Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Vrije Fotografie | Landschap en Natuur

Foto's van landschappen, natuur, dieren, planten en bloemen. Wat mij betreft mogen we er wel een beetje zuinig op zijn, op die natuur die uiteindelijk de basis vormt van ons bestaan. Dit album kan daartoe wellicht wat inspireren en gelijktijdig een aanzet zijn tot een beetje kritisch nadenken over natuur en milieu.

Een paar linkjes aangaande natuur en milieu:

04/09 feb 2018:
'Groene stroom' Zondag met Lubach.
"Volgens het rapport Energiemonitor 2017 gebruikt inmiddels 69% van de consumenten groene stroom. Dat klinkt goed, maar het is niet waar. Aan de hand van vijf groene stroomschokken laat Arjen zien dat ons energieverbruik in Nederland helemaal niet zo groen is en dat het met allerlei boekhoudkundige trucs slechts lijkt alsof we bezig zijn met het redden van het klimaat".

18 jan 2018:
Gelezen in 'The Thorn': 'Europarlement wil onderzoek landbouwgiflobby'. bron: AD 18 jan 2018.
"Uit documenten in een Amerikaanse strafzaak bleek dat Monsanto wetenschappers ‘kocht’ om de gevaren van glyfosaat, de werkzame verbinding in Roundup, te minimaliseren, en dat het ook heeft geprobeerd de adviezen van Europese agentschappen als Efsa (voedselveiligheid) en Echa (chemische stoffen) te beïnvloeden".
Een overheid die 'nepnieuws' wil verbieden en zelf meewerkt de onafhankelijkheid van de wetenschap om zeep te brengen?

17 jan 2018:
Gelezen in 'The Thorn': 'Superzeikerds' schakelen Rijdende Rechter in om vallende blaadjes. bron: AD 17 jan 2018.
"Wat heb je toch een mooi leven als je grootste zorgen de blaadjes tussen de steentjes op je patio zijn".
"Deze blik zo onnavolgbaar Nederlands - met dank aan #RijdendeRechter". bron: Cornald Maas.
Je zal ze maar als buren hebben.

12 jan 2018:
Gelezen in 'The Thorn': 'New York City sleept oliereuzen voor de rechter om klimaatverandering: hoeveel kans maakt deze zaak?' bron: De Volkskrant 12 jan 2018.
"Zij moeten, als 'hoofdverantwoordelijke voor klimaatverandering', opdraaien voor de schade en de 'jarenlange ontkenning en bewuste misleiding van het volk' over de gevolgen van het gebruik van olie en gas voor het klimaat".
Is de aardgas problematiek in Groningen niet vergelijkbaar?

12 jan 2018:
'Vogelonderzoeker Rob Bijlsma schakelt moeiteloos van enthousiasme naar scherpe opinie'. bron: De Volkskrant 12 jan 2018.
"De overheid shopt schaamteloos in de wetenschap. Zet een Wageningse onderzoeker op neonicotinoïden en je weet wat je krijgt. Als de overheid naar gas wil boren in de Waddenzee, vinden ze in de wetenschap dat er geen schadelijke effecten zijn".
"Natuurorganisaties moeten keihard lobbyen bij de overheid, tegen gif, tegen lelieteelt, tegen ammoniak, voor schoon water. Daar zijn ze voor. De overheid neemt een loopje met haar eigen wetten en regels. Daag ze voor het gerecht. Ik garandeer je: die zaken win je".

11 dec 2017:
Gelezen in 'The Thorn': 'Gewonden bij botsing op N34', RTV Drenthe.
Remedie? 'Gedeeltelijke verdubbeling' vanaf 25.000.000 Euro's, complete verdubbeling voor 350.000.000 Euro's? Waar zijn we mee bezig, vragen ook omwonenden zich af?
'Belangrijkste oorzaken ongevallen' op N34 (los van oorzaak in dit specifieke geval): roekeloos inhalen waar dat verboden is, appen achter het stuur, drank en drugs, te hard rijden en in dit geval mogelijk op zomerbanden door de sneeuw rijden.
Moeten we voor dit soort aso-gedrag als maatschappij opdraaien? Laat er eens gehandhaafd worden, zorg voor een betere rij-opleiding en maak de burger meer verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag in het verkeer. Verlaag de maximumsnelheid in belang van duurzaamheid, volksgezondheid en veiligheid op snelwegen. Maatregelen die weinig kosten en vandaag nog genomen kunnen worden.

10 dec 2017:
Gelezen in 'The Thorn': 'Op Energiemissie'. VPRO Tegenlicht.
"Het moet sneller", zegt Ruud Koornstra, maar het kan nog veel sneller dan Ruud voor ogen heeft. Dan moeten we alleen het gas(pedaal) loslaten, letterlijk en figuurlijk.
Zeewier als basis voor biobrandstof is CO2 neutraal (wat het wier opslaat stoten wij middels verbranding weer uit), dus beter dan fossiele brandstof verstoken (wat eeuwen in de grond zat stoten wij extra uit). Maar het klimaatdoel vereist een daling van de CO2 in de atmosfeer. Ruud ziet technische mogelijkheden om snel tot een transitie te komen.
Wat ik in het programma niet tegenkwam is de reductie in uitstoot, die we vanmorgen al kunnen realiseren. Voet van het gaspedaal en 90km/u rijden in plaats van 130 km/u. Zo dertig procent minder CO2 uitstoot. Minder vlees produceren en dus ook minder consumeren, met name rundvlees. Biologisch of niet, vleesconsumptie verminderen kunnen we vanaf vanochtend. Minder vliegen ook. Het milieuprobleem vereist niet alleen een technische revolutie maar ook een mentaliteitstransitie, die we vandaag kunnen realiseren.

07 dec 2017:
'Hoe de discussie over het Google van de voeding aan het Binnenhof voorbijgaat', aldus Ariejan Korteweg vanuit Den Haag.
'De ChristenUnie is een heel groene partij. Maar doorgaans houdt dat op bij het hekje van het boerenerf.'

04 dec 2017:
Gelezen in 'The Thorn': 'Boeren pikken provinciale grond in'. In tien jaar tijd zou zo'n 120 kilometer aan boomrijen en singels in de provincie zijn verdwenen valt te lezen bij RTV Drenthe.
Zie ook: Trouw 3 dec 2017, 'Bomen en houtsingels sneuvelen voor EU-subsidies'.
Ja, laat natuurbescherming maar aan boeren over.

28 nov 2017:
'De luchtvaart is de nagel aan de doodskist van het klimaat: zo gaan we 'Parijs' zeker niet halen', aldus promovendus Paul Peeters.

18 nov 2017:
'Nasa map of Earth's seasons over 20 years highlights climate change'.

15 nov 2017:
'Wolven in Nederland', best mooi.

30 okt 2017:
'Honderdduizend bomen maken van Kopenhagen weer een groene oase'. Hint voor bestuurders in Nederlandse steden: niet kappen maar planten.

25 okt 2017:
"We zullen geroosterd en gegrild worden": 'IMF-directeur waarschuwt voor klimaatverandering'.

10 mrt 2017:
'Uitbreiding vliegveld Lelystad en de gevolgen voor het Vechtdal'. Nieuwe vliegroutes Lelystad Airport 'rampzalig voor recreatie Vechtdal'.

19 mrt 2016:
Sandra de Haan: 'De Natuur Moet Leuker Worden' en de 'Bomencrisis'.

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.