conceptbrief aan de Tweede Kamer, die is opgesteld door demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel), staat volgens NRC dat het delen van gegevens van asielzoekers nu definitief wordt stopgezet."
en:
'Wat heeft Mark Rutte geleerd van de biografie van Lyndon B. Johnson?' Bron: Column Bert Wagendorp in De Volkskrant van 19 jan 2021
"Ik zeg niet dat Mark Rutte een leugenaar is van het kaliber Johnson, noch dat hij de kunst van de politieke manipulatie even goed beheerst of verkiezingen koopt."
Maar hij doet er wel stinkend zijn best voor, maak je op uit de woorden van Bert Wagendorp.
en:
Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer overleden: 'Nederland verliest een markante man' Bron: NOS 18 jan 2021
"Daadkrachtig. Ondernemend. Aimabel. Communicator. Bevlogen. Hart op de tong en geen blad voor de mond. Ongedurig en voortvarend. Plezier in zijn werk. Uitgesproken, niet schuw van of bang voor discussies. Hield van aan het front staan, pal voor zijn ondernemers."
Zouden we het niet moeten hebben over de echte slachtoffers? Natuurlijk, het is vaker vastgesteld: 'Over de doden niets dan goeds'
Nog niet zo heel lang geleden konden we dit lezen over die 'Aimabele' VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer:
'Werkgeversbaas Hans de Boer heeft de feiten over uitkeringen niet op een rij' Bron: Correspondent Jesse Frederik in De Correspondent van 24 jun 2015
"In een vraaggesprek met de Volkskrant laat VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zijn licht schijnen over de staat van de Nederlandse economie. Daarin doet hij volkstrekt ongefundeerde uitspraken over werklozen. Hier de feiten op een rij."
"Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen," constateert de werkgeversvoorzitter. Dus: "Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, díe moeten aan het werk."
Lees hier hoe het echt zat.
Het waren diverse VVD'ers, die hier direct op inhaakten met kreten als: "Kom uit die luie hangmat"; ik herinner het me nog goed. De schrijnende ironie was dat mijn ergernis over dit soort uitspraken opkwam bij het zien uitbuiken van diverse VVD'ers in hun hangmatten, in wat toen nog de gemeente Haren was. Lui achterover met een smartphone of tablet, waarschijnlijk bezig om wat te beleggen in Bitcoins of zo. Het voelde zo fout, maar dat dit er allemaal achter zat durfde ik toen nog niet bevroeden.
en:
'Asscher trok zich terug als lijsttrekker. Kan Rutte wel aanblijven als VVD-voorman?' Analyse Ariejan Korteweg in De Volkskrant van 17 jan 2021
"Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Hij nam zijn verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire. Mark Rutte daarentegen blijft lijsttrekker van de VVD. Kan dat wel? Lilianne Ploumen van de PvdA vindt dat zijn geloofdwaardigheid 'zwaar is aangetast'. De VVD doet er het zwijgen toe."
De vraag stellen is hem beantwoorden.
en:
'Vertrouwt de overheid haar burgers nog?' Daan Roovers in De Volkskrant van 17 jan 2021
"Op de vraag ‘Kunt u door als lijsttrekker?’, verwees de premier niet in de eerste plaats naar zijn eigen afwegingen. Hij had daar geen twijfels bij. Die vraag ligt uiteindelijk bij de kiezer. Het afwimpelen van deze verantwoordelijkheid richting de kiezer raakt aan een van mijn diepste ergernissen."
"'Nederland is geen land, hooguit een bedrijf.' Daar zit de kern van het probleem. Politici nemen de burger niet serieus. Gecombineerd met het intrinsieke racisme, dat zo elegant buiten alle analyses blijft nu, omdat de commissie-Van Dam dit buiten beschouwing heeft gelaten, komt het kabinet nu nog heel aardig weg."
en:
"Hoekstra, Hoekstra... Is dat niet die lange die verantwoordelijk is voor de Belastingdienst of zo?" Bron: Anton Dingeman 15 jan 2021 op Twitter
"Blij dat ik lijsttrekker van de VVD ben"
en:
'Rutte III (2017-2021): een stug doorpolderend kabinet waarvoor geen crisis te groot was' Bron: Trouw 15 jan 2021
"Mark Rutte was hard op weg de langstzittende premier van Nederland te worden. De vraag rijst of hij lijsttrekker kan blijven, nu duidelijk is dat zijn vorige kabinetten burgerrechten grootschalig geschonden hebben. Rutte was de grote favoriet om de volgende verkiezingen glansrijk te winnen, maar door het aftreden van zijn derde kabinet staat de premier ineens vol in de wind."
"Burgerrechten grootschalig geschonden" En dan neem je daar geen verantwoordelijkheid voor?
en:
'Mark Rutte moet opstappen en niet meer verkiesbaar zijn' Bron: 'Samenvatting van Chips. Nootjes. Bier. met Renske Leijten, over de pijnlijke situatie waar de toeslagouders zich nog stééds in bevinden'. GeenStijl 15 jan 2021
De Rutte Algoritme zei dat het eerste zou gebeuren en zo geschiedde, maar zegt nu ook dat de tweede wens niet zal worden ingewilligd. De kiezer kan op 17 mrt 2021 natuurlijk wél invloed uitoefenen op de terugkeer van Mark Rutte. De kansen daarop staan beschreven in 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'.
en:
'Rutte houdt met tegenstrijdige standpunten iedereen te vriend' veronderstelt Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 15 jan 2021
"Buiten bleek dat de gedupeerden die een aflaat in het vooruitzicht is gesteld, deze meteen weer moeten afstaan aan de schuldeisende Belastingdienst."
"Binnen haalde Mark Rutte zijn campagnehesje tevoorschijn."
Iedereen? Heel Holland Hapt? Nou ja, héél Holland? 26,2-28,5% zegt de Kieswijzer. Valt eigenlijk nog wel mee toch? Er is nog hoop.
en:
"Wij nemen onze verantwoordelijkheid en treden af. Maar ik moet nu gaan, een lijsttrekkersdebat voorbereiden." is geen verantwoordelijkheid nemen. Bron: Casper Albers op Twitter 15 jan 2021
Zo is het maar net. 'Houdios' "Quanta Costa Nou?"
en:
'Toeslagenaffaire en coronacrisis laten heel het Binnenhof kraken, val van het kabinet lijkt meest waarschijnlijke scenario' Bron: De Volkskrant 14 jan 2021
Niet alleen waarschijnlijk, raadpleging van mijn Rutte Algoritme, op zich een vrij simpele Algoritme, zegt dat vrijdag 15 jan 2021 'De Intelligente Val Van Mark Rutte' zal plaatsvinden. Zo zal die dus de Geschiedenisboeken ingaan.
en:
'Druk toeslagenaffaire wordt te groot: PvdA-leider Asscher stapt op' Bron: De Volkskrant 14 jan 2021:
"Lodewijk Asscher vertrekt als lijsstrekker van de PvdA. Door de discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire zag hij zichzelf niet meer in staat om de partij een goede verkiezingsuitslag te bezorgen. Nummer drie op de lijst, Kamerlid Lilianne Ploumen, geldt als de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen."
De afscheidsspeech van Lodewijk Asscher op Facebook en op YouTube.
Prioriteit nummer een zou toch je verantwoordelijkheidsgevoel naar de slachtoffers toe moeten zijn en niet een historisch overzicht van je eigen carrière of de verdediging van je eigen handelen in deze affaire en de negatieve gevolgen voor de komende verkiezingsuitslag. Op zich lijkt het wel de enige juiste beslissing.
Het kabinet Rutte zal nu wel volgen vanuit electorale overwegingen, conform de strategie inherent aan de  'Rutte Doctrine'. Eigenlijk net als bij iemand als Donald Trump allemaal heel voorspelbaar, wanneer je tenminste de algoritme een beetje te pakken hebt. We zullen het zien. Zie hierover ook 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' (Met prognose/uitslag TK Verkiezing 2021)
en:
'De toeslagenaffaire en de dubbele Nederlandse moraal Kroniek van een jeune premier'
Door professor contemporaine Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit Maastricht Mathieu Segers op 13 jan 2021 in De Groene Amsterdammer
"Dat het in de toeslagenaffaire zo langdurig fout heeft kunnen gaan heeft alles te maken met de politieke moraal van de minister-president. Mark Rutte’s rol moet dan ook centraal staan in het dringend nodige vervolgonderzoek."
"Uiteindelijk zal ieder serieus vervolgonderzoek daarom onmiskenbaar ook gaan over de jarenlange, actieve, consistente en constante sleutelrol van Mark Rutte in dit alles. Ieder vervolgonderzoek zal zo ook raken aan de tienjarige liefdesaffaire tussen een gaaf land en zijn jeune premier, en inzicht verschaffen in de directe en indirecte schade die deze affaire heeft toegebracht aan de instituties van de Nederlandse staat, en hun nationale en internationale reputatie."
"Het zou passend zijn als de Johan de Witschool in Den Haag haar buitengewone leraar maatschappijleer voorlopig met vakantie stuurt. In ieder geval zo lang het vervolgonderzoek naar aanleiding van de bevindingen van de Commissie-Van Dam hangende is."
Mark Rutte als misplaatste leraar maatschappijleer kwam ook al aan de orde in het item 'Vrijheid Van Meningsuiting' en in 'Too Country'.
en:
'Toeslagenaffaire leidt tot pijnlijke vragen over 'Rutte-doctrine' en de cultuur van 'verhullen en misleiden'' Bron: Analyse De 'Rutte-doctrine' in De Volkskrant van 12 jan 2021
"De ‘Rutte-doctrine’ illustreert volgens sceptici bovenal dat bestuurders huiverig zijn om informatie te delen: het is geen onkunde, maar onwil."
"Op de ministeries is een cultuur ontstaan van verhullen, misleiden, framen en spinnen", stelt oud-Ombudsman Alex Brenninkmeijer
"Het universele idee dat het parlement, de journalistiek en een individuele burger zo goed mogelijk geïnformeerd moeten worden, verdwijnt. Het is een vorm van betonrot in de parlementaire democratie."
en:
'Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden voor falend beleid toeslagenaffaire kinderopvang' Bron: De Volkskrant 12 jan 2021:
"Het gaat om de huidige ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) alsmede oud-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en oud-staatssecretaris Menno Snel (Financiën)."
"Ze hebben artikel 356 van het wetboek van strafrecht overtreden, dat handelt over 'nalatigheid bij het uitvoeren van de wet, waarbij die nalatigheid te wijten is aan grove schuld'."
en:
'De schandalige bijstandsaffaire komt eraan' Bron: Opinie Participatiewet Trudie Knijn, emeritus hoogleraar sociale wetenschappen en vrijwilliger Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, in De Volkskrant van 10 januari 2021
De participatiewet is geënt op wantrouwen en op het achterhouden van informatie, zodat mensen hun rechten niet kennen, betoogt Trudie Knijn.
en:
'Rutte verantwoordelijk voor de crises? Poeh, nee zeg' Bron: Opinie Ursus Eijkelenberg en Matija Lujić in Het Parool van 09 jan 2021
"In 2020 waren er twee grote crises: de coronacrisis en de toeslagenaffaire. Ursus Eijkelenberg en Matija Lujić stellen dat het gebrek aan politieke en individuele verantwoordelijkheid pijnlijk is blootgelegd."
en:
'Ik moest aan je denken omdat bij de toeslagenaffaire mails met ‘zwartjes’ rondgingen 'Bron: Column Harriët Duurvoort 06 jan 2021
"Niemand heeft beseft dat er maar één actie is die past als je politiek verantwoordelijk bent geweest voor dit beschamende, ongrondwettelijke schandaal. Namelijk excuses maken en met de staart tussen de benen het politieke toneel voorgoed verlaten."
"En Rutte maar lachen"
en:
'Corona-aanpak: Er is geen visie, er is geen kennis, er is geen sturing' Bron: Column Marcia Luyten in De Volkskrant van 05 jan 2021
"Het toont de staat van ons bestuur: de rijksoverheid is leeg geworden. Leeg van inhoud. Leeg van deskundigheid. Waar ooit professionals zaten, heersen managers."
In 'Kapitalisme in een Notendop' stelde ik het al vast:
"Pijn en lijden als verdienmodel, zoals het in Nederland in de Zorg steeds meer is geworden sinds het Neoliberalisme aan de macht kwam, sinds de val van de Muur in 1989 en het einde van het Communisme. Wie zijn daar verantwoordelijk voor? CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II en III."
en:
'En ik zei 10x tegen mezelf "niet cynisch worden".' Bron: Renske Leijten op Twitter 04 jan 2021
Je bent een dappere strijdster Renske!
en:
'Asscher wil door als PvdA-lijsttrekker ondanks rol in kinderopvangtoeslagaffaire' Bron: AD 04 jan 2021
"Deze affaire staat zo haaks op wat voor mij de drijfveer is om in de politiek actief te zijn. Namelijk zorgen voor een samenleving waarin we eerlijk en fatsoenlijk met elkaar omgaan. En waar ieder mens veilig zichzelf kan zijn. Daarom wil ik vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat."
Je hoeft geen spindoctor te zijn om in te zien dat de PvdA hiermee bij voorbaat de TK2021 Verkiezingen heeft verloren. Als Asscher zelf dat niet inziet, noch zijn partijgenoten, dan staat het er niet best voor bij de PvdA.
Hoeveel vertrouwen in de 'Sociaaldemocratie' zou het de sociaal/progressief ingestelde burger van Nederland gegeven hebben wanneer Asscher en zijn PvdA de eer aan zichzelf gehouden hadden?
Waarmee niet gezegd is dat het er bij de VVD en CDA een haar beter aan toe gaat.
en:
'Voor al die systemen die op persoonlijke drama’s zijn uitgelopen is één eindverantwoordelijke' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 23 dec 2020
"De cynische truc is geen incident. Het is de logische uitkomst van een systeem dat begint met het uitgangspunt dat 'niemand ze wil hebben' (zoals de titel luidt van het vluchtelingenboek van Linda Polman, dat begint in 1938, wanneer er wordt vergaderd over de vraag wie de vluchtende Joden wil hebben: niemand)"
"Hoe verder je uitzoomt, hoe eenvoudiger het antwoord op die vraag wordt. Voor al die systemen die op persoonlijke drama’s zijn uitgelopen is één eindverantwoordelijke. Hij zit in het Torentje en hij rekent erop dat hij er in maart gewoon nog een keer in wordt gestemd."
en:
'Invoelend vermogen' Bron: Tinkebell op Twitter 23 dec 2020
"Voor de duidelijkheid: die problemen, dat zijn een tot op het bot ziek ministerie en bewindspersonen die tot op de dag van vandaag elke poging van Renske Leijten en Pieter Omtzigt om de onderste steen boven te krijgen proberen te dwarsbomen. Dat is een minister-president die met neptranen veinst niks te hebben geweten. Totaal verwoeste levens, mensen die uit hun huizen zijn gezet, scheidingen, zelfdodingen, PTSS en grove ondermijning van de democratische rechtsstaat."
"Behalve, en daar zie ik overeenkomsten in totaal gebrek aan invoelend vermogen, van Rutte. Die verroert zich niet. Geen woord. Niets.
Want het leed van anderen, dat is niet zíjn leed. Zolang u maar VVD stemt."
en:
'Rutte schermt informatie af en dat is ongrondwettig' Bron: Interview met Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, in de NRC van 22 dec 2020
"De Toeslagenaffaire bewijst dat het parlement zonder kennis van de informatie waar het kabinet over beschikt geen controle heeft. Rutte beschadigt de democratie"
"Die Rutte-doctrine om stukken die betrekking hebben op intern beraad per definitie niet te delen met de Kamers is ook in strijd met de inlichtingenplicht die artikel 68 van de Grondwet oplegt aan bewindslieden. Die plicht houdt in dat inlichtingen waar een of meerdere Kamerleden om vragen moet worden verstrekt, tenzij dat strijdt met het belang van de staat."
en:
'De toeslagenaffaire: ook Rutte, Wiebes en Hoekstra zijn nog niet uit de problemen' Bron: Het Parool van 22 dec 2020
"Door het harde rapport over de toeslagenaffaire staan Haagse carrières op het spel. In de PvdA klinkt kritiek op lijsttrekker Lodewijk Asscher, maar ook VVD’ers Mark Rutte, Eric Wiebes en CDA’er Wopke Hoekstra zijn nog niet uit de problemen."
en:
'Er is een rechtsstatelijke crisis en in het hart daarvan staat onze premier' Bron: Column Bert Wagendorp in De Volkskrant van 20 dec 2020
"Omtzigt had het over de 'Rutte-doctrine', een dwaalleer die zegt dat de regering bepaalt welke informatie de Kamer toekomt – de omgekeerde wereld dus. Bij de obstructie was een prominente rol weggelegd voor Algemene Zaken, het ministerie van de premier. Ook overlegde het kabinet onder Ruttes voorzitterschap over de vraag hoe de twee dwarsliggers konden worden geneutraliseerd."
en:
'SP-Kamerlid Leijten: hele kabinet moet aftreden om toeslagenaffaire' Bron: Hart van Nederland 20 dec 2020
"Naar de koning gaan en je ontslag aanbieden."
en:
'Verantwoording Toeslagenaffaire' Bron: Renske Leijten & Pieter Omtzigt bij Buitenhof op 20 dec 2020
'Het klein maken van mensen die een beroep doen op de overheid moet stoppen', aldus Renske Leijten.
'In een parlementaire democratie controleren de Kamerleden de regering en hier werd het omgedraaid', aldus Pieter Omtzigt.
en:
'Treffend beeld van de Rutte doctrine'. '#Ruttedoctrine' Bron: Pieter Omtzigt 19 dec 2020 op Twitter
en:
'Waarom de Rutte doctrine parlementaire controle ondermijnt' Bron: Tweet Pieter Omtzigt op 18 dec 2020
en:
Renske Leijten (SP) en Pieter Omzigt (CDA) bij 'Seizoen 1 Afl. 286 - Op1' 17 december 2020
en:
'Alles en iedereen heeft gefaald, stelt keihard rapport over toeslagendrama' Bron: Yvonne Hofs in De Volkskrant van 17 dec 2020
"Het eindverslag van de parlementaire commissie schetst een bedroevend beeld van het functioneren van het overheidsapparaat en de parlementaire democratie."
en:
'De Participatiewet of een rechtvaardige bijstand' Bron: Trudie Knijn en Jing Hiah op Sociale Vraagstukken 25 nov 2020
"De Participatiewet, in 2015 ingevoerd door de PvdA-bewindslieden Asscher en Klijnsma, schiet volgens kamerlid Gijs van Dijk van die partij niet alleen tekort in het voorkomen van armoede en het begeleiden naar werk, maar gaat ook uit van een verkeerd mensbeeld."
en:
'Tien jaar VVD, en weer is het schoppen naar beneden en likken naar boven' Bron: Opinie historicus en politicoloog Teun Dominicus in Het Parool 22 nov 2020
"De conclusie is dan dat er weinig zal veranderen als het aan de partij van premier Rutte ligt. Wie van de overheid hulp kreeg, zal verheugd zijn met het VVD-programma, maar zij die angstig zijn voor de brieven met meldingsplichten, aanmaningen en andere reprimandes die hen als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen, hebben weinig om naar uit te kijken."
en:
'Politieke propaganda, het is nu overal' Bron: Wynia's week 16 mei 2020
"In ons tijdperk kon een reality-TV ster als Trump aan de macht komen, ook omdat politici vóór hem al jaren de kiezer verhaaltjes op de mouw hadden gespeld. Packard schreef in de jaren vijftig dat propaganda het potentieel heeft de democratie te ondermijnen. Een duidelijkere waarschuwing is niet denkbaar. Een onzichtbare dictatuur, met de uiterlijke vorm van een democratie, is in onze technologisch geavanceerde samenleving een reëel gevaar."
Die 'Onzichtbare Dictatuur' noem ik wel de 'Intelligente Dictatuur'. Die lijkt me toch ook echt wel een reëel gevaar. En is het gelijk van dit betoog inmiddels, zowel aangaande de USA als  Nederland niet bewezen? De enige troost is dat ons democratisch stelsel, dat weliswaar op wankelen staat, nog niet echt is omgevallen. Het is vooralsnog gebleven bij 'domme pogingen tot'. Laten we dat zo houden.
Zie ook: 'Het Muntje Valt'
en dus:
"Gauw schakelen naar een ander onderwerp", wordt de strategie van Mark Rutte: "Jongens, kom op nou, nu eerst samen even die vaccinatie, nu niet dwars gaan liggen tot 17 mrt 2021! Verpest mijn feestje nou niet!"
"Mistakes were made" "Four Stage Strategy"
"Houdios" "Quanta Costa Nou?"

Conclusie? Heel Holland Hapt? Nou ja, héél Holland? 26,2-28,5% zegt de Kieswijzer. Valt eigenlijk nog wel mee toch? En de rest van het volk zoekt het maar uit.
Zie ook : 'Dashboard' en 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017