Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
11/26/2017
vastgemaakt bericht
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt. "Dank dat u ons scherp houdt!" Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Sheila Sitalsing is scherper! Sheila in De Volkskrant.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

Misschien ook belangstelling voor: 'Politiek', 'Nederland Polderland', 'Narcisme', 'Energietransitie', 'Plan Toek' of 'Vluchtelingen'?

13 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Nieuwbouw Drenthe in stikstofgreep: oplossing in zicht'. Bron RTV Drenthe 13 sep 2019 en 'Ruim 1100 projecten in Groningen onder vergrootglas door stikstofuitspraak'. Bron RTV Noord 13 sep 2019.
"Er komt een nieuwe rekenmethode.", aldus RTV Drenthe en  "Het kabinet lanceert maandag de AERIUS Calculator, een nieuwe rekenmethode voor de uitstoot van stikstof.", aldus RTV Noord.
Kent u Dominee Gremdaat nog? Die zou ons ongetwijfeld voorgehouden hebben: "Kent u die uitdrukking: je rijk rekenen? Ik moest er aan denken toen ik bovenstaande artikeltjes in een paar lokale sufferdjes las".

11 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Een algoritme kan politieke besluitvorming beïnvloeden. Een koelkast niet'. Bron: FD 20 aug 2019.
"Susskind is er van overtuigd dat als we niet ingrijpen de grote techbedrijven de toekomst van de democratie zullen bepalen."
Die kant lijkt het wel op te gaan.

06 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Provincie tikt Midden-Groningen op de vingers voor illegale kap bij Westerbroek'. Bron: DvhN 06 sep 2019
"De gemeente wilde het voormalige gronddepot van de gemeente Hoogezand-Sappemeer verkopen en had de potentiële koper beloofd dit groenvrij op te leveren."
Zo erg vindt de Provincie het nou trouwens ook weer niet:
"De provincie tikt Midden-Groningen weliswaar op de vingers, maar stelt ook dat het gedrag van de gemeente als goedwillend wordt beschouwd."
'Goedwillend' sloopt onze overheid de natuur als een commerciële makelaar die in 2019 zijn objecten 'groenvrij' oplevert. Dat levert kennelijk meer geld op. Het is toch niet te geloven?

01 aug 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Kamerleden: boerkaverbod moet wel gehandhaafd worden'. Bron: NOS 01 aug 2019.
"Als de politie het niet doet, als de ziekenhuizen het niet doen, dan mogen burgers het zelf gaan doen." zegt Geert Wilders ('Maar ik zet niet aan tot geweld hoor!')
Waarom kennen wij eigenlijk geen bikini- of colbertverbod, of een klederdrachtverbod in de regio Staphorst om maar eens wat te noemen dat nergens op slaat?
Zijn we zelf niet 'Too Country'?

21 juli 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Opkomst van Arabische vrouwelijke politici: soms voor bühne, maar ook effectief'. Bron: NOS 21 jul 2019.
"Dat ze soms benoemd worden om politieke redenen, betekent niet dat het allemaal niks voorstelt."
Waar staat Nederland eigenlijk op die lijstjes?

16 jul 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Kamerlid splitst zich af van Partij voor de Dieren uit onvrede over partijkoers'. Bron: De Volkskrant 16 jul 2019.
'Zetelroof hoort bij ons politieke stelsel'. Dat stelt Geerten Waling in De Volkskrant van 06 dec 2016.
"Wie weigert zich te conformeren aan de fractiediscipline heeft een groot probleem."
"Politicoloog Arnout Maat noemt dit de 'particratie': volksvertegenwoordigers leggen geen verantwoording meer af aan de kiezer, maar aan hun partij."
Cultuur binnen Partij voor de Dieren verziekt’. Bron: AD 19 jul 2019.
"Het punt is dat ik mij ook al een paria in de fractie voelde. Ik heb overwogen mijn zetel op te geven, maar op het moment dat ik dat doe, komt er iemand anders in mijn plaats die zich helemaal zal moeten schikken naar de huidige fractie. De Partij voor de Dieren is een gesloten fort en ik breek er nu uit."
Dus hoe moeten we nu aankijken tegen de beslissing van Femke Merel van Kooten? Toch wel dapper?

15 juli 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Van jeukende rupsen tot supermierenkolonies: waarom duiken er zoveel exotische overlastgevers op?'. Bron: Peter Giesen in de rubriek Nieuws Invasieve Exoten in De Volkskrant van 14 jul 2019.
"De problemen met de eikenprocessierups zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om exotische overlastgevers in Nederland. Hoe komen deze soorten in Nederland terecht en hoe kan hun opmars worden gestuit?".
Soms wordt je in Nederland toch aardig op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat dit artikel ging over de 'tsunami' van vluchtelingen die ons land dreigt te overspoelen. En wat ik geleerd heb van onze zittende politici in Den Haag is dat die vluchtelingen zich vrijwillig, dan wel hardhandig, dienen aan te passen aan onze 'joods-christelijke cultuur'. Zie ook: 'Hoe rechtzinnige katholieken samen met ‘cultuurchristenen’ de strijd aanbinden tegen links'. Bron: Hassan Bahara en Annieke Kranenberg op 12 jul in De Volkskrant
Nou blijk ik het helemaal verkeerd begrepen te hebben:
"De eikenprocessierups is slechts een voorbeeld van een lange rij exotische plaagdieren. Ook andere diertjes zijn in opmars, met alle overlast van dien, zoals het mediterraan draaigatje, de bladpootrandwants, het veelkleurige Aziatisch lieveheersbeestje, de Amerikaanse rivierkreeft en de tijgermug."
"Betrouwbare cijfers over plaagdieren zijn er niet, zegt Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, maar hij ziet de laatste jaren steeds meer zogeheten ‘invasieve exoten’, diertjes die van elders komen en zich in Nederland tot plaag ontwikkelen."
Mijn eerste reactie was: fantastisch dat al die exoten zich zo netjes aanpassen aan het Nederlandse 'klimaat', maar wel een beetje raar artikel. Toen ik het nog eens overlas kreeg ik het door: het ging niet om xenofobe journalistiek en cynisch racisme met kreten als het 'Mediterraan Draaigatje' (dat volgens de auteur  "schokkerig loopt waardoor het lijkt alsof hij met zijn kont schudt").
Zo zie je maar hoe je in het huidige 'klimaat' van Nederland de mist in kunt gaan. En kennelijk doe je het in Nederland nooit goed. Doe je er als exotisch plantje, vogeltje, visje of insectje alles aan om je aan te passen, dan staat de bestrijdingsdienst je op te wachten met de gifspuit, de stofzuiger of het jachtgeweer. Kom je als vluchteling naar Nederland, dan word je juist gedwongen je aan te passen. Ja, sommige populisten willen je het liefst met je bootje terug de zee in jagen en nog weer anderen dromen er wellicht zelfs van om de bestrijdingsdienst in te mogen zetten.
Als je je wat verder verdiept in de oorzaken van al die invasies, dan blijken de overeenkomsten trouwens groter dan menigeen denkt. En dan ben je soms geneigd te denken: 'onze eigen schuld, dikke tijgermugbult'. Zie ook de NOS over nog meer dreigende exotische invasies.
En vandaag zijn we dan ook nog met zijn allen naar exotische oorden om vakantie te vieren bij al die invasieve overlastgevers, om bij thuiskomst weer te gaan klagen?
Kunnen we niet een beetje meer leven en laten leven?

21 jun 2019:
Gelezen in The Thorn: '510 staandehoudingen en de zelfversterkende feedback-loop'. Bron: Column Ionica Smeets in De Volkskrant van 21 jun 2019.
"Nu is dit een fictief voorbeeld. Maar we kennen helaas tal van echte voorbeelden waarbij zelfversterkende feedback-loops verwoestende gevolgen hadden."
Mooi hoe een echte deskundige ons leken dit zo simpel en helder kan uitleggen. Extra aanbevolen leesvoer voor iedere politicus met domme, racistische en xenofobe vooroordelen. Zoals zo'n dombo van de VVD: Daniel Koerhuis. NRC checkt: ‘100 procent van de nieuwe, gebouwde huurwoningen gaat naar statushouders'. 'Dat schreef VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis op Twitter'. Bron: NRC 01 feb 2019.
Lees ook:
Overheid gebruikt op grote schaal voorspellende algoritmes, 'risico op discriminatie'. Bron: NOS 29 mei 2019.
"Het vindt buiten ons gezichtsveld plaats, en dat druist in tegen hoe we tot nu toe omgingen met de macht van de overheid."

06 jun 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Benauwde overwinning voor reactionaire Deense zg. sociaal-democraten'. Bron: Krapuul 06 jun 2019.
"Vorig jaar besloot Frederiksen echter haar ziel aan de duivel te verkopen. De sociaal-democraten spraken hun steun uit voor het dubbel bestraffen(!) van inwoners van wijken waar veel migranten gehuisvest zijn, voerden campagne voor een verbod op de boerka en stemden voor een plan om waardevolle spullen van asielzoekers af te pakken bij binnenkomst in Denemarken. Met ‘links’ – laat staan met ‘socialistisch’ – heeft dit natuurlijk helemaal niks meer te maken."
'Dankzij haar harde asielbeleid zijn de Deense sociaaldemocraten opnieuw de grootste partij'. Bron: DeMorgen 05 jun 2019.
'De Deense sociaal-democraten koesteren de arbeiders en zijn hard voor migranten'. Bron: De Volkskrant 31 mei 2019.
'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen'. Bron: AD 19 sep 2018. Zie ook hieronder.
Het zet je toch aan het denken, die combinatie van Socialisme en Nationalisme. Daarom gewoon maar eens een stukje Wikipedia, geschiedenisles voor de 'gewone man':
'Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij'. Bron: Wikipedia.
"De periode 1919-1921 Van DAP naar NSDAP":
"Hitler bedacht in deze beginjaren verscheidene veranderingen voor de DAP om die onder een bredere groep kiezers populair te maken en transformeerde die aldus tot de NSDAP. Een van de veranderingen die Hitler suggereerde was de toevoeging van het woord 'socialist' aan de naam van de partij. Hitler was altijd tegen marxistische ideeën (zoals het concept van de klassenstrijd) als zodanig geweest (zo stelde hij dat de klassenstrijd de Duitsers onnodig tegen elkaar uitspeelde) maar moest toch erkennen dat socialisme een populaire filosofie was na de Wereldoorlog. Dit toonde zich zeer in de groei van de Duitse Sociaal Democratische partij (SPD). Daarom herdefinieerde Hitler socialisme door er 'Nationaal' voor te plaatsen. Maar Hitler was alleen te vinden voor gelijkheid voor wie Duits bloed had. Joden en buitenlanders hadden geen rechten en immigratie van niet-Duitsers zou moeten stoppen."
Wat is de 'les' hiervan? Naar mijn inzicht is het belangrijkste wat ik hiervan opsteek dat bestudering van het huidige politieke klimaat het inzichtelijker maakt waarom de geschiedenis verlopen is zoals hij is. Het is vooral een les over het verleden, misschien wel meer dan een 'lesje'  over het heden of een voorspelling voor de toekomst. Maar het verklaart voor mij toch wel veel.
Als historicus, en als burger eveneens, vind ik het wel verontrustend. Het is een onheilspellende golf die door de hele westerse wereld spoelt: de combinatie van Socialisme en Nationalisme.

16 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Advies: géén verbod op onverdoofd slachten' Bron: AD 16 mei 2019.
"Het verbieden van de rituele slacht druist volgens de Raad in tegen de mensenrechten."
"De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint", vindt Thieme.
"Regeringspartij VVD gaf vorig jaar aan niet tegen een verbod te zijn. De christelijke partijen in de coalitie – CDA en ChristenUnie – zijn wel tegen een verbod."
Van CDA en ChristenUnie snap je nog wel dat ze tegen zo'n verbod zijn, maar dat de VVD voorstander zou zijn is weer eens een niet te begrijpen move. 'Verplicht inenten' zegt Klaas Dijkhoff. Barbecueën moet 'gewoon kunnen' zegt Mark Rutte. Als je daarentegen aan de jacht komt, het onverdoofd verwonden en doden van dieren, dan geeft de VVD niet thuis. Hebben ze bij de VVD 'gewoon' alleen maar een hekel aan christenen, moslims en joden? Het lijkt er wel een beetje op. Maar wij waren toch het land van de joods-christelijke traditie? Dat is toch het vaasje van Rutte? Toch nog maar eens dit doorlezen:
04 sept 2018:
'Lex Heerma van Voss over de andere kijk op de vaderlandse geschiedenis en de essaybundel Wereldgeschiedenis van Nederland'. Bron: De Volkskrant van 04 sep 2018.
"De wereld heeft Nederland (mede) gevormd en Nederland de wereld. In een nieuwe bundel met tientallen essays laten historici dat zien, en bieden ze een alternatief voor ‛domme nationalistische’ geschiedenis".
"We zitten nog steeds met een erfenis uit die periode. In publieke debatten zie je daarvan vaak een primitieve vorm terug: alsof Nederland altijd precies zo geweest is. Alsof Nederlanders een onveranderlijke identiteit hebben, die draaide om een joods-christelijke traditie".
Voor en over Mark Rutte nog een beetje leesvoer in: 'Too Country'

04 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Krijgen onze kinderen wel de juiste verkeersles?' Bron: RTV Noord 04 mei 2019.
Conclusie: met Shared Space leren we onze kinderen keurig hoe 'Nederland Polderland' en onze 'Participatiemaatschappij' in elkaar steken. Je brengt iedereen in verwarring, je handhaaft niet meer en legt de verantwoordelijkheid bij de burger, in dit geval het kind. Vervolgens kom je met ongevallenstatistieken en kostenplaatjes en dan betoog je als overheid dat je succesvol beleid voert.
Het Shared Space beleid heeft vooral één duidelijk resultaat opgeleverd: het recht van de sterkste is in de plaats gekomen van gelijke spelregels en goede scheidsrechters voor iedereen. Typisch geval van het doorgeslagen liberalisme dus.
De kinderen, ouderen en puberale studenten mogen de rekening betalen van dit onzalige beleid.

03 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Pioniers in het kort' 100 jaar vrouwenkiesrecht Bron: NRC 03 mei 2019.
En als je nu eens net zulke lijstjes zou maken van 'de eerste neger', 'de eerste homo', 'de eerste rolstoeler', 'het eerste weeskind', 'de eerste bootvluchteling', 'de eerste autist', 'de eerste vegetariër', 'de eerste gereformeerde uit Staphorst', 'de eerste Stadjer', 'de eerste Tukker', 'de eerste aboriginal', 'de eerste legbatterijkip', 'het eerste varken uit de bio industrie', 'de eerste wolf', 'de eerste wasbeer', 'de eerste exoot', 'de eerste Amerikaanse Eik', 'de eerste dove', 'de eerste blinde', 'de eerste jood', 'de eerste indiaan' en ga zo nog maar even door? Kortom, er staat ons nog veel te doen! Zou mooi zijn als we zulke lijstjes konden maken in 2119. Bij deze alvast een 'Ode aan de Amerikaanse Eik'.

24 apr 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: ‘Niet doorslaan met klimaat, we moeten lekker kunnen blijven barbecueën’. Bron: AD 24 apr 2019.
"Mensen vinden dat niet erg, die zullen zeggen: zo gaat dat bij mij thuis ook. De kinderen willen kamperen, de ander naar Oostenrijk en dan ga je op vakantie in Duitsland."
Lijkt me een perfecte visie -2.0 van onze premier. Stel je breekt een been en de een zegt dat je er een pleister op moet doen, de ambulancebroeder zegt dat je naar het ziekenhuis moet en de toevallig aanwezige dokter zegt dat je in het gips moet of geopereerd en dan komt Mark Rutte en die zegt: "Kom mee, we gaan even een waterijsje eten op de hoek, we moeten niet doorslaan!"
Raar trouwens ook dat Mark Rutte GroenLinks nu de club noemt van de geitenharen sokken die wonen in zwart-wit foto's (??), terwijl hij het op 15 jan jl. (zie hieronder) nog had over: "White wine sipping elites in Amsterdam are not giving US President Trump a fair chance."
Beetje identiteitscrisis daar bij de VVD zo te horen.

23 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is'. Bron: Yvonne Hofs in De Volkskrant van 23 feb 2019.
"Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs."
"Maar heeft het planbureau nu inderdaad een rapport over de veehouderij aangepast na kritiek van de Stichting Agri Facts, zoals Boerderij schrijft? Nee, blijkt uit een toelichting van het PBL. Hier verspreidt de landbouwlobby met behulp van VVD en CDA alternatieve feiten."

05 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Drammen kreeg pas opnieuw vleugels toen de VVD voluit voor de popi-jopikoers koos'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 05 feb 2019.
"Gelukkig is er meer dan deze armzaligheid. Donderdag reizen honderden tieners naar Den Haag om opgewekt en standvastig te eisen dat de zelfbenoemde doeners hun toekomstdromen niet versjteren."
Ja want de 'doeners' van de VVD doen al drie kabinetten Rutte niets als het om een duurzame toekomst voor die kinderen gaat. Wel de mouwen opstropen voor de bühne en verder traineren en nog eens traineren. Met tafelen en 'vaasjes' vasthouden redden we die toekomst niet.
Met Mark Rutte en de VVD met haar vaasje in gedachte stel ik voor om ons even in te beelden hoe Mark in de eerste ronde van Wimbledon het centrecourt op zou stappen. De armen in de lucht uitgestrekt met de bokaal, het 'vaasje' van Roger Federer, 'geleend' uit het Wimbledon museum. De tennistas heeft Mark bij zijn moeder in het Haagse Benoordenhout laten staan. "Hi, I am Mark Rutte from The Netherlands, you know the man of 'The Small Vase'. You know I play tennis with 'The Small Vase', because I am a 'Doener'."

31 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Bezwaren tegen bomenkap bij Der Aa-kerk zijn verworpen'. Bron: RTV Noord 31 jan 2019.
"De bomenkap is nodig om meer daglicht op de bewuste plek te krijgen."
Wat is het toch allemaal verwarrend met die politiek. Zijn we net bezig met de klimaatdoelen 2050 van Parijs en dan gaat de gemeente Groningen oude bomen kappen op een historische plek in de binnenstad. Het plan kwam van een gemeenteraad bestaande uit D66, VVD, GroenLinks en PvdA. Lekker duurzaam clubje, niet dus.
Tijdens een bezoekje aan de overkant bij 'Broodje van eigen deeg' sprak ik onlangs nog even kort met voormalig wethouder Joost van Keulen. "Weet je, maar dit moet je even onder ons houden hoor,  als het aan ons had gelegen dan hadden die bomen best mogen blijven staan hoor. Als het goede volk dat wil dan hebben wij daar totaal geen probleem mee. Nee, voor ons was het echte punt die toren van de Der Aa-kerk. Kijk eens naar de overkant. Zie je hoeveel schaduw dat ding geeft. Daar kan zeker de helft vanaf en dan heb je politiek ook nog eens een mooi compromis in de aanbieding. Dus ik heb dat ook met Klaas (Dijkhoff red.) nog even doorgesproken en die dacht er net zo over. "We zijn zeventig jaar geleden begonnen als tegenkracht", zei hij tegen me. "Tegen het socialisme en tegen de kerk." Ja zei ik toen, dus we kunnen die kerk wel slopen, als kroon op ons werk? Maar Klaas dacht dat zoiets toch een beetje gevoelig zou komen te liggen bij de Groningers. Vandaar dat we toen met die bomen op de proppen zijn gekomen. En de rest vond het nog een goed idee ook, maar daarvoor moet je maar naar hun toe".

31 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Nicolette (48) kreeg bijna een boom op haar hoofd in het ziekenhuis'. Bron: Ad 31 jan 2019.
"Het is een klein wonder dat er bij het omvallen van een vier meter hoge kunstboom in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp geen slachtoffers zijn gevallen."
Een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp liet weten dat de kunstboom binnenkort toch al uit voorzorg gekapt zou worden vanwege 'kunsttakziekte'. "Juist in een ziekenhuisomgeving wil je een epidemie zien voor te blijven".

20 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Spelen met wanhopige mensen om een flapdrol uit de coalitie 'terug te pakken': veel cynischer wordt het niet'. Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 20 jan 2019.
Afvinken dus maar.

15 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Belgische reclameman inspireert VVD tot ‘direct knallen’ met campagnebommen' Bron: De Volkskrant 14 jan 2019.
"Nooit proberen om een beeld of boodschap van een ander over te nemen om zelf een puntje te maken."
Eigenlijk precies het advies hoe je ook het beste met 'Narcisme' om kunt gaan. Negeren voor zover mogelijk. Maar hoe lastig is dat vraagt Sheila Sitalsing zich af in haar column in De Volkskrant van 15 jan 2019.

15 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Dutch PM: 'White wine sipping elites' don't give Trump fair shake'.  Bron Al Jazeera 14 jan 2019.
"Mark Rutte said 'white wine sipping elites in Amsterdam' are not giving US President Trump a fair chance."
Waar is die Mark Rutte nu weer mee bezig? Zowel 'De Telegraaf', toch de kwaliteitskrant van de 'gewone man', als de serieuze 'Nieuwspaal' kwamen nog niet zo lang geleden met het opzienbarende nieuws dat de VVD vond dat 'een wijntje bij de kapper moet kunnen'.
Voor sommige VVDers in Groningen moet het toch ook verwarrend zijn. Die gaan zo te zien zelf niet echt voor het 'bier' en de 'bitterballen' van 'de gewone man' en willen ons dat kennelijk maar wat graag laten weten ook. Zet het 'baasje' in Den Haag je zo voor schut.
Aanrader voor Mark Rutte: De Vegetarische Slager in hartje Den Haag, serveert ook biologisch bier of wijntje! "Oh hé hoi, ja die toko ken ik wel. Lekker ja, lekkere wijntjes ook, leuke tip, bedankt, hahaha!"

14 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Emoties bij bezoek Wiebes: 'Daar staat de oplossing! Daar!'' Bron: RTV Noord 14 jan 2019.
Helaas voor deze mevrouw en honderden anderen staat die daar dus niet, ja Eric Wiebes wel, maar wat lost die op?
Nog even gebeld met de VVD spindoctor (zie ook 13 jan j.l.). "Met Eric hebben we afgesproken dat hij de Groningers tot kort voor de verkiezingen in maart aan het lijntje houdt. Dan zal hij een 'gebaar' maken, oa. een traantje wegpinken bij RTV Noord. Ik heb hem de tekst meegegeven "Ik ben een Groninger", die doet het traditioneel altijd wel goed. Ons doel is zo toch nog een paar Groningers zover te krijgen dat ze VVD gaan stemmen."

14 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Gevolgen lege gemeentekas Groningen worden tijdens formatie steeds duidelijker'. Bron: RTV Noord 14 jan 2019.
"Voormalig wethouder financiën Ton Schroor deed een aantal maanden geleden al een winstwaarschuwing uit. Hij liet destijds aan het toekomstige college weten dat er ondanks de economische hoogtijdagen geen pot met geld voor investeringen zou klaarstaan."
En Mark Rutte maar grijnzen met zijn 'vaasje', 'gaaf land' en het tonen van 'geweldige grafieken' over 'prachtige inkomens, welvaart en geluk'. Rara hoe kan dat? En de VVD de afgelopen jaren zowel in de regering als in het college van Groningen. Rara hoe kan dat? De VVD verkiezingsslogan in Groningen was: 'Goed leven in Groningen'. Rara voor wie dan?

13 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: Ik zou raddraaiers oud en nieuw liefst zelf in elkaar slaan'. Bron: AD 11 jan 2019.
Is dit aanzetten tot geweld en eigenrichting? Best wel eng mannetje, ondanks die charmante grijns. Zou als AIVD zo'n type toch beetje in de gaten houden.
Toch maar even een belletje gepleegd naar de spindoctor van de VVD.
"Ik snap jullie ongerustheid, maar er is niets aan de hand. Mark gebruikt gewoon zijn medicatie op tijd en dat hij nu zo agressief overkomt, dat is in overleg met mij. Kijk, zo tegen de verkiezingen moet je altijd een thema hebben om kiezers te trekken. Voor ons is dat nu 'de gewone man' (let op, bevat voor sommigen 'ongemakkelijke' inhoud). 'De aandeelhouder' doet het niet meer zo goed en we zitten met Thierry Baudet en Geert Wilders, die samen nu al groter zijn dan wij. Onze campagne richt zich dan ook op hun kiezers. Daar verbinden wij vervolgens geen daden aan na afloop van die verkiezingen. Al dat soort uitspraken zijn louter 'campagnetechnisch'.
In verkiezingstijd gooien wij verbaal het roer ook altijd om. Zo hadden we de slogan TopDutch en die richtte zich erop om Tesla naar Nederland te halen. Daar hebben we actief aan mee gelobbied. Nu hoort u Klaas Dijkhoff roeptoeteren dat we 'de gewone man' "niet een Tesla in gaan pesten". Dat ligt nu gewoon 'beter in de markt', meer kan ik er niet van maken, daar huren ze me voor in.
'Voorzitter groene VVD'ers: boodschap van Dijkhoff niet goed'. Bron: Nieuwsuur 12 jan 2019.
"Dröge denkt dat Dijkhoff met zijn verhaal komt omdat hij bang is voor de kiezer of de gele hesjes. "Misschien is dat het. Of het is voor de FvD-kiezer of de PVV-kiezer? Ik weet het niet."
'VVD: ’nee’ tegen klimaatakkoord' Bron: De Telegraaf 12 jan 2019.
'Samen met @DilanYesilgoz trots op Klimaatwet die vandaag door 7 politieke partijen ondertekend is. Goed voor Nederland'. Stand-Up Politics: 'hahaha'? Hoe triest kun je zijn en hoe hard kun je de 'de gewone man' vernederen met dit soort draaikonterij? Bron: Twitter 27 jun 2018.
'Het Groenste Kabinet Ooit'? Bron: De Volkskrant van 23 feb 2018.
"Zo moet u ook de uithalen van Mark Rutte zien. "Ik zou ze het liefst zelf in elkaar slaan" doet het goed bij 'de gewone man'. De keeper van FC Groningen, Sergio Padt, deed dat ook het liefst, je ziet het ook bij de Blokkeerfriezen: de 'gewone man' vindt dat wel ok. Daar zetten wij als spindoctoren dan verbaal weer op in. Maar u moet niet denken dat ze vervolgens ook iets gaan doen bij de VVD. Vuurwerkverboden en zo, daar houden ze niet van. Maar 'keihard straffen' dan weer wel. Alleen doet de rechter dat, straf opleggen en niet de VVD, dus dat soort dingen kunnen ze vrijblijvend roepen.
Een mooi vak vind ik dit zelf. Ik hoop dat u zo een beetje begrijpt waar al die ballonnen en losse flodders van de VVD vandaan komen. Als u nog vragen hebt kunt u me altijd bellen."

24 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Erken dat het kapitalisme is doorgeschoten, of het populisme blijft groeien, stelt Akeel Bilgrami'. Bron: Trouw van 24 nov 2018.
"Als je het gevoel van ontevredenheid serieus zou nemen en meer begrip voor wie erdoor worden getroffen, dan kom je uiteindelijk tot een kritiek van de economie, een kritiek op het kapitalisme. De ernst van klimaatverandering wijst in die richting, maar zelfs de groenste politici durven het niet aan om het kapitalisme te zien als wortel van het kwaad. Die analyse wordt simpelweg niet gemaakt".

24 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onbewust heb ik mijn kinderen opgevoed tot elitaire armoedzaaiers'. Saskia Noort in het AD van 24 nov 2018.
"De VVD vindt bij monde van Thierry Aartsen de tijd rijp om onze samenleving nog meer te polariseren door twee soorten cultuur tegenover elkaar te zetten. De volkscultuur van de hardwerkende middenklasser versus de elitecultuur van de chablis attende Amsterdammer. Daarmee zegt hij eigenlijk ook dat de middenklasser totaal niet geïnteresseerd is in het Rijksmuseum en dat De Toppers het beste is wat onze cultuur heeft voortgebracht, naast Zwarte Piet".
"Mijn dochter werkt dus aan een carnavalskraker over Sylvana, daar heeft Thierry namelijk zó om gelachen, en mijn zoon is begonnen aan een ontwerp voor de nieuwe campagneposter. Iets met rood en zwart en grote gotische letters: 'Ontaarde Kunst'. Uiteindelijk moeten ze toch ergens van rondkomen".
Hoe cynisch ook, het lijkt maar al te waar.

20 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff oppert protestverbod rond Sinterklaas, maar kan dat wel?' Bron: NOS 20 nov 2018.
"Wat Dijkhoff oppert staat haaks op de grondwet. Dat demonstranten in Tilburg naar een afgelegen plaats zijn verbannen, kan absoluut niet", zegt Jan Brouwer. Hij is hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur centrum openbare orde en veiligheid.
En dat allemaal om stemmen te winnen en het ego te strelen van deze narcist? Onze Rechtsstaat staat wel gewoon op het spel. Het wordt steeds enger in het Nederland van de VVD, vijf voor twaalf zou ik zeggen, in navolging van Sheila Sitalsing in haar column van 18 nov in De Volkskrant.

18 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte moet geweld tijdens intochten veroordelen'. Bron AD 18 nov 2018.
"Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af", zegt woordvoerder Emile Affolter van Amnesty International.
Wie politieke verantwoordelijkheid draagt en zich stilhoudt is eigenlijk moreel medeplichtig. Zorgelijk.
Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum Openbare Orde en Veiligheid hierover: 'Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont'. Bron: De Volkskrant 18 nov 2018.
"Naar deze groep (de andere kant dan Kick Out Zwarte Piet) moet je een heel duidelijk signaal afgeven. Vorig jaar hebben gezagsdragers dat verkeerd gedaan. Nu is het tijd voor een omslag. Bestuurders, ook onze premier, moeten heel duidelijk maken dat dit niet kan en meer begrip tonen voor dat deel van de gekleurde bevolking dat diepgewortelde gevoelens heeft tegen Zwarte Piet als symbool van bestaande discriminatie".
En ook Sheila Sitalsing uit haar verontrusting: 'Als de premier dingen zegt als "Dat moet de samenleving oplossen" is het niet raar dat bekogelaars zich gesterkt voelen'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 18 nov 2018.
"Als regeringsvertegenwoordigers lafjes dingen zeggen als ‘Demonstreren mag, maar liever niet waar de kinderen bij zijn’, en ‘Niet over Piet praten wanneer de Sint in het land is’, dan zetten ze de deur open voor de eigenrichting van afgelopen weekend.
Mannen en vrouwen van de regering: het kan nog net, de goede kant van de geschiedenis kiezen. Wel opschieten, het is al bijna te laat". Verontrustend.
Zie ook: 'Politiek'

27 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hippe IT-ers liever in Groningen dan in San Francisco'. Bron: Dagblad van het Noorden 20 okt 2018.
"Na één dag voelde ik me hier zoveel gelukkiger dan in San Francisco. Hier hoef ik niet over de daklozen heen te stappen".
Wat moet je daar nu van vinden? Is het een compliment voor Groningen? Is het een teken van het faillissement van California?
Wie zich een beetje erin verdiept kan vaststellen dat in San Francisco voor de middenklasse geen plek meer lijkt te zijn. Hippe IT-ers en daklozen bepalen het straatbeeld. Veel mensen uit die middenklasse, die zich kansloos voelen, trekken weg uit het blauwe (Democraten) San Francisco en zoeken hun heil in de rode (Republikeinen) omliggende Staten.
Wat is de oorzaak van die tweedeling en dreigt die ook hier als we de ontwikkelingen van Silicon Valley een op een naar Groningen trachten te kopiëren? (Hetzelfde geldt natuurlijk voor Amsterdam en Berlijn waar de kreet is: 'F*ck off Google', "Met Kreuzberg moet niet gebeuren wat met Silicon Valley is gebeurd"). Als vandaag negen op de tien koopwoningen in Nederland onbetaalbaar zijn voor middeninkomens dan ziet het er ook bij ons niet goed uit. Bron: AD van 25 okt 2018.

21 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fascisme is terug (maar dan anders)'. Bron: Trouw 21 okt 2018.
"Ook in Nederland stellen mensen hun identiteit bóven de rechtstaat. Een dertigtal ‘blokkeerfriezen’ belemmerde de snelweg A7 en daarmee een demonstratie van een groep anti-Zwarte-Pietactivisten".
"Een aantal (rechtse) commentatoren zat daar niet mee. Liever dat dan toegeven aan een groep ‘beroepsactivisten’, die ‘onze tradities kapot willen maken’. Niet veel anders dus dan de commentatoren en journalisten die Orbáns ondermijning van de rechtsstaat door de vingers zien zolang hij moslimimmigranten maar buiten de deur houdt".
Als je niet beter wist zou je toch denken aan een comic: 'Jenny en de Blokkeerfriezen'.

21 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ruziënde Dijkhoff en Eijk gaan toch weer praten'. Bron: AD 21 sep 2018.
De levensles: als je zelf niet weet wie je eigenlijk bent en niet weet waar je voor staat in het leven, kortom in een identiteitscrisis zit, leg dan anderen ook maar niet op wat die allemaal van jou zouden moeten.
En voor nu voorlopig wel weer even genoeg aandacht besteed aan deze narcist. Kijk ter afsluiting nog maar even bij de VPRO naar 'Klaas Dijkhoff op het VVD-congres'.

20 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het ideetje van Klaas Dijkhoff ondermijnt de rechtsstaat'. Bron: Kasper C. Jansen op YouTube

19 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen'. Bron: AD 19 sep 2018.
De fractieleider voelt er ook voor verplichte lessen te laten geven over 'democratische waarden en tradities'. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering. "Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken".
Nou had ik net begrepen dat de in Duitsland geboren Klaas Dijkhoff er al 37 jaar over doet om zijn eigen identiteit vast te stellen. Ben ik nu een Rooms Katholiek, een Brabants Katholiek, een Christenfundamentalist of wellicht toch Verlicht? Nog geen twee dagen geleden leek hij daar zwaar over te tobben.
Vandaag weet Klaas Dijkhoff het antwoord en zet dat gelijk om in beleidsvoornemens. "Ik ga mensen 'verheffen' en 'bevrijden'. En ze moeten goedschiks of kwaadschiks mijn normen en waarden overnemen". Welke zijn dat dan ook alweer?
Begrijpt u er nog iets van?
Of moeten we dit zien als een hernieuwde 'populistisch light' truc (verkiezingsretoriek) om de aandacht af te leiden van zaken waar Klaas Dijkhoff liever niet mee geconfronteerd wordt, zoals de discussie over bijvoorbeeld de dividendbelasting? Want zo sluw en geslepen is hij dan ook wel weer.

18 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff beticht Eijk van 'trappen na' en zegt woedend lidmaatschap kerk op'. Bron: AD 17 sep 2018.
"Dat deed hij in een open brief aan kardinaal Wim Eijk die hem vorige week in een interview met deze krant ‘kleinzielig’ noemde en een ‘hyperindividualist’".
De VVD werd opgericht in 1948. Als driejarige kleuter, geboren in Limburg, wist ik al dat Katholiek en Verlichting niet samengaan. Kijk maar eens bij 'La Mauvaise Réputation'. In 2018 is Klaas Dijkhoff fractievoorzitter van de VVD en lid van de Rooms Katholieke Kerk. In 2017 werd Dijkhoff de slimste mens van Nederland. En Klaas Dijkhoff studeerde cum laude af als rechtenstudent. In 2018 wordt Klaas Dijkhoff woedend op kardinaal Wim Eijk en zegt zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk op.
Snapt u het nog?

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.