Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Coronavirus COVID-19
Coronavirus COVID-19
03/20/2020
Een journalistieke zoektocht door de tijdlijn van het Coronavirus COVID-19. Op zoek naar betrouwbare bronnen en inzichten van deskundigen met diverse relevante invalshoeken: medische, biologische, historische, sociologische, psychologische en politieke bijvoorbeeld.


'WHO' ('The WHO')
'RIVM Coronavirus COVID-19'
'RIVM Ziek door Dier'
'Verspreidingskaart Johns Hopkins University'
'Grafieken en kaarten van het coronavirus'
'Zo herken je het verschil tussen griep, verkoudheid en COVID-19'
'Think about the best-case scenario'
'Polderen helpt niet tegen een virusaanval'
'Zijn wij wel goed voorbereid op een pandemie?'
'Opeens zit je met jezelf op de bank, maar hoe moet je écht alleen zijn?'

In en uit de media:

30 mrt 2020:
'Amerikaanse inlichtingendienst voorspelde corona-epidemie al in 2008 tot in kleinste detail' Bron: HLN 30 mrt 2020.
"Wat ons dezer dagen overkomt, stond in 2008 al gedetailleerd beschreven op pagina 75 van een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst National Intelligence Council (NIC). "Elke paar maanden zullen er golven van nieuwe gevallen optreden. In het ergste geval zullen tientallen tot honderden miljoenen Amerikanen in de VS ziek worden", luidt de voorspelling van 12 jaar geleden."
Waarom werd er niets mee gedaan? Omdat het economisch niet interessant was?

29 mrt 2020:
'Voor 80-plussers met corona is de ic eigenlijk al geen optie meer' Bron: SEH in Uden Susanne van Zoggel in De Volkskrant van 29 mrt 2020
"Beademing is voor 80-plussers een brug te ver, ook omdat je weet dat er nog een hausse aan patiënten aankomt."
Over dat eerste kan zij beter oordelen dan een buitenstaander. Maar impliciet stelt Van Zoggel toch gewoon dat het leven van een 80-plusser minder waard is dan dat van een jongere? Wie heeft het recht dat te bepalen? Ons neoliberale geloof? Dat predikt trouwens toch 'Healthy Aging' en 'Eeuwige Jeugd'?
Zie ook: 'De 100 jarige'

29 mrt 2020:
Denker des Vaderlands: 'Mark Rutte mag echt tevreden zijn' Bron: Daan Roovers in het AD van 29 mrt 2020
We offeren een groot deel van onze economie op om zoveel mogelijk mensenlevens te sparen. Zijn we zo bang om dood te gaan?
"Ik denk dat we vooral bezig zijn om verspreiding van het virus tegen te houden en de zorg niet te overbelasten. Nederlandse ouderen, die het grootste risico lopen, zijn lang niet allemaal zo bang voor de dood, is mijn idee. Veel van hen zeggen: aan mijn lijf geen polonaise meer, als er iets met me gebeurt, hoeft niet alles uit de kast te worden gehaald. Daar praten we relatief open over, bijvoorbeeld met onze huisarts. Een groot verschil met Italië."
Heeft de Denker des Vaderlands wel eens nagedacht waarom er in Italië anders wordt aangekeken tegen oude mensen dan in Nederland? Waarom tal van oude mensen het hier 'wel goed' vinden? Misschien is er een link met de neoliberale manier waarop wij tegen mensen aankijken? Waarom krijgen jongeren die het niet 'maken' zo vaak een burn-out? Waarom beschouwen ouderen zichzelf als overtollige ballast, als afgeschreven wezens?
Wie geen economisch rendement oplevert in het 'gave land' van onze neoliberale Mark Rutte hoeft niet meer mee te doen en wil dat vervolgens soms ook niet meer.
'Mark Rutte mag echt tevreden zijn'. Inderdaad, de kansen dat hij in 2021 de TK Verkiezingen wint dankzij zijn 'fantastische mensen' die hem door de crisis hielpen, ja daar zal hij vast heel tevreden over zijn.

28 mrt 2020:
'Hadden we carnaval moeten verbieden?' Bron: AD 28 mrt 2020
"We mogen ervan uitgaan dat het feest op sommige plaatsen als een superspreader heeft gewerkt", zegt microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia.
"Hadden we carnaval niet door moeten laten gaan terwijl er op dat moment nog helemaal geen patienten waren. Dan had je de wereld (nou ja, Klaas Dijkhoff van de VVD) over je heen gekregen."
Dat heet dan 'preventieve maatregelen nemen'. Tja, dat durven we in Nederland niet, want er moet wel 'draagvlak' zijn (vanwege de volgende verkiezingen).
Typisch Brabants overigens: was het nu omdat we het niet wisten of omdat het volk het niet zou pikken? Een duidelijk antwoord krijg je niet.
'Nederland Polderland' 'Alaaf!'

27 mrt 2020:
'Het coronavirus verspreidt zich razendsnel op een deel van de biblebelt' Bron: Trouw 27 mrt 2020
"Kerkdiensten zijn ook in die kringen nu veelal online, maar voor kerken is er een uitzondering op de regel dat samenkomsten verboden zijn. Kerkdiensten blijven mogelijk, tot dertig personen."
Raar toch dit kabinet Rutte: Inenten tegen mazelen verplicht willen stellen. Vrijwel geheel Nederland in de lockdown vanwege corona en dan onder motto van godsdienstvrijheid de volksgezondheid op het spel zetten: 'Nederland Polderland', 'Too Country'
Voor onze historicus Mark Rutte (en voor Klaas Dijkhoff) nog even deze leestip: 'De Joods-Christelijke Mythe', Bron: Joop 21 mrt 2012

27 mrt 2020:
'De komende dagen volgt de coronapiek: zo zetten ziekenhuizen zich schrap' Bron: De Volkskrant van 27 mrt 2020
"Nijpend wordt het naar verwachting deze week al. Maar een nog grotere piek is eind mei voorzien. Dan zouden er 2.200 ic-bedden nodig zijn, hoofdzakelijk voor 1.700 coronapatiënten."

26 mrt 2020:
Opinie: Hulde aan arts Alex Friedrich en zijn wil om vaker te testen, shame on Rutte en zijn 'gecontroleerde besmetting' Bron: Dr. Victor Bom, voormalig stollingsbiochemicus van het UMCG, in het DvhN van 26 mrt 2020
"Vergelijk dit eens met de uitspraak van koning Willem-Alexander: 'Het coronavirus kunnen we niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel' en besef de afwijking ten opzichte van het WHO-beleid en de rampzalige gevolgen van dit ingezette beleid van de regering-Rutte voor Nederlanders en in het bijzonder het zorgpersoneel, waar ook Friedrich zich nadrukkelijk om bekommert."
"Daarbij lijkt mij het verspreiden van ernstig zieke (en dus besmettelijke) patiënten over Nederland in strijd met het WHO-uitgangspunt van virusinperking."
Tja die fatalistische houding van Willem Alexander: zo win je de strijd natuurlijk niet. Met zingen, bidden en knuffelen stop je COVID-19 niet.
"Wie neemt straks de verantwoording voor dit beleid of gaan politici en wetenschappers van het RIVM zich dan achter elkaar verbergen? Wie gaan zich voor de rechter verantwoorden? Want als we willen dat de verdachten voor de aanslag op de MH17 met 200 dodelijke Nederlandse slachtoffers voor de rechter verschijnen, dan willen we dat ook voor politici die verantwoordelijk zijn voor wellicht een vijfhonderdvoud - nog afgezien van de schade bij vele patiënten en zorgverleners alsmede slachtoffers elders in de wereld. Toch?"
Het zijn de woorden van Victor Brom, maar hij staat hierin niet alleen, zo bleek eerder al.

26 mrt 2020:
Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: 'Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger' Bron: AD 26 mrt 2020
"Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona-sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk." 
Als we dan ook nog kunnen vaststellen dat er evenmin serieus getest wordt op besmettingen wanneer patiënten niet overlijden of een arts bezoeken, dan blijken de cijfers, de statistieken en de grafieken dus behoorlijk onbetrouwbaar. Daarmee ondermijn je het vertrouwen van de burger in overheid en organisaties als het RIVM, zelfs als dat onterecht zou zijn.

25 mrt 2020:
'Waarom legt Nederland advies van burgemeester van zwaar getroffen Bergamo naast zich neer?' Bron: AD 25 mrt 2020
"Met alle respect, maar ik denk dat Nederland een grote fout maakt." De burgemeester van Bergamo, Giorgio Gori, adviseert het Italiaanse voorbeeld te volgen en een complete lockdown door te voeren. Gori is burgemeester van de stad in Italië die het zwaarst getroffen is door het coronavirus, een stad waar geen plek meer is op de begraafplaatsen en waar crematoria 24 uur per dag door draaien. "Ook wij in Italië hebben geprobeerd met kleine gedragsveranderingen de epidemie te stoppen, maar ook wij hebben de epidemie onderschat."
'Het volk krijgt de leiders die het verdient'

25 mrt 2020:
Noord-Nederland reageert op Vereniging Intensive Care: 'We doen juist alles om patiënten uit Brabant te halen' Bron: De Volkskrant 25 mrt 2020
"De praktijk in Groningse, Friese en Drentse ziekenhuizen toont aan dat Gommers over onjuiste informatie beschikt. Deze aantijging doet onze inspanningen en de samenwerking totaal geen recht. Sterker: met zulke verwijten wordt die samenwerking juist ondermijnd. Ik vergeef het Gommers dat hij in crisistijd het overzicht niet heeft, maar ik nodig hem van harte uit hier eens te komen kijken."

25 mrt 2020:
'RIVM: groei coronabesmettingen neemt af, maar IC's luiden noodklok' Bron: NOS 25 mrt 2020
De afvlakking van de uitbraak wordt "wellicht veroorzaakt doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden".
"Maar, zo waarschuwde Van Dissel, als iedereen massaal naar het strand gaat en daar geen afstand houdt van elkaar, dan is dat straks terug te zien in de cijfers."
Een zwaluw maakt nog geen Lente.

24 mrt 2020:
'China haalt streep door reisbeperkingen: beetje bij beetje herstelt normale leven zich' Bron: AD 24 mrt 2020
"China viert een feestje. Door het uitblijven van nieuwe besmettingen komt er een einde aan de reisbeperkingen voor Wuhan en de omliggende provincie Hubei."
En nu maar hopen en afwachten en de boel toch maar onder maar controle zien te houden.
23 januari tot 23 maart, twee maanden in crisis. Mogen wij hopen op hetzelfde resultaat op 1 juni?

24 mrt 2020:
'Drogisterijen en Jumbo voeren deurbeleid in' Bron: AD 24 mrt 2020
"Als het maximum aantal klanten bereikt is, moet er buiten worden gewacht tot een klant de winkel verlaat."
Klinkt redelijk voor de medewerkers van de winkels. Maar hoe moet de klant buiten tussentijds in de rij dan 1,5 meter afstand houden?

23 mrt 2020:
'Welke maatregelen gelden er nu voor wie?' Bron: AD 23 mrt 2020
"Alle winkels mogen open blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze naar binnen mogen."
Hoe moeten die klanten dan buiten voor de deur wel die 1,5 meter afstand bewaren?
"Tot slot: wie een gezinslid heeft dat ziek is, moet verplicht thuisblijven. Tenzij u een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige."
Klinkt ook niet lekker: een mogelijk besmette agent of verpleegkundige aan het werk. En hoe weet je wat die ziekte is: een verkoudheidje, griep of corona? Moet je dan niet testen, testen, testen?
Maar, wie het weet mag het zeggen.

23 mrt 2020:
Burgemeester Schuiling wil nog geen boetes voor 'samenklitten' Bron: RTVNoord 23 mrt 2020
"Over het algemeen gaat het goed", zegt hij. "Mensen zijn zich bewust van die anderhalve meter. Er zijn wel incidenten, die mensen worden door de handhavers aangesproken en dan gaat het weer goed."
"Ik heb geen zin het draagvlak te verpesten door nu al boetes te gaan uitschrijven", zegt hij. "Dat komt misschien nog wel, maar voorlopig proberen we de mensen te overreden."
Zijn die handhavers mogelijk net besmet. Met dank aan burgemeester Koen Schuiling. Kent hij deze: "De rivier is gemiddeld een meter diep, dus ga maar lekker zwemmen"? Was die middenin vier meter diep, tja...
'Voorlopig proberen' bij een exponentiële crisis, hoe dom kun je zijn? We zitten niet in Dik Trom en zijn Dorpsgenoten!
Draagvlak heb je op de IC niet zoveel aan.

23 mrt 2020:
'Kabinet geeft vanavond persconferentie: mogelijk nieuwe maatregelen' Bron: AD 23 mrt 2020
"De verwachting is dat de Nederlandse bevolking een veeg uit de pan krijgt na het afgelopen weekeinde, waarin Nederlanders zich massaal naar parken en stranden begaven."
Rutger Bregman en zijn 'De meeste mensen deugen' heb je dus niet veel aan als een deel niet deugt en het leven van anderen in de waagschaal stelt.

22 mrt 2020:
Viroloog: 'Het is 5 voor 12, we moeten nu in lockdown' Bron: Video NPO1
"Partijen als Geert Wilders en Thierry Baudet hebben ook gezegd: 'let op!'"
"Los van partijen, hoe eerder hoe beter nú", zegt de viroloog Ab Osterhaus.
Osterhaus legt uit: “Als we Brabant nemen en dat is ongeveer een achtste van Nederland en Brabant kan het al niet aan. Die provincie spreidt het uit over Nederland. Als dan heel Nederland het krijgt dan heb je niet 50 procent, maar misschien wel 5 tot 10 keer zoveel bedden nodig en dat ga je niet redden.”

22 mrt 2020:
'Noordelijke provincies laten landelijk beleid los en testen massaal zorgmedewerkers' Bron: De Groene Amsterdammer van 22 mrt 2020
Terwijl na het Zuiden het Westen van Nederland de grip op het coronavirus lijkt te verliezen, wordt de roep om meer testen luider. Onvoldoende capaciteit, is het antwoord. Dat gaat er bij Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG in Groningen, niet in. "Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen."
Precies datgene wat de WHO ook adviseert (zie ook 18 mrt 2020 AD hieronder).

22 mrt 2020:
'RIVM-baas: Coronavirus is iets wat we nog maanden bij ons houden' Bron: NU.nl 22 mrt 2020:
"Toen half januari de eerste mensen in China overleden door het coronavirus, leek dat vanuit Nederland nog ver weg. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leek de kans klein dat het virus Nederland binnen zou komen. Inmiddels hebben we te maken met een wereldwijde crisis. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, legt uit hoe het zo kon misgaan en hoe nu verder."
Hoe eerder je de situatie evalueert, hoe beter dat dus is.

22 mrt 2020:
'75 coronapatiënten uit Brabant naar ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland' Bron: AD 21 mrt 2020
"De ambulancediensten uit de drie noordelijke provincies verzorgen het vervoer van de patiënten. De patiënten worden gelijkmatig verdeeld over de ziekenhuizen. De exacte verdeling is nog niet bekend, omdat er per patiënt wordt afgewogen waar hij of zij naartoe wordt gebracht."

'Voortkruipend Vuur'* van 22 mrt 2020: "Van mij mogen ze komen, maar..."

Er komt een bus vol lallende Coronavierders uit Brabant olv. fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD naar de IC van het UMCG in Groningen en een bus met brallende Vindicaters uit Groningen olv. rector Floris Hamann. Er is plaats voor slechts een transportlading op de IC. U moet een 'Triage' verrichten. Wat zou u kiezen?
A. Ik kies voor de Brabanders, want Carnaval in crisistijd moet gewoon door kunnen gaan.
B. Ik kies voor de Vindicaters, want 'Je bent jong en je wil wat'
C. Van mij mogen ze komen, maar zorg er wel voor dat echt kwetsbare Groningers, uit het bevingsgebied bijvoorbeeld, straks niet in de rij hoeven te liggen. Groningen is al genoeg het wingewest van Nederland geweest.

Uitslag: 97,43% van de Groningers koos optie C
(Poll gesloten)
* dit zou grappig bedoeld moeten zijn, maar helaas is het erg dicht bij de realiteit.

21 mrt 2020:
Hoe kon het zo ver komen? 'Het systeem is zo sterk als de zwakste schakel' Bron: Alex Friedrich, Jan Kluytmans en Andreas Vos - arts-microbiologen op RTV Noord van 21 mrt 2020
"Het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Wees alert en snel! Italië was onze wake-upcall." Ze vestigen hun hoop op het voorjaar, dat het virus kan afremmen. "Dan krijgt Europa een half jaar extra de tijd om zich dan echt voor te bereiden. We weten dit natuurlijk niet zeker, maar het is wel onze belangrijkste hoop."

20 mrt 2020:
De vijf lessen van de viroloog van UMCG vlak voordat hij zelf corona kreeg: 'Italië was vier weken blind en wij maar twee weken' Bron: DvhN 20 mrt 2020
"UMCG-microbioloog Alex Friedrich denkt dat de coronamaatregelen voor Noord-Nederland nog op tijd zijn, in tegenstelling tot voor het zuiden. In een interview op de site van de Rijksuniversiteit zet hij zijn lessen over de uitbraak van het virus uiteen."
Twee weken blind zijn maakt in de deze crisis nogal wat uit. Vandaar de, terechte, kritiek die er op Mark Rutte kwam.
Voor de Noordelingen te hopen dat Alex Friedrich gelijk heeft.

20 mrt 2020:
'Wilders en Baudet verstoren bewust de aanpak van de coronacrisis' Column Rob de Wijk in Trouw van 20 mrt 2020
"Dat is gevaarlijk omdat crisisbeheersing eenheid en sterk leiderschap vereist. Uit honderden evaluaties van recente crises blijkt dat een eensluidende aanpak of strategie nodig is, met heldere interne communicatie- en commandolijnen van de top naar de uitvoerders, en duidelijke crisiscommunicatie naar de bevolking. Dit zijn erkende sleutelfactoren voor succes. Maar Wilders en Baudet verstoren die bewust."
"Kan Rutte dan geen fouten maken? Dat zal de evaluatie moeten uitwijzen die ooit zal verschijnen. Misschien was de Nederlandse aanpak uitstekend, misschien was die rampzalig. We weten het niet. Wat ik wel weet is dat het nu geen tijd voor politieke spelletjes is."
Dus liever ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd? Waarom wachten op 'ooit' evalueren en niet nu direct? Terwijl, zo betoogt Rob de Wijk: "misschien was de aanpak rampzalig"
Wat een onzinnig verhaal. Meerdere mensen lijken op dit moment niet verder te komen dan paniekdenken in bubbels. Iemand is het niet eens met iemand uit een bubbel, dan wordt die persoon vervolgens per direct ingedeeld in een andere bubbel.
Er zijn genoeg deskundigen met diverse verschillende standpunten en inzichten, die allemaal zinvol lijken. Er zijn meedere wegen die naar Rome leiden en met sommige kom je er helemaal niet. Als je halverwege ziet dat je in Noorwegen rijdt is er niks mis mee om het stuur om te gooien, lijkt me zo. Dat doet Mark Rutte tenminste wel, ook al deed hij veel dingen te laat, met alle desastreuze gevolgen vandien.
Wat naar mijn bescheiden mening mogelijk een grote rol heeft gespeeld ligt wel degelijk op het vlak van de politiek. Wat waren de Nederlandse boeren trots op hun exportcijfers van varkens naar China vanwege de Varkenspest. Of niet soms?  En wat waren we blij dat Huawei mogelijk ter ziele zou gaan toen we de eerste berichten vernamen over het virus in Wuhan. Maar wij arrogante westerlingen stonden erbij en keken ernaar. Ons overkomt zoiets niet en China gaat economisch mooi kapot. Vervolgens spuiden we alleen maar kritiek op de goede aanpak van het virus in China, Hong Kong en Taiwan. En hier? Hier gingen we op Wintersport en naar het Carnaval, want wij waren geen domme Chinezen die vleermuizen eten.
In plaats van onze arrogantie opzij te zetten en maatregelen te treffen werd hier het Mark Rutte adagium gepredikt: 'Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 6 maart 2020' Bron: Rijksoverheid 06 mrt 2020
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land."
Dat deed vrijwel de gehele westerse wereld, met alle desastreuze gevolgen vandien.
Hoogst waarschijnlijk zal dat de kern zijn van een latere evaluatie van de Covid-19-crisis. En wat is er mis mee om, naast de aanpak van de crisis, dat nu al onder ogen te zien en ons gedrag erop aan te passen? En nu niet eigenwijs en arrogant te zijn, maar te luisteren naar degenen die er verstand van hebben en die bereid zijn tot voortschrijdend inzicht te komen. Opdat we niet in Noorwegen uitkomen maar in Rome (nou ja, op dit moment wellicht niet de beste keus).

20 mrt 2020:
'Overspringende virussen: moeten we radicaal anders met dieren omgaan?' Bron: De Volkskrant 20 mrt 2020
"Opnieuw was een dier de bron van een virusuitbraak onder mensen. Willen we een volgende epidemie voorkomen, dan zullen we de omgang met dieren drastisch moeten veranderen, zeggen wetenschappers."
'RIVM Ziek door Dier'

20 mrt 2020:
'De coronacrisis als generale repetitie voor de klimaatcrisis die komt' Bron: Johan Rockström van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research in De Volkskrant van 20 mrt 2020
Eén ding is zeker: de wereldwijde disruptie is nog niets vergeleken met wat de gecombineerde klimaat- en biodiversiteitscrisis teweeg gaat brengen. "We aarzelen het te zeggen, omdat we niet willen profiteren van de angst van mensen", zegt Rockström, "maar dat wordt een nog veel ingrijpender crisis dan deze." In die zin is deze pandemie een generale repetitie van wat komt.

18 mrt 2020:
'Dit is de normale orde' Bron: Bram Leven en Jan Overwijk in De Groene Amsterdammer van 18 mrt 2020
"De maatregelen tegen corona zijn veelal identiek aan de maatregelen waar klimaatactivisten al decennia om vragen: minder verplaatsing, minder werken, minder uitbuiting van de planeet. Ineens kan het wél."
Interessant verschijnsel. In een crisis gaat alles kennelijk anders dan 'normaal'. Met de dood op de hielen reageren we kennelijk ook anders dan wanneer de catastrophes ervaren worden als ver-van-mijn-bed-show die elders of in de verre toekomst ons bedreigen.
Zoals door anderen al werd opgemerkt: een virus stop je ook niet met polderen in een neoliberaal politiek systeem. Dan ben je te laat. Tijdelijke draconische noodmaatregelen nemen betekent natuurlijk ook niet dat je voorgoed de democratie af wil schaffen. Daar lijken mensen nu, tijdelijk, ook voor open te staan. Zolang het eigen hachie op het spel staat.
Intrigerend is trouwens ook wel de vraag of er een directe link is tussen uitbraak van ziektes als corona en ons menselijk handelen.
'Middeleeuwse oorzaken en behandelingen van de pest' Bron: IsGeschiedenis
"De vlooien die de bacterie droegen zouden tussen Azië en Europa hebben gereisd via mensen op handelsschepen." Dat is min of meer een bevestiging van bovenstaand betoog.
Toch blijft het lastig om met zekeheid te achterhalen wat de oorzaken waren van de vele eerdere 'Pandemieën'.
'RIVM Ziek door Dier'

18 mrt 2020:
'WHO kritisch: Nederland, vaar niet blind op groepsimmuniteit' Bron: AD 17 mrt 2020
"Nederland moet er niet blind van uitgaan dat groepsimmuniteit ontstaat voor het Covid-19 virus. Daarvoor waarschuwt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook stelt de organisatie dat ons land en andere Europese landen intensief moeten blijven testen op Covid-19." "Test, test, test."

18 mrt 2020:
'Wuhan leert: los acuut medische tekorten op' Bron: Column Sylvia Borren en Frans Geraedts in De Volkskrant van 17 mrt 2020
"We zijn geen artsen, geen micro­biologen, geen epidemiologen. Waar we verstand van hebben, is hoe beslissingen bij overheidsorganisaties en in de politiek worden genomen. Waar we verstand van hebben, is langs welke routes daar morele fouten binnensluipen."
"Rutte heeft ongelijk als hij voorstelt te streven naar collectieve immuniteit door een ruime meerderheid van de bevolking het virus te laten oplopen. Dat zou, denken wij, levensgevaarlijk zijn."

18 mrt 2020:
'Groepsimmuniteit leidt tot doden die we kunnen voorkomen' Bron: NOS 17 mrt 2020
Bergstrom heeft de toespraak van premier Rutte gisteren gezien en vindt dat streven naar groepsimmuniteit eerder een soort noodplan moet zijn. "Het is niet je plan A, B of C. Het is plan D. Het gaat levens kosten die gespaard konden blijven."
Zie ook: 'Herd-Immunity', ofwel 'Kudde-Immuniteit' hieronder en wat luchtiger: "Four Stage Strategy"

18 mrt 2020:
'Burgemeesters in Groningen: Wie de coronaregels overtreedt riskeert een boete of celstraf' Bron: DvhN 17/18 mrt 2020
"Wie zich niet houdt aan het groepsverbod of andere veiligheidsbeperkingen in verband met de coronacrisis, begaat daarmee een strafbare overtreding. Dat hebben de burgemeesters van de twaalf Groningse gemeenten vastgelegd in een noodverordening."
Het voortkruipend inzicht van de neoliberale VVD-burgemeester Koen Schuiling van Groningen.

17 mrt 2020:
'UK coronavirus crisis 'to last until spring 2021 and could see 7.9m hospitalised' Bron: The Guardian 15 mrt 2020
"“As many as 80% of the population are expected to be infected with Covid-19 in the next 12 months, and up to 15% (7.9 million people) may require hospitalisation.”
Waarom deze enorm hoge cijfers? Omdat, net als in Nederland door Mark Rutte, als optie is gekozen voor het model van de 'muur'. Daarbij wordt uitgegaan van 'Herd-Immunity', ofwel 'Kudde-Immuniteit'.
Het grote probleem is echter dat dit vooral werkt in combinatie met een inentingsprogramma. En dat bestaat bij dit virus nog niet en voorlopig ook nog niet.
De enige juiste optie was geweest om het virus in de kiem te smoren, met tijdelijke draconische maatregelen (dus niks dictatuur), zoals in China en Hong Kong. Die optie heeft de EU, inclusief Nederland, bewust laten lopen, onder het motto van "Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", het neoliberale denken. Daarvoor krijgen we nu met zijn allen de rekening gepresenteerd. De VVD was met Klaas Dijkhoff de fanatiekste voorstander van verplicht vaccineren waar het om kinderziektes ging, maar Mark Rutte en zijn ploeg lieten in dit geval roekeloos en opportunistisch (economie/wintersport/carnaval) de boel op zijn beloop, totdat het water (het virus) ons allen aan de lippen kwam te staan.
Een zalvende speech van Rutte komt een beetje raar over, als de slachtoffers gedeeltelijk het gevolg zijn van je eigen falende beleid.

16 mrt 2020:
'Opinie: Nederlandse nuchterheid kan fatale gevolgen hebben voor bestrijding coronavirus' Bron: DvhN 16 mrt 2020
"De business as usual houding is goed voor de business maar dodelijk voor de kwetsbaren. De ervaringen in China lagen als een blauwdruk voor Europese landen. Vanuit China kijkt men ook met verbazing en afschuw naar de eerste maatregelen die hier werden genomen: te weinig, te losjes, te laks. Zelfs als het virus in Italië om zich heen grijpt, heerst hier nog afwachtendheid."
"Daarom deze oproep: Nederland, ga in zelfisolatie en onthoud uzelf van fysiek contact met elkaar. Dit om een nog grotere ellende dan nu al in Italië aanwezig is af te wenden. En aan de overheid vragen we om bij de te nemen maatregelen de medische noodzaak boven het economisch belang te stellen. Nu heeft het nog zin, straks niet meer."
"Polderen helpt om het water buiten de deur te houden, maar is ineffectief tegen een virusaanval"

13 mrt 2020:
Verontruste topdokters slaan alarm: 'Alle landen moeten in totale lockdown, er is géén tijd meer!’ Bron: AD 13 mrt 2020
Volgens Italiaanse medici lopen andere landen in Europa slechts een paar dagen achter op de chaos waarin Italië zich momenteel bevindt. "Het is voor niet-specialisten moeilijk voor te stellen hoe een exponentiële snelheidsverhoging uit de hand kan lopen", schrijven de artsen. "Het is dus erg lastig om de tragische gevolgen te begrijpen die een exponentiële groei kan hebben in een epidemie als deze." "Wetenschappers erkennen dan ook de ernst van de situatie en weten dat een 'lineaire oplossing' voor het probleem niet zal werken."
Onze Mark Rutte luistert kennelijk liever, nog steeds, naar spindoctors en economen dan naar medische specialisten.

13 mrt 2020:
Artsen vrezen het ergste: 'Je schrikt ervan hoe weerloos we zijn' Bron: De Volkskrant van 13 mrt 2020
Er is maar één remedie tegen een totale verstopping van de zorg, denkt Van der Kuil: nog extremere maatregelen. "Al die mensen die nu nog naar het café gaan, moeten beseffen dat ik ze straks wellicht moet vertellen dat ik hun vader niet meer kan opnemen."
Waar is 'Doener' Mark Rutte met zijn kabinet? "Telaat!"

13 mrt 2020:
'Zestig procent van de mensen in Overijssel wordt ziek' Bron: RTV Oost 13 mrt 2020
De deskundige op het gebied van virussen gaf een krachtig beeld van het verwachte ziekteverloop van het coronavirus in onze provincie. "We staan pas aan het begin van de epidemie die in totaal zeker tien tot vijftien weken zal duren. In die periode zullen 700.000 Overijsselaars besmet raken en heel lichte tot ernstige ziekteverschijnselen vertonen."
"Als je niks doet aan voorzorg en preventie kom je volgens berekening uit op 50.000 ernstige ziektegevallen die in aanmerking komen voor ziekenhuisopname. Dat kan de gezondheidszorg niet trekken."
Als je eerst gaat skiën en carnaval vieren en niks doet als regering, ja dan ben je "Telaat!".

13 mrt 2020:
GGD stopt met tests voor de massa: 'We zitten in een nieuwe fase' Bron: RTV Noord 13 mrt 2020
Het verminderd afnemen van coronatests heeft ook tot gevolg dat de GGD een minder goed beeld krijgt van de eigenschappen en de verspreiding van het coronavirus. "Dat is ontzettend vervelend", zegt Vonk. "Zelfs als we twijfelen kiezen we er soms voor om niet te testen. We moeten ontzettend zuinig zijn."

13 mrt 2020:
'Deze corona-aanpak past bij Nederland' Bron: Corporate antropoloog Danielle Braun op Joop BNNVARA 13 mrt 2020
"Toen in de jaren ’40 Joodse kinderen op transport naar de concentratiekampen werden gezet, waren er leraren die tot de laatste minuut bleven lesgeven. Omdat de kinderen kinderen moesten kunnen zijn in hun laatste dagen."
Tja lesgeven totdat ze afgevoerd worden. Niet gek dat uit Nederland relatief het hoogste aantal Joden werd afgevoerd. Als je COVID-19 ook zo aanpakt dan kun je het resultaat voorspellen. Met een coronavirus kun je niet polderen.
Wel interessant hoeveel 'deskundigen' in crisistijd door de mand vallen.

12 mrt 2020:
Medische microbiologen: 'Informatie RIVM loopt achter en is incompleet' Bron: NOS 12 mrt 2020
"Alleen drastische maatregelen in de beginfase kunnen het risico voor burgers beperken."
Die fase lijkt onze overheid helaas laks voorbij te hebben laten gaan.

12 mrt 2020:
'Als iedereen nu alleen aan zichzelf denkt, dan wordt het heel ingewikkeld' Bron: Burgemeester Koen Schuiling van Groningen op RTV Noord 12 mrt 2020
"Maar als iedereen zich nu opeens heel gek gaat gedragen, of alleen nog maar aan zichzelf denkt, dan wordt het allemaal heel ingewikkeld."
Helaas voor ons is dat nu precies het kenmerk van de partij van Koen Schuiling: de VVD. Alleen denken aan jezelf.
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", zei Mark Rutte nog op 06 mrt 2020. Nu zien we waar dat toe leidt. Met dank aan het neoliberalisme.

11 mrt 2020:
'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is' Bron: Hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) bij de NOS op 11 mrt 2020
"De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden."
Wanneer gaat Mark Rutte eindelijk eens naar de 'Oogarts'? "Telaat!"

11 mrt 2020:
'Hoe Hongkong het coronavirus met fluwelen hand in een ijzeren greep houdt' Bron: Leen Vervaeke in De Volkskrant van 11 mrt 2020
"Als lid van deze stad heb ik de plicht het onderbemande medische personeel niet extra te belasten"
Het kan dus wel.

11 mrt 2020:
'Nederland is laks in de bestrijding van het virus' Bron: Leen Vervaeke in De Volkskrant van 11 mrt 2020
"Rutte en het advies om geen handen te schudden? Prima, maar ook te laat. Op Twitter werd het treffend vergeleken met een dokter die een man adviseert een condoom te gebruiken terwijl zijn vrouw al drie maanden zwanger is."

11 mrt 2020:
'Oproep aan Brabanders om sociale contacten te matigen kan werken' Bron: Peter Achterberg, professor cultuursociologie aan Tilburg University in het AD van 11 mrt 2020
"Deze mate van verantwoordelijkheid nemen is volgens Achterberg een uitgangspunt waarmee we ook de participatiesamenleving hebben bedacht met z’n allen; voor jezelf en voor anderen zorgen."
Het probleem is alleen dat als er een paar rotte appels zijn die niet meedoen, 'de meeste burgers die deugen' wel ziek kunnen worden. Het neoliberalisme wordt dus opnieuw met haar faillissement geconfronteerd. Waarom? Nou, als die burger zijn verantwoordelijkheid zelf had kunnen dragen, dan was die voor een keer niet naar Italië afgereisd om te gaan skieën en hadden ze in Brabant het carnaval eenmaal overgeslagen. Maar dat was teveel gevraagd van die goedwillende burger.
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", zegt Mark Rutte. "Alaaf!"

10 mrt 2020:
Microbioloog roept overheid op: 'Neem nu buitengewone maatregelen' Bron: RTV Noord 10 mrt 2020
"Ik weet niet waarom de overheid aarzelt. Als we nu niks doen, betalen we later de rekening."
Volgens Friedrich gaat de oproep van premier Mark Rutte om geen handen meer te schudden ('wel een goed besluit') niet ver genoeg.
"Iedereen snapt toch dat dit geen normale tijd is? Neem buitengewone maatregelen, al is dat moeilijk. Maar heb nu de moed om dat te doen."

08 mrt 2020:
'Noord-Italië had code rood moeten krijgen' Bron: Gastcolumn Donatello Piras in De Volkskrant van 08 mrt 2020
"U moet uw eigen afweging maken maar dit is geen negatief reisadvies dus u kunt overwegen te gaan of te blijven. Daar geven wij geen advies over."
Het RIVM heeft daarmee niet gezegd: "U moet naar het carnaval en u moet op de skies".
Onze neoliberale regering olv. Mark Rutte legt het RIVM advies vervolgens uit als: "Eigen verantwoordelijkheid nemen waar het om onze eigen belangen en die van de eigen groep gaat en de medemens zoekt het maar uit."

07 mrt 2020:
'Hoogstwaarschijnlijk start corona-epidemie in Nederland’ Bron: arts-microbioloog Marc Bonten in het AD van 07 mrt 2020
"Mijn inschatting is dat er meer patiënten zullen volgen van wie we niet weten waar ze het hebben opgelopen."
Volgens de expert blijkt uit berekeningen dat in China 60 à 70 procent van de besmettingen voorkomen moet worden, om verdere verspreiding tegen te gaan. "Dat betekent dat je bijna iedereen die kan besmetten moet detecteren, of je moet bijna iedereen bij wijze van spreke opsluiten, zoals in China. In Nederland doen we dat niet."
Met dank aan Mark Rutte en zijn neoliberale beleid: "Het moet wel leuk blijven!"

06 mrt 2020:
'Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 6 maart 2020' Bron: Rijksoverheid 06 mrt 2020
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land."
Het neoliberalisme volgens Mark Rutte: "Alaaf!"

06 mrt 2020:
'Wintersportvakantie Vindicat was niet onverantwoord' Bron: OOG TV 06 mrt 2020
"Ze hadden nooit moeten gaan is een veelgehoorde mening. Maar toen de studenten afgelopen zaterdag vertrokken naar Italië, gold er nog geen waarschuwing voor het gebied," zegt burgemeester van Groningen Koen Schuiling.
Nee hoor, nog geen waarschuwing, dus gewoon even lekker ikke ikke. RIVM en GGD zeiden evenmin dat het aan te raden was om te gaan. Maar een VVD-burgemeester neemt geen eigen verantwoordelijkheid, net zo min als zijn Minister President Mark Rutte, maar verschuilt zich achter een RIVM dat uitsluitend inzichten en adviezen geeft. Van bestuurders zou je vervolgens verantwoorde politieke beslissingen mogen verwachten, gebaseerd op die inzichten. 'Bij twijfel niet inhalen bijvoorbeeld'

05 mrt 2020:
Schuiling baalt van corona-angst: 'Laten we een beetje nuchter blijven' Bron: RTV Noord 05 mrt 2020
Suggesties dat de Vindicaters nooit weg hadden moeten gaan of bij terugkomst in quarantaine moeten, wijst Schuiling resoluut van de hand.
"Dat zou betekenen dat we Schiphol moeten sluiten. Dat zou ook betekenen dat we aan de grens bij Italië mensen met Nederlands kenteken moeten opvangen en hen in quarantaine zetten. Dat kan helemaal niet en dat hoeft ook niet als je de adviezen opvolgt van de GGD en daar nuchter mee omgaat."
Niks aan de hand Koen!
Amper twee weken later dreigt de burgemeester met zware boetes voor wie zijn café niet snel sluit vanwege het coronavirus. Snapt u hem nog?

28 feb 2020:
'Vindicat met 900 leden op wintersport naar Italië, ondanks coronavirus' Bron: RTV Noord 28 feb 2020
"Volgens rector Floris Hamann van Vindicat gaat de vakantie door, omdat noch het RIVM noch het ministerie van Volksgezondheid een negatief reisadvies heeft gegeven voor het gebied waar de leden straks verblijven."
"Toch adviseert het RIVM voorzichtig te zijn in Noord-Italië"
"Dus gaan we gewoon, leve ikke ikke. Mocht het fout gaan (voor onze medebewoners van Groningen), dan kunnen we zeggen dat het RIVM het niet verboden heeft. Lekker puh!"

2018:
'Zijn wij wel goed voorbereid op een pandemie?'
Nee dus