Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Dashboard
Dashboard
03/26/2021

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

"Non-apology apology"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"The Truth Is Out There"
"Argumentum ad ignorantiam"
"Retrorsum causa et effectus"
"Hollanders? Ja maar"
"Houdios" "Quanta Costa Nou?"

Zie ook:
''Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' (Met prognose uitslag TK Verkiezing 2021), 'Soforthilfe bei Sodbrennen!', 'Coronavirus COVID-19', 'Rutte Doctrine', 'Kapitalisme in een Notendop', 'Stemadvies TK2017' (Een Terugblik/Vooruitblik TK2021), 'Kabinetsformatie TK2017' (Een Terug/Vooruitblik TK2021) en 'Het Muntje Valt' ('Het Corona Manifest')

'Dashboard' 30 sep 2020 (laatst bijgewerkt op 02 jan 2023)

Of het nu om coronavirussen gaat of om andere zaken die beleid vragen, we hebben tegenwoordig het 'Dashboard'.
Bij een 'Dashboard' gaat het eigenlijk om twee hoofdzaken: je hebt een piloot nodig, die weet hoe de machine bestuurd moet worden en het is handig als je een bestemming hebt.
Kijken we nu naar politiek Den Haag en het beleid van 'onze' Mark Rutte en zijn ploeg dan wordt het eigenlijk een kort verhaaltje.
Het ontbreekt onze leider aan visie: 'Oogarts' Bron: column Ewald Engelen in De Groene Amsterdammer van 17 jan 2018
"Met een zelfgenoegzaam lachje herhaalde hij de boutade van Helmut Schmidt: wie visie heeft, moet naar de oogarts."
Tja, als je geen visie hebt en je stapt dan de cockpit in, dan wordt het een beetje lastig om te vertrekken nietwaar?
Een piloot die naar de oogarts moet omdat hij geen visie heeft en die ook nog eens van de helft van de knopjes op zijn dashboard geen idee heeft waar ze toe dienen, is het dan gek als er chaos ontstaat op het vliegveld?
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

Met dank aan onze mensen in Den Haag, met dank aan de 'Rutte Doctrine'.

'Dasboard': 'Oudejaarsconference Claudia de Breij 2022' Stadsschouwburg in Groningen

Updates:

23 sep 2022:
'In de greep van het ongemak: wie heeft het in dit land eigenlijk voor het zeggen?' Bron: Analyse Raoul de Pré in De Volkskrant van 23 sep 2022
"‘Wij worden aangesproken op hoge prijzen’, aldus de ChristenUnie-leider. ‘Wij worden aangesproken op de nood van mensen. Vervolgens denken we: nu moeten we naar de cockpit, de plek waar het vliegtuig wordt bestuurd. En dan kijken we in die cockpit, maar die is leeg. Er zit niemand in. Ja, zestig bedrijven. Zestig bedrijven waar we mee te maken hebben!’"
Nou, in september 2022, is Gert-Jan Segers er eindelijk ook achter gekomen.

01 dec 2021:
'Het coronabeleid kan geen dag langer worden toevertrouwd aan deze demissionaire regering' Bron: Ilja Leonard Pfeijffer op 01 dec 2021 in HP DeTijd
"Nederland is een verscheurd land waarin de contouren van een naderende burgeroorlog zichtbaar zijn en waar een falende overheid, die niet geheel ten onrechte als vijand van het volk wordt gezien, niet het gezag heeft om deze contouren uit te wissen."

23 nov 2021:
'Code zwart voorkomen is niet in Ruttes belang' Bron: HP DeTijd 23 nov 2021
"Waarom doet de overheid geen moeite om vaccinatie-weigeraars te overtuigen? Mark Rutte is veel te bang dat hij daardoor kiezers verliest, schrijft Jan Kuitenbrouwer. Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers willen de religieuze antivaxers niet te hard tegen het hoofd stoten. Wéér een golf onnodige zieken en onnodige doden nemen ze op de koop toe."

18 nov 2021:
'Hoe privacy en burgerrechten tijdens de coronacrisis onder grote druk komen te staan' Bron: De Volkskrant 18 nov 2021
"Onze samenleving moet oppassen niet in een ‘monkey trap’ (Bron: The Guardian 14 nov 2014) te stappen, zegt Tijmen Wisman, docent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten."
"Rutte en De Jonge houden ons ook een stuk fruit voor", vindt Wisman. "In dit geval is dat de corona-app. Deze gaat gepaard met de belofte dat hij tijdelijk is en dat we er vrijheid voor terugkrijgen. We hebben die app met beide handen aangepakt, maar kunnen nu niet meer terug."
"Het gevolg, vreest Wisman, is een samenleving die in het teken staat van controle en surveillance, zowel door de overheid als door burgers onderling."
En waarmee door onze overheid, lees verantwoordelijke politici, lees Mark Rutte & Co, dus een polariserende tweedeling en een grond voor populisme wordt gecreëerd.

17 nov 2021:
Toch QR-code voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren: 'Een grote opluchting' Bron: RTV Drenthe 17 nov 2021
"En ik hoef ook niet elke week in de kroeg te staan, maar een keer een kopje koffie op het terras of lunchen met een vriendin, daar kijk ik wel naar uit."
Tja wie niet?
"Hoe groot de groep mensen die zich niet kunnen laten vaccineren is, is niet bekend. Het kabinet spreekt van enkele duizenden, de Hartstichting heeft het over meer dan zevenhonderdduizend."
Eenzelfde regeling schijnt te gelden voor politici die op campagne/café gaan?
Dus als u en ik ergens een theetje gaan doen, met onze QR code, dan lopen we de kans dat naast ons een van deze zevenhonderdduizend ongevaccineerde kwetsbare mensen zit, of een politicus die het er even van neemt, een Ferd Grapperhaus of zo?
Niet gek toch dat er dan van je gezegd wordt, van deze regering Mark Rutte, dat je chaos creëert en daarmee populisme en radicalisme in de hand werkt? Kennelijk is dat de bedoeling: 'Verdeel en heers'

16 nov 2021:
'Politici zonder coronapas hadden niet geweigerd mogen worden bij cafés' Bron: NRC 16 nov 2021
"Grapperhaus Politici die geen geldige QR-code wilden of konden tonen werden afgelopen maanden bij diverse bijeenkomsten geweigerd. Dat had niet gemogen, zegt minister Grapperhaus, omdat volksvertegenwoordigers een uitzondering vormen."
"Maar da's logisch!"

13 nov 2021:
'Wie volhoudt dat 2G géén fundamentele ingreep in grondrechten is, liegt' Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 13 nov 2021
"In Nederland wordt overal omheen gedraaid: ook vrijdagavond bleven Hugo de Jonge en Mark Rutte volhouden dat 2G géén drang of dwang is, géén afwijking is van eerdere standpunten, géén fundamentele ingreep. Dat eromheegedraai is woest makend."
Vandaar dat veel mensen ten gevolge van dit beleid woest zijn, gemaakt. Vervolgens draait Mark Rutte oorzaak en gevolg weer om en moet Ferd in actie komen, dan moet er weer extra hard opgetreden worden tegen 'tuig', dat dan weer wel. "Retrorsum causa et effectus".

13 nov 2021:
Louis van Gaal hekelt beleid: ‘Meneer Rutte is leider van dit volk en daar mag je wat van vinden’ Bron: AD 13 nov 2021
"Maar ik heb anderhalf jaar geleden al gezegd: als je maatregelen neemt, moet je controleren en handhaven. Ik woon een groot deel van het jaar ook in Portugal, met inmiddels 98 procent gevaccineerden en helemaal geen problemen meer. Het aantal besmettingen is laag en de ziekenhuizen liggen er niet vol met coronapatiënten."
Tja, Louis is niet de enige: "Hollanders? Ja maar"

03 nov 2021:
Coronabeleid 'epische mislukking' volgens experts: 'Met persconferentie alleen red je het niet' Bron: AD 03 nov 2021
"Het is elke keer hetzelfde. En ze zeggen niet: sorry, wij hebben het fout gedaan. Terwijl iedereen die er verstand van heeft - het OMT, het Red Team - voorspelde dat het zo zou gaan. In Israël en Groot-Brittannië zag je al waar massale versoepelingen toe leidden. Maar het kabinet heeft geen zin meer om offers te vragen van het volk. Ze drijven mee op het maatschappelijk sentiment. Dat is beschamend. Dan ben je geen leider, dan ben je geen knip voor de neus waard", stelt hoogleraar Arjen Boin

02 nov 2021:
'Een kabinet dat grip heeft op de situatie – daar ontbreekt het hier aan' Bron: Raoul du Pré in De Volkskrant van 02 nov 2021

01 nov 2021:
Red Team druipt teleurgesteld af: 'We zijn door de politiek misbruikt toen het ze uitkwam' Bron: AD 01 nov 2021
Juist nu de coronazorgen weer toenemen heft het 'Nederlandse schaduw-OMT', ofwel het Red Team, zichzelf op. Dat verdient nadere uitleg. "We zijn door de politiek misbruikt. Er is nooit een serieuze dialoog geweest."

01 nov 2021:
Red Team stopt ermee: ‘De zorg is nu echt stuk, het kabinet heeft zichzelf vastgedraaid’ Bron: AD 01 nov 2021
"‘De zorg is nu echt stuk. Het kabinet heeft zichzelf vastgedraaid.’ Met die woorden heft het Red Team zichzelf per direct op. De onafhankelijke corona-adviesclub zegt in een statement op Twitter niets meer bij te kunnen dragen aan het coronabeleid, omdat dat meer gebaseerd is op ‘gezichtsverlies en beeldvorming’ dan op het daadwerkelijk bestrijden van het virus."
"Wij doen al sinds maart 2020 hetzelfde. Met een politiek die geen keuzes maakt, en een OMT dat nooit is verbreed, waardoor er bijvoorbeeld nog altijd geen gedragswetenschappers en crisismanagers in zitten. Iets wat internationaal echt heel ongebruikelijk is. Maar er wordt tussentijds niet goed geëvalueerd en daardoor niet geleerd van fouten. We blijven doorpolderen. Dat werkt niet in een crisis.”

16 okt 2021:
'LIVE | In 24 uur 3737 coronagevallen, experts vrezen dat stijging doorzet: 'Overheid doet te laat, te weinig'' Bron: AD 16 okt 2021
Experts vrezen dat de stijging in Nederland nog wel even aanhoudt. De Nederlandse veldepidemioloog Amrish Baidjoe: "Er wordt weer dezelfde fout gemaakt. De overheid doet te laat, te weinig, en hoopt op eigen verantwoordelijkheid", betreurt hij. "Er resteren immers weinig maatregelen, de seizoenscondities voor het gedijen van een virus zijn goed. Terwijl mensen de maatregelen minder goed naleven, omdat niemand meer communiceert volgens de officiële kanalen." De veldepidemioloog vreest dat de griep ook nog roet in het eten kan gooien. "Lokale overheden geven aan niet te kunnen/willen handhaven en de IC-prognose al negatiever."
De 3737 nieuwe geconstateerde besmettingen van het afgelopen etmaal baren hem zorgen. Dat is 15 procent meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag toen er na correctie 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Eerder deze week kraakte adviesbureau KPMG harde noten over het Nederlands coronabeleid. Het kabinetsbeleid stond haaks op (internationale) adviezen, de communicatie was slecht en de samenwerking liet te wensen over. Daardoor werd er vaak te laat ingegrepen en zijn in Nederland relatief meer doden gevallen dan in Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Finland. Daar werd sneller besloten tot een lockdown, grenscontroles en quarantaineregels. RIVM-topman Jaap van Dissel stelt in een interview met de NOS dat Nederland er 'helemaal niet negatief uitkomt'.
"Jaap van Dissel jokt aantoonbaar over de oversterfte in de eerste golf", betoogt Baidjoe. "Met Zweden zaten wij in de top", zegt hij wijzend op data over oversterfte. Er is sprake van oversterfte als er méér mensen overlijden dan verwacht."
Ongelofelijk toch als je naar de datum boven dit artikel kijkt, 16 okt 2021: 'Overheid doet te laat te weinig'.

30 jul 2021:
'Ingenieur die Mark Rutte inspireerde bij corona-aanpak: ‘De tweede coronagolf was totaal onnodig’' Bron: De Volkskrant 30 jul 2021
"Pueyo is kritisch op landen, regeringsleiders of experts die anders denken. Zo zag hij het Verenigd Koninkrijk aanvankelijk kiezen voor het gecontroleerd laten rondgaan van het virus. ‘Wat als Churchill hetzelfde had gezegd? ‘Nazi’s zijn al overal in Europa. We kunnen ze niet stoppen. Laten we maar opgeven.’ Dat is wat veel overheden in de wereld doen’."
"Over de precieze invulling van crowdsourcing in het politieke systeem denkt Pueyo veel na, zegt hij. Duidelijk voor hem is dat in een ideale democratie niet diploma’s je reputatie bepalen, maar eerder je trackrecord van gelijk hebben. ‘Daar kunnen niet veel Europese functionarissen in de pandemie over opscheppen.’"

13 jan 2021:
'Van Dissel somber: Zelfs met lockdown lijkt nieuwe mutant er nog niet onder te krijgen' Bron: AD 13 jan 2021
"De gevreesde coronavariant verspreidt zich in het Verenigd Koninkrijk zo snel dat zelfs een lockdown de R-waarde nog niet onder de één krijgt, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. Extra maatregelen lijken ook hier nodig, de situatie is 'zeer zorgelijk'."

13 jan 2021:
'Waar blijft het inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk?' Bron: De Volkskrant 13 jan 2021
"Akkerman begrijpt de kritiek op het huidige beleid goed. 'De Nederlandse overheid roept dringend op om alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Maar noodzakelijk blijkt best een rekbaar begrip', zegt hij."
Maar wel een avondklok in Nederland? Snapt u het nog?
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

05 jan 2021:
'Corona-aanpak: Er is geen visie, er is geen kennis, er is geen sturing' Bron: Column Marcia Luyten in De Volkskrant van 05 jan 2021
"Het toont de staat van ons bestuur: de rijksoverheid is leeg geworden. Leeg van inhoud. Leeg van deskundigheid. Waar ooit professionals zaten, heersen managers."
Niks teveel gezegd lijkt het toch? In 'Kapitalisme in een Notendop' stelde ik het al vast:
"Pijn en lijden als verdienmodel, zoals het in Nederland in de Zorg steeds meer is geworden sinds het Neoliberalisme aan de macht kwam, sinds de val van de Muur in 1989 en het einde van het Communisme. Wie zijn daar verantwoordelijk voor? CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II en III."

29 dec 2020:
'Dit jaar begon ik te snappen wat Chinezen met westerse arrogantie bedoelen' Bron: Bellen met China-correspondent Leen Vervaeke in De Volkskrant van 28 dec 2020
"Maar eerlijk gezegd: ik denk dat het ook een vorm van westerse arrogantie is. Die term hoor je in China regelmatig, en ik nam die vroeger nooit zo serieus. Maar dit jaar begon ik wel te snappen wat de Chinezen daarmee bedoelen. Het slechter doen dan de ander, en zeggen dat het komt omdat je beter bent. Zeggen dat het komt omdat je de vrijheid hoger in het vaandel draagt. Maar ondertussen met Kerst in lockdown zitten, terwijl in een hoop Aziatische landen de mensen vrij kunnen rondlopen."
Zie ook: 'Coronavirus COVID-19'

16 dec 2020:
'Verdeel en heers niet' Bron: De Groene Amsterdammer 16 dec 2020
'Waar was het ministerie van VWS tijdens de coronacrises?'
"Het ministerie van VWS dat Nederland door de coronacrisis moet leiden, had ook na de eerste golf geen visie, geen regie, geen plan. Terwijl zorgorganisaties smeekten om sturing was VWS afwezig en tuimelden we onvoorbereid de tweede golf in. ‘Je hebt een overheid nodig die knopen durft door te hakken.’"

14 dec 2020:
En dan als 'Klap op de Vuurpijl', oh nee dat mag nu juist weer niet, dan nu het goede nieuws van Rutte & Co: "Jongens, we gaan lekker die kurk van de Champagnefles laten knallen met Oudjaar. Maar denk er wel aan dat de glazen daarna leeg blijven, want geen alcohol na 20.00 uur hè. Proost!"
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

14 dec 2020:
'Nu de hamer te licht bleek, grijpt het kabinet naar de sloopkogel' Bron: De Volkskrant 14 dec 2020
"Maar vandaag komt Nederland erachter wat een hamer ook is: een botte bijl."
Roept u maar!
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

14 dec 2020:
'Negatief reisadvies genegeerd: grote toename vliegtuigboekingen met kerst' Bron: BNR 14 dec 2020
"Het begint allemaal bij de oproep van Mark Rutte om tot half januari niet op vakantie te gaan. Sindsdien mis ik wel het leiderschap en de actie om heel duidelijk te zijn over die oproep en het belang om thuis te blijven."
Es schlägt doch nirgendwo auf.
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

14 dec 2020:
'Harde lockdown op komst: Nederland een maand op slot 'Bron: AD 14 dec 2020
"Alleen de avondklok vindt het kabinet een brug te ver."
"Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren."
"Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten."
"Het kabinet gaat ook aanraden zoveel mogelijk af te zien van bezoek thuis, het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan."
"Ook de kinderopvang zou moeten sluiten."
"Gebedshuizen blijven open."
"Topsport mag doorgaan."
En de buurman en zijn ATB met lege banden? Die gaat nu op de hometrainer!
Reactie Hugo de Jonge: "Er is metaalmoeheid opgetreden."
Heb je toch geen Youp van 't Hek meer nodig, deze cabaretvoorstelling slaat alles.
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

12 dec 2020:
Haagse bronnen: 'Het ventiel moet dicht en mag met kerst weer een klein beetje open' Bron: Het Parool 13 dec 2020
Zal mijn buurman blij mee zijn: die wou met de Kerst even lekker op zijn ATB gaan crossen.
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

12 dec 2020:
'Even tot hier - metaforen van Mark en Hugo' Bron: Even tot hier op Youtube 12 dec 2020
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

12 dec 2020:
Diederik Gommers over kritiek: 'Blijkbaar is mijn houdbaarheidsdatum bereikt' Bron: AD 12 dec 2020
"Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden."
Rutte prietpraat zich er vast wel weer uit: 'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

09 dec 2020:
'Nederlanders hebben een uitstekende reden waarom ze naar Ikea, kantoor of wintersport moeten' Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 09 dec 2020
"Normeren: na de vierde of vijfde golf zullen ze het in Den Haag eindelijk aandurven."
Het 'probleem' in Nederland is dat we sinds de Val van de Muur zijn doordrenkt met het Neoliberalisme en de afkeer van het Socialisme en Christelijke waarden. Daarmee is het begrip Solidariteit uit onze ziel verdwenen, zeg maar gedelete. Solidariteit hoeft niet van boven opgelegd te worden. Lees maar eens bij 'Anarchisme' ("Velen zien anarchisme namelijk als een aanklacht tegen elke vorm van orde, - en dus als een recept voor chaos. Maar de cirkel om de ‘A,’ het bekende symbool van anarchisme, staat zelfs voor de ‘O’ van orde, naar de uitspraak van negentiende-eeuwse Franse filosoof (en bedenker van de term) Pierre-Joseph Proudhon: ‘Anarchie is orde.’")
Maar nu zitten we nu als bevolking al Kabinetten-Rutte-Lang opgescheept met IkkeIkke. Dat verander je niet zomaar, tenzij je echt inzet op een andere koers. Dan moeten we dat wel zelf willen en herkennen, ons bewust worden, en dan daarvoor kiezen. En dan moet dat ook in de 'aanbieding' zijn 17 maart 2021 en niet alleen voor de Bühne in de campagne. Campagne en Verkiezingsprogramma's vallen toch veelal onder de rubriek 'Fake': 'Nu wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen tijdens kabinetsformatie'. Bron: De Volkskrant 09 okt 2018
Zie ook: 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' en 'Het Muntje Valt'

08 dec 2020:
'In het naleven van de regels houden mensen er hun eigen waarheid op na' Bron: Marcia Luyten in De Volkskrant van 08 dec 2020
"Maar Rutte wil niet de baas spelen, zo liet hij tijdens de uitbraak weten. ‘Het is toch geen kinderspeeltuin.’ Hij doet een appèl op de zelfbeheersing van burgers en noemt gebrek aan handhaving ‘pragmatisch’.
Maar in een pandemie is niet halfslachtige zelfsturing maar duidelijk leiderschap pragmatisch. Hij en zijn kabinet zijn de enige die roekeloosheid kunnen beprijzen en de moral hazard terugbrengen."
Het probleem is alleen dat dankzij diezelfde Mark Rutte met zijn neoliberalisme wij geen vertrouwen meer in elkaar hebben, maar alleen nog in ons eigen IkkeIkke.
Dat verklaart de chaos waarin onze bevolking verkeert.
Zie ook: 'Het Muntje Valt'

04 dec 2020:
'We moeten het meer hebben over het nietsontziende opportunisme van Rutte' Column Kustaw Bessems in De Volkskrant van 04 dec 2020
"Een typische Rutte-leugen, want die heeft twee kenmerken: het liegen gebeurt openlijk – iedereen weet eigenlijk meteen wel dat wat hij zegt niet klopt – en Rutte is er niet op vast te pinnen, omdat hij met betekenissen kan rommelen."
"Rutte zorgt altijd dat er minstens één persoon zit tussen hemzelf en een probleem."
Laten we het daar maar bij houden.
"Four Stage Strategy"
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

13 nov 2020:
'Als Rutte niet aan de knoppen wil zitten, waarom wil hij ze dan hebben?' Bron: Column Peter Middendorp in De Volkskrant van 13 nov 2020
"Hij vreest de leegte, zijn leegte, het niet-premier zijn, het is een anti-reden. Alleen in huis, alleen in bed, voor troost en gezelschap van onzichtbare handen afhankelijk."
Kun je als passagier toch ook beter uitstappen, zou je zeggen.
"Four Stage Strategy"
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

04 nov 2020:
'Boa's en politie gaan maximale groepsgrootte van twee niet streng handhaven' Bron: AD 04 nov 2020
Typisch Mark Rutte & Co: "Duivelse dilemma's, maar we gaan nu vol in de remmen."  "We hebben natuurlijk wel vooraf alle remkabels verwijderd!" "Jongens, daar gaan we samen!" En Rutte stapt zelf natuurlijk op tijd af.
"Four Stage Strategy"
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

27 okt 2020:
Rutte in persmoment: 'Nog te vroeg om harder op de rem te trappen' Bron: De Volkskrant Live 27 okt 2020
Toch maar doen als je de stopstreep onder je voorwielen hebt en het stoplichtlampje is al op rood gesprongen? Lijkt toch ook beetje lullig: met een grote voorhamer achter het stuur vol gas op de kruising aan komen stormen  en dan op de streep geen keuze durven te maken? "Jongens wat zullen we doen, linksaf, rechtsaf, of zal ik de motor eerst maar even uitzetten?"
"Four Stage Strategy"

26 okt 2020:
Crisisexpert pleit voor perspectief: 'Ik zie dat de samenleving kapotgaat' Bron: NOS 26 okt 2020
"De samenleving ziet dat de overheid niet thuis geeft. De spanning neemt toe, en we bieden nul garanties. Je kunt het zien als een crisis van de instituties".."Die samenleving ziet ook dat de overheid het niet op orde heeft, en die steekt geen hand in eigen boezem."
Ludden vindt dat de overheid alleen maar pleisters plakt. "We moeten strakker in de regie gaan zitten. Dat heeft men nooit willen doen. Nu is het twee over twaalf. En nu is de vraag: kan het nog wel? Ik zie dat de hele samenleving kapot gaat."
Dan kun je op zondag wel nonchalant in een sportief vrijetijds-outfitje op je fietsje met een hand in de broekzak naar het Catshuis-overleg fietsen, maar dat straalt toch niet echt leiderschap uit.
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

04 okt 2020:
'De derde golf | Zondag met Lubach' (S12) Bron: VPRO 04 okt 2020
Het verschil tussen Duitsland en Nederland: "Wir schaffen das!" Na Klar! En dit: 'Nette Menschen'
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

03 okt 2020:
RIVM: 'Tweede golf uit Spanje en Zuid-Frankrijk naar Nederland gekomen'
"De tweede coronagolf waar Nederland nu mee te maken heeft, kan volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel goed worden vergeleken met de eerste golf in maart. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door mensen die uit Noord-Italië en Oostenrijk terugkwamen van skivakantie, en dankzij het carnaval het virus in Nederland verspreidden. Nu waren het name de jongeren die in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest die het virus meebrachten, en dat via feesten en studentenhuizen verder verspreidden."
"Het is een mammoettanker die je moet keren. Er zijn nog allerlei infecties. Die zijn allemaal nog onderweg, en die ga je allemaal nog zien." Bron: de 'echte' deskundigen Jaap van Dissel en Jacco Wallinga bij de NOS 03 okt 2020
Tja, en wie moet die mammoettanker dan keren? De kapitein met een gezichtsbeperking en die de knopjes niet kan vinden?
En dan de jongeren de schuld geven als je de kademuur omver vaart?
Het verschil tussen Duitsland en Nederland: "Wir schaffen das!" Na Klar! En dit: 'Nette Menschen'
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

02 okt 2020:
'Je hoort vaak dat de coronacrisis zo onvoorspelbaar is. Was het maar waar' Bron: Essay van Kustaw Bessems op 02 okt 2020 in De Volkskrant
"Veel burgers moeten misschien nog wennen aan de ernst en verder uitzoeken hoe ze een rijk, plezierig leven kunnen leiden ondanks alle onzekerheid en zonder te ver van de harde werkelijkheid af te drijven. Maar ook politici en deskundigen hebben onder ogen te zien waarvoor zij staan. 'Het laatste dat ik wil is dat mensen naar mij luisteren', zei premier Rutte pas. Zijn taak beschreef hij als 'de mensen vertellen wat de situatie is'. Helaas, mijnheer de minister-president, de geschiedenis heeft anders voor u bepaald."
Het verschil tussen Duitsland en Nederland: "Wir schaffen das!" Na Klar! En dit: 'Nette Menschen'
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

01 okt 2020:
Waarom de tweede golf in Duitsland véél milder is: 'Zij luisteren, wij discussiëren maar door' Bron: Andreas Voss in het AD van 01 okt 2020
"Volgens Voss komt dat onder meer doordat Duitsers zich beter aan de basisregels houden."
"Hollanders? Ja maar"
Het verschil tussen Duitsland en Nederland: "Wir schaffen das!" Na Klar! En dit: 'Nette Menschen'
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017