Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Esdoorn 2016
Esdoorn 2016
05/11/2016
Op 6 mei leek het of de Esdoorn volop in blad stond. De toppen van de bomen in het tegenlicht wekten met enige fantasie de indruk van een mangrovebos. Het waren de geelgroene bloesems die voor het effect zorgden. De takken, die 's zomers door het bladerdak onzichtbaar zijn, tekenden zich nu af als fijne boomstammen.

"Esdoorn of ahorn (Acer) is een geslacht van loofbomen en heesters. Afhankelijk van de taxonomische opvatting wordt dit geslacht ingedeeld bij de esdoornfamilie (Aceraceae) of de zeepboomfamilie (Sapindaceae).
Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht zal zo'n 120 soorten tellen. Deze worden onderverdeeld in zestien secties met 230 verschillende taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten). Daarnaast zijn er verschillende hybriden.
Inheems in Nederland en België zijn alleen de Spaanse aak (Acer campestre) en in Nederlands-Limburg en België de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)". bron: Wikipedia.