Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

De Paashaas
De Paashaas
01/10/2023

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'De Paashaas' 10 jan 2023 (laatst bijgewerkt op 10 mei 2023)

Een mengelmoesje van zowel een vooruitblik als een terugblik op de Verkiezingen PS 2023.
Een itempje over 'Ruggengraten' en 'Krokodillentranen' (Bron: Wikitionary) van Politici en Verkiezingen PS 2023.

Zie ook: 'Pinorutti' en 'De Waarheid'

Spoileralert Paashaas:

'Opstappen'
"Ik stap op....... mijn fiets"*
Bron: De Volkskrant van 25 apr 2023

'Opstappen'
"Hij zei dat hij heeft overwogen op te stappen"
Bron: RTV Noord 26 apr 2023

Voor wie toch meer wil lezen:

17 mrt 2023:
'Verkiezingsuitslagen' Bron: Kiesraad

Wat eerste reacties op de uitslagen:

Commentaren kunt u genoeg vinden in de media, zoals hier over Tubbergen in Overijssel:
'Tubbergen gelooft niet meer zo in het CDA: 'Ze zeggen sorry, draaien zich om en gaan verder met wat ze deden'' Bron: De Volkskrant  16 mrt 2023
"Sympathie voor de boer blijkt voor meer bewoners van Tubbergen niet het hele verhaal. Een vrouw van 64, die net als meer dorpsgenoten in de krant niet haar naam aan haar opvattingen gekoppeld wil zien, zegt: ‘Ik heb op BBB gestemd uit onvrede met alles wat gaande is in Den Haag. Marktwerking in de zorg, maar ook Groningen, de toeslagenaffaire. Ze zeggen sorry, draaien zich om en gaan verder met wat ze deden.’"

Een reactie uit Den Haag:
'Kabinet wil luisteren naar 'schreeuw' kiezer, maar nog geen handreiking stikstof' Bron: NOS 17 mrt 2023
"De schreeuw naar Den Haag hebben wij te verstaan", aldus Rutte. "Wij zullen niet doof zijn."
Dat is nu juist het probleem gebleken: je zegt de schreeuw te hebben verstaan, maar je bent wel te doof en te blind gebleken om de kiezer te zien en te horen. Vandaar dan ook deze verkiezingsuitslag.

Hier nog even deze twee interessante analyses van EW over de uitslag in Groningen, waar 'De Paashaas' op gebaseerd is:
'Hoe BBB zo succesvol kon worden' Bron EW 16 mrt 2023
"Op ongeveer hetzelfde moment kreeg VVD-coryfee Johan Remkes in Den Haag de Machiavelliprijs voor publieke communicatie. Er waren weinig agrariërs in de zaal. Bestuurders, Kamerleden, journalisten, lobbyisten, voorlichters waren er volop. Ons kent ons."
en:
'In Groningen loopt de kloof tussen 'stad' en 'ommeland' dwars door de Staten' Bron EW 16 mrt 2023
"Het gevoel in de steek gelaten te zijn door ‘Den Haag’ is waarschijnlijk in geen provincie zo sterk als in Groningen, vooral in ‘de ommelanden’. De uitslag van de Statenverkiezingen is ernaar, zag Gertjan van Schoonhoven in het provinciehuis in Groningen. Dankzij de 'ommelanden' lost BBB het 'stadse' GroenLinks af als grootste partij in de Staten."
"Zelfs VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Mirjam Wulfse liet maandag in het Groninger lijsttrekkersdebat haar teleurstelling in Den Haag, haar eigen partij én haar partijgenoot die al een jaar of twaalf de premier is van dit land – Mark Rutte – luid en duidelijk blijken. Ze had, zo bekende ze, uit frustratie meermaals overwogen om op te stappen."
Maar net als Mark Rutte (VVD) deed Mirjam Wulfse (VVD) het niet: opstappen. Net zo min als Koen Schuiling (VVD), René Paas (CDA) en Johan Remkes (VVD).

Conclusie, zowel ten aanzien van Groningen als van Tubbergen?
De arrogantie van de macht is afgestraft? De ontevreden Nederlander heeft gekozen voor 'Mutti Caroline'?
Verklaart het de uitslag van deze verkiezingen?

'De Paashaas':

Een itempje over 'Ruggengraten' en 'Krokodillentranen' (Bron: Wikitionary) van Politici en Verkiezingen PS 2023.

Voorafgaand trof u hier dus eerst de Stemhulp, maar nog wijzer was het natuurlijk om te kijken naar wat er de laatste vier jaar werkelijk gedaan is.
'MijnStem Verkiezingen'
'Rijksoverheid Waterschappen'

Deze waarschuwing kreeg u ook mee:
Veel fouten of onjuistheden in kiesprogramma’s: 'Ze zijn er niet voor de kiezer, maar voor de kieswijzer' Bron: AD 08 mrt 2023
Factcheck: 
"Verkiezingsprogramma’s voor de provinciale verkiezingen gaan soms amper over de provincie zelf. Veel teksten blijken van elkaar gekopieerd of bevatten fouten. Dat blijkt uit onderzoek van deze site, Pointer en Nieuwscheckers voor de factcheckmarathon."
"Neem CDA en VVD, die in sommige provincies ingaan tegen het landelijke stikstofbeleid. Dat is voor kiezers heel verwarrend. Je wilt als stemmer de basisgedachte van ‘jouw’ partij herkennen, bevestigd worden in wat je vindt. Daar gaan deze partijen op de lange termijn nog wel last van krijgen, want zo worden ze steeds meer onherkenbaar."

Maar, zelfs met de Factcheckers van het AD was het oppassen geblazen.
Itempje van hen:
'De trukendoos van D66'er Tjeerd de Groot ontleed: over 'misstanden aan elkaar rijgen' en 'fabeltjes' vertellen' Bron: AD 09 mrt 2023
Directeur van het Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken, ook D66-raadslid: "Als je gelooft dat de landbouw zo niet langer door kan maar tegelijkertijd wil dat er een toekomst is, ontkom je er niet aan om een wereld te schetsen die er nog niet is."
Wellicht onwelgevallige uitspraken van Tjeerd de Groot voor sommige partijen, maar daarmee kan nog niet gezegd worden dat de feiten niet kloppen en dat er fabeltjes verteld worden.
Factchecken is toch iets ander dan Opiniontracken.

Tja, sommige politici hoefden we niet meer te 'Factchecken', dat was al afdoende gedaan, zie: 'Rutte Doctrine' (voor wie het, nog steeds, niet wil/kan geloven)
Citaatje uit dit item:
'We moeten het meer hebben over het nietsontziende opportunisme van Rutte' Bron: Column Kustaw Bessems in De Volkskrant van 04 dec 2020
"Een typische Rutte-leugen heeft twee kenmerken: het liegen gebeurt openlijk – iedereen weet eigenlijk meteen wel dat wat hij zegt niet klopt – en Rutte is er niet op vast te pinnen, omdat hij met betekenissen kan rommelen." "Rutte zorgt altijd dat er minstens één persoon zit tussen hemzelf en een probleem."
Welk probleem doet er eigenlijk niet toe: "Buiten een vaag liberale houding is er geen inhoud te bespeuren."

Even ter herinnering, CDA en VVD als politieke hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.

Zie verder voor meer achtergrondinformatie ook: 'Politiek 2.0', 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje', 'Nederland Polderland', 'Natura 2000', 'Kapitalisme In Een Notendop', 'Economie voor Ecodummies', 'De Waarheid' en uiteraard de 'Rutte Doctrine'

Tip die u meekreeg: test bij Verkiezingen altijd even op het zeer besmettelijke 'Stockholm Syndrome', voordat u het stembiljet invult. Bron: Cleveland Clinic

Stemadvies voor diervriendelijkheid:
'Diervriendelijk stemadvies Provinciale Staten 2023' Bron: Dier&Recht 08 mrt 2023
"Aanraders: Partij voor de Dieren met kort daarachter SP, Volt, GroenLinks en de PvdA."
"Afraders: VVD, BBB, SGP, CDA, BVNL en FVD."

Dan eerst nog maar even terug naar een paar recente berichten uit de media:

'Oud-presentatrices Jeugdjournaal herkennen verhalen over grensoverschrijdend gedrag NOS Sport' Bron: NOS 14 mrt 2023
"Siham Raijoul en Roos Moggré, voormalig presentatrices van het NOS Jeugdjournaal, herkennen de verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Ze vonden de sfeer er niet fijn en kwamen er niet graag, vertelden de presentatrices maandagavond in Jinek."
"Voor Raijoul was ook het verhaal van voormalig NOS Studio Sport-presentatrice Aicha Marghadi herkenbaar. Marghadi vertelde in het vrijdag verschenen artikel van de Volkskrant dat ze werd gepest vanwege onder meer haar afkomst. Raijoul heeft naar eigen zeggen tijdens haar werk ook te maken gehad met racisme, al zegt ze niet waar en wanneer. "Ik ben niet eens bij het punt van seksisme aangekomen, want ik had heel vaak met racisme te maken.” Zo kreeg ze onder meer te horen dat ze haar baan ‘alleen maar’ vanwege haar afkomst had gekregen. "Dat doet je zo klein voelen, zo naar. En intussen wil je wel je werk goed doen en jezelf bewijzen. Eenzaamheid is wel het grootste gevoel dat is blijven hangen.”
Als ze dan iets zei, dat werd er gezegd dat ze 'wel heel emotioneel' reageert en 'snel boos'. "Dan werd ik neergezet als de boze zwarte vrouw, en dan ga je weer aan jezelf twijfelen.”
Waar hoorden we dit eerder: 'snel boos' en 'wel heel emotioneel'?
Zoek maar eens in de 'Rutte Doctrine' (voor wie het, nog steeds, niet wil/kan geloven).

Johan Derksen was geen partij voor teflonpremier Rutte' Bron: Han Lips kijkt tv Het Parool 14 mrt 2023
'Mark Rutte en de Vieze Mannetjes van VI':
"Kansloos waren ze, met boter en suiker gingen ze erin, de mannen van Vandaag Inside. Na afloop droop de teleurstelling van de gezichten. Vooral Johan Derksen leek zich te realiseren dat ie geen partij was geweest voor de teflonpremier: slecht voorbereid, de feiten niet paraat, verder dan een beetje ja-maren kwam hij niet."
"Ze hadden er nog zo naar uitgekeken: Mark Rutte, tijdens campagnes nooit te beroerd om zijn hengeltje uit te gooien in een troebele vijver, kwam langs bij de onderbuik van Nederland, de stamtafel van de wansmaak. Je zag het aankomen: daar draait Rutte zijn hand niet voor om. Die weet, als het ordinair wordt: gewoon meelachen. Bij Lips thuis had vooraf niemand er bijster veel zin in."
De 'Rutte Doctrine' (voor wie het, nog steeds, niet wil/kan geloven) in een Notendop.

'Schijntegenstelling tussen Rutte en 'Linkse wolk' even rechtgezet door SP.' Bron: 'Lisa de Leeuw' op Twitter 12 mrt 2023
"Het enige echte debat met real-time deep fake: 'sp.nl/hetechtedebat'"*

'Rutte: Sorry, sorry, sorry Groningen' (2018, 2019, 2021 en 2023) Bron: Sandra Beckerman op Twitter 10 mrt 2023
"Ga toch weg met je loze woorden"

'De VVD misbruikt bedreiging en geweld tegen mij en twee Amnesty-vrijwilligers in hun hetze tegen klimaatactivisten' Bron: Gerbrig Klos Programmaleider '@Amnestynl' 10 mrt 2023
"Walgelijk en gevaarlijk"

'Mark zinkt weg in gedachten: binnenkort met Meloni naar de Afrikaanse palmbomen' Column Merel van Vroonhoven in De Volkskrant van 10 mrt 2023
"Met 15 maart op komst draait de politieke verkiezingsmachine weer op volle toeren. Om radicaal-rechts in eigen land de pas af te snijden, gaat de VVD vol op het migratieorgel." '#MeToo'? Bron: Wikipedia 'Judaskus'? Bron: Historiek
'Giorgia Meloni' Bron: Wikipedia
"Giorgia Meloni is door verschillende media omschreven als populistisch, extreemrechts en zelfs fascistisch."

'Rutte vindt in Italiaanse premier Giorgia Meloni een partner in de strijd tegen migratie' Bron: De Volkskrant 08 mrt 2023
"Hij is hier als premier ter voorbereiding op de nieuwe EU-migratietop eind maart – en dus heus niet op campagne, bezweert Rutte meermaals. Maar slecht zullen de vrolijke foto’s met een van de meest rechtse leiders in Europa hem niet uitkomen." '#MeToo'? Bron: Wikipedia 'Judaskus'? Bron: Historiek
'Giorgia Meloni' Bron: Wikipedia
"Giorgia Meloni is door verschillende media omschreven als populistisch, extreemrechts en zelfs fascistisch."

'Bij de VVD heeft men elk elementair politiek fatsoen verloren' Bron: Column Thomas van der Dunk in De Volkskrant van 05 mrt 2023
"In een fatsoenlijke democratie is na zo’n vernietigend rapport één conclusie mogelijk. Nee, je gaat dan niet naar geitenpaadjes zoeken, al is dat in je eigen partij inmiddels traditie. Nee, je roept dan niet dat je die tweeduizend pagina’s eerst eens zorgvuldig gaat bestuderen, in de hoop dat de storm weer overwaait. Nee, je zegt niet dat het ‘even niet om jou gaat’, dat dat pas echt hóógst ongepast zou zijn, om het dáárover te hebben. Je treedt af."

Kees van Amstel: 'Is dat Stockholm syndroom, toch op hem stemmen?' | NPO Radio 1 03 mrt 2023
"VVD staat op 3 zetels winst in de peilingen voor de Provinciale Statenverkiezingen, zegt Kees van Amstel in De Nieuws BV. 'Markie Rutte. Na alles, en dan als afstraffing 3 zetels erbij; is dat Stockholm syndroom, toch op hem stemmen?'"

Maarten woest over snoeihard rapport gaswinning Groningen: 'Dramatische week voor democratie' Bron: Maarten van Rossem De Podcast 26 feb 2023
"Het was een dramatische week voor de democratie in Nederland. Twee vernietigende rapporten over onze regering. En wat doet Rutte? Die wuift alles weg en blijft gewoon zitten."
"Maarten van Rossem is he-le-maal klaar met Mark Rutte."

'Rutte's communicatie-adviseurs zijn er maar druk mee.' Bron: Column Ebru Umar POWNed 25 feb 2023
"De communicatie-adviseurs zijn er maar druk mee geweest. Het zoveelste debacle, het zoveelste wegkijken, het zoveelste verdriet, het zoveelste negeren. De totale onverschilligheid van Rutte over wat er ergens in het land gebeurt, is tot politieke norm verheven. Nu staan de schijnwerpers op Groningen maar nog geen twee jaar geleden ging het om de toeslagaffaire. Mensen marginaliseren en onbelangrijk maken, of het nou boeren, ouders, zorgpersoneel of groningers zijn; Mark Rutte kan het."

'Rutte is 12 jaar verantwoordelijk voor #Groningen, maar vraagt nu om tijd en begrip. Het begrip is op.' Bron: SP-Kamerlid @SandraBeckerman bij @khalidensophie over #pegas 24 feb 2023

"Komt hard binnen, maar ik heb het nog niet gelezen hoor." Wanneer, als, indien, hij het wel ooit heeft, zou hebben, uitgelezen zal zijn reactie zijn: "U denkt toch niet dat ik 1900 pagina's kan onthouden?"*
Mark Rutte 24 feb 2023
'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

Commissievoorzitter Van der Lee: 'Rapport legt grote druk op degenen die verantwoordelijkheid dragen' Bron: RTV Noord 24 feb 2023
"Van der Lee had het over 'ongekend systeemfalen', maar een systeem ontstaat niet vanzelf, maar wordt gemaakt door besluiten, beslissingen en beleid. Mensen zijn er verantwoordelijk voor geweest. Als je hier weg mee kan komen, dan maak ik mij wel zorgen over de toekomst", spreekt Susan Top, voormalig secretaris van het Groninger Gasberaad."

'Commissie oordeelt snoeihard: Verantwoordelijke ministers deden te weinig' Bron: AD 24 feb 2023
"Oud-minister Henk Kamp (Economische Zaken) en premier Rutte wordt verweten dat ze zich niet genoeg hebben ingespannen."
"De belangen en het leed van de Groningers werden door alle betrokken ‘stelselmatig miskend’, stelt het rapport. De gaswinning is volgens Kamerleden uitgelopen op 'een ongekend systeemfalen'."
"Premier Mark Rutte, de gehele periode sinds Huizinge minister-president, heeft de 'ernst en urgentie' van de problematiek volgens de commissie lange tijd 'zwaar onderschat’."
Nou, tijd voor de 'Krokodillentranen' en het appeltje: "Komt hard binnen, maar ik heb het nog niet gelezen hoor."
'Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts!' Heidelberg 1855

'Groningers zien liever actie dan wéér een rapport: ‘Hoe wordt het hier in toekomst beter?’' Bron: AD 24 feb 2023
Wat de bewoners van Groningen verwachten van het eindrapport van de gaswinningsenquête? Eerlijk? Nou, helemaal niks eigenlijk. "Wat het ons gaat helpen? Geen ene flikker, denk ik."
"In een paginagrote advertentie in meerdere kranten vrijdagochtend, waaronder het Algemeen Dagblad, neemt De Groninger Bodem Beweging (GBB) een voorschot op het rapport."
"In de advertentie zegt de GBB dat 55.000 Groningers de gevolgen ondervinden ‘van jarenlang falend overheidsbeleid’, ze zijn ‘onzeker, angstig, boos of moedeloos en hebben toenemende stress en gezondheidsproblemen’. Er staat een lijstje naast van de hoeveelheden gas die per jaar zijn opgepompt sinds het begin van de Groningse gaswinning in 1965."
En wie waren daar verantwoordelijk voor? Welke kabinetten en welke politieke partijen?
Even ter herinnering, CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.

'VVD en CDA in provincies trotseren landelijke lijn met verzet tegen stikstofbeleid' Bron: NOS 23 feb 2023
"In een groot aantal provincies zeggen coalitiepartijen CDA en VVD tegen kiezers dat ze zich willen verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid. Dat blijkt uit een analyse van de stellingen in het Kieskompas."
Even ter herinnering, CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.

'Hoger beroep Rijk drijft Groningers tot wanhoop' Bron: AD 23 feb 2023
"De staat procedeert tegen slachtoffers van de aardbevingsschade in Groningen, excuses van premier Rutte ten spijt. Weer in een juridisch gevecht. Schandalig, stellen Sandra Beckerman (SP) en Wim Blanken."

Nou ja, eigenlijk zou dit al genoeg kunnen zijn, ook zonder 'De Paashaas', maar voor de oprechte liefhebber hier dan toch nog wat verder naar de kern van dit item: 'De Paashaas'.

'Provinciale Staten' Bron: Kiesraad
"Verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden eens in de vier jaar plaats. De volgende verkiezingen voor de Provinciale Staten worden georganiseerd op 15 maart 2023. De laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten vonden plaats op 20 maart 2019."

Wat heeft dat met 'De Paashaas' te maken zult u denken?

De link kwam uiteindelijk door een samenloop van een paar kleine dingetjes eerder in het nieuws. 15 maart 2023 zijn er inderdaad Verkiezingen Provinciale Staten en voor 09 en 10 april staat Pasen genoteerd. Daarnaast kwam vandaag een interviewtje langs: 'Nationaal Coördinator Groningen belooft beterschap, commissaris Paas is sceptisch'. Bron: RTV Noord 10 jan 2023. Het een leidde tot het ander en het leek nuttig om ook nog eens het item '2019 PS Verkiezingen' in te duiken.

Laten we eerst eens even naar 'De Paashaas' gaan:
"De haas speelt een prominente rol in paassprookjes. Hij is, naast eieren, een belangrijk attribuut van het niet religieus paasfeest. Er zijn onder andere beeldjes van chocolade en velerlei andere afbeeldingen van het dier. De haas is een belangrijk marketinginstrument voor de paasverkopen."
"De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen." Bron: Wikipedia
'Beloond worden voor goed gedrag', kunnen we lezen. Dat vinden we ook terug in de politiek. En ook daar geldt dat die beloning er niet zomaar komt, maar dat het meestal om een verzonnen ritueel gaat: mooie beloftes voor als we op een bepaalde partij gaan stemmen.

Dat kwam bekend voor uit het item '2019 PS Verkiezingen':
Daarin werd verwezen naar een citaat uit 'Nederland Polderland':
"Zo kan een lokale afdeling van een landelijke partij een stelling innemen, waarmee in de Gemeente of Provincie gescoord kan worden, terwijl de beslissingen landelijk genomen worden en al vast staat dat in Den Haag een ander standpunt wordt ingenomen.
Een paar mooie voorbeelden daarvan zijn de aardgasproblematiek en de 'Energietransitie'.
Uit Den Haag krijgt zo'n lokale afdeling via de spindoctor dan te horen dat er tegen bijvoorbeeld windmolens stelling genomen moet worden, omdat de bevolking redeneert vanuit het NIMBY (Not In My Back Yard) principe. Landelijk kiest die partij juist vóór zo'n windmolenpark in de betreffende regio.
Zo kun je trachten lokaal zieltjes te winnen, maar de burger krijgt uiteindelijk niet waar je als lokale politieke afdeling voor zei te staan. Geen regio journalist die je op een leugen kan betrappen en toch belazer je de kluit. Den Haag versus Gemeente of Provincie werkt dan strategisch net als Brussel versus Den Haag uit bovenstaand verhaal.
Zowel de landelijke als de regionale politicus van dezelfde partij kunnen nu beiden met stalen smoelen zeggen dat ze de 'waarheid' hebben gesproken, maar in feite geldt dan opnieuw: 'De kiezer is de verliezer'.
Wie deze gedachtegang wat vergezocht vindt zou zich eens af kunnen vragen waarom zo'n lokale afdeling bij landelijke verkiezingen dan niet campagne voert voor een andere partij dan de eigen. Dat zou een bewijs kunnen zijn van integriteit."

De link bleek ook te vinden in latere en eerdere artikeltjes als dit:

'Statenleden zijn kritisch op Paas, Schuiling en Remkes: 'Ongemakkelijke vertoning'' Bron: RTV Noord 10 mei 2023
"De Partij voor de Dieren spreekt zelfs over ‘bestuurlijke elite’: ‘Dit gaat niet om het vervullen van een wensenlijst van onze bestuurlijke elite, maar om het herstel van vertrouwen’, aldus Stijn ten Hoeve."
"Het steekt veel Statenleden dat er binnen de veelbesproken 22 miljard ook geld is opgenomen voor infrastructuurprojecten zoals de Nedersaksenlijn en N33. Waarbij het kabinet er ook nog van uitgaat dat men in Groningen de portemonnee trekt. Daarnaast vindt de Staten dat dat soort projecten geen deel moet uitmaken van de ereschuld die Den Haag heeft te voldoen aan Groningen."

Dit:
'Ereschuld is niet: Scheur in je huis? Hier is een waterstofproject' Bron: AD 23 apr 2023
George de Kam, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt aan de Rijksuniversiteit Groningen vindt Paas' betoog juridisch rammelen. "In Nederland zijn de bodemschatten van de staat, niet van de mensen die er boven wonen. Dat was bij de mijnen in Limburg niet zo, bij de zoutwinning niet en ook niet bij andere plekken in Nederland waar gas wordt gewonnen."

Dit:
'Veel Nederlanders komen niet rond, maar grote bedrijven komen met jubelwinsten' Bron: AD 12 feb 2023
Voor we naar de rol van de grote bedrijven kijken, vindt hoogleraar bedrijfsethiek Wim Dubbink dat we de blik beter eerst op onszelf kunnen richten: "De Nederlander stemt in steeds grotere getale op politieke partijen die het kapitalisme van voor tot achter ondersteunen. Dus zeg ik tegen de Nederlandse burger: je oogst wat je zaait."

Door dit:
'Schuiling, Remkes en Paas halen uit naar Den Haag' Bron: Oog TV 08 feb 2023
"Het is tijd om ruimhartig te vergoeden met verantwoording achteraf, de meest ingewikkelde gevallen eerst. Bevrijd mensen uit een bureaucratisch doolhof. Toon commitment zonder voorbehoud. Zorg dat de provincie en bevingsgemeenten kunnen doen wat nodig is. Dit zal de versterking sneller, goedkoper en rechtvaardiger maken."
Wie de brief leest kan vasstellen dat het deze drie heren vooral te doen is om economische groei op het gebied van energie en landbouw. Waren dat niet nu net de thema's die de problemen in Groningen veroorzaakt hebben? Wie voorstander is van een circulaire economie, milieu en welzijn op nummer een zet is bij hen dus aan het verkeerde adres, te weten bij de VVD en het CDA. De vraag die dat oproept is tweedelig: snappen de heren wel iets van duurzaamheid en milieu en de andere is of ze wel snappen van welke partij ze lid zijn?
"Net zoals de watersnoodramp leidde tot de Deltawerken, kan de gaswinningsramp leiden tot een nieuw ijkpunt in de Nederlandse geschiedenis. Een nieuw modern wereldwonder."
Dat dachten de voorgangers van deze neoliberale heren ook toen in 1959 het aardgas bij Slochteren werd aangeboord, bron: Wikipedia. In 2023 kunnen we de balans opmaken van dit 'wereldwonder'. En waar baseren deze heren zich eigenlijk wetenschappelijk op? Dream on.
Eerst een Watersnoodramp in Zeeland, dan de Mijnbouwramp in Limburg, vervolgens de Aardgasramp in Groningen en dan nu op naar de Waterstoframp, ook speciaal bestemd voor Groningen?
Opnieuw even ter herinnering, CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.
Zie ook: 'Kapitalisme In Een Notendop', 'Economie voor Ecodummies' en nog meer items op dit gebied in 'Regenboog'.

Of dit:
'Inspectie wilde opnieuw tenten in Ter Apel, Schuiling weigerde vanwege beeldvorming' Bron: RTV Noord 16 jan 2023
"Om nog meer druk te zetten op de veiligheidsregio, besluit de inspectie om de media te woord te staan. Doel is het afdwingen van extra faciliteiten, zoals tenten, douches en drinkwaterpunten."
"Dat valt helemaal verkeerd bij Schuiling, die zeven maanden eerder de noodklok al luidde, maar nog steeds nauwelijks gehoor krijgt vanuit Den Haag en de rest van het land."

Door dit:
'Nationaal Coördinator Groningen belooft beterschap, commissaris Paas is sceptisch'. Bron: RTV Noord 10 jan 2023

En mede door dit:
'Ombudsman heeft weinig vertrouwen meer in politiek, mede door Groningen' Bron: Oog  TV 02 jan 2023
"Voor Van Zutphen beging de overheid vorig jaar eenzelfde fout als bij de schadeafhandeling in Groningen, namelijk de afhandeling van waterschade in Zuid-Limburg na de overstromingen van vorig jaar. “In Limburg zijn burgers die nu, anderhalf jaar na de overstromingen, nog op hun geld wachten. Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is”, stelt Van Zutphen in de krant."

Nederland kent bestuur op gemeentelijk niveau, de Gemeenteraad, op provinciaal niveau hebben we de Provinciale Staten en landelijk zijn er de Tweede en Eerste Kamer. De eerste bestuursorganen kiezen wij zelf, de Eerste Kamer wordt gekozen door de afgevaardigden in de Provinciale Staten.
Consequentie is dat een stem in de Provincie dus doorwerkt naar de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee indirect ook op het functioneren van de Tweede Kamer.

Het verhaal uit 2019 over het tactische gebruik van onze stem staat dus nog geheel overeind. In Den Haag kun je gemakkelijk iets beloven, waar je toch niet over gaat en in de Gemeente of Provincie kan je tal van beloftes aan je kiezer doen, die je nooit zult hoeven waarmaken, simpelweg omdat je er niet over gaat, omdat 'Den Haag' beslist en de financieën beheerst.

In dat licht kwam het beeld van 'De Paashaas' op bij het lezen van het RTV Noord verhaal met de reactie van 'René Paas' Bron: Wikipedia. "Frederik Johannes (René) Paas (Dordrecht, 16 september 1966) is een Nederlands bestuurder en CDA-politicus. Sinds 18 april 2016 is hij commissaris van de Koning in Groningen."

'Nationaal Coördinator Groningen belooft beterschap, commissaris Paas is sceptisch'. Bron: RTV Noord 10 jan 2023
"De Groningse commissaris van de Koning René Paas is maandag in zijn nieuwjaarstoespraak al meteen sceptisch over geluiden dat de versterking en de afhandeling van schade beter moeten. Daarvoor kopen de Groningers niks, zegt hij.
Paas wil van het kabinet geen woorden maar daden. 'Bevrijd mensen uit een bureaucratisch doolhof. Maak heel wat gebroken is. Zet recht wat onrecht is geworden. Toon je commitment zonder voorbehoud. Aan de Nederlanders die door de gaswinning worden geraakt. Aan het deel van Nederland dat zich in de afgelopen tijd de 'gaskolonie' heeft gevoeld. Den Haag heeft echt wat recht te zetten.'"

Laten we nu eens uitgaan van de integriteit van de Groningse commissaris van de Koning René Paas (CDA) en burgemeester Koen Schuiling van Groningen (VVD) en pogen te begrijpen dat we hun woorden serieus zouden kunnen nemen.
De harde realiteit is dat de Groningers (en de 'Vluchtelingen') door een reeks kabinetten, waarin het CDA en de VVD hoofdverantwoordelijken waren en nog steeds zijn, de afgrond in gestort worden.
Even ter herinnering, CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.

Wat moet je hier nu als kiezer dan mee? De eerste vraag die toch bij de gedupeerden opkomt zal zijn: waarom stapt zo'n Paas niet op uit zijn CDA en laat hij daarmee serieus zien dat hij achter de Groningers staat?
Zelfde vraag aangaande Koen Schuiling van de VVD: waarom stap je als eerste actie niet op uit de partij die verantwoordelijk is voor alle ellende?
Zijn dit niet een beetje hypocriete krokodillentranen, zoals we die kennen uit Den Haag van types als Mark Rutte met zijn "het is verschrikkelijk!"("maar wij doen niks")? Zie 'Rutte Doctrine'
Wat nu als die kiezer zich een beetje in de luren laat leggen door de schone schijn van de mooie woorden van Paas en Schuiling en op het CDA of de VVD zou gaan stemmen? Het zou de redding zijn voor Rutte IV in de Tweede en Eerste Kamer. Maar wat levert het die kiezer op?
Het was toch juist die landelijke politiek, die de Groningers in de grond liet wegzakken en de vluchtelingen liet creperen?

Uit het item '2019 PS Verkiezingen':
Nog even gebeld met de VVD spindoctor (zie ook 13 jan j.l.). "Met Eric (Wiebes) hebben we afgesproken dat hij de Groningers tot kort voor de verkiezingen in maart aan het lijntje houdt. Dan zal hij een 'gebaar' maken, oa. een traantje wegpinken bij RTV Noord. Ik heb hem de tekst meegegeven "Ik ben een Groninger", die doet het traditioneel altijd wel goed. Ons doel is zo toch nog een paar Groningers zover te krijgen dat ze VVD gaan stemmen."*

En dan nog even dit, ook iets regionaals: De Lelylijn, Milieu, Natuur en de Economie.

'Wel Lelylijn en woningbouw, maar vergeet de kracht van het Noorden niet: rust en ruimte' Bron: RTV Noord 14 feb 2023
"Kijk niet alleen naar woningbouw en bereikbaarheid, maar ook wat het Noorden allemaal te bieden heeft aan natuur, rust en ruimte. Dat is de boodschap van acht noordelijke natuur- en milieuorganisaties in het rapport ‘De kracht van het Noorden’."
Tja, dat gaat dus niet lukken: groeien en krimpen tegelijkertijd. Op is op.

'Natuurorganisaties: 'Noorden moet uitgaan van eigen kracht economie en welvaart'' Bron: Oog TV 14 feb 2023
Lelylijn mag er dan toch wel komen. Voorstanders? Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, Het Groninger Landschap ("Daar bovenop kregen we meldingen van onze pachters dat ze soms moeilijk op het land kunnen komen zonder dat er takken tegen de trekker aankomen." "'Dankjewel"' PvdD of BBB?), It Fryske Gea en de drie provinciale Natuur en Milieufederaties.
"In het rapport pleiten de organisaties daarnaast voor een integrale aanpak, die vanuit een systeembenadering van landschap en natuur, een aantrekkelijk en duurzaam perspectief biedt. Volgens de clubs ligt de basis hiervoor in een ‘robuuste en klimaatbestendige waterhuishouding’, een ‘stevig natuurnetwerk met een rijke biodiversiteit’ en een ‘fijnmazig netwerk van landschapselementen’."

'Groningen wil 50.000 woningen bouwen in ruil voor Lelylijn' Bron: Oog TV 19 apr 2021
200.000 duizend extra woningen en economische groei!
Voorstanders? D66 en GroenLinks, bekijk het item maar. VVD en CDA zijn hier uiteraard ook groot voorstander van: economische groei als hoogste doel.
"Als de economische potentie van Noordelijk Nederland ten volle kan worden benut, dan groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n 24 miljard euro per jaar", zo stelt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Lekker 'Polderen' zo te zien. Ze stinken dus in 'De Fuik' van het 'Kapitalisme In Een Notendop', 'Economie voor Ecodummies'. Zie ook 'Natura 2000'
En nogmaals even ter herinnering, CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II, III en IV.

Groningers, trap dus niet in 'De Fuik' van 'De Paashaas' denk je dan toch? En wees alert op 'Journalistieke Handel'. En wees uiteraard, met name in Verkiezingstijd, ook alert op 'Der Pfannenbetrüger'. Als die aan de deur begint over 'Nur Steuer' pas dan extra op.

Let trouwens ook op de lui die 'Flyeren':
'Als politici zo zouden flyeren, winnen ze de verkiezingen' Bron: AD 14 feb 2023
"Marcel redt de Verkiezingen. Hij wil met ludieke acties het opkomstspercentage van de provinciale statenverkiezingen verhogen van iets meer dan 50% naar ruim 75%. In deze aflevering leest hij politici - en dan met name Lisa Westerveld van GroenLinks - de les: de manier waarop zij flyeren is namelijk nutteloos. Marcel wil gebruik maken van de wetenschap, dus raadpleegt hij meesterovertuiger Cialdini. Samen met een hond, een bonbon en een oveninstructie gaat hij de straat op."
Is 'Der Pfannenbetrüger' ook bij deze jongens opgeleid?

En oh ja, voordat we het vergeten: let ook op de mannen met de gele jasjes van de 'DHL', Bron: AD 11 feb 2023, of die met de Oranje Hesjes van de 'VVD', Bron: AD 10 feb 2023. Stink er niet in!
Zoals de Duitse Polizei tegen het slachtoffer van die Pannenman zei: "Seien sie nicht zu gutgläubig".

Stemhulp, maar zoals eerder ook al gezegd: nog wijzer is het natuurlijk om te kijken naar wat er de laatste vier jaar werkelijk gedaan is.
'MijnStem Verkiezingen'
'Rijksoverheid Waterschappen'

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017