Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Coronavirus 2019
Coronavirus 2019
03/26/2021

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'Coronavirus COVID-19' 20 mrt 2020 (laatst bijgewerkt op 12 jul 2022)

Een journalistieke zoektocht door de tijdlijn van het Coronavirus COVID-19. Op zoek naar betrouwbare bronnen en inzichten van deskundigen met diverse relevante invalshoeken: medische, biologische, historische, sociologische, psychologische en politieke bijvoorbeeld.


'WHO' ('The real WHO')
'RIVM Coronavirus COVID-19'
'Verspreidingskaart Johns Hopkins University'
'Polderen helpt niet tegen een virusaanval'
'Zijn wij wel goed voorbereid op een pandemie?'
'Social Distancing'
'Argumentum ad ignorantiam'
'Four Stage Strategy'
'Dashboard' ('Quanta Costa Nou?')
'Het Muntje Valt' ('Het Corona Manifest')


23 sep 2020:
Tweede Golf, R (>1) weer in de maand Repeat button:  'Four Stage Strategy' Alaaf! #I rest my case!

In en uit de media:

12 jul 2022:
Brandbrief aan minister Kuipers uit angst voor heftige coronaherfst: ‘Bescherm de kwetsbaren’ Bron: AD 12 jul 2022
"We zien het aantal infecties oplopen. Nu is het nog zomer, maar wat staat ons te wachten in het najaar, als mensen weer binnen gaan zitten met de ramen dicht? Het kabinet heeft geen plan, er liggen geen scenario's."
Niet te vatten toch dit? Nou ja, 'Rutte Doctrine' en 'Dashboard'?

30 jun 2022:
Jeroen Dijsselbloem (OVV) snapt niks van lakse houding kabinet: ‘We zitten aan het begin van een nieuwe coronagolf en veel dingen zijn gewoon niet opgepakt’ Bron: De Volkskrant 30 jun 2022
"Jeroen Dijsselbloem ziet met lede ogen aan hoe het kabinet amper werk maakt van de tien aanbevelingen die zijn Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed voor een betere aanpak van de coronacrisis. Het past volgens Dijsselbloem bij een defensieve overheid die terugschrikt voor zelfreflectie. Premier Rutte zet de toon. ‘Als er verantwoording moet worden afgelegd, is hij er niet meer bij.’"
Toch niet te vatten, toch nog maar eens de 'Rutte Doctrine' en 'Dashboard' doornemen.

30 jul 2021:
'Ingenieur die Mark Rutte inspireerde bij corona-aanpak: ‘De tweede coronagolf was totaal onnodig’' Bron: De Volkskrant
"Pueyo is kritisch op landen, regeringsleiders of experts die anders denken. Zo zag hij het Verenigd Koninkrijk aanvankelijk kiezen voor het gecontroleerd laten rondgaan van het virus. ‘Wat als Churchill hetzelfde had gezegd? ‘Nazi’s zijn al overal in Europa. We kunnen ze niet stoppen. Laten we maar opgeven.’ Dat is wat veel overheden in de wereld doen’."
"Over de precieze invulling van crowdsourcing in het politieke systeem denkt Pueyo veel na, zegt hij. Duidelijk voor hem is dat in een ideale democratie niet diploma’s je reputatie bepalen, maar eerder je trackrecord van gelijk hebben. ‘Daar kunnen niet veel Europese functionarissen in de pandemie over opscheppen.’"

29 dec 2020:
'Dit jaar begon ik te snappen wat Chinezen met westerse arrogantie bedoelen' Bron: Bellen met China-correspondent Leen Vervaeke in De Volkskrant van 28 dec 2020
"Maar eerlijk gezegd: ik denk dat het ook een vorm van westerse arrogantie is. Die term hoor je in China regelmatig, en ik nam die vroeger nooit zo serieus. Maar dit jaar begon ik wel te snappen wat de Chinezen daarmee bedoelen. Het slechter doen dan de ander, en zeggen dat het komt omdat je beter bent. Zeggen dat het komt omdat je de vrijheid hoger in het vaandel draagt. Maar ondertussen met Kerst in lockdown zitten, terwijl in een hoop Aziatische landen de mensen vrij kunnen rondlopen."

26 okt 2020:
Crisisexpert pleit voor perspectief: 'Ik zie dat de samenleving kapotgaat' Bron: NOS 26 okt 2020
"De samenleving ziet dat de overheid niet thuis geeft. De spanning neemt toe, en we bieden nul garanties. Je kunt het zien als een crisis van de instituties".."Die samenleving ziet ook dat de overheid het niet op orde heeft, en die steekt geen hand in eigen boezem."
Ludden vindt dat de overheid alleen maar pleisters plakt. "We moeten strakker in de regie gaan zitten. Dat heeft men nooit willen doen. Nu is het twee over twaalf. En nu is de vraag: kan het nog wel? Ik zie dat de hele samenleving kapot gaat."
Dan kun je op zondag wel nonchalant in een sportief vrijetijds-outfitje op je fietsje met een hand in de broekzak naar het Catshuis-overleg fietsen, maar dat straalt toch niet echt leiderschap uit.
'Houdios' "Quanta Costa Nou?"

29 sep 2020:
'Brancheclub: maak mondkapjes verplicht in winkels' Bron AD 29 sep 2020
"Door het advies van het kabinet om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen, ontstaat willekeur. De ene winkelier zal er streng op handhaven, de ander juist weer niet. Klanten snappen er vervolgens niets meer van. Je krijgt zo ook discussies, of erger, in je zaak. Dat wil je niet hebben."
Maar dat krijgt ge zo wel hè?! Mark Rutte's Nederland Covidland 2020 Alaaf!

06 sep 2020:
'Waarom luisterde het Westen niet naar China?' Bron: Analyse Chinese Kennisvoorsprong van Leen Vervaeke in De Volkskrant van 06 sep 2020
"Politici willen nu eenmaal niet naar wetenschappers luisteren."

21 aug 2020:
'Van steeds meer besmettingen is de bron onduidelijk: snappen we de verspreiding nog?' Bron: De Volkskrant 21 aug 2020
"En, griezelig, een enkele besmetting zal ontstaan doordat men ergens in een winkel of op straat wordt 'aangehoest', zoals dat in het GGD-jargon eufemistisch heet. Maar vaak zal dat laatste niet gebeuren, zegt hoogleraar medische microbiologie Marc Bonten (UMC Utrecht). 'De trefkans in een vluchtig passerend contact is heel klein'."
Van de gekke dus dit: de overheid dwingt ons middels een mondkapjesplicht tot een gedragsverandering. Het doel daarvan is dat we op 1,5 meter afstand blijven. Maar, komen we op minder dan 1,5 meter gedurende een korte tijd (de GGD rekent met de corona-app 15 minuten), dan is de kans op besmetting te verwaarlozen.
Kapjes helpen niet zegt het RIVM en de gedragsverandering is alleen relevant wanneer we langer dan een kwartier binnen iemands comfortzone blijven.
Aerosolen spelen volgens het RIVM geen rol.
Koppelen we nu een en ander aan elkaar dan slaan de maatregelen in supermarkten als die in Noord Deurningen dus helemaal nergens op. Niemand staat in de supermarkt een kwartier naast een andere klant, hoe druk het ook is. Maar dan neemt de overheid wel krasse maatregelen en gaat weer strikt handhaven?
Ze zijn de kluts volledig kwijt in Den Haag en begrijpelijk dat mensen dan de overheid niet meer serieus nemen. Het beleid lijkt op willekeur en op een dictatuur. Met welk doel?

04 jul 2020:
'239 Experts With One Big Claim: The Coronavirus Is Airborne' Bron: The New York Times 04 jul 2020
"The coronavirus is finding new victims worldwide, in bars and restaurants, offices, markets and casinos, giving rise to frightening clusters of infection that increasingly confirm what many scientists have been saying for months: The virus lingers in the air indoors, infecting those nearby."

03 jun 2020:
'Opkomst en ondergang van Ruttes groepsimmuniteit: de 'muur' blijkt slechts een deurmat' Bron: De Volkskrant 03 jun 2020
"De nekslag voor de toch al omstreden 'groepsimmuniteit' waar het kabinet kort mee flirtte."
Was al in maart bekend, maar ja Rutte en zijn adviseurs...

20 mei 2020:
'Onderzoek: nauwelijks kans op besmetting in buitenlucht' Bron: De Volkskrant 20 mei 2020
"Terwijl de Nederlandse terrassen zich opmaken voor heropening met anderhalve meter ruimte tussen de bezoekers, komen Hongkongse wetenschappers met een opmerkelijke ontdekking. Het nieuwe coronavirus blijkt in de buitenlucht nauwelijks besmettelijk."

09 mei 2020:
'Hoe het kabinet te laat in actie kwam in de coronacrisis' Bron: RTL 09 mei 2020
Tja...

30 apr 2020:
Duitse virologen: 'Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als anderen' Bron: NOS 30 apr 2020
"De onderzoekers waarschuwen expliciet tegen volledige heropening van scholen en kinderdagverblijven."
Zeg dus later niet: "We hebben het niet geweten"!

30 apr 2020:
'Zorgt de veehouderij voor meer coronadoden in Oost-Brabant?' Bron: Trouw 30 apr 2020
"Diverse onderzoeken bevestigen de heftige invloed van mest op onze gezondheid. Omwonenden krijgen een continue aanslag op hun longweefsel te verduren. Komt er iets overheen, zoals nu het coronavirus, dan heeft dat grotere gevolgen."

29 apr 2020:
'Leerlingen speciaal onderwijs gaan gewoon in busje naar school' Bron: RTV Drenthe 29 apr 2020
"Het is niet nodig dat kinderen in het leerlingenvervoer onderling minimaal anderhalve meter in acht nemen. Dit stelt het RIVM op basis van de protocollen voor het (speciaal) basisonderwijs. Ook hoeven er geen extra maatregelen genomen te worden om het contact tussen de chauffeur en de leerlingen te voorkomen. Persoonlijke beschermingsmiddelen of het plaatsen van een fysieke afscheiding zijn dus niet nodig."
Grote groepen opofferen teneinde 'Herdimmunity' te bereiken, terwijl deskundigen vaststellen dat die immuniteit kansloos is zonder vaccin, maar wel duizenden slachtoffers oplevert.
Ann Vossen van het OMT zegt het letterlijk bij Jinek op 21 apr 2020:
"Het (stoppen van het virus) is natuurlijk niet eens echt de bedoeling. We willen dat het langzaamaan voortkabbelt."
Ongelofelijk dat kwetsbare kinderen, onderwijzend- en zorgpersoneel bewust als 'proefkonijnen' gebruikt worden voor een onhaalbaar doel.
Bronnen:
'Wiskundige Bert Slagter dook diep in de cijfers achter de corona-aanpak' Bron: Op1 02 mei 2020
Wiskunde voor CoronaDummies. Ook hier: 'Weg uit de lockdown' Bert Slagter en Ramon Bril in Café Weltschmerz op YouTube 02 mei 2020.
Lees anders ook dit 'draadje' en 'dit' van Jaap Stronks en dit 'draadje' en 'dit' van Bert Slagter.

27 apr 2020:
'In Race for a Coronavirus Vaccine, an Oxford Group Leaps Ahead' Bron: The New York Times 27 apr 2020
"The Oxford scientists now say that with an emergency approval from regulators, the first few million doses of their vaccine could be available by September."
Zie ook:
'COVID-19 Oxford Vaccine Trial' en 'Sequencing the genome of the virus behind COVID-19'

25 apr 2020:
Twee maanden buffelen op de ic: ‘De manier waarop we moesten werken heeft levens gekost’ Bron: AD 25 apr 2020
"Ik ging er al vrij snel vanuit dat we zouden moeten opschalen. Het idee dat we het virus in de kiem zouden smoren, heb ik nooit gehad. Ik denk dat veel communicatie vanuit rijk en RIVM moet uitstralen dat er geen paniek is. Maar je zag het aan de maatregelen: Die waren gericht op beheersing van het virus, niet meer op uitbanning."
Te laks en te laat dus geweest het rijk en het RIVM in de beginfase.

25 apr 2020:
Adviseur van Merkel waarschuwt voor 'krachtigere tweede coronagolf' Bron: Christian Drosten in het AD van 25 apr 2020
"Christian Drosten, topviroloog en directe adviseur van Angela Merkel, waarschuwt voor een tweede golf van corona-infecties die volgens hem weleens uit de hand zou kunnen lopen. Het is opvallend dat uitgerekend Drosten dit aankaart, omdat zijn land sinds het begin geroemd wordt voor de aanpak van de pandemie."
"De viroloog is ook wetenschappelijk niet de eerste de beste."

21 apr 2020:
'Professor Raina MacIntyre – The COVID-19 pandemic update' Bron: Kirby Institute Seminar Series 21 apr 2020

14 apr 2020:
'Studie Harvard: elk kwartaal een lockdown om virus te bedwingen' Bron: De Volkskrant van 14 apr 2020
"Het 'nieuwe normaal' is nog veel vreemder dan de meeste mensen denken. Zolang er geen vaccin is tegen corona, zullen we drie tot vier keer per jaar op slot moeten om Italiaanse toestanden te voorkomen. Landen doen er goed aan hun extra intensivecarebedden paraat te houden."

11 apr 2020:
'Februari: de verloren maand in de strijd tegen het coronavirus' Bron: Reconstructie Corona in Februari in De Volkskrant van 11 apr 2020
"Bij de Haagse ministeries gaan desondanks geen alarmbellen af. Nederland zegt onmiddellijk zijn medewerking toe bij het verschepen van de cruciale spullen naar China. 'We waanden ons onkwetsbaar', zegt een ambtenaar terugblikkend."
"Volgens Haagse bronnen is er in die tijd nooit een discussie of de skivakanties naar Italië ontraden moeten worden. Ook het annuleren van carnaval is geen onderwerp van gesprek."
"In de interne documenten van het RIVM staat dan dat de ‘containment­strategie’ een week na de eerste besmetting al achterhaald is."
"Zelfs de pers stelt geen kritische vragen meer."
"Dat de strategie om het virus te controleren zo snel instort, leidt in Den Haag amper tot discussie. Premier Mark Rutte wil geen onderlinge verwijten. Er moet eenheid uitgestraald worden. 'Als je al iets zegt over ­iemand anders, zeg dan iets positiefs', blijft zijn devies."
Hoe Rutte III dus faalde in de Coronacrisis.

10 apr 2020:
'The WHO v coronavirus: why it can't handle the pandemic' Bron: The Guardian 10 apr 2020
"As it’s gone on, you see the WHO becoming less important," said Wenham. "No one is thinking about reducing the global numbers, only their own. The WHO is a global force, but people aren’t thinking globally."

10 apr 2020:
'We moeten blijven testen om kwetsbare mensen te beschermen' Bron: Interview met Alex Friedrich, hoogleraar Medische Microbiologie en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG op UMCGkennisinzicht 10 apr 2020
"Groepsimmuniteit kan nooit een infectiepreventiestrategie zijn. Er bestaat geen natuurlijke, gecontroleerde manier van groepsimmuniteit opbouwen. De enige veilige manier om dat te doen, is door middel van vaccinatie.
Het virus ‘gecontroleerd’ zich laten verspreiden onder de bevolking, is onverantwoord. Want het betekent dat je misschien 60 tot wel 80 procent van de mensen moet laten besmetten. Terwijl meer dan 30 procent groot risico loopt. Dat zijn de ouderen, mensen met onderliggend lijden zoals diabetes en hartziekten, en mensen met obesitas. Deze risicofactoren vind je ook bij jonge mensen en zelfs bij kinderen. Ook zij moeten worden beschermd."

10 apr 2020:
Viroloog Alex Friedrich van UMCG waarschuwt: 'Er bestaat geen natuurlijke, gecontroleerde manier van groepsimmuniteit opbouwen' Bron: AD/DvhN 10 apr 2020
"Als je accepteert dat het virus zich verspreidt, dan accepteer je ook dat de mensen die je moet beschermen, ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Dat kán niet", stelt Friedrich in het interview. "De enige strategie die je kunt voeren, is dat je iedereen die kwetsbaar is, beschermt. Plús iedereen die met kwetsbare mensen werkt, dus de zorgmedewerkers. En ondertussen hoop je natuurlijk dat er enige immuniteit wordt opgebouwd en dat we zo snel mogelijk een vaccin of een behandeling krijgen.”
Hij vervolgt: "Groepsimmuniteit kan nooit een infectiepreventiestrategie zijn. Er bestaat geen natuurlijke, gecontroleerde manier van groepsimmuniteit opbouwen. De enige veilige manier om dat te doen, is door middel van vaccinatie.”

07 apr 2020:
'Experimenteel coronavaccin uit Oxford klaar voor testfase met proefpersonen' Bron: ThuisInOncologie 07 apr 2020
"Aan de universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk) start nog deze maand een fase III studie voor een veelbelovend kandidaat-vaccin voor COVID-19. Meer dan 500 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 55 jaar oud hebben zich aangemeld als proefpersoon. De onderzoekers waarschuwen voor te veel optimisme, maar geven wel aan dat het beste scenario betekent dat al over zes maanden duidelijk kan zijn of het vaccin effectief is, en of het mogelijk is het vaccin in grote hoeveelheden te produceren."

07 apr 2020:
'Coronacrisis krijgt in Groningen geen Brabantse proporties' Bron: arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG RTV Noord 07 apr 2020
"Groningen had eerder voorjaarsvakantie dan de rest van Nederland; toen wij op vakantie gingen was de uitbraak in Italië nog minder heftig. Daarbij vierden wij hier geen carnaval; dat bleek voor met name het Zuiden van Nederland een grote brandhaard. Ten derde hadden de beperkende overheidsmaatregelen hier meer effect, doordat Groningen nog in een beginstadium zat van de coronacrisis toen ze werden ingesteld."
"Ook de Groningse strategie om zorgverleners laagdrempelig binnen en ook buiten ziekenhuizen op corona te testen en vervolgens indien nodig thuis te houden heeft volgens Friedrich bewezen effecten. "Het testen vormt onze ogen voor het onzichtbare om gericht de juiste maatregelen te nemen." Deze methode heeft inmiddels landelijk navolging gekregen."
VVD coryfeeën als Mark Rutte, Klaas Dijkhoff (voormalig Slimste Mens van Nederland) en Koen Schuiling gaven wintersport en carnaval een hogere prioriteit dan de gezondheid van de Nederlandse bevolking.
Gelukkig voor de Noordelingen was hier een man als Alex Friedrich wel bij de les.

05 apr 2020:
'Nederland is vol met gastheren die een virus over kunnen dragen' Bron: Viroloog Ron Fouchier in het AD van 05 apr 2020
"Met onze manier van leven, bijvoorbeeld hoe we omgaan met dieren, is het onvermijdelijk dat dit soort virussen zich wereldwijd verspreiden."
"We hebben een ongelooflijke voorraad vee, plus onze huisdieren. Daardoor zijn we gevoelig voor virussen. Dat zie je bij ons pluimvee: daar waart tientallen keren per jaar een vogelgriepvirus rond. En neem onze varkenspopulatie, die is echt ridicuul hoog. Als daar een rare infectieziekte uitbreekt, kan dat grote gevolgen hebben."
"Ik zeg niet dat we meteen allemaal vegetariër moeten worden. Maar de manier waarop we nu massaal dieren houden, is hoogst onverstandig."
"Nu is heel het land in last, omdat we te weinig intensivecarebedden hebben. Maar dat is in het verleden simpelweg een keuze geweest, de zorg is actief uitgekleed. Het RIVM heeft draaiboeken gemaakt voor een pandemie. Daaruit blijkt gewoon dat je het qua zorg niet redt, dat er niet genoeg IC-bedden zijn. Dan is het onbegrijpelijk dat je daar als overheid niets aan hebt gedaan."
"Ook in vaccins is door Nederland of Europa niet geïnvesteerd. Ten tijde van de eerdere corona-uitbraken, SARS en MERS, zijn er interessante kandidaten voor vaccins en medicijnen geweest, die je al had kunnen doorontwikkelen. Dat is niet gebeurd. Anders was je nu al een stuk verder geweest."

04 apr 2020:
'Hoe het coronavirus zo lang een ‘gewone griep’ kon blijven' Bron: De Morgen 04 apr 2020
De Block berispt parlementairen die vrezen voor onrust onder de bevolking, maar in hun eigen tussenkomsten “zwaargeladen taal zoals ‘paniek’ en zelfs ‘doden’ gebruiken”. Dat gaat te ver voor haar. “We zullen nog niet meteen een halve stad moeten platsmijten om een veldhospitaal op te richten”.
"In de meeste westerse landen wordt dit zo aangevoeld. Ook Nederland, Frankrijk en Duitsland wachten af."
Met alle gevolgen van dien dus in de EU.

01 apr 2020:
Brabantse huisarts 'voorspelde' komst corona: 'En dit zal niet het laatste virus zijn' Bron: AD 01 apr 2020
"We zijn klein-China hier, ik roep het al jaren. Heel dichtbevolkt, en by far het meeste vee.  We weten dat in gebieden met veel intensieve veehouderij relatief veel longontstekingen voorkomen. Maar hoe dat precies komt? Door bepaalde bacteriën, of omdat het immuunsysteem is aangetast? Door welke dieren precies? Daar moet echt onderzoek naar worden gedaan."

30 mrt 2020:
'Amerikaanse inlichtingendienst voorspelde corona-epidemie al in 2008 tot in kleinste detail' Bron: HLN 30 mrt 2020.
"Wat ons dezer dagen overkomt, stond in 2008 al gedetailleerd beschreven op pagina 75 van een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst National Intelligence Council (NIC). "Elke paar maanden zullen er golven van nieuwe gevallen optreden. In het ergste geval zullen tientallen tot honderden miljoenen Amerikanen in de VS ziek worden", luidt de voorspelling van 12 jaar geleden."
Waarom werd er niets mee gedaan? Omdat het economisch niet interessant was?

30 mrt 2020:
'Sequencing the genome of the virus behind COVID-19' Bron: Johns Hopkins University 30 mrt 2020
"The virus causing COVID-19, Thielen said, does not appear to be mutating as fast."
Voor het toepassen van een vaccin zou dit de meest hoopvolle conclusie kunnen zijn.

29 mrt 2020:
'Voor 80-plussers met corona is de ic eigenlijk al geen optie meer' Bron: SEH in Uden Susanne van Zoggel in De Volkskrant van 29 mrt 2020
"Beademing is voor 80-plussers een brug te ver, ook omdat je weet dat er nog een hausse aan patiënten aankomt."
Over dat eerste kan zij beter oordelen dan een buitenstaander. Maar impliciet stelt Van Zoggel toch gewoon dat het leven van een 80-plusser minder waard is dan dat van een jongere? Wie heeft het recht dat te bepalen? Ons neoliberale geloof? Dat predikt trouwens toch 'Healthy Aging' en 'Eeuwige Jeugd'?
Zie ook: 'De 100 jarige'

28 mrt 2020:
'Hadden we carnaval moeten verbieden?' Bron: AD 28 mrt 2020
"We mogen ervan uitgaan dat het feest op sommige plaatsen als een superspreader heeft gewerkt", zegt microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia.
"Hadden we carnaval niet door moeten laten gaan terwijl er op dat moment nog helemaal geen patienten waren. Dan had je de wereld (nou ja, Klaas Dijkhoff van de VVD) over je heen gekregen."
Dat heet dan 'preventieve maatregelen nemen'. Tja, dat durven we in Nederland niet, want er moet wel 'draagvlak' zijn (vanwege de volgende verkiezingen).
Typisch Brabants overigens: was het nu omdat we het niet wisten of omdat het volk het niet zou pikken? Een duidelijk antwoord krijg je niet.
'Nederland Polderland' 'Alaaf!'

27 mrt 2020:
'Oxford COVID-19 vaccine programme opens for clinical trial recruitment' Bron: University of Oxford 27 mrt 2020
"University of Oxford researchers working in an unprecedented vaccine development effort to prevent COVID-19 have started screening healthy volunteers (aged 18-55) today for their upcoming ChAdOx1 nCoV-19 vaccine trial in the Thames Valley Region."
Indien het hun meezit zou er mogelijk op redelijk korte termijn een werkbaar vaccin beschikbaar kunnen komen.

27 mrt 2020:
'Het coronavirus verspreidt zich razendsnel op een deel van de biblebelt' Bron: Trouw 27 mrt 2020
"Kerkdiensten zijn ook in die kringen nu veelal online, maar voor kerken is er een uitzondering op de regel dat samenkomsten verboden zijn. Kerkdiensten blijven mogelijk, tot dertig personen."
Raar toch dit kabinet Rutte: Inenten tegen mazelen verplicht willen stellen. Vrijwel geheel Nederland in de lockdown vanwege corona en dan onder motto van godsdienstvrijheid de volksgezondheid op het spel zetten: 'Nederland Polderland', 'Too Country'
Voor onze historicus Mark Rutte (en voor Klaas Dijkhoff) nog even deze leestip: 'De Joods-Christelijke Mythe', Bron: Joop 21 mrt 2012

27 mrt 2020:
'De komende dagen volgt de coronapiek: zo zetten ziekenhuizen zich schrap' Bron: De Volkskrant van 27 mrt 2020
"Nijpend wordt het naar verwachting deze week al. Maar een nog grotere piek is eind mei voorzien. Dan zouden er 2.200 ic-bedden nodig zijn, hoofdzakelijk voor 1.700 coronapatiënten."

26 mrt 2020:
Opinie: Hulde aan arts Alex Friedrich en zijn wil om vaker te testen, shame on Rutte en zijn 'gecontroleerde besmetting' Bron: Dr. Victor Bom, voormalig stollingsbiochemicus van het UMCG, in het DvhN van 26 mrt 2020
"Vergelijk dit eens met de uitspraak van koning Willem-Alexander: 'Het coronavirus kunnen we niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel' en besef de afwijking ten opzichte van het WHO-beleid en de rampzalige gevolgen van dit ingezette beleid van de regering-Rutte voor Nederlanders en in het bijzonder het zorgpersoneel, waar ook Friedrich zich nadrukkelijk om bekommert."
"Daarbij lijkt mij het verspreiden van ernstig zieke (en dus besmettelijke) patiënten over Nederland in strijd met het WHO-uitgangspunt van virusinperking."
Tja die fatalistische houding van Willem Alexander: zo win je de strijd natuurlijk niet. Met zingen, bidden en knuffelen stop je COVID-19 niet.
"Wie neemt straks de verantwoording voor dit beleid of gaan politici en wetenschappers van het RIVM zich dan achter elkaar verbergen? Wie gaan zich voor de rechter verantwoorden? Want als we willen dat de verdachten voor de aanslag op de MH17 met 200 dodelijke Nederlandse slachtoffers voor de rechter verschijnen, dan willen we dat ook voor politici die verantwoordelijk zijn voor wellicht een vijfhonderdvoud - nog afgezien van de schade bij vele patiënten en zorgverleners alsmede slachtoffers elders in de wereld. Toch?"
Het zijn de woorden van Victor Brom, maar hij staat hierin niet alleen, zo bleek eerder al.

26 mrt 2020:
Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: 'Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger' Bron: AD 26 mrt 2020
"Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona-sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk." 
Als we dan ook nog kunnen vaststellen dat er evenmin serieus getest wordt op besmettingen wanneer patiënten niet overlijden of een arts bezoeken, dan blijken de cijfers, de statistieken en de grafieken dus behoorlijk onbetrouwbaar. Daarmee ondermijn je het vertrouwen van de burger in overheid en organisaties als het RIVM, zelfs als dat onterecht zou zijn.

25 mrt 2020:
'Waarom legt Nederland advies van burgemeester van zwaar getroffen Bergamo naast zich neer?' Bron: AD 25 mrt 2020
"Met alle respect, maar ik denk dat Nederland een grote fout maakt." De burgemeester van Bergamo, Giorgio Gori, adviseert het Italiaanse voorbeeld te volgen en een complete lockdown door te voeren. Gori is burgemeester van de stad in Italië die het zwaarst getroffen is door het coronavirus, een stad waar geen plek meer is op de begraafplaatsen en waar crematoria 24 uur per dag door draaien. "Ook wij in Italië hebben geprobeerd met kleine gedragsveranderingen de epidemie te stoppen, maar ook wij hebben de epidemie onderschat."
'Het volk krijgt de leiders die het verdient'

25 mrt 2020:
Noord-Nederland reageert op Vereniging Intensive Care: 'We doen juist alles om patiënten uit Brabant te halen' Bron: De Volkskrant 25 mrt 2020
"De praktijk in Groningse, Friese en Drentse ziekenhuizen toont aan dat Gommers over onjuiste informatie beschikt. Deze aantijging doet onze inspanningen en de samenwerking totaal geen recht. Sterker: met zulke verwijten wordt die samenwerking juist ondermijnd. Ik vergeef het Gommers dat hij in crisistijd het overzicht niet heeft, maar ik nodig hem van harte uit hier eens te komen kijken."

23 mrt 2020:
Burgemeester Schuiling wil nog geen boetes voor 'samenklitten' Bron: RTV Noord 23 mrt 2020
"Over het algemeen gaat het goed", zegt hij. "Mensen zijn zich bewust van die anderhalve meter. Er zijn wel incidenten, die mensen worden door de handhavers aangesproken en dan gaat het weer goed."
"Ik heb geen zin het draagvlak te verpesten door nu al boetes te gaan uitschrijven", zegt hij. "Dat komt misschien nog wel, maar voorlopig proberen we de mensen te overreden."
Zijn die handhavers mogelijk net besmet. Met dank aan burgemeester Koen Schuiling. Kent hij deze: "De rivier is gemiddeld een meter diep, dus ga maar lekker zwemmen"? Was die middenin vier meter diep, tja...
'Voorlopig proberen' bij een exponentiële crisis, hoe dom kun je zijn? We zitten niet in Dik Trom en zijn Dorpsgenoten!
Draagvlak heb je op de IC niet zoveel aan.

22 mrt 2020:
'Noordelijke provincies laten landelijk beleid los en testen massaal zorgmedewerkers' Bron: De Groene Amsterdammer van 22 mrt 2020
Terwijl na het Zuiden het Westen van Nederland de grip op het coronavirus lijkt te verliezen, wordt de roep om meer testen luider. Onvoldoende capaciteit, is het antwoord. Dat gaat er bij Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG in Groningen, niet in. "Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen."
Precies datgene wat de WHO ook adviseert (zie ook 18 mrt 2020 AD hieronder).

20 mrt 2020:
De vijf lessen van de viroloog van UMCG vlak voordat hij zelf corona kreeg: 'Italië was vier weken blind en wij maar twee weken' Bron: DvhN 20 mrt 2020
"UMCG-microbioloog Alex Friedrich denkt dat de coronamaatregelen voor Noord-Nederland nog op tijd zijn, in tegenstelling tot voor het zuiden. In een interview op de site van de Rijksuniversiteit zet hij zijn lessen over de uitbraak van het virus uiteen."
Twee weken blind zijn maakt in de deze crisis nogal wat uit. Vandaar de, terechte, kritiek die er op Mark Rutte kwam.
Voor de Noordelingen te hopen dat Alex Friedrich gelijk heeft.

18 mrt 2020:
'Dit is de normale orde' Bron: Bram Leven en Jan Overwijk in De Groene Amsterdammer van 18 mrt 2020
"De maatregelen tegen corona zijn veelal identiek aan de maatregelen waar klimaatactivisten al decennia om vragen: minder verplaatsing, minder werken, minder uitbuiting van de planeet. Ineens kan het wél."
Interessant verschijnsel. In een crisis gaat alles kennelijk anders dan 'normaal'. Met de dood op de hielen reageren we kennelijk ook anders dan wanneer de catastrophes ervaren worden als ver-van-mijn-bed-show die elders of in de verre toekomst ons bedreigen.
Zoals door anderen al werd opgemerkt: een virus stop je ook niet met polderen in een neoliberaal politiek systeem. Dan ben je te laat. Tijdelijke draconische noodmaatregelen nemen betekent natuurlijk ook niet dat je voorgoed de democratie af wil schaffen. Daar lijken mensen nu, tijdelijk, ook voor open te staan. Zolang het eigen hachie op het spel staat.
Intrigerend is trouwens ook wel de vraag of er een directe link is tussen uitbraak van ziektes als corona en ons menselijk handelen.
'Middeleeuwse oorzaken en behandelingen van de pest' Bron: IsGeschiedenis
"De vlooien die de bacterie droegen zouden tussen Azië en Europa hebben gereisd via mensen op handelsschepen." Dat is min of meer een bevestiging van bovenstaand betoog.
Toch blijft het lastig om met zekerheid te achterhalen wat de oorzaken waren van de vele eerdere 'Pandemieën'.

18 mrt 2020:
'WHO kritisch: Nederland, vaar niet blind op groepsimmuniteit' Bron: AD 17 mrt 2020
"Nederland moet er niet blind van uitgaan dat groepsimmuniteit ontstaat voor het Covid-19 virus. Daarvoor waarschuwt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook stelt de organisatie dat ons land en andere Europese landen intensief moeten blijven testen op Covid-19." "Test, test, test."

18 mrt 2020:
'Groepsimmuniteit leidt tot doden die we kunnen voorkomen' Bron: NOS 17 mrt 2020
Bergstrom heeft de toespraak van premier Rutte gisteren gezien en vindt dat streven naar groepsimmuniteit eerder een soort noodplan moet zijn. "Het is niet je plan A, B of C. Het is plan D. Het gaat levens kosten die gespaard konden blijven."
Zie ook: 'Herd-Immunity', ofwel 'Kudde-Immuniteit' hieronder en wat luchtiger: "Four Stage Strategy"

17 mrt 2020:
'UK coronavirus crisis 'to last until spring 2021 and could see 7.9m hospitalised' Bron: The Guardian 15 mrt 2020
"“As many as 80% of the population are expected to be infected with Covid-19 in the next 12 months, and up to 15% (7.9 million people) may require hospitalisation.”
Waarom deze enorm hoge cijfers? Omdat, net als in Nederland door Mark Rutte, als optie is gekozen voor het model van de 'muur'. Daarbij wordt uitgegaan van 'Herd-Immunity', ofwel 'Kudde-Immuniteit'.
Het grote probleem is echter dat dit vooral werkt in combinatie met een inentingsprogramma. En dat bestaat bij dit virus nog niet en voorlopig ook nog niet.
De enige juiste optie was geweest om het virus in de kiem te smoren, met tijdelijke draconische maatregelen (dus niks dictatuur), zoals in China en Hong Kong. Die optie heeft de EU, inclusief Nederland, bewust laten lopen, onder het motto van "Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", het neoliberale denken. Daarvoor krijgen we nu met zijn allen de rekening gepresenteerd. De VVD was met Klaas Dijkhoff de fanatiekste voorstander van verplicht vaccineren waar het om kinderziektes ging, maar Mark Rutte en zijn ploeg lieten in dit geval roekeloos en opportunistisch (economie/wintersport/carnaval) de boel op zijn beloop, totdat het water (het virus) ons allen aan de lippen kwam te staan.
Een zalvende speech van Rutte komt een beetje raar over, als de slachtoffers gedeeltelijk het gevolg zijn van je eigen falende beleid.

16 mrt 2020:
'Opinie: Nederlandse nuchterheid kan fatale gevolgen hebben voor bestrijding coronavirus' Bron: DvhN 16 mrt 2020
"Vanuit China kijkt men ook met verbazing en afschuw naar de eerste maatregelen die hier werden genomen: te weinig, te losjes, te laks. Zelfs als het virus in Italië om zich heen grijpt, heerst hier nog afwachtendheid."
"Polderen helpt om het water buiten de deur te houden, maar is ineffectief tegen een virusaanval"

13 mrt 2020:
Verontruste topdokters slaan alarm: 'Alle landen moeten in totale lockdown, er is géén tijd meer!’ Bron: AD 13 mrt 2020
"Het is voor niet-specialisten moeilijk voor te stellen hoe een exponentiële snelheidsverhoging uit de hand kan lopen", schrijven de artsen. "Het is dus erg lastig om de tragische gevolgen te begrijpen die een exponentiële groei kan hebben in een epidemie als deze."
Onze Mark Rutte luistert kennelijk liever, nog steeds, naar spindoctors en economen dan naar medische specialisten.

13 mrt 2020:
Artsen vrezen het ergste: 'Je schrikt ervan hoe weerloos we zijn' Bron: De Volkskrant van 13 mrt 2020
"Al die mensen die nu nog naar het café gaan, moeten beseffen dat ik ze straks wellicht moet vertellen dat ik hun vader niet meer kan opnemen."
Waar is 'Doener' Mark Rutte met zijn kabinet? "Telaat!"

12 mrt 2020:
Medische microbiologen: 'Informatie RIVM loopt achter en is incompleet' Bron: NOS 12 mrt 2020
"Alleen drastische maatregelen in de beginfase kunnen het risico voor burgers beperken."
Die fase lijkt onze overheid helaas laks voorbij te hebben laten gaan.

12 mrt 2020:
'Als iedereen nu alleen aan zichzelf denkt, dan wordt het heel ingewikkeld' Bron: Burgemeester Koen Schuiling van Groningen op RTV Noord 12 mrt 2020
Helaas voor ons is dat nu precies het kenmerk van de partij van Koen Schuiling: de VVD. Alleen denken aan jezelf.
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", zei Mark Rutte nog op 06 mrt 2020.

11 mrt 2020:
'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is' Bron: Hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) bij de NOS op 11 mrt 2020
"De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden."
Wanneer gaat Mark Rutte eindelijk eens naar de 'Oogarts'? "Telaat!"

11 mrt 2020:
'Nederland is laks in de bestrijding van het virus' Bron: Leen Vervaeke in De Volkskrant van 11 mrt 2020
"Rutte en het advies om geen handen te schudden? Prima, maar ook te laat. Op Twitter werd het treffend vergeleken met een dokter die een man adviseert een condoom te gebruiken terwijl zijn vrouw al drie maanden zwanger is."

11 mrt 2020:
'Oproep aan Brabanders om sociale contacten te matigen kan werken' Bron: Peter Achterberg, professor cultuursociologie aan Tilburg University in het AD van 11 mrt 2020
Het probleem is alleen dat als er een paar rotte appels zijn die niet meedoen, 'de meeste burgers die deugen' wel ziek kunnen worden. Het neoliberalisme wordt dus opnieuw met haar faillissement geconfronteerd. Waarom? Nou, als die burger zijn verantwoordelijkheid zelf had kunnen dragen, dan was die voor een keer niet naar Italië afgereisd om te gaan skieën en hadden ze in Brabant het carnaval eenmaal overgeslagen. Maar dat was teveel gevraagd van die goedwillende burger.
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land", zegt Mark Rutte. "Alaaf!"

10 mrt 2020:
Microbioloog roept overheid op: 'Neem nu buitengewone maatregelen' Bron: RTV Noord 10 mrt 2020
"Iedereen snapt toch dat dit geen normale tijd is? Neem buitengewone maatregelen, al is dat moeilijk. Maar heb nu de moed om dat te doen", stelt Friedrich.

08 mrt 2020:
'Noord-Italië had code rood moeten krijgen' Bron: Gastcolumn Donatello Piras in De Volkskrant van 08 mrt 2020
"U moet uw eigen afweging maken maar dit is geen negatief reisadvies dus u kunt overwegen te gaan of te blijven. Daar geven wij geen advies over."
Het RIVM heeft daarmee niet gezegd: "U moet naar het carnaval en u moet op de skies".
Onze neoliberale regering olv. Mark Rutte legt het RIVM advies vervolgens uit als: "Eigen verantwoordelijkheid nemen waar het om onze eigen belangen en die van de eigen groep gaat en de medemens zoekt het maar uit."

07 mrt 2020:
'Hoogstwaarschijnlijk start corona-epidemie in Nederland’ Bron: arts-microbioloog Marc Bonten in het AD van 07 mrt 2020
"Dat betekent dat je bijna iedereen die kan besmetten moet detecteren, of je moet bijna iedereen bij wijze van spreken opsluiten, zoals in China. In Nederland doen we dat niet."
Met dank aan Mark Rutte en zijn neoliberale beleid: "Het moet wel leuk blijven!"

06 mrt 2020:
'Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 6 maart 2020' Bron: Rijksoverheid 06 mrt 2020
"Iedereen moet doen wat 'ie wil, we hebben een vrij land."
Het neoliberalisme volgens Mark Rutte: "Alaaf!"

06 mrt 2020:
'Wintersportvakantie Vindicat was niet onverantwoord' Bron: OOG TV 06 mrt 2020
"Ze hadden nooit moeten gaan is een veelgehoorde mening. Maar toen de studenten afgelopen zaterdag vertrokken naar Italië, gold er nog geen waarschuwing voor het gebied," zegt burgemeester van Groningen Koen Schuiling.
Nee hoor, nog geen waarschuwing, dus gewoon even lekker ikke, ikke. RIVM en GGD zeiden evenmin dat het aan te raden was om te gaan. Maar een VVD-burgemeester neemt geen eigen verantwoordelijkheid, net zo min als zijn Minister President Mark Rutte, maar verschuilt zich achter een RIVM dat uitsluitend inzichten en adviezen geeft. Van bestuurders zou je vervolgens verantwoorde politieke beslissingen mogen verwachten, gebaseerd op die inzichten. 'Bij twijfel niet inhalen bijvoorbeeld'

05 mrt 2020:
Schuiling baalt van corona-angst: 'Laten we een beetje nuchter blijven' Bron: RTV Noord 05 mrt 2020
Suggesties dat de Vindicaters nooit weg hadden moeten gaan of bij terugkomst in quarantaine moeten, wijst Schuiling resoluut van de hand.
"Dat zou betekenen dat we Schiphol moeten sluiten. Dat zou ook betekenen dat we aan de grens bij Italië mensen met Nederlands kenteken moeten opvangen en hen in quarantaine zetten. Dat kan helemaal niet en dat hoeft ook niet als je de adviezen opvolgt van de GGD en daar nuchter mee omgaat."
Niks aan de hand Koen!
Amper twee weken later dreigt de burgemeester met zware boetes voor wie zijn café niet snel sluit vanwege het coronavirus. Snapt u hem nog?

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017