Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Contouren

Ruwe foto's, screenshots en filmframes zijn middels een unieke persoonlijke en handmatige 'algoritme' bewerkt, in dit geval 'vertoekt', tot een echte 'Toek'. Zelf zie ik het een beetje als een vorm van 'digitaal schilderen'. Eigenlijk is er niks nieuws onder de zon. In 1967 maakte Andy Warhol immers al 'verwarholde' beelden van Marylin Monroe en in 1984 van de 'Birth Of Venus'.

Tot vandaag, 2017, was ik eigenlijk best wel aardig trots op mijn 'vertoekte' foto's, nou ja, ik blijf het natuurlijk wel, maar sinds kort kan elke smartphone-bezitter zich fotokunstenaar noemen en in principe elke foto naar eigen wens bewerken. Op zich prachtig, maar het betekent wel het einde voor de exclusiviteit van de creatieve fotograaf op dit gebied. Een goede illustratie hiervan is te vinden op de site van Ostagram (Ostagram home). Een door mij nog handgestuurde 'vertoekte' foto kun je even (illegaal) uploaden en het programma maakt ook van jouw foto een echte Toek (of Rembrandt of Van Gogh). Hoe hard het gaat mag blijken uit bovengenoemde link naar The Guardian van september 2015. Toen werd er nog gesproken over 'slimme professoren': "German researchers find computers can use algorithm to copy famous painting styles, including Picasso’s". bron The Guardian, 2 september 2015.
"Alle arbeid die te vangen is in een algoritme zal verdwijnen", zegt Dik Bijl. 'Wake-up call voor tech tsunami'. Dik Bijl, arbeids- en organisatiepsycholoog, in Intermediair van 8 september 2016 over de consequenties van de Vierde Industriële Revolutie. Zie hierover ook Rathenau.
De 'vertoekte' afbeeldingen komen het mooist tot hun recht bij grotere formaten. Als voorbeeld is dat hier te zien.

Zoeken kan middels het navigeren met de muis over de miniaturen, waarmee de titels zichtbaar worden.

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.

De relatie tussen beeld en muziek is ook terug te vinden in het album 'Songteksten'.
In dat album veel aandacht voor de link tussen beeld, muziek en songtekst. Van een aantal muzikanten staan er verwijzingen naar YouTube, songteksten zijn opgenomen en een aantal nummers is vertaald of bewerkt naar het Nederlands.
Los van het thema Songteksten staan daar ook wat directe linkjes naar mooie muzikale clips voor elke dag op oa. YouTube.

Zoeken kan middels het navigeren met de muis over de miniaturen, waarmee de titels zichtbaar worden.

Verder zijn hier albums te vinden als 'Groninger Binnenstad' en 'Regenboog', een album met tal van door uw 'Kwalitatieve Observatie Onderzoeker' op de korrel genomen 'gekleurde' en 'gevoelige' onderwerpen, veelal over natuur, milieu en politiek, verwerkt in zowel beeld als in tekst.

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.