Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Vrije Fotografie | Songteksten

Een beetje geïnspireerd door Art Kane, zijn Lay Lady Lay, luister hier, hier of vanaf 24.48 in de 'Bob Dylan - Nashville Sessions 1969 & More (Nashville Skyline Sessions, Self Portrait Sessions)', van Bob Dylan uit The Persuasive Image, liep ik al langer rond met het idee om songteksten van bekende en vooral mij aansprekende artiesten te koppelen aan fotografische beelden. Geen portretten van muzikanten, zoals in het 'Contouren' album, maar foto's die de songteksten trachten te verbeelden. Soms is het een zoektocht om een passend beeld te creëren bij een tekst, maar het overkomt me ook wel dat ik een foto maak waarbij ik ter plekke de associatie met de song krijg. Het idee is eigenlijk een soort van virtueel museum te creëren. Kijken naar afbeeldingen, songteksten lezen en met de koptelefoon opgaan in de muziek. Hier de eerste resultaten.

Januari 2018:
Het viel me onlangs op dat ik sinds enige tijd eigenlijk ook druk bezig ben geweest met het duiden van songs. Wat deden ze me, waardoor raakten en inspireerden ze me en wat kon ik daar verder mee doen? Er zijn veel mooie popsongs over de liefde. Daarmee samenhangend gaan veel liedjes ook over verdriet. Mag Dirk de Wachter zich, terecht en gekwalificeerd, 'De Verdrietdokter' noemen, in alle bescheidenheid kwam in mij het begrip 'Songdokter' op. Het begrip kan ik nergens vinden, maar er lijkt best behoefte aan te bestaan, al was het maar vanuit mijzelf. Vandaar vanaf vandaag: 'Songteksten' van 'De Songdokter'.
Zie in deze context ook: 'Narcisme', een item dat in menige song doorklinkt.

Aanraders, nou ja ieder zijn of haar keus: 'Positively 4th Street' (update 08 aug 2017, nieuwe clip), 'Fair And Tender Ladies' (update 04 aug 2017), 'Brothers In Arms', 'Wintertime Love', 'She Used To Love Me A Lot', 'Girl From The North Country', 'I Still Miss Someone', 'Ze Zouden Elkaar Nooit Meer Zien' en 'Politiek'. Nieuw in augustus 2017: '500 Miles' en 'Love In Vain'.

Update 20 april 2017.
Dankzij 'Deep Learning' kunnen we binnenkort vrijwel alles redelijk foutloos vertalen. Songteksten ook?

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.