Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Vrije Fotografie | Landschap en Natuur | Tussengebied

Het 'Tussengebied' is de bijnaam van het open gebied tussen Haren en Groningen, gelegen langs de A28. Het gebied staat en stond vaak symbool voor de zelfstandigheid van Haren als Gemeente. Vanwege de Gemeentelijke herindeling zal Haren per 01 jan 2019 fuseren met Groningen en Ten Boer en ophouden te bestaan als zelfstandige Gemeente. Haren heeft hier lang verzet tegen geboden, maar heeft de fusie niet kunnen tegenhouden.
Bij veel Harenaren leefde en leeft de angst dat Groningen dit gebied in no time zal volbouwen.

In de lokale pers:

05 sep 2018:
'Politieke zorgen over ereburgers van Groningen en Haren'. Bron: RTV Noord 05 sep 2018.
"Volgens de gemeente Groningen hoeven de huidige ereburgers zich geen zorgen te maken over hun titel. 'De huidige ereburgers blijven gewoon ereburgers. Die verdwijnen zeker niet, die doen we niet weg', laat de woordvoerder van de Groninger burgemeester Peter den Oudsten desgevraagd weten".
Hahaha, die Peter den Oudsten weer met een mooie belofte: "die doen we niet weg"! Zou overigens nog knap lastig worden die ereburgers wel 'weg te doen', een aantal van hen is bovendien inmiddels al lang tot stof wedergekeerd. 

12 jul 2018:
'Tandeloze Eerste Kamer faalt bij lakmoesproef'. Bron: Frank Ankersmit in De Volkskrant van 12 jul 2018
"In de kwesties van het referendum en de herindeling van Haren heeft de senaat zich gedragen als het schoothondje van Rutte".
Tja... hoe komt het toch dat de burger het vertrouwen in de 'Kartel' partijen verliest (PVV en FvD nu samen al op 30 zetels in de peilingen)?

11 jul 2018:
'Harense raadsleden D66 zeggen lidmaatschap partij op'. Bron: Harener weekblad 11 jul 2018.
"D66 heeft als eerste richtingwijzer: Vertrouw op de eigen kracht van mensen. Dat zijn inhoudsloze woorden gebleken in de houding naar Haren toe. De opvattingen van de grootste fractie in de gemeenteraad en die van de ervaren wethouder in het Harense gemeentebestuur zijn systematisch genegeerd".

11 jul 2018:
'Peter den Oudsten wordt waarnemer herindelingsgemeente Groningen'. Bron: RTV Noord 11 jul 2018.
"Het is iemand die onomstreden is, ook onder zijn collega's. Hij legt een enorm gewicht in de schaal. Als die beschikbaar is als waarnemer dan moet je hele sterke argumenten om daar niet voor te kiezen. En die heb ik niet", laat René Paas weten over zijn keuze voor Den Oudsten als tijdelijke burgervader.
Onomstreden? Zal het Burgercomite Haren misschien iets anders zien? Wat een blamage voor onze democratie, op alle fronten: partijen Eerste en Tweede Kamer, Provincie en Gemeente Groningen.
Volgens opiniepeilingen zouden PVV (15) en FvD (15) op dit moment samen op 30 zetels staan en het kabinet op slechts 61. Hoe zorgelijk is dat? Als we dan beseffen dat in Trouw in feb 2017 de programma's van VVD (30) en CDA (12) vergeleken werden met dat van de PVV en de conclusie was dat ze dat genaderd waren, dan komen we al uit op 72. En niemand die zich serieus afvraagt: ra, ra, hoe komt dat nou? Het waren natuurlijk populistische verkiezingstrucs van CDA en VVD, maar het vertrouwen van de burger in de politiek neemt er niet mee toe. En nu blijkt dat ook D66 zich gevoegd heeft bij het rijtje partijen dat lak lijkt te hebben aan de democratie.
Zie ook: 'Politiek' en 'Nederland Polderland'.

04 jul 2018:
'Stad geen ‘Stad’ meer'. Bron: OogTV 04 jul 2018.
"In 2008 presenteerde de gemeente de nieuwe ‘Stad-huisstijl’. In 2017 is deze stilletjes aan het verdwijnen. Want Groningen na de herindeling bestaat ook uit heel veel buitengebied".
Zit Groningen nog steeds in een identiteitscrisis?
Het ziet er wel naar uit. Werden wij in Groningen door Ajacieden altijd al gezien als 'boeren', hoe hard we ons best ook deden dat beeld is onveranderd gebleven en de meeste Groningers waren daar nooit zo blij mee.
Jarenlang dachten we vervolgens ons imago omhoog te moeten krikken met de leus: 'Er gaat niets boven Groningen'. Ik vond dat wel een goede kreet want zo zag ik het eigenlijk altijd al. "Blijf vooral in de stad Groningen want daarboven begint het niets", was mijn interpretatie van de slogan. Het klonk wel wat denigrerend voor het Ommeland, maar vooruit, vanuit het gezichtspunt van mensen die zich 'Stadjer' noemen was het best wel te verklaren.
Maar de identiteitscrisis duurde voort en in 2008 kwamen de gemeentebestuurders met de geniale ingeving om de stad Groningen 'Stad' te gaan noemen. "Het gebruik van ‘Stad’ zonder lidwoord als synoniem voor Groningen is uniek, straalt iets eigens uit en sluit goed aan bij de identiteit van Groningen", aldus OogTV.
Nu staat evenwel dan de fusie met de dorpen Haren en Ten Boer (what's in the name?) voor de deur, met als gevolg dat 'Stad' niet meer voldoet  als naam van een gemeente die uit een stad plus een paar dorpen van het Ommeland bestaat.
Vandaar dat iemand van het gemeentebestuur in 2017 op het lumineuze idee kwam om deze kreet weer af te schaffen, ver voor de fusie dus al, maar dat terzijde. 'Stad' bestaat sindsdien niet meer.
Het probleem leek opgelost. Helaas dient zich nu voor het stadsbestuur van Groningen een veel groter identiteitsprobleem aan. Het Grönnens laid, in 1919 geschreven door Geert Teis, heeft afgedaan ten gevolge van de fusie. Denk maar eens aan het refrijn: "Ain Pronkjewail in golden raand is Stad en Ommelaand!"
De fusie luidt het definitieve einde in van deze populaire tekst. De gemeente Groningen bestaat straks uit Stad plus Ommeland en daarmee is de traditionele tegenstelling, zoals beschreven in de liedtekst voorgoed verleden tijd.
Groningen belandt daarmee in een nieuwe identiteitscrisis.
Het wordt zoeken naar de volgende identiteit en een nieuw, bijpassend, lied.

27 jun 2018:
'Onderzoek: In welke gemeenten is het goed wonen?'. Bron: Elsevier Weekblag 27 jun 2018.
"Haren staat dit jaar nog op de derde plaats in Beste gemeenten, maar na de fusie met Groningen (nummer 110) is dat voorbij".
Horen we het bij ons in 'Zuid' (net zoiets als 'Stad') ook eens van een ander. Best wel grappig toch? Troostprijs voor al die Harenaren die voor behoud van zelfstandigheid vochten.

16 mei 2018:
'Grondaankopers jagen op Harens goud'. Bron: RTV Noord 16 mei 2018.
"De gemeenten Groningen en Ten Boer hebben in een bestuursovereenkomst afgesproken dat er tot 2040 niet gebouwd gaat worden in de Harener Groene Long. Naar alle waarschijnlijkheid zal Haren binnen afzienbare tijd ook instemmen met dat bestuursakkoord. De afspraken in dat akkoord zijn niet in beton gegoten. Het nieuwe gemeentebestuur kán die afspraken overboord gooien".
"Het kan zo meer dan het tienvoudige waard worden als er een woonbestemming op komt", meldt de woordvoerder van Van der Zwan Vastgoed Haren.
"Rotij Projecten B.V. heeft geen reactie gegeven op de aankoop van de gronden. Ook de gemeente Groningen, die een kavel van 26.440 vierkante meter heeft aangekocht, heeft nog niet gereageerd".
Wat moet je daar van denken?

19 april 2018:
'Zeggen dat de groene long volgebouwd wordt is onjuist', stelt burgemeester Peter den Oudsten van Groningen op RTV Noord van 19 apr 2018.
"Op het moment dat vanuit het Burgercomité de indruk wordt gewekt dat bij een herindeling vanuit de stad de groene long onmiddellijk gevaar loopt, dan vind ik dat demagogisch en onjuist".
Zit hem natuurlijk in het woord onmiddellijk.
"Het volbouwen van het groen tussen Haren en Groningen zou nooit aan de orde zijn geweest tijdens besprekingen over de nieuwe gemeente Groningen".
'Zou nooit', maar is dat ook hetzelfde als 'is nooit'? En wellicht niet in besprekingen met Haren, maar waarschijnlijk wel bij intern overleg in Groningen. Je moet toch ergens je doelen besproken hebben nietwaar?

18 apr 2018:
'Identiteit Haren blijft bestaan', zegt burgemeester Peter den Oudsten van Groningen bij OOG TV op 18 apr 2018.
"Bewoners van Haren hoeven zich geen zorgen te maken over de identiteit van hun dorp. Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten na het debat in de Tweede kamer gisteravond".
"De vrees voor het volbouwen van de groene long tussen de Stad en Haren verwerpt hij".
Welterusten dus maar, daar in Haren?

Als ik moest kiezen tussen Bitcoins of Kavels in het Tussengebied om te beleggen, dan wist ik het wel.


In dit album een paar impressies en daarbij nog wat aanvullende achtergrondinformatie.
Zie ook: het andere Tussengebied, 'Het Harener Holt'.
Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.