Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
2017年11月26日
The Thorn: doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt. Opgericht 26 nov 2017. ©Jan-Maarten Goedkoop.
Oordeel hieronder zelf.

11 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Gewonden bij botsing op N34', RTV Drenthe.
Remedie? 'Gedeeltelijke verdubbeling' vanaf 25.000.000 Euro's, complete verdubbeling voor 350.000.000 Euro's? Waar zijn we mee bezig, vragen ook omwonenden zich af?
'Belangrijkste oorzaken ongevallen' op N34 (los van oorzaak in dit specifieke geval): roekeloos inhalen waar dat verboden is, appen achter het stuur, drank en drugs, te hard rijden en in dit geval mogelijk op zomerbanden door de sneeuw rijden.
Moeten we voor dit soort aso-gedrag als maatschappij opdraaien? Laat er eens gehandhaafd worden, zorg voor een betere rij-opleiding en maak de burger meer verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag in het verkeer. Verlaag de maximumsnelheid in belang van duurzaamheid, volksgezondheid en veiligheid op snelwegen. Maatregelen die weinig kosten en vandaag nog genomen kunnen worden.

10 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Op Energiemissie'. VPRO Tegenlicht.
"Het moet sneller", zegt Ruud Koornstra, maar het kan nog veel sneller dan Ruud voor ogen heeft. Dan moeten we alleen het gas(pedaal) loslaten, letterlijk en figuurlijk.
Zeewier als basis voor biobrandstof is CO2 neutraal (wat het wier opslaat stoten wij middels verbranding weer uit), dus beter dan fossiele brandstof verstoken (wat eeuwen in de grond zat stoten wij extra uit). Het klimaatdoel vereist meer: een daling van de CO2 in de atmosfeer. Ruud ziet technische mogelijkheden om snel tot een transitie te komen. Maar: 'Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool'.
Wat ik in het programma niet tegenkwam is de reductie in uitstoot, die we vanmorgen al kunnen realiseren. Voet van het gaspedaal en 90km/u rijden in plaats van 130 km/u. Zo dertig procent minder CO2 uitstoot. Minder vlees produceren en dus ook minder consumeren, met name rundvlees. Biologisch of niet, vleesconsumptie verminderen kunnen we vanaf vanochtend. Minder vliegen ook. Het milieuprobleem vereist niet alleen een technische revolutie maar ook een mentaliteitstransitie, die we vandaag kunnen realiseren.
Lees ook: 'Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool'.

06 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Onafhankelijk onderzoeksinstituut onder druk gezet door politiek' door Bas Haan. NOS.
"Hier worden gewoon conclusies drastisch herschreven" zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap.
Alsof de 'Beerput Nederland' nog niet diep genoeg was. Zie hieronder.

04 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Beerput Nederland', 04 dec 2017 2Doc. NPO.
Ronduit verbijsterend dat dit het Nederland is van Rutte I, II en III. Het totale failliet van het neoliberalisme. Met dank aan mensen als Mark Rutte, die vroeger 'Groen' zou zijn geweest, zijn partijgenoten, de VVD ereleden Ivo Opstelten en Neelie (Smit-)Kroes, en CDA voorman Jan Peter Balkenende. Wat een smerige bende.

Het beeld dat oprijst uit 'Beerput Nederland' is verontrustend. Kabinet Rutte III heeft met de installatie van het nieuwe ministerie van Economie en Klimaat aangekondigd klimaatplannen te gaan ontwikkelen in samenwerking met het bedrijfsleven.
Maar als er één les getrokken kan worden uit de documentaire, is het dat de handhaving van milieuregels niet aan het bedrijfsleven kan worden overgelaten. Als de overheid moet kiezen tussen economie en milieu, dan delft de laatste altijd het onderspit, luidt de onmiskenbare conclusie van 'Beerput Nederland'.
bron: RTV Noord 02 dec 2017, Groningse milieuschandalen spelen rol in 'Beerput Nederland'.
Zie ook: 'Politiek' en 'Nederland Polderland'.

04 dec 2014:
Gelezen in The Thorn: 'Boeren pikken provinciale grond in'. In tien jaar tijd zou zo'n 120 kilometer aan boomrijen en singels in de provincie zijn verdwenen valt te lezen bij RTV Drenthe.
Zie ook: Trouw 3 dec 2017, 'Bomen en houtsingels sneuvelen voor EU-subsidies'.
Ja, laat natuurbescherming maar aan boeren over.

02 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Terrasverwarming'.
"Het is verdorie december, een feestmaand, er wordt ook al gemorreld aan Zwarte Piet en, door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, aan ons vuurwerk, dus we hebben wel wat compensatie nodig", zegt een columnist van RTV Noord op 2 december 2017.

Terrasverwarming

In 1990 werd een begin gemaakt met rookverboden. In de zomer merkten we daar nog niet zoveel van, maar met het invallen van de winter ontstond er een nieuw straatbeeld in Nederland.
De 'bushokjes' bij scholen en bedrijven deden hun intrede. Geen methadonbusjes zoals ik eerst nog een beetje naïef dacht, als ik die kleumende losers bij die 'rookhaltes' zag rondhangen. 
Vervolgens kwamen er de verwarmde terrassen: de winteropvang van rookverslaafden in de horeca (rookverbod sinds 2008). Je ziet ze daar wel zitten: van die bibberende types, weggedoken in zo'n muf dekentje en nog nauwelijks herkenbaar achter hun rookgordijn.
Ik vond het altijd maar zielig en dacht dan wel eens: zou dit misschien eigenlijk niet als aanvullende verzekering in het Zorgpakket opgenomen moeten worden?
Neo-liberaler gezien zou een VVD Wethouder in Groningen als Joost van Keulen, zelf roker, natuurlijk het liefst zien dat een lokale ondernemer als tabaksfabrikant Niemeyer dit zou sponsoren. Maar ja het is 2017 en niet 1950, toen we nog 'van niks wisten'? Onze biologieleraar op de Dalton HBS, mijnheer Nijman, showde ons trouwens al in 1965 een pot met zwarte longen op sterk water: "dat krijg je van roken", legde hij uit, gevolgd door een anti-rook filmpje van Lenze Meinsma.
Je kunt ook redeneren, de derde weg: wat zeuren en zaniken die verslaafden over sponsoring van terrasverwarming? Laten ze hun eigen broek ophouden. Een paar pakjes per sessie moet toch ruim genoeg zijn om je eigen terras warm te kunnen houden. Wel ook even denken aan de CO2 uitstoot van zo'n peuk en de niet-rokende buurman of buurvrouw op het terras, maar goed dat even terzijde.
Hoe ver in 2017 een verslaafde Groninger naar de buitenwacht nog gaat om zijn verslavingsproblematiek te camoufleren kunnen we hier lezen: 'Terrasverwarming'.
Zie ook: 'Hoe de rokers zijn verdreven', nou ja, bijna.

26 nov 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Bodemonderzoek na vondst batterijen in landschapswal N33'.
'Landgoed Heidehof en de RUD vertelden tijdens de informatiebijeenkomst dat de batterijen in de grond geen problemen zullen opleveren. "De opgebrachte grond komt niet aanraking met het grondwater en komt niet aan de oppervlakte", zei Marc Hesp van het landgoed destijds'. Oh, ik dacht al: best beetje verontrustend, maar er is dus niks aan de hand. Oude batterijen kunt u dumpen bij Landgoed Heidehof tussen 9.00-12.00u dagelijks.

24 nov 2017:
Gelezen in The Thorn: De 'Rendo-fraude' in een alinea.
Het 'briljante energieplan': 'In Steenwijk, The Netherlands, you will find world's first torrefaction installation that can produce 90.000 tons of bio coal on an industrial scale', de praktijk: 'Hmm. We kunnen die website niet vinden', de werkelijkheid: 'Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool', het resultaat: 'Verdachten Rendo irriteren rechtbank' en 'Rechtbank is uiterst kritisch op Rendo-verdachten' ('W. zegt dat hij nog steeds rotsvast gelooft in de haalbaarheid van de techniek voor de energiecentrale'). Anyone for tennis?

21 nov 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Steeds meer mensen geïnteresseerd in de jacht'.
"Het grijpt je aan om een mooi beest uit de natuur te nemen, maar je weet waar je het voor doet", legt Michiel Stevens uit Groningen uit. Hilarisch, lezen!