Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
11/26/2017

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. "This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail." Bron: The Guardian 08-01-2014
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'

The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt.
"Dank dat u ons scherp houdt!"
"Kwalitatieve Observatie Onderzoeker"
"Eine Halbe Wahrheit ist eine ganze Lüge"
"Schmuddelwetter"
"Het bos werd steeds kleiner, maar de bomen bleven op de bijl stemmen"
"De aarde is zo plat als het Malieveld, want ik sta altijd vroeg op!"
"Brandnetels zijn ook groen"
"Not Just Weeds"
"Hè gelukkig maar"
"Hahahahaha" (The Original 1997)
"Hahahahaha" (The Imitator 2019)
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (1947, The Original)
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (2020, The Imitator)
"Het stond in de NRC!"
"Wie kan dat weten?"
"De meeste mensen deugen (niet)" (82,3/82,7%)
"Gutmensch" = "Vegan Bag"?
"Is ook weer zo"
"Toen de Tweede Wereldoorlog al een goed stuk op gang was"
"Don't Mention The War"
"Het Coronavirus hoort hier niet thuis, maar is hier nu wel"
"Speculeren met mondkapjes"
"Avoid Crowds!"
"Samen 0.0"
"Samen 1"
"Samen 1/2"
"Samen 'aso's'! 2"
"Samen 'aso's'! 2a"
"Samen 'aso's'! 2b"
"Samen 3"
"Samen 3a"
"Samen 3b"
"Samen 4"
"Samen 4a"
"Samen 5"
"Non-apology apology"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"Argumentum ad ignorantiam"
"Hollanders? Ja maar"
"Gewoon de Ruit"
"Wiskunde is niet moeilijk" tip van Ionica Smeets
"Maar da's logisch"
(Poll gesloten)
"Jongens, hou vol!"
Opgericht 26 nov 2017 Dagelijkse updates
Sheila Sitalsing is scherper! Sheila in De Volkskrant
Oordeel hieronder zelf.


Misschien ook belangstelling voor: 'Het Muntje Valt', 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje', 'Kapitalisme in een Notendop', 'Politiek 2.0', 'Black Lives Matter', 'Coronavirus COVID-19','Knollenterreur', 'Nederland Gedoogland', 'Nederland Polderland', 'Journalistieke Handel', 'Energietransitie', 'Plan Toek', 'Natuurlijk!', '2019 Staatsbosbeheer -2.0', 'Too Country' of 'Vluchtelingen'.

'The Thorn'

10 sep 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Burgemeesters openen Oktober Kindermaand met spannend verhaal' Bron: OOG 10 sep 2020
"Burgemeester Koen Schuiling leest voor op 5 oktober in CBS De Wieken in Ten Post."
Spoileralert: 'Coronaboete gaat fors omlaag' is de titel van zijn spannende verhaal.

08 sep 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Defensie betaalt tonnen aan nabestaande vergissingsaanval Irak' Bron: NOS 08 sep 2020
"In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Bijleveld dat de vergoeding vrijwillig, uit humanitaire overwegingen wordt uitgekeerd en dat de Nederlandse Staat geen aansprakelijkheid erkent."
Dat noemt Bijleveld humaan? Onschuldige burgers de dood in bombarderen voor een 'hoger' doel?
Het was destijds voor mij de reden om de militaire dienstplicht bewust te ontlopen en op een partij als de PSP te stemmen.
Nooit spijt van gehad.

06 sep 2020:
Gelezen in The Thorn: Gemeente Groningen: 'Wij zijn overvallen door de vechtpartij' Bron: NOS 06 sep 2020
"We hadden aanwijzingen dat er zondag rondom de wedstrijd mogelijk iets zou gebeuren."
Tja, komen ze zaterdag al.
'Als de Russen komen' Bron: NMM 23 februari t/m 1 september 2019
"De tentoonstelling 'Als de Russen komen' over Nederland en de Koude Oorlog is inmiddels beëindigd."
Tja, een nieuwe Koude Oorlog lijkt juist weer begonnen en de Russen schijnen ook het liefst op zaterdagavond binnen te vallen, middels een verrassingsaanval.
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (2020, The Imitator)
"Niet vergeten: na affloop altijd heel goed je handen wassen!"

02 sep 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Grapperhaus gaat onderzoeken of boetes van strafblad af kunnen blijven' Bron: AD 02 sep 2020
Tja, anders loopt Ferd met een virtueel Strafblad door Den Haag

01 sep 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Jongeren een strafblad? Dan Grapperhaus ook!' Politieke partij Jong doet aangifte tegen minister Grapperhaus Bron DvhN 01 sep 2020
'Maar da's logisch'

21 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Van steeds meer besmettingen is de bron onduidelijk: snappen we de verspreiding nog?' Bron: De Volkskrant 21 aug 2020
"En, griezelig, een enkele besmetting zal ontstaan doordat men ergens in een winkel of op straat wordt 'aangehoest', zoals dat in het GGD-jargon eufemistisch heet. Maar vaak zal dat laatste niet gebeuren, zegt hoogleraar medische microbiologie Marc Bonten (UMC Utrecht). 'De trefkans in een vluchtig passerend contact is heel klein'."
Van de gekke dus dit: de overheid dwingt ons middels een mondkapjesplicht tot een gedragsverandering. Het doel daarvan is dat we op 1,5 meter afstand blijven. Maar, komen we op minder dan 1,5 meter gedurende een korte tijd (de GGD rekent met de corona-app 15 minuten), dan is de kans op besmetting te verwaarlozen.
Kapjes helpen niet zegt het RIVM en de gedragsverandering is alleen relevant wanneer we langer dan een kwartier binnen iemands comfortzone blijven.
Aerosolen spelen volgens het RIVM geen rol.
Koppelen we nu een en ander aan elkaar dan slaan de maatregelen in supermarkten als die in Noord Deurningen dus helemaal nergens op. Niemand staat in de supermarkt een kwartier naast een andere klant, hoe druk het ook is. Maar dan neemt de overheid wel krasse maatregelen en gaat weer strikt handhaven?
Ze zijn de kluts volledig kwijt in Den Haag en begrijpelijk dat mensen dan de overheid niet meer serieus nemen. Het beleid lijkt op willekeur en op een dictatuur. Met welk doel?

21 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Zeker vijftig accounts verspreidden nepnieuws over corona in Nederland' Bron: NOS 21 aug 2020
"Het vermoeden bestaat dat sommige trollen door nepnieuwssites worden opgericht en voor één website inhoud verspreiden. Maar soms zijn er ook trollen die zich alleen in gesprekken mengen. Dan is het moeilijker te zeggen wie erachter zitten."
We mogen zo langzamerhand wel concluderen, dat de grootste verspreiders van nepnieuws, de Super Spreaders zeg maar, over Covid-19 Jaap van Dissel van het RIVM, het OMT, Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn. Die bereiken regelmatig een paar miljoen burgers en zijn dus in feite de grootste bedreigers van de waarheid omtrent het virus. In dit onderzoek worden de laatsten evenwel niet genoemd.
Beetje slordig onderzoek dus.

20 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Meer macht voor veiligheidsregio's: 'Zorgelijk, zij besturen nu het land' Bron: NOS 20 aug 2020
"Ik vind dat zorgelijk", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden. "Je hebt hierdoor een democratisch probleem; aan wie leg je verantwoording af? Als gemeenteraden nu ergens moeite mee hebben moeten ze via een omslachtige weg bezwaar maken. Dat kan in de huidige situatie alleen achteraf. Ze kunnen dan een brief aan de Commissaris van de Koning schrijven waarin ze dan mogen vragen zij of hij hun bezwaar door wil spelen aan de regering."
"Half juli is de Rijksoverheid gestopt met bevelen uitdelen. Toen twee voorzitters van veiligheidsregio's mondkapjes wilden, gebeurde dat. De minister trok zijn handen ervan af. Vanaf dat moment zijn de veiligheidsregio's onder eigen stoom gaan varen; nu hoort de minister na samenkomst van het Veiligheidsberaad wat er gebeurt. Eigenlijk besturen veiligheidsregio's nu het land. En Bruls maakt zowat in zijn eentje uit hoelang dat nog duurt. De wet geeft hem de bevoegdheid te bepalen hoe lang dit noodbestuur zo doorgaat."
Hoever zijn we in Nederland, onder het neoliberale bewind van Mark Rutte, eigenlijk af van de dictatuur?

15 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Drie mannen overleden nadat auto in brand vliegt' Bron: AD 15 aug 2020
We lezen het de laatste tijd regelmatig: jongeren die op onverklaarbare wijze de dood vinden bij een eenzijdig verkeersongeluk en politie noch journalisten doen een uitspraak over de werkelijke oorzaak.
Onlangs nog aan de Rijkstraatweg in Haren. Een boom en een lantaarnpaal gingen om: 'Stille getuigen van dodelijk ongeval Rijksstraatweg Haren' Bron: Haren de Krant van 09 mrt 2020.
"Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk". De woorden drank, drugs, ballonnetjes of te hard rijden worden niet genoemd. De plek des onheils wordt een soort bedevaartsoord, waar autoonderdelen aan een tweede boom worden geschroefd (ook niet echt bevorderlijk voor die boom) en flessen met sterke drank (Jägermeister om precies te zijn, 35% alcohol) als 'eerbetoon' bij dezelfde boom worden geplaatst. "Op de Rijksstraatweg is het rond dit tijdstip doorgaans erg rustig en er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Op het wegdek zijn geen remsporen zichtbaar."
"Let op: Het is als buitenstaander niet te bewijzen of de bestuurder gisteren veel te snel heeft gereden en daarover willen we dus niet speculeren. Het onderzoek van de politie moet daarover duidelijkheid verschaffen. Op deze website zijn reacties op de berichtgeving dan ook niet mogelijk", zegt de journalist van Haren de Krant. “We horen zelfs zeggen dat ze alcohol op hadden. Niks van waar.”
Mijn conclusie was dat je niet zomaar een boom en een lantaarnpaal omver rijdt als je een stuurfoutje maakt en met 50 km/u vergeet te remmen, maar ja als je dat in twijfel trekt dan ben je zelf al gauw een 'Wappie'.
De berichtgeving over het ongeval in Finsterwolde verliep al even wollig. "Drie mannen overleden nadat auto in brand vliegt", suggereert toch echt dat het om een soort van elektrische auto ging, die spontaan in brand vloog, inzittenden kwamen daarbij om en het voertuig kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Wie verder leest komt erachter dat de auto in een flauwe bocht van de weg raakte, tegen een boom reed en vervolgens in brand vloog. Dit alles met fatale gevolgen voor inzittenden.
Lezen we in het AD: Vriendengroep is kapot na dodelijk ongeval Finsterwolde: 'Het was altijd gezellig' Bron: AD 16 aug 2020
"Woensdag had ik hem nog aan de telefoon, we zouden naar de eerste wedstrijd van het seizoen.” Zelf sportte hij niet: „Nee, het flesje bier, dat was hun sport."
Stille tocht 'in blote pens' voor slachtoffers ongeluk Finsterwolde Bron: RTV Noord 17 aug 2020
'Alle mannen gaan in de blote pens', vertelt Sibering.
De vriendenploeg neemt ook ieder een tray Schultenbrau-bier mee. 'Dat dronken ze altijd', zegt Sibering.
'Over de oorzaak van het ongeval tast de Politie nog in het duister' heet het dan tegenwoordig.
Misschien toch tijd dat we met zijn allen eens stoppen met de combinatie drinken, blowen, snuiven, pompen, appen en deelname aan het verkeer. Er zijn ook nog medeweggebruikers en het is zelfs zonde van de boom om die onnodig aan gort te rijden. Om nog maar te zwijgen over de fysieke, financiële en emotionele lasten die dit soort ongelukken de onschuldige overige slachtoffers, de naasten, de hulp- en zorgverleners en de gehele maatschappij opleveren.

14 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Zorgen om kruisingen bij Helperzoomtunnel: 'Wie dit heeft bedacht...' Bron: RTV Noord 14 aug 2020
"Je ziet het gebeuren. Mensen steken over, ze knallen in één keer de weg over. Als er wel een auto aan zou zijn gekomen, dan is het wachten op ongelukken. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Ietje Jacobs, fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Groningen.
Jacobs snapt dat "omdat een deel van de weg nog wordt aangepakt", er geen dure maatregelen genomen kunnen worden, maar nu voor de veiligheid de snelheid van automobilisten verlagen, nee dat is ook weer niet de bedoeling: "Je wilt als fietser ook niet op de motorkap komen van een auto die dertig rijdt."
Klinkt logisch, maar liever met dertig aangereden worden dan met vijftig, zou ik zeggen. Anders kun je er ook wel een tachtig-weg van maken volgens het Ietje Jacobs Adagium.
En wie dit heeft bedacht? Op 10 jul 2018 stond dit in het DvhN: 'Bouwen fietsroute Groningen gaat sneller dan praten'. Bron: DvhN 10 jul 2018. Wie zaten er in het College van de  Gemeenteraad Groningen (D66 met 9, PvdA 6, GroenLinks 4, en VVD met 3 zetels) in de periode 2014-2018? Dacht toch serieus de VVD van Jacobs (die toen zelf nog in Haren zat). Wie was er dus medeverantwoordelijk voor dit ondoordacht domme en levensgevaarlijke plan? Antwoorden naar redactie RTV Noord.

13 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Reddingsbrigade wil beter waarschuwingssysteem: 'De zee is geen zwembad' Bron: NOS 13 aug 2020
"De Reddingbrigade wil een beter waarschuwingssysteem om de veiligheid langs de kust beter te waarborgen. In deze drukke zomer blijkt dat badgasten vaak niet weten dat er een waarschuwingsvlag is gehesen. Of ze weten niet wat deze vlag precies betekent."
'Ik zie zekere paralellen....' Bron: Viroloog Marion Koopmans 12 aug op Twitter
Zie vooral alle reacties op haar bericht, oa.:
"Sigmud Freud noemde dat het Es", schrijft Johan Dorresteijn
"De pasgeborene heeft alleen nog maar een Es. Het Es is een reservoir van impulsen, energie, libido. Het redeneert niet. Het gaat blindelings te werk volgens het principe: Ik wil wat ik wil wanneer ik het wil." Bron: Wikipedia
Eigenlijk een korte en simpele analyse van het doorgeslagen neoliberalisme van Mark Rutte & Co.

12 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Coronadebat eindigt in tumult: 'De coalitie is letterlijk weggerend' Bron: NOS 12 aug 2020
"Four Stage Strategy", het 'nieuwe normaal' van Mark Rutte & Co

11 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Duizenden Twentse camera's helpen de politie: zoveel zijn er in jouw woonplaats' Bron: Tubantia 11 aug 2020
"De politie hoopt dat zoveel mogelijk Twentenaren hun bewakingscamera's aanmelden, zodat er een goed beeld ontstaat over welke plekken permanent worden gefilmd."
En dan maar klagen dat China een politiestaat is.

22 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Mark Rutte heeft zijn zin gekregen en Nederland onherroepelijk schade berokkend' Bron: Opinie Guus Wieman en Jaspers Simons in Het Parool van 22 jul 2020
"Het kabinet moet zich realiseren wat dit 'succes' Nederland heeft gekost en zijn houding constructiever vormgeven, voordat Nederland zichzelf in de Europese Unie volledig buitenspel zet."

17 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: Shared Space zorgt voor verkeerschaos, 'maar dat is ook de bedoeling' Bron: NOS
"Het concept Shared Space werd in de jaren 90 bedacht door de Friese verkeersdeskundige Hans Monderman. Het idee is dat het verkeer zichzelf wel regelt als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, in plaats van regels op te leggen en verkeersborden te plaatsen."
Het neoliberale concept dus van Dikke Ikke. Shared Space gaat uit van Solidariteit en dat bestaat niet in het Neoliberalisme. En wie betaalt dan de rekening in dat concept? De zwakste dus, in oplopende volgorde: de voetganger en de fietser. Zij gaan met angst en beven door het verkeer. En de automobilist? Die baalt alleen dat het niet opschiet en is bang voor een krasje in de lak.
Dan kunnen de ongevallencijfers wellicht niet gestegen zijn, maar dat komt dan vooral omdat de zwaksten in het verkeer thuisblijven en zich niet meer wagen aan het Shared Space gebied.
Zie ook 'Nederland Polderland' en 'De Fietsstraat'.

14 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Kwart meer coronabesmettingen dan vorige week: steeds meer mensen lopen virus thuis op' Bron: AD 14 jul 2020
"Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest", aldus virologg Ab Osterhaus.
Huh, versoepelde regels, reisgedrag? En we lopen het virus juist thuis op? Even een 'Mauriceje': waar halen die thuisbesmetters het virus dan op? Logische antwoord: als we thuiszitten en niet naar spreadevents gaan, dan is het niet zo raar dat de enige besmetting nog plaatsvindt tussen huisgenoten. Want daar ontstaat het virus spontaan. "Maar da's logisch".

10 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte probeert iedereen in te pakken, óók journalisten, zo schaamteloos eigenlijk hè?' Bron: Ter Redactie Het Politieke Interview in De Volkskrant van 10 jul 2020
Hoe krijg je de waarheid boven tafel in een gesprek met door en door mediagetrainde politici? Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg van de Haagse redactie van de Volkskrant vertellen over het politieke interview. "Je moet zoveel mogelijk munitie bij je hebben."
"Rutte is een apart geval hoor. Heel glad, gladder nog dan de anderen. Hij heeft alles al een keertje gezegd in allerlei bewoordingen."
"Maar als hij iemand voor het eerst ontmoet, doet hij ook amicaal."
"Het mooie is dat wij er ook voor kunnen kiezen om een profiel over de persoon te schrijven. Dat is vaak toch interessanter."
Ja want dan hoef je niet te debatteren om te winnen, maar kun je als journalist gewoon op zoek naar de waarheid.
Vandaar ook mijn motto: "Stop een gesprek/debat met iemand die blijkt alleen maar met je in gesprek te willen om zijn of haar gelijk te halen." Dat geldt wat mij betreft zowel voor politieke-, zakelijke-, als privégesprekken.

09 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Artsen luiden noodklok over coronamaatregelen': "Zo doorgaan levert schade op" Bron: AD 09 jul 2020
"Ruim 13.000 Nederlanders uit de medische wereld zetten vraagtekens bij het doorgaan met de huidige coronamaatregelen. Onder hen ruim 600 artsen, chirurgen en andere medisch specialisten. Ze uiten hun bezorgdheid over de nauwelijks wetenschappelijk onderbouwde maatregelen van de overheid."
Tja en dan een EU die censuur wil invoeren?

08 jul 2020:
Gekeken op The Thorn: 'Waarom kan Mark Rutte zich ineens niets meer herinneren over groepsimmuniteit?!?' Bron: Onafhankelijke Pers Nederland op YouTube
"Ja nogmaals voorzitter, ik heb geen toespraak gehouden over groepsimmuniteit." Kijk vanaf 0.19 voor de waarheid.

08 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Opmaat naar een DDR censuur wetgeving' Bron: Column Ramon Bril bij Café Weltschmerz op 08 jul 2020
Deze column is geadopteerd door Wouter Handstede,  Jeroen Schrassen en Peter van den Neste
"Europese Commissie: EU-actieplan tegen 'desinformatie' 'Infodemie' mag uitrol vaccins COVID-19 niet verder bemoeilijken."
Waar het om te doen is:
'Gezamenlijke mededeling aan het Europees Parliament, De Europese Raad, Het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's' Bron: Europese Commissie Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid 10 jun 2020 (EUR-Lex)
Europese Commissie:
"De sociale media worden verplicht tot een nauwere samenwerking waarbij wekelijks de inspanningen gerapporteerd moeten worden. Ook verplichten deze platforms zich tot het actief propageren van de overheidsvisie en verspreiders van misinformatie te melden."
Columnisten:
"De verplichting om de opgelegde staatsmening te verspreiden en het tegengaan van kritische geluiden draagt niet bij aan de democratie maar is het einde daarvan."
Wat is 'Café Weltschmerz'? Wikipedia
"Café Weltschmerz (CW) is een multimediaal platform waarvan burgerjournalisten, journalisten, academici, deskundigen, politici, opiniemakers en andere maatschappelijke actoren gebruikmaken om met elkaar op een meer diepgaande wijze te discussiëren dan in de formats van de reguliere media mogelijk is en die gesprekken te verspreiden."

06 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: Experts: ‘Ventilatie gebouwen moet beter, anders groot risico op besmetting’ Bron Het Parool 06 jul 2020
"Het weer toelaten van grote aantallen mensen bij binnenbijeenkomsten zónder expliciete aandacht voor ventilatie, is een groot risico voor de volksgezondheid. Daarvoor waarschuwen deskundigen. Ze snappen niet dat de overheid niet het zekere voor het onzekere neemt wat betreft het coronavirus. "
Horen we het ook eens van een ander dan van Maurice de Hond.

04 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: '239 Experts With One Big Claim: The Coronavirus Is Airborne' Bron: The New York Times 04 jul 2020
"The coronavirus is finding new victims worldwide, in bars and restaurants, offices, markets and casinos, giving rise to frightening clusters of infection that increasingly confirm what many scientists have been saying for months: The virus lingers in the air indoors, infecting those nearby."
Hoe lang mag Maurice de Hond nog gebruik maken van zijn recht op 'Vrijheid van Meningsuiting'?

03 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Files op A1 bij Deventer door boerenblokkade, D66'er doet aangifte van bedreiging' Bron: NOS 03 jul 2020
"Boeren spreken van dierenmishandeling en zeggen dat koeien minder goed groeien door over te gaan op minder eiwitten."
Bijna grappig die boeren: medelijden met hun koeien die hun krachtvoer moeten missen. Die koeien hebben er ook vast om gevraagd om hun jonkies af te moeten staan voor de slacht en dan zelf opgepompt als 'melkkoe' in de bio-industrie verder door het 'leven' te moeten gaan? In de sportwereld wordt dat doping genoemd. Lance Armstrong moest er zijn medailles voor inleveren.
Als je echt mededogen hebt met je koeien, dan stop je vandaag met de veeteelt en daarmee met het misbruiken van dieren voor onze behoeftebevrediging.
"Animal Lives Matter".

03 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Wat is de strategie? Luister naar Van Dissel of Rutte en de mist wordt dichter' Bron: Column Kustav Bessems in De Volkskrant van 03 jul 2020
"Gun hun voortschrijdend inzicht, kun je zeggen. Maar voortschrijdend inzicht is niet eerst het een zeggen, later het ander en dan maar hopen dat het niemand opvalt. Bij voortschrijdend inzicht hoort rekenschap."
Let's 'rally around the flag'. Wie neemt Rutte & Co nog serieus?

02 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Polarisatie? Excuses voor de slavernij zorgen juist voor nuance in het racismedebat, denkt Kathleen Ferrier' Bron: Trouw 02 jul 2020
“Het niet aanbieden van excuses polariseert juist”, zegt Urwin Vyent. De directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee), dat de jaarlijkse nationale herdenking van de slavernij organiseert, spreekt van een ‘heel kromme redenering’ van de premier. Excuses halen volgens hem juist de angel uit het debat.

02 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Argumentum ad Rosavonkiam' Bron: Roos Vonk op Twitter op 02 jul 2020
"Ik ben erg anti alles waar de VVD voor staat, maar ik ben nog erger anti FvD/PVV en juist daarom vind ik: we moeten zuinig zijn op de VVD en Rutte"
Inderdaad, een logische redenering in de orde van het 'Argumentum ad ignorantiam', onderdeel van de categorie 'Drogredenen'.
"Excuses zorgt voor te veel polarisatie" sprak Mark Rutte.
Roos Vonk, psycholoog, professor, auteur, spreker en idealist houdt dagelijks warme pleidooien voor de standpunten van de Partij voor de Dieren. Dan ga je campagne voeren voor Mark Rutte en de VVD?
Als je van plan was op de PvdA, GroenLinks, SP of PvdD te gaan stemmen, onder meer omdat je het totaal oneens bent met de VVD, PVV en FvD, dan ga je VVD stemmen, omdat we anders met een FvD kabinet komen te zitten? "Maar da's logisch
"Kom op jongens, laten we gewoon een beetje discrimineren en een beetje wreed doen met dieren en een beetje weeskindertjes in Griekenland laten verkrachten en dan gaan we later samen dat varkentje een beetje wassen!" Geen excuses natuurlijk: "Excuses zorgt voor te veel polarisatie", sprak Mark Rutte.
"Ik vond de reactie van Rutte nu eens wél begrijpelijk en verstandig (ook al besef ik dat ik daarmee op glad ijs kom in mijn bubbel). Het is niet iets tussen 2 mensen zoals in jouw vb, de hele samenleving doet mee. Bedenk dat de VVD veel potentiële FvD/PVV kiezers onderdak biedt", stelt Roos Vonk.
Het 'Argumentum ad Rosavonkiam' wordt ook helder beschreven in de column van Sheila Sitalsing waar het gaat om de houding van D66 (Laat niemand vallen) en CU ("Diepe schaaamte") met betrekking tot de opvang van weeskinderen in Nederland: 'Dat ChristenUnie en D66 tegen het opvangen van wezen stemden, leidde tot enige bevreemding' Bron: Sheila Sitalsing
Volgens dit Argumentum kun je dus weeskindertjes beter in de steek laten, omdat ze anders in de steek gelaten zouden worden. Zelfs Johan Cruijff zou deze redenering niet hebben kunnen volgen. "Maar da's logisch"
In maart 2021 betekent dit dus dat in de praktijk een stem op de VVD, CDA, D66, CU of SGP gewoon ook een stem is op PVV of FvD. Roos Vonk kan natuurlijk ook 'gewoon' stemmen op de partij uit haar 'eigen bubbel', zoals ze dat noemt.
Hier ook nog even het geheugensteuntje uit 2017: 'Programma's CDA en VVD zijn dat van PVV genaderd' Bron: Trouw 11 feb 2017
Lees ook: 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'.

30 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Voortrekkerij, een smak geld en leugens - alles om de KLM te beschermen' Bron: Karin Spaink in Het Parool van 30 jun 2020
"Nu blijkt de minister ook nog te hebben gelogen: Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD)." "Maandag moest diezelfde minister in een Kamerbrief toegeven dat onderzoek naar de mate waarin die filters virussen afvangen helemaal niet bestaat, noch dat daarin 'op korte termijn [is] voorzien'."
"Voortrekkerij, een smak geld en leugens – geen zee gaat het kabinet kennelijk te hoog om de KLM te beschermen. Zelfs het maatschappelijk draagvlak voor de bestrijding van een dodelijke ziekte mag daaronder lijden."
Tja, wie gelooft nu nog Mark Rutte & Co, het RIVM en het OMT?
Lees het ook hier: 'De dikke vinger van de KLM' Bron: Karin Spaink 01 jul 2020
Die vroegere tennisleraar sprak destijds al deze wijze woorden: "Verneuk de massa, spek de kassa". Toch meer van geleerd dan alleen die enkelhandige backhand.

28 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Malieveld Den Haag blijft grotendeels leeg, 37 arrestaties'
Bron: NOS 28 jun 2020
"De meeste arrestaties waren omdat mensen niet wilden vertrekken."
Wauw, sterk argument!
Waarom niet een beetje meer gastvrijheid denk je dan. Ik zou geneigd zijn tegen die agenten te zeggen: "Jongens, het kan toch ook anders. Kijk nou eens naar hoe gastvrij ze zich daar opstellen in Groningen als de boeren ontevreden zijn. De deur van het Provinciehuis staat daar altijd voor ze open. Dat moet hier in Den Haag toch ook kunnen?"
Even terug naar het draadje van de 'Knollenterreur', over  de stand van zaken als het gaat om onze Rechtsstaat op 14 okt 2019. Welkom in Groningen:
'Check het einde: bijna een paar toevallige voorbijgangers  naar het ziekenhuis met een stuk hek in de bek. Met dank aan de boze boer.' Bron: Sikkom 14 okt 2019
'13.000 euro schade aan Gronings provinciehuis door boze boer' Bron: NOS 16 okt 2019

28 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: 'We zijn terug bij het oude normaal waar bullshitbanen beter worden gewaardeerd dan vitale beroepen' Bron: Column Teun van de Keuken 28 jun 2020 in De Volkskrant
"Onthoud straks bij de verkiezingen dat CDA, VVD, D66 en ChristenUnie tegen het voorstel stemden om jullie meer te betalen."

24 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Het volk staat op tegen de Staat die haar grondrechten schendt I Ab Gietelink en Jan Brouwer' Bron: Café Weltschmerz 24 jun 2020
"Deze video is mede mogelijk gemaakt door de G10
Prof. Jan Brouwer is hoogleraar Rechten en Samenleving in Groningen.
Hij achtte de Coronamaatregelen een schending van onze Grondrechten.
Over het oprekken van lokale noodvorderingen, gebrek aan parlementair debat, de inperking van het demonstratierecht en de 1,5 meter.  Over de beperking van het huisrecht, de Corona App, het debat over de nieuwe Noodwet en de legitimatiegronden voor burgerlijke ongehoorzaamheid."
Toch wel zorgelijk dat een gerenommeerde en gerespecteerde wetenschapper, autoriteit op zijn vakgebied, zo openlijk gaat twijfelen aan onze overheid waar het gaat om het respecteren van de 'Rechtsstaat'. Bron: Historiek 04 dec 2019. En hij lijkt daar niet alleen in te staan.
Hoe zorgelijk staat het er dan voor met onze 'Mensenrechten' in 2020? Kijk anders ook bij 'Human Rights Watch'.
En in hoeverre wordt van hogerhand dan ook getracht de geschiedschrijving te beïnvloeden? Zie over de positie van historici ook: 'Network of Concerned Historians' en 'The historian as an enemy: interview with Antoon De Baets' Bron: Café História 25 nov 2019

10 jun 2020:
Gekeken op The Thorn: 'Stop superspread events en het virus verdwijnt: Maurice de Hond en Pim van Galen' Bron: Café Weltschmerz op 10 jun 2020
Hoe lang mag Maurice de Hond nog gebruik maken van zijn recht op 'Vrijheid van Meningsuiting'?

07 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: RIVM-experts: 'Kans dat iemand heel vliegtuig besmet is buitengewoon klein' Bron: NOS 07 jun 2020
Reactie Casper Albers . Casper des Vaderlands . NUANCEERMENEER . Statistics . Data Visualisation . Psychological Methods . Groningen, NL.:
"Als je 200 willekeurige Nederlanders in een vliegtuig zet, is de kans dat er een besmet iemand bij zit zo’n 2%. Niet iedereen raakt direct besmet bij een contact. Na triage, mondkapjes, etc., is de kans dat het mis gaat inderdaad erg klein. Net als op de Dam."
Net als op de Dam? Inconsequent beleid dus, meten met twee maten. Waarom vraag je je dan af. Wat is de echte agenda van deze regering, van Mark Rutte & Co? Of is die er niet eens?
Toegiftje Albers: "Ook ja. Ik snap dat de kans op besmetting in t vliegtuig klein is, maar had liever gezien dat gekozen was iets nuttigers toe te staan. Trein of school ofzo. En die keuze - KLM is belangrijker dan NS en de havo - is volledig een politieke keuze, geen wetenschappelijk feit."
Lijkt me een verantwoorde analyse.
Meer daarover in 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'.

18 mei 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte moet nu steeds over zijn schouder kijken: wie volgt nog?' Bron: Raoul du Pré in De Volkskrant van 18 mei 2020
"Groenlinks, SP en PvdA eisen om te beginnen dat Rutte duidelijker maakt waarvoor hij nou eigenlijk kiest. Mikken we nu op zo min mogelijk besmettingen of laten we het virus rondwaren onder de voorwaarde dat de zorg niet overbelast raakt? Dat laatste, zal Rutte deze week bevestigen, zoals hij ook vorige week al deed: ‘De strategie is ongewijzigd sinds de tv-toespraak die ik mocht houden op 16 maart ("Veel Nederlanders zullen besmet raken")"
Het Maurice de Hond populisme (regeren volgens de peilingen) van Mark Rutte. Geen visie, alleen populistische kortetermijn maatregelen treffen om de kiezer aan je kant te houden. Hoeveel doden dat kost doet er niet toe. Die stemmen straks toch niet. Zoals Johan Cruijff mogelijk gezegd zou hebben: "Als je op de IC ligt kun je in principe ook niet stemmen."
Daarover meer in 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje'.

05 mei 2020 (bijgewerkt 18 mei 2020):
Gelezen in The Thorn: 'Is onze intelligente lockdown wel zo intelligent?' Bron: NOS 04 mei 2020
"We willen gewoon dat het langzaamaan voortkabbelt, we willen het niet helemaal stil zetten want anders hadden we naar een volledige lockdown moeten gaan", betoogde Ann Vossen bij Jinek op 21 apr 2020.
'Onze' Koning Willem-Alexander sprak nog nooit zo mooi op 04 mei konden we lezen. Hij had het over laffe mensen die toekeken hoe hun Joodse buren werden afgevoerd en geen poot uitstaken. Hij had het over zijn overgrootmoeder die naar Londen 'vluchtte' en hoe moeilijk hij het daar soms nog mee had.
Op zich wel frappant dat Willem-Alexander, die in 1993 aan de Rijksuniversiteit van Leiden nota bene afstudeerde als historicus, pas in 2020 aankomt met dit besef. Wanneer gaat hij (zelf trouwens nog steeds verwoed, en door 'ons' gesubsidieerd, dierendoder) het hebben over het verleden van opa Bernhard en diens rol in het uitroeien van Wildlife in Afrika, om maar wat te noemen?
En waarom zouden wij in 2020 onze kinderen nog moeten opzadelen met wat hun betovergrootouders in onze ogen ooit 'verkeerd' hebben gedaan? Het is al een wonder als je je eigen grootouders gekend hebt, laat staan dat je weet wie je overgrootouders zijn. Om dus maar helemaal op te houden over nog een generatie verder terug.
Wat moeten die kinderen daarmee in een wereld waarin al genoeg stof is om over na te denken en waarin al genoeg uitdagingen liggen die om een oplossing vragen?
En ook het verhaal van Arnon Grunberg was van een pathetische diepgang waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Als hij het woord Marokkaan hoort lopen hem de rillingen over de rug. Waarom? Uit empathie met die Marokkaan? Of omdat, zoals hij het zelf zegt, degene die de woorden uitspreekt dan hem bedoelt? Maar wat vindt Arnon dan van een Nederlander die regelrecht een Marokkaan uitscheldt? Voelt hij dan ook de pijn van diens discriminatie?
En hoe hypocriet is het om krokodillentranen te huilen over oorlogsslachtoffers uit een ver verleden en dat 'samen' te herdenken met 'onze' Minister President Mark Rutte, King Willem-Alexander en Queen Máxima (zo noemen ze zichzelf op hun Eurovisie-account) en Arnon Grunberg als, ja als je met al die mensen die we tot 'ons' rekenen, het 'goede volk' van Klaas Dijkhoff, zelf aan discriminatie en racisme doet?
We kunnen het hier nog eens nalezen:
'Racisme is gemeengoed binnen de VVD' Bron: Reza Kartosen-Wong in Het Parool op 18 mei 2020
"Met Rutte als leider is het niet verwonderlijk dat racistische denkbeelden gemeengoed zijn binnen de VVD. Kopstukken als Klaas Dijkhoff, Stef Blok en Rutte zelf en VVD’ers van lagere rang hebben zich altijd vrij gevoeld om mensen van niet-westerse afkomst af te schilderen als inferieur en een potentieel gevaar voor onze samenleving."
Mainstream Nederland, het midden met VVD, CDA, D66 en CU aan de macht, is kennelijk allang doordrenkt met racisme en discriminatie. Een fors aantal Nederlanders, behorend tot de groep 'de meeste Nederlanders deugen' hebben deze coalitie ooit gekozen, althans aan een meerderheid geholpen.
Kunnen wij ons dan niet beter bezig gaan houden met wat we vandaag de dag 'goed' kunnen doen en de hand eens in eigen boezem gaan steken in plaats van te hameren op het leed uit een ver verleden, waar onze voorouders ook nog eens zelf mede verantwoordelijk voor waren? Laten we onze eigen verantwoordelijkheid eens nemen voor het heden en de toekomst en er ook naar handelen in plaats van naar anderen wijzen, die niet 'deugen'.
Willem-Alexander sprak er met geen woord over dat, terwijl hij zijn speech schreef, er vele vermijdbare dodelijke coronaslachtoffers in Nederland zijn te betreuren en er bovendien nog velen dreigen te zullen vallen.
In Nederland telt de economie als belangrijkste motief van ons handelen en dus moeten de regels versoepeld worden, want anders worden de burgers die langs de kant staan en de lijkkisten met coronaslachtoffers aan zich voorbij zien gaan boos.
En daarvoor dreigt Mark Rutte met zijn aanhang tezamen met het RIVM en OMT te gaan zwichten, want tja er komen ook nog eens verkiezingen aan.
In februari zwichtte Rutte & Co al voor de wintersport en het carnaval van zijn landgenoten ten koste van honderden doden zoals later zou blijken en door deskundigen al was voorspeld.
Nu dreigt een herhaling. We zitten na een geslaagde Lockdown weer ongeveer op het niveau van februari. Laten we nu de touwtjes vieren, dan zijn we over een maand of twee weer net zo ver van huis als halverwege maart.
"Maar het draagvlak brokkelt af!" roepen onze leiders slapjes en panisch. Waarom gebruikte Willem-Alexander zijn speech dan niet om dat draagvlak te vergroten en op te roepen solidair te zijn met ons onderwijzend personeel, onze kinderen, onze kwetsbaren in de samenleving? En dat niet door een traantje weg te pinken, maar echt in verzet te gaan tegen het coronavirus, door echt de strijd aan te gaan en niet duizenden mensen te laten infecteren met 'doorkabbelen', zoals OMT-deskundige Ann Vossen voorstelt.
Is dat een haalbare kaart? Ja, zo blijkt uit de analyse van deskundigen waar om wat voor reden dan ook niet naar geluisterd wordt. 
Tijd voor plan A zodat wij niet nog 75 jaar een Nationale COVID-19 Herdenking zullen hoeven te houden.
Opdat de generatie na Mark Rutte en Willem-Alexander niet over 50 jaar alsnog spijt moet betuigen voor de vele onnodige doden die vielen door het falen van hun voorvaderen, die  ooit de zalvende woorden spraken dat "Iedereen moet doen in dit land wat ie wil, we leven in een vrij land" en "We kunnen het samen". Doe dan iets nu zou ik zeggen in plaats van dit soort 'prachtige' speeches te houden.
'Opdat zij mogen vergeten'
Bronnen:
'Wiskundige Bert Slagter dook diep in de cijfers achter de corona-aanpak' Bron: Op1 02 mei 2020
Wiskunde voor CoronaDummies. Ook hier: 'Weg uit de lockdown' Bert Slagter en Ramon Bril in Café Weltschmerz op YouTube 02 mei 2020.
Lees anders ook dit 'draadje' en 'dit' van Jaap Stronks en dit 'draadje' en 'dit' van Bert Slagter.
Prof Raina MacIntyre van het Kirby Institute sprak in relatie tot het streven naar Herd Immunity, zoals Ann Vossen van het OMT dat letterlijk aanbeveelt, van Eugenetica. "Eugenetica is in strijd met de in de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelde mensenrechten en wetgeving tegen discriminatie." Wikipedia
'Professor Raina MacIntyre – The COVID-19 pandemic update' Bron: Kirby Institute Seminar Series 21 apr 2020

27 jan 2020
Gelezen in The Thorn: 'Eigen leed kleurt blik op Auschwitz-herdenking' Bron: Jenne Jan Holtland, Bert Lanting en Sterre Lindhout in De Volkskrant van 23 jan 2020
"De herdenking van de bevrijding van Auschwitz, komende maandag is het 75 jaar geleden, dreigt uit te lopen op pijnlijke verdeeldheid. In Warschau, Moskou en Berlijn is een roep ontstaan waarbij het eigen leed en de eigen offers belangrijker worden geacht dan die van de ander. Wordt hier de geschiedenis herschreven?"
Zo raar eigenlijk toch niet? Als er waar dan ook ter wereld een vliegtuig neerstort is bij ons het eerste bericht (indien van toepassing) dat naar buiten wordt gebracht meestal toch ook: "Voor zover bekend zaten er geen Nederlanders in het toestel"?
En als er een bootje met 'Vluchtelingen' vergaat op de Middellandse Zee, dan komen we in Nederland toch ook niet veel verder dan: "Ze hoefden toch niet op dat bootje te zitten?" en sluiten vervolgens de overlevenden gewetenloos op in kampen in Turkije of Griekenland.
En dan op 5 mei hier allemaal feestvieren olv. Mark Rutte?

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017