Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Home | Fototoek | Contouren | Regenboog | Het Gekleurde Plastic Polder Rietje

Het Gekleurde Plastic Polder Rietje
Het Gekleurde Plastic Polder Rietje
09/26/2019

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. "This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail." Bron: The Guardian 08-01-2014
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'

29 sep 2019 (Update 04 dec 2019):
Het Gekleurde Plastic Polder Rietje
Ergens anders op deze site staat het thema 'Nederland Polderland'. Het gaat over de 'uitruil' van idealen in de politiek, de koehandel met principes. Het gaat erover hoe er gesjoemeld wordt door onze bestuurders met integriteit onder het motto van compromissen sluiten onder de naam Polderen.
Wie er wat langer induikt komt erachter dat het werkelijke beleid helemaal niet gemaakt wordt door onze bestuurders in Den Haag, de Provincie of in de Gemeenteraad. Zij spelen spelletjes om de macht en spelen Sinterklaas, tenminste voor hen bevriende bondgenoten, met ons belastinggeld.
Onlangs kwam ik op het idee van het Polderalgoritme en ontdekte een soort Basiscursus van het Instappopulisme. Het ondoorgrondelijk gezwabber van types als Mark Rutte, Eric Wiebes en Klaas Dijkhoff zette me er toe aan eens na te gaan of er ook enige logica te bespeuren viel in hun volslagen onnavolgbare moves.
Het muntje viel op een haast banale manier. Het kwam niet van een wijze journalist, een wetenschapper of een ervaren politicoloog. Nee het kwam van dichtbij en van u en mij, van onszelf.
Zonder spyware is het gelukt 'gehakt', niet te verwarren met 'gehackt', te maken van het Polderalgoritme van Mark Rutte en zijn VVD. Het 'geheim' bleek zo simpel dat elke 'gewone man' er ook toe in staat zou moeten worden geacht het te kunnen ontrafelen.
Het lokale sufferdje, RTV Noord, bleek de sleutel te zijn tot de ontmaskering. De ontknoping kwam dankzij de vermaarde rubriek op RTV Noord 'Lopend Vuur: Doe overal plastic bekers, bordjes en rietjes in de ban'. Bron: RTV Noord 24 sep 2019
Wat bleek? Al snel stond de teller op 89,57% van het aantal mensen dat het met deze stelling eens was.
En toen viel zomaar het muntje. Hadden wij niet jaar in jaar uit gehoord dat een VVDer zelf wel zal bepalen of hij een hert doodschiet, 130km/u rijdt, zijn kind of buurvrouw in het gezicht rookt en nog talloze andere 'rechten', die de VVDer zich niet af zou laten pakken? Mijn eerste reactie was dus dat het even afwachten zou worden totdat Mark Rutte of Klaas Dijkhoff ons komt vertellen, dat wij van het gekleurde plastic rietje van de VVDer af moeten blijven.
Maar nu komt het. Dat gaat Mark Rutte of Klaas Dijkhoff helemaal niet zeggen. Die gaan zeggen dat, geïnspireerd door Greta Thunberg** zullen ze er aan toevoegen, ze het er helemaal mee eens zijn en dat het plastic rietje op termijn afgeschaft zal worden. "Liefst zo snel mogelijk, maar we zitten nog aan een paar contracten en afspraken vast." ** Dit uiteraard wel op voorwaarde dat Greta inmiddels niet is gezakt in de peilingen van Maurice de Hond of Lopend Vuur.
Maar hoe kan dat nou dan denk je?
Nou, het is zo simpel als wat, elke boerenl.l kan het bedenken. 89,57% was het met de stelling eens en dus zegt Erik Saelens, de Belgische spindoctor van de VVD, "Dat moet je uitventen! Dat levert stemmen op! Dus morgen zijn jullie vóór het uitbannen van gekleurde plastic rietjes!"
En zo simpel zit het dus met dat Polderalgoritme. Het enige probleem dat er nu nog is ligt bij de ChristenUnie (CU) van Gert-Jan Segers. Gert-Jan had immers beloofd zich aan het regeerakkoord te houden en daarin stond het recht op zelfbeschikking waar het om gekleurde rietjes ging duidelijk opgeschreven. En zoals we weten geldt voor Gert-Jan het spreekwoord 'Een man een man, een woord een woord'. "Zelf maakt het me niet echt uit of ik mijn sapje met een gekleurd plastic rietje drink of niet (of een lekker luchtje ermee snuif haha), maar je wilt ook geen beloftes breken."
Daar ligt dus nog even een dingetje, maar Mark Rutte is soepel genoeg om daar even doorheen te glijden. Hij kent meestal wel een glijmiddeltje om toch zijn zin te kunnen krijgen.
En zo zal het dus komen, dat wij binnenkort afscheid gaan nemen van het gekleurde plastic rietje. Zo zal het ook wel gaan met de biefstuk, de 130km/u en de sigaret. Gewoon even traineren totdat Lopend Vuur of Maurice de Hond laat zien dat het tij allang gekeerd is.
De conclusie kan daarmee zijn dat de politiek helemaal niet de toon zet over wat er in dit land gebeurt, maar volledig willoos als een mak schaap achter de ontwikkelingen aanhobbelt. Als Lopend Vuur of Maurice de Hond, 'de stem van de gewone man', zegt hoe u en ik ergens over denken dan grijpen de populisten hun kans en gaan ermee aan de haal als 'vernieuwend beleid'. Met als doel? Tja, zegt u het maar.
Wie regeert er dan eigenlijk? Zijn dat wijze mannen en vrouwen die een visie hebben waar het met ons land heen zou moeten of is het uiteindelijk de 'Voxpop' die regeert?
Het Gekleurde Plastic Polder Rietje lijkt op deze vraag wel aardig het antwoord te geven.

Kanttekening:
Het is wel even oppassen geblazen om te snelle conclusies aan bovenstaande analyse te verbinden. Het artikel van Hans van Soest uit het AD van 29 sep 2019 geeft daar enige uitleg over. Het idee dat de 'Voxpop' regeert zou tot misverstanden kunnen leiden. Wat 'de gewone man' wil telt volgens Van Soest eigenlijk vooral in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen, in dit geval die van 17 mrt 2021.
'De kiezer is polarisatiemoe: alles voor de gewone man in het midden'. Bron: AD 29 sep 2019
"Alle onderzoeken wijzen dezelfde kant op: wie de grootste partij wil worden, moet de gematigde kiezer aan zich weten te binden. Waren onze politici ineens bevangen door een golf altruïsme? In theorie zou dat kunnen, maar waarschijnlijker is dat de partijen de datum van 17 maart 2021 in het achterhoofd hebben, de verkiezingen voor de Tweede Kamer."
Ná die verkiezingen volgen immmers de coalitieonderhandelingen, uitmondend in een regeeraakkoord. Partijen als de VVD, CDA, D66, PvdA, CU en GroenLinks zijn sterk geneigd om dan aan de Poldertafel het grootste deel van hun verkiezingsbeloftes voor vier jaar te verkwanselen terwille van, ja van wat eigenlijk? Maar feit is het wel, zo bleek ook uit eerder onderzoek: 'Nu wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen tijdens kabinetsformatie'. Bron: De Volkskrant 09 okt 2018
"De conclusies laten aan duidelijkheid niets te wensen over: van de gouden bergen die de burger in verkiezingstijd steevast worden beloofd, blijft na de stembusgang weinig over. Wanneer een aantal partijen om tafel gaat zitten om een regeerakkoord te smeden, krijgen andere belangen plots een prominentere rol – die van het bedrijfsleven bijvoorbeeld."
En dan zou het dus maar zo kunnen dat de afschaffing van Het Gekleurde Plastic Polder Rietje in het volgende regeerakkoord weer teniet wordt gedaan.

Update 08 nov 2019:
Hierboven werd Het Gekleurde Plastic Polder Rietje toegelicht aan de hand van een voorbeeld uit de VVD-school. Vandaag komt een ander mooi voorbeeld voorbij, nu uit CDA-kringen.
'Als Wopke dit niet snapt, is Annie geen fan meer van Wopke'. Bron: AD van 08 nov 2019
"Dit had ik niet van het CDA verwacht", zegt Annie Schreijer-Pierik, christendemocratisch stemmenkanon op het platteland. Het CDA-stuk van het Wetenschappelijk Instituut (WI), met de titel ‘Zij aan zij’, is haar rauw op het dak gevallen, voorál het landbouwhoofdstuk. Dat maakt korte metten met de ambitie om de tweede landbouwexportnatie ter wereld te zijn. Getergd: "Die landbouwexportpassage lees ik als 'zij aan zij zonder veehouderij'."
Wat is het punt hier? Nou, Annie Schreijer-Pierik is natuurlijk het christendemocratisch stemmenkanon op het platteland, maar.....
In Den Haag zijn de spindoctors van het CDA erachter gekomen dat, mede door de ziekelijke schaalvergroting van de boerenbedrijven, het aantal boeren fors af is genomen. Er wordt meer dan ooit geproduceerd door minder boeren dan ooit. En een trekker of een melkrobot kan niet op het CDA stemmen, dat kan alleen die overgebleven boer.
En dus bedachten ze, net als bij de VVD van Cora, een list. "We gooien het roer om en richten ons vanaf nu op de stadsbewoner en niet meer op de boer." 'Zij aan Zij' heet dat binnen het CDA, maar je mag dat dus uitleggen als 'Zij en Wij'.
'Stemvee' is het toverwoord geworden in de politiek, net als 'Kijkcijfers' bij de omroepen en 'Likes' bij de wetenschap. Wie de hoogste cijfers scoort wint, krijgt de macht en heeft dus 'Gelijk'.
Helaas Pindakaas voor Annie Schreijer-Pierik en haar achterban. Mark Rutte daarentegen ziet nu mogelijkheden, zo liet Erik Saelens vanuit België weten, om de resterende boeren als 'Stemvee' in te lijven. "Een gatske in den markt hè, heb ik hem toegefluisterd." "Den hedendaagse 'boer' is toch meer van uwen klasse, de grote ondernemers, dus dit is het moment om den CDA den, ach hoe noemt ge dat bij u, ah ja, het 'Genadeklapske' te geven."

Update 26 nov 2019:
Terugblikkend en vervolgens ook vooruitziend naar Tweede Kamerverkiezingen, in dit geval die van 17 mrt 2021, nog maar eens naar Van Soest in het AD van 29 sep 2019.
'De kiezer is polarisatiemoe: alles voor de gewone man in het midden'.
Is het te vroeg om al met prognoses te komen?
Laten we eens kijken:
Het is niet onredelijk om te verwachten dat er een 'cordon sanitaire' in stand zal worden gehouden door de 'gevestigde orde'. Voor welke partijen? We mogen vrijwel zeker rekenen op een uitsluiting van PVV, FvD, Denk en 50+. Waarschijnlijk zullen ook de SP en de PvdD aan de zijlijn blijven, los van hun eigen ambities.
Wat voor betekenis heeft dit? Genoemde partijen staan gezamenlijk op dit moment in de Peilingwijzer op een zetelaantal van 45-61. Dit houdt in dat er voor de overige partijen zo'n 90 tot 105 zetels overblijven. 76 is genoeg om een meerderheid te kunnen halen in de Tweede Kamer.
Welke partijen gaan dan de strijd aan voor die kamermeerderheid? Het zal gaan om VVD, CDA, D66, PvdA, CU en GroenLinks. Deze partijen staan gezamenlijk op 86 tot 102 zetels.
In het geval van de laagste score (86) zullen deze zes partijen tot elkaar veroordeeld zijn. In dat geval komen ze alle zes aan de bak, ongeacht wie de verkiezingen wint en wie de grootste partij wordt.
Wanneer de hoogste score (102) behaald wordt door dit zestal, dan kan een coalitie mogelijk ook met een of twee partijen minder gevormd worden. De vraag is dan: wie valt er af?
Daarmee komen we weer bij het 'Gekleurde Plastic Polder Rietje'. Wie de komende tijd standpunten inneemt, die ver af liggen van waar wel enige consensus over bestaat tussen de rest, die loopt het risicio om in 2021 naast de pot te pissen.
Zo valt mogelijk de spagaat te verklaren waar VVD en CDA op dit moment in zitten. Plaats je je op grond van principes en idealen buiten de 'consensus-groep', bijvoorbeeld ten aanzien van het Klimaatakkoord, dan kan je door de anderen buitenspel gezet worden.
Vandaar waarschijnlijk dat plotseling al die partijen zich zijn gaan richten op de 'gewone man', maar dan niet op 'Ongehoord Nederland', want dat blijft buitenspel staan. Tenminste als het aan de 'Kartelpartijen' ligt.
Als er geen revolutionaire dingen gebeuren, zoals een absolute meerderheid voor PVV met FvD, samen met nog een paar kleinere partijen, dan ziet het er allemaal redelijk voorspelbaar uit: dan wordt het een coalitie van minstens vier partijen uit het genoemde zestal, dat ook de afgelopen decennia het beeld heeft bepaald. Het politieke beeld van 'Nederland Polderland' en 'Nederland Gedoogland' zal dan nagenoeg onveranderd blijven. De problemen daarmee dus ook.

'Politiek':
"Politiek, politiek
Ik ben er niet, ik ken ze niet"
Bram Vermeulen

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017