Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Pinorutti
Pinorutti
03/20/2023

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'Pinorutti' 20 mrt 2023 (laatst bijgewerkt op 20 apr 2023)

'The Times They Are a-Changin' (song) Bob Dylan
"For the loser now will be later to win" Bron: Wikipedia

De grote vraag die zich hier aandient is wie zich hier de 'Loser' en wie zich de 'Winner' mag noemen.

Zie ook oa.: 'De Waarheid' en 'De Paashaas'

Wat zegt deze foto ons?
De foto is op 27 aug 2022 genomen in Ootmarsum. 'Ootmarsum', het culturele en welvarende stadje in Overijssel met haar talloze galerieën, oude kerkjes, boetiekjes en terrasjes. Bron: Wikipedia

Dat plaatje van dit item blijkt veranderd van betekenis sinds die zomer van 2022. Destijds riep het vooral verbazing en verwondering op. Hoe kon het zijn dat bij een gerenommeerde kunstgalerie een portret kon hangen van Mark Rutte als 'PINORUTTI' met de toevoegingen 'DE GROTE LEUGEN' en "STIKSTOF"?
In combinatie met de omgekeerde vlaggen ontstond de indruk dat hier sprake was van een Boerenprotest tegen 'Den Haag', tegen het Stikstof-beleid van het kabinet Mark Rutte IV.
Maar waarom zou een galeriehouder zich hier druk over maken was de aansluitende vraag. Uit solidariteit met de Boeren? Kent hij die dan persoonlijk? Wat ging er in die kunstkenner om?
Vervolgens het siertuintje, het geveltuintje met de prachtige bloemenweelde en het bijbehorende bord "BIJENTUIN". Het leek een reclamebord dat rechstreeks zou kunnen komen uit de mouw van GroenLinks in Amsterdam, Groningen of Utrecht. Het wekte de suggestie dat GroenLinks en D66 hier wel populair zouden kunnen zijn.
Maar aan de andere kant, dan hang je daar toch niet die vlaggen zo bij op? En dan hang je toch evenmin zo'n bord op met "PINORUTTI" en bijbehorende teksten?
Kortom, het was tamelijk verwarrend wat je van dit tafereeltje moest denken, zeker in de wetenschap dat CDA en VVD in deze regio lange tijd de dienst uitmaakten.

Bij de laatste lokale verkiezingen, voor de Gemeenteraad in 2022, speelden lokale partijen overigens al wel een grotere rol, wat mogeijk een, door velen genegeerd, voorteken was van veranderende patronen bij de kiezer.
Bron: 'Verkiezingsuitslagen Gemeenteraad 2019'  'Dinkelland'

Tja, dan komen die PS Verkiezingen op 15 maart 2023 en wordt de BBB plotseling, voor velen uit het niets, de grote winnaar. Niet alleen op het platteland, maar ook in steden en stadjes als Ootmarsum.

Waar in de zomer deze galerie in Ootmarsum nogal een beetje een meewarige aanblik bood als symbool van de 'Losers' wordt hier nu feest gevierd door de 'Winners'.

En opnieuw leidt dat tot verwarring.
Ten eerste komt de vraag op wie die kiezers van de BBB nu eigenlijk precies zijn. Dom, laag opgeleid en oud? Die indruk krijg je in Ootmarsum niet echt.
En het tweede punt is of die Galeriehouder nu als uithangbord stond voor 'Boze Boeren' uit de omgeving, of dat er een andere agenda achter zat. De vraag die oprijst is of het hier niet ging om een veel beter geregisseerde actie, dan om een impulsieve solidariteitsactie.

Blik je er nu op terug dan lijkt het er wel veel op dat hier echt wel meer achter zat en het vermoeden komt toch bovendrijven, dat de BBB al veel langer dan menigeen wist bezig was om haar actieplan op een professionele manier ten uitvoer te brengen.
De geraffineerde opbouw van dit decor wekt achteraf gezien de indruk dat hier toch wel met zeer professionele communicatiemedewerkers over is nagedacht.

Robert van de Griend en Loes Reijmer deden wat onderzoekswerk voor De Volkskrant over de gevolgen van de uitslag voor Caroline van der Plas:
'Hoe de 'radicale onderstroom' zich ook tegen Caroline van der Plas heeft gekeerd: 'Het zou me niks verbazen dat je bij het WEF zit'' Bron: Reconstructie Robert van de Griend en Loes Reijmer in De Volkskrant van 22 mrt 2023
"Het was niet alleen maar feest voor Caroline van der Plas bij de Statenverkiezingen. De winnende BBB-leider heeft te maken met intimidaties. Uit welke hoek die komen is onbekend. Zeker is wel dat Van der Plas er slecht op staat bij de anti-overheidsextremisten die haar eerst toejuichten."

De Volkskrant kwam eerder tot de volgende analyse, wanneer het om Tubbergen gaat:
'Tubbergen gelooft niet meer zo in het CDA: 'Ze zeggen sorry, draaien zich om en gaan verder met wat ze deden'' Bron: De Volkskrant 16 mrt 2023
"Sympathie voor de boer blijkt voor meer bewoners van Tubbergen niet het hele verhaal. Een vrouw van 64, die net als meer dorpsgenoten in de krant niet haar naam aan haar opvattingen gekoppeld wil zien, zegt: ‘Ik heb op BBB gestemd uit onvrede met alles wat gaande is in Den Haag. Marktwerking in de zorg, maar ook Groningen, de toeslagenaffaire. Ze zeggen sorry, draaien zich om en gaan verder met wat ze deden.’"

RTV Oost ging ook op zoek in Tubbergen:
'Hoe CDA-bolwerk Tubbergen driekwart van haar kiezers verloor' Bron: RTV Oost 21 mrt 2023
"58 procent van de stemmen in Tubbergen gingen afgelopen woensdag naar de BBB. In geen enkele andere gemeente in Nederland leverde het CDA zo fors in. "Caroline van der Plas heeft de zorgen in Nederland goed verwoord", zegt Christel Luttikhuis, fractievoorzitter van het CDA in Tubbergen."

Een reactie uit Den Haag:
'Kabinet wil luisteren naar 'schreeuw' kiezer, maar nog geen handreiking stikstof' Bron: NOS 17 mrt 2023
"De schreeuw naar Den Haag hebben wij te verstaan", aldus Rutte. "Wij zullen niet doof zijn."
Dat is nu juist het probleem gebleken: je zegt de schreeuw te hebben verstaan, maar je bent wel te doof en te blind gebleken om de kiezer te zien en te horen. Vandaar dan ook deze verkiezingsuitslag.

Hier verder alleen nog even deze twee interessante analyses van EW over de uitslag in Groningen, waar 'De Paashaas' op gebaseerd is:
'Hoe BBB zo succesvol kon worden' Bron EW 16 mrt 2023
"Op ongeveer hetzelfde moment kreeg VVD-coryfee Johan Remkes in Den Haag de Machiavelliprijs voor publieke communicatie. Er waren weinig agrariërs in de zaal. Bestuurders, Kamerleden, journalisten, lobbyisten, voorlichters waren er volop. Ons kent ons."
en:
'In Groningen loopt de kloof tussen 'stad' en 'ommeland' dwars door de Staten' Bron EW 16 mrt 2023
"Het gevoel in de steek gelaten te zijn door ‘Den Haag’ is waarschijnlijk in geen provincie zo sterk als in Groningen, vooral in ‘de ommelanden’. De uitslag van de Statenverkiezingen is ernaar, zag Gertjan van Schoonhoven in het provinciehuis in Groningen. Dankzij de 'ommelanden' lost BBB het 'stadse' GroenLinks af als grootste partij in de Staten."
"Zelfs VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Mirjam Wulfse liet maandag in het Groninger lijsttrekkersdebat haar teleurstelling in Den Haag, haar eigen partij én haar partijgenoot die al een jaar of twaalf de premier is van dit land – Mark Rutte – luid en duidelijk blijken. Ze had, zo bekende ze, uit frustratie meermaals overwogen om op te stappen."
Maar net als Mark Rutte (VVD) deed Mirjam Wulfse (VVD) het niet: opstappen. Net zo min als Koen Schuiling (VVD), René Paas (CDA) en Johan Remkes (VVD).

In dit licht lees je deze column van Hassan Bahara wellicht ook met een andere inteek:
'Opstaan. Kleren afkloppen. Niet meer omkijken. Was iedereen die optie maar gegeven' Bron: Column Hassan Bahara in De Volkskrant van 21 mrt 2023
"Maar nu was het 'klaar, over, uit' wat hem betreft."
Of het nu gaat om Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Tom Egbers, Johan Derksen of een van de vele andere BN'ers, die op enigerlei wijze over de schreef zouden zijn gegaan: over de vraag wie er verantwoordelijkheid behoort te nemen voor zijn of haar daden beslist deze BN'er in Nederland tegenwoordig zelf. Kan natuurlijk eventueel ook nog beslist worden door de stem van de kiezer, door de kijkcijfers of verkoopcijfers.

Conclusie, zowel ten aanzien van Groningen, Tubbergen, als de rest van Nederland?
De arrogantie van de macht lijkt te zijn afgestraft. De ontevreden Nederlander heeft gekozen voor 'Mutti Caroline'.
Het verklaart waarschijnlijk aardig goed de uitslag van deze verkiezingen.

Niko Koffeman, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de Eerste Kamer komt op 01 mrt met een veel ruigere analyse en heeft het zelfs over een machtsgreep: 'Big Agro organiseert machtsgreep' Bron: BNR 01 mrt 2023
"Big Agro, de grote agrarische bedrijven die miljarden verdienen, organiseren een machtsgreep. Dat zegt Niko Koffeman, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de Eerste Kamer. Koffeman noemt het 'de grootste machtsgreep' in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. 'Alle partijen die blind voor de boeren gaan, gaan een blokkerende meerderheid krijgen, niet alleen in de Eerste Kamer, maar ook in de Provinciale Staten. Dat betekent dat het stikstofbeleid straks niet uitgevoerd kan worden.'"
"Koffeman voorziet dat agrarische partijen uiteindelijk het stikstofbeleid effectief zullen frustreren en dat het land onbestuurbaar wordt. Hij denkt dat het tij lastig te keren is. 'Als je langs de snelwegen rijdt, zie je elke kilometer een groot billboard in een weiland van stem op BBB, 'zonder boer geen bier' en 'zonder boer geen eten'. Wat natuurlijk echt gewoon bullshit is, want het eten dat wij in Nederland consumeren komt voor 75 procent uit het buitenland en het eten dat wij hier produceren gaat voor 80 procent naar het buitenland. Dus die boeren zijn helemaal niet bezig met het voeden van de Nederlandse bevolking, maar ze doen alsof dat wel zo is.'"
"Je ziet dat ze echt een miljoenencampagne hebben georganiseerd. Een grotere campagne dan ooit in de Nederlandse parlementaire geschiedenis heeft plaatsgevonden. En daar zit heel veel desinformatie in, heel veel onwaarheden."
"Als voorbeeld noemt Koffeman de campagne 'Zonder visserij geen gezonde zee'. 'Dat is natuurlijk te krankzinnig om over na te denken (...), Het is echt belachelijk (...). En je ziet ook bijvoorbeeld dat big agro een website in het leven heeft geroepen. 'Geef de boeren toekomst' en met een soort kieswijzer. En als je op alle vragen 'ja' zegt, dan krijg je als stemadvies BoerBurgerBeweging en als je op alle vragen 'nee' zegt ook. Het maakt niet uit wat voor antwoorden je geeft, altijd stem je op de BoerBurgerBeweging.'"

Dan nog deze analyse op 23 mrt 2023 in de NRC:
'Waar staat BBB op het politieke spectrum? Drie politicologen aan het woord' Bron: NRC 23 mrt 2023
"BBB lijkt de sweet spot van de politiek gevonden te hebben, tussen rechts en radicaal-rechts in. Drie politicologen analyseren waar deze nieuwe politieke stroming voor staat. "De partij is een spons.""
"Politicologen, zegt Léonie de Jonge, "kijken nu allemaal naar BBB en proberen te determineren wat voor dier het is". Over één ding zijn ze het eens: BBB is een rechts-populistische partij."
"‘Agrarisch populisme’ is de term die de politicologen geven aan BBB. Sarah de Lange: "Dat betekent dat ze het niet alleen hebben over de gewone man, zoals andere populisten, maar dat de partij ook het leven van de plattelander, de traditie en mores verheerlijkt. ‘Wij hebben nog noaberschap’, hoor je dan, 'wij zijn een gemeenschap met betere normen en waarden dan die van Randstedelingen of mensen in de grote stad'.”
"Rooduijn wijst op kiezersonderzoek, waaruit bleek dat BBB vooral kiezers trok van VVD, CDA én PVV (en overigens weer heel weinig van FVD)."

Dit alles tegen deze achtergrond:
'Hoe de roofbouw op Moeder Natuur escaleerde: zelfs aan wolken willen we verdienen' Bron: de Duitse historicus en filosoof Philipp Blom in het AD 23 mrt 2023
"De schrijver van het bijbelboek Genesis liet zich er kennelijk door inspireren en is nog explicieter als het aankomt op het exploiteren van de natuur. Daar staat letterlijk: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt."

Al met al blijft het decor in Ootmarsum uit 2022 van 'PINORUTTI' niet alleen destijds, maar ook terugblikkend vandaag de dag, veel vragen oproepen.
Wel kan vastgesteld worden dat op 24 mrt 2023 'PINORUTTI' uit het decor is verdwenen, evenals 'DE GROTE LEUGEN' en 'STIKSTOF'. De 'BIJENTUIN' ligt er een beetje verloren bij. Wat is het achterliggende motief?

Waar is 'DE GROTE LEUGEN' gebleven?

Update 20 apr 2023:

Het valt toch niet mee de sentimenten in Overijssel en specifiek in Ootmarsum te duiden.

Duik je een beetje in het verleden van Ootmarsum, dan kan je dit aantreffen:
'Zingen poaskearls in Ootmarsum antisemitische teksten? ‘Onbegrijpelijk dat dit nog gebeurt’' Bron: Tubantia 20 apr 2022
"De 'Joden, die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden' zongen tientallen inwoners van Ootmarsum zonder enige schroom op eerste en tweede paasdag. De antisemitische tekst is allerminst iets dat vergoelijkt mag worden, vindt de uit Enschede afkomstige oud-rabbijn Lody van de Kamp."

Begin dit jaar kregen we dit nog voor de kiezen:
'Anti-Joodse sentimenten in Twente zijn oud, voor én na paasdagen' Bron: Guus Goorhuis in het AD van 14 feb 2023
"Anti-Joodse sentimenten zijn oud, ook in Twente, ook in de driehoek Ootmarsum-Oldenzaal-Denekamp – tijdens de paasdagen, en ervoor en erna. Zelf maak ik er al 68 jaar deel van uit, ben jaren ziende blind geweest, maar weet inmiddels waarover ik het heb."
"Na het lezen van notulen en boek kun je geen Ootmarsums, Denekamps of Oldenzaals paaslied meer quasi-onschuldig zingen."
Tenzij je natuurlijk nog gelooft in die niet bestaande 'Jood-Christelijke Traditie'. Als je door Mark Rutte, historicus uit Leiden, bent ingepeperd met de tweehonderd jaar oude 'Nederlandse Normen en Waarden'.

Op 19 april 2023 konden we dit lezen:
'Verkenners adviseren provinciebestuur BBB, VVD, Groenlinks, PvdA en SGP' Bron: RTV Oost 19 apr 2023
"Een coalitie van de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, Groenlinks, PvdA en SGP is volgens de verkenners het meest kansrijk. Verkenners Wout Wagenmans en Jolanda Waaijer presenteren vanavond hun advies aan Provinciale Staten, waarin wordt voorgesteld dat deze partijen als eerste met elkaar in gesprek gaan."
"De geconstateerde inhoudelijke verschillen tussen deze partijen lijken overbrugbaar en de door deze partijen beoogde bestuursstijl sluit goed op elkaar aan", stellen de verkenners.

Geeft het een inkijkje in 'DE GROTE LEUGEN'?

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017