Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
2017年11月26日
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.
De ongecensureerde originele items zullen vanaf deze datum uitsluitend nog per PDF via het 'contactformulier' nabesteld kunnen worden.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn: doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt. Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

14 mei 2018:
'Uniformen gestolen bij inbraak in politiebureau (update)'. Bron: RTV Noord 12 mei 2018.
"Maar ik wil er niet te veel over zeggen, ook om de mensen die hier misschien verantwoordelijk voor zijn niet wijzer te maken. Het is heel lastig om te zeggen wie dat zijn. Maar natuurlijk willen we graag de beweegredenen weten van degene die dit heeft gedaan".
Tip: wordt u aangehouden door een agent(e) check dan altijd even of de naam op het labeltje in de nek van zijn of haar jasje correspondeert met de naam op de ID van de betreffende agent(e).

01 mei 2018:
'Macron is een neoliberale wolf in schaapskleren'. Bron: Trouw 01 mei 2018.
"In Europees verband stemmen regeringsleiders in met regels die privatisering en liberalisering afdwingen om in eigen land te verklaren dat ze machteloos staan tegenover Brussel. Met deze cynische tactiek laten politici als onze eigen Mark Rutte en, zo blijkt, ook Macron de Europese Unie de klappen opvangen die hun eigen impopulaire rechtse agenda uitlokt".
En zo gedragen Rutte en Macron zich dus feitelijk als de door hen verketterde populisten. Het lijkt te werken en verklaart hun succes in eigen land.

29 apr 2018:
'Waarom hebben wij als burgers niet meer te vertellen over het landschap?'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 29 apr 2018.
"Dat er insecten verdwijnen en daardoor vogels die van insecten leven, is misschien wel zo, maar daarover lamenteren is 'weemoed'", citeert Sheila Sitalsing VVD kamerlid Helma Lodders.
"Wat een verbod op bijengif met weemoed over de teloorgang van paard en wagen te maken heeft, werd niet helemaal duidelijk, maar op de regeringspartij hoeven de bij, mijn schriele appelboompje en de rest van de mensheid in elk geval niet te te rekenen", vervolgt Sheila.
Raar toch eigenlijk bij die VVD: natuurbehoud en biodiversiteit is 'weemoed', maar als je aan de bitterbal komt is Leiden in last. Is dat nu de partij van de Verlichting en het positieve vooruitgangsdenken, de innovaties of toch gewoon een club van angstige conservatievelingen, die het liefst zelf het verleden en tradities mummificeren? De club van Oranje Boven, van Sinterklaas en Zwarte Piet? Weten ze het zelf eigenlijk wel?

27 apr 2018:
'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten. Bron: RTL Z 27 apr 2018.
Wiebes schreef een omstreden partijmemo voor de VVD, waarin meerdere onjuiste of misleidende claims worden gedaan. "Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit de dividendbelasting af te schaffen is genomen op onjuiste gronden".

26 apr 2018:
'Rutte overleeft debat over dividendbelasting'. Bron: Trouw 26 apr 2018.
De oppositiepartijen vielen Rutte hard aan. Zij geloven hem niet en vinden dat hij vergeetachtigheid veinst. "De premier heeft een rookgordijn opgetrokken", meende Lodewijk Asscher van de PvdA. "Het vertrouwen is beschaamd", zei Jesse Klaver van GroenLinks. Geert Wilders van de PVV vond het optreden van Rutte 'gedraai en gekonkel'.
Hoe hard Rutte ook zijn best deed hij slaagde er dus niet in een goede 'SelfHug' te doen.
"De motie van afkeuring betekent dat de verhoudingen tussen coalitie en oppositie zijn bekoeld. Dat is slecht nieuws voor het kabinet, gezien hun krappe meerderheid in de Tweede Kamer".
Voor een volgende poging zal Mark Rutte toch iets aan fitness moeten gaan doen, want dit ziet er toch wel erg amateuristisch uit:

Mislukte 'SelfHug' Mark Rutte

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn:'Een intern VVD-stuk vormde de basis voor de afschaffing van de dividendbelasting'. Bron: Trouw 24 apr 2014.
"Een intern VVD-stuk vormde de basis voor afschaffing van de dividendbelasting, schrijft premier Rutte aan de Tweede Kamer".
"Het interne VVD-document is vanavond laat, samen met andere notities over dividendbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Rutte meldt dat het stuk is opgesteld door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes".
It sucks! Zie ook: 'Politiek' en 'Nederland Polderland'.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Eric Wiebes (VVD) die zei geen weet te hebben van memo’s schreef zélf intern VVD-memo over dividendbelasting'. Bron TPO 24 apr 2018.
"Afschaffing van de dividendbelasting zal leiden tot een hogere belastingdruk voor binnenlandse belastingbetalers".
Ongelofelijk: onze 'Gasempath'.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Shell en Unilever spelen de hoofdrol in memo’s over dividendbelasting'. Bron: Trouw 24 apr 2018.
"Beide bedrijven (Shell en Unilever red.) waren kennelijk zo dicht betrokken bij de onderhandelingen voor de nieuwe regering, dat er contact met hen opgenomen zou worden na bespreking van de opgestelde memo's aan de formatietafel. Dat blijkt uit een tijdpad dat is opgenomen in een ambtelijke notitie die eind augustus aan staatssecretaris Wiebes van financiën wordt gestuurd. Het document zou eerst aan de zogenoemde 'fiscale tafel' worden besproken, waar Wiebes namens de VVD zelf onderhandelde met afgevaardigden van CDA, D66 en ChristenUnie".

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Knieval Rutte: Ik wekte verkeerde indruk over memo's'. Bron: AD 24 apr 2018.
"Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag".
Wat een ongelofelijk slap verweer, geen politiek leider waardig. Zie hieronder daarover verder Dick Swaab.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: Dick Swaab 'Het brein vergeet zo'n memo echt niet' Politiek AD.nl. Bron: AD 24 apr 2018.
"Ik heb er geen herinnering aan." Maar kan dat wel? Absoluut niet, zegt hersenexpert Dick Swaab, auteur van het beroemde boek 'Wij zijn ons brein'. "Als je het mij vraagt zitten ze gewoon te liegen".
Het brein wil nog wel eens iets extra's erbij fantaseren, maar onderzoek heeft toch al vaak uitgewezen dat van 'vergeten' geen sprake is. We mogen toch aannemen dat Mark Rutte ten aanzien van dit dossier geen EMDR therapie heeft ondergaan? Ook bij deze therapie blijft de herinnering overigens aanwezig.
Mark Rutte nu aan de beurt voor de 'Hug van Mark Rutte' (homo- of heterohug: AD), de 'SelfHug'?
Zie ook hieronder het verhaal over Eric Wiebes, op 23 apr 2018 in het AD.

23 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Minister Wiebes beschikte wél over memo's dividendbelasting', Bron: AD 23 apr 2018.
"Wiebes kreeg minstens twee memo's. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. Wiebes ontving de memo's eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was, staat in de openbare toelichting. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken". Is Eric Wiebes, onze clowneske 'Empath', de volgende die op een 'Hug van Mark Rutte' (homo- of heterohug: AD) kan rekenen?
Zie ook: 'Politiek'.

20 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Toch memo's over omstreden afschaffing van dividendbelasting'. Bron: Trouw 20 apr 2018.
"Tijdens de formatie van het kabinet vorig jaar zomer zijn er wel degelijk documenten opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het ministerie van financiën bevestigt het bestaan van die stukken, maar weigert ze openbaar te maken. Eerder verklaarden premier Rutte en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen dat zij geen herinnering hebben aan documenten over de dividendbelasting, die tijdens de formatie besproken zouden zijn".

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fietsers voor het eerst bovenaan bij dodelijke verkeersongevallen'. Bron: De Volkskrant 24 apr 2018.
"Vorig jaar verongelukten 206 fietsers – 17 meer dan in 2016 – terwijl het aantal verkeersdoden in de auto terugliep van 231 naar 201".
"De SWOV en de Fietsersbond komen tot gelijkluidende conclusies over de oorzaken van al dan niet dodelijke fietsongevallen. De infrastructuur staat op nummer één. Slecht wegdek is gevaarlijk, te volle fietspaden zijn dat ook".
Lees ik niets over bomen kappen.... neem eens maatregelen om de snelheidsverschillen op fietspaden te verkleinen: verlaging max. snelheid naar 30km/h binnen bebouwde kom, e-bikes op de rijbaan en scooters afschaffen. Kun je ook 50 miljoen Euro aan uit geven.....

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dodenwegen gaan op de schop'. Bron: AD 24 apr 2018.
"De 50 miljoen euro wordt vooral gebruikt om de bermen van deze zogeheten N-wegen (niet-autosnelwegen) veiliger te maken, zegt Van Nieuwenhuizen (VVD) in een interview met deze krant. Zo kunnen obstakels als bomen worden weggehaald".
Bomen krijgen ook wel de schuld van veel menselijk leed. Waarom toch?
Staat er een pedofiel achter een boom bij het schoolplein, dan wordt de pedo niet opgepakt, maar worden alle bomen in de omgeving van de school gekapt.
Misschien weet Minister Cora van Nieuwenhuizen dat, uitgaande ervan dat mensen zich houden aan de maximumsnelheid, bij een frontale botsing op een 80km-weg dat de impact heeft van 160km/h tegen een stilstaand object, zoals een boom. De meeste bomen staan een paar meter vanaf de rijbaan. Die tegenligger, die relatief met 160km/h op je afkomt rijdt, doet dat op een paar decimeter afstand. Alle bomen langs de weg weghalen is dus een schijnoplossing. Snelheid omlaag en handhaven, strenger straffen op appen, drank- en drugsmisbruik achter het stuur zouden beter helpen. En waarom accepteren dat gestoorden altijd roekeloos inhalen omdat ze last hebben van een te hoog testosteron gehalte in hun bloed? Waarom pakt Van Nieuwenhuizen dat niet aan, in plaats van de natuur, die al zo te lijden heeft? Waarom anticipeert Van Nieuwenhuizen bovendien niet op de toekomst? Op de zelfrijdende auto, die als het goed is de veiligheid van de inzittenden zou moeten kunnen garanderen? Met uitzicht op bomen langs de weg? Dit was toch het 'groenste kabinet ooit'? Nee, het kappen van bomen is geen win-win situatie. Bomen gaan verstoken als biomassa is slecht voor het milieu, slecht voor de luchtkwaliteit en slecht voor de biodiversiteit.
Zie ook: 22 nov 2017 (update 06 mrt 2018):
'Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool'. bron: Trouw 22 nov 2017.
"Biomassa is helemaal niet koolstofneutraal, stellen ze, op de korte termijn is het verbranden van houtkorrels zelfs slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen".
Nog even een opmerking in dit verband gebaseerd op eigen waarneming: meer en meer zien we dat waar bomen gekapt worden, omwille van woningbouw, verkeerswegen of wat voor reden ook, deze bomen ter plekke volledig versnipperd worden. Overal kun je mega grote hopen houtsnippers aantreffen, in parken, bossen, langs wegen. Ten eerste kun je op die manier er de, mogelijk illegale, kap mee verdoezelen (in Drenthe zou zo al 120 km houtwal door boeren gekapt zijn) en ten tweede wis je er de sporen mee uit van de complete boomstammen. Dat het bij deze 'biomassa' van houtsnippers om 'restafval' zou gaan is dan dus pure misleiding.
Zie ook: 'Energietransitie'.

20 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 18 apr 2018 (update 24 apr 2018): 'Tweede Kamer lijkt in meerderheid vóór herindeling Haren, Groningen en Ten Boer (verslag van Kamerdebat)'. Bron: Haren De Krant 17 apr 2018.
"De minister kan alleen maar beweren, dat de financiën duurzaam kwetsbaar zijn. Ze leest braaf een briefje voor, maar overziet niet de samenhang tussen solvabiliteit, schuldenpositie en de mogelijkheid om tegenvallers op te vangen. Het is echt vreselijk om dit mee te maken. De bewering dat we niet investeren in onderwijshuisvesting… Onzin: we investeren 18,5 miljoen de komende vier jaar. We zouden bezuinigen in het Sociaal Domein. Hoe komen ze daar nou bij? Waarschijnlijk komt het doordat we keurig binnen de financiële kaders blijven", zegt Michiel Verbeek.
Verbeek, Wethouder (D66) in de gemeente Haren met o.a. in portefeuille: het hele sociaal domein, Onderwijs, Duurzaamheid, toekomst van Haren en ICT is dus boos.
Lees hier verder op zijn eigen Twitter account waarom precies.
'Waarschijnlijk' heeft Verbeek een punt en eerlijk gezegd heb ik wel 'begrip' voor Michiel! Sterkte!
17 apr 2018 (aanvulling): 'Van wie is de lokale democratie en de martelgang van het debat over de herindeling GHTB'. Bron: Michielverbeek 17 apr 2018.
"In de pauze na de eerste termijn van de Kamer werd mij een aantal keer gevraagd: Heb je je lidmaatschap van D66 al opgezegd? De dagen na het debat werd mij veelvuldig gevraagd: Op wie moet ik nu dan stemmen? Het debat leverde een ontgoocheld gevoel op. Maar ook boosheid en verdriet. De middenpartijen in dit land die graag het vertrouwen willen terugwinnen van een groot deel van het publiek hebben schromelijk gefaald. Samen met de minister is er flink bijgedragen aan de afkalving van het vertrouwen in de politiek. En hebben daarmee de deur opengezet voor Harenaars om de flanken van het politieke spectrum ernstig te overwegen".
"Krol had nog een interessant nieuwtje over Tynaarlo. In het debat hebben meerdere Kamerleden aangegeven dat als Haren uiteindelijk zou moeten of willen fuseren, dat een combinatie met Tynaarlo veel passender zou zijn. Krol wist te vertellen dat in het nieuwe coalitieakkoord van Leefbaar Tynaarlo, Groen Links, D66, CDA en Christen Unie in Tynaarlo een passage staat over samenwerking met Haren. 50Plus zette grote vraagtekens bij de opstelling van de provincie Groningen in het proces. Een aantijging van valsheid in Geschrifte door het Burgercomité krijg je niet zomaar aan je broek. En minister Ollongren neemt klakkeloos alles over wat de provincie haar voorschrijft".
In dit licht lijkt het toch ook lastig voor Michiel Verbeek om zelf nog vertrouwen in de politiek te houden. Hoe moet hij straks zijn achterban uitleggen dat hij een beleid gaat uitvoeren, waarvan hij toch eigenlijk van mening is dat dit door 'vals spel' (Bron: DvhN 30 jan 2017, bewuste blog Verbeek van 28 jan 2017) tot stand is gekomen? Voor die 'vals spel' opmerking kan ik trouwens nog wel 'begrip' opbrengen.
Verbeek zegt hier het volgende over:
"Als het Parlement kiest voor herindeling van Haren bij Groningen, dan zal ik mij daar als rechtgeaarde democraat bij neerleggen en zal ik me volledig inzetten voor een goede overgang naar onze vrienden in Groningen".
Daar heb ik dan weer iets minder 'begrip' voor, maar ik begrijp het ook wel weer een beetje wanneer ik door de ogen van de politicus kijk. Met daarbij de kanttekening dat het advies om op te stappen in ieder geval zou moeten worden opgevolgd door iedereen die 'vals spel' heeft gespeeld of kritiekloos is meegegaan en vuile handen heeft. 'Ça pue', zeggen ze hier in het zonnige zuiden.
Zie ook: 'Nederland Polderland'. Kunnen we binnenkort Michiel Verbeek bijschrijven op het lijstje uit De Volkskrant van 01 sept 2017: Sharon Gesthuizen (SP), 25 spetember 2017: Ybeltje Berckmoes (VVD) en 17 nov 2017: Roelof van Laar (PvdA)?
Lastig hoor, 'Politiek'......
23 apr 2018:
Wethouder Michiel Verbeek lijkt het aardig gehad te hebben met zijn D66, zo laat hij weten op Twitter.
Zie ook:
'Burgercomité Haren'
'De Bubbel Haren'
'Handenafvanharen'
'Haren NietbijStad'

16 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Kutkind!' Leerlingen op basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Bron: AD 16 apr 2018.
"Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet 'schattig' of 'niet zo gemeend'. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen".
Het is dus ook niet 'de leeftijd', maar de opvoeding.
Zie ook verder onderaan op 15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders. 'Gun je kind ook eens een teleurstelling', bron NRC 15 dec 2017.

Koningsdag Groningen 27 apr 2018.
05 apr 2018 (update 14 apr 2018):
Gelezen in The Thorn: 'Willem Alexander op de fiets naar Groningen'. Bron: RTV Noord 05 apr 2018.
"Alle objecten langs de hele route moeten verwijderd worden: de fietsenrekken, de bankjes, verkeerspalen".
"Direct nadat de koning is vertrokken op 27 april, worden de verkeersborden teruggezet. En op maandag 30 april volgt de rest'.
Dankzij een uitgelekt gesprekje met de lokale commissie Stiekem werd vandaag bekend wat de werkelijke reden is van genoemde maatregelen.
B & W van Groningen blijken bij Willem Alexander en Maxima sterk aangedrongen te hebben dat het tweetal per zelfrijdende elektrische Lamborghini naar Groningen zou komen. Zoals bekend is onze koning een echte man van het volk en hij liet weten dat zijn voorkeur uitging naar een retourtje 2e klasse met de NS, gebruik makend van zijn pas aangeschafte voordeelurenkaart. Vervolgens zou het de bedoeling zijn per OV fiets naar de stad te fietsen.
Dit zou een van de wethouders danig in het verkeerde keelgat geschoten zijn. "We leven niet meer in het tijdperk van Jacques Wallage en Max van den Berg hoor!". "Groningen mag dan wel een traditioneel linkse studentenstad zijn, maar hier doe ik niet aan mee. Wij fietsen hier niet meer, dat is zó jaren zestig!". Gepikeerd zou hij de verbinding verbroken hebben.
Vervolgens heeft er naar verluid intern overleg plaats gevonden en is er gepolderd om tot een eensgezinde oplossing te komen. Dat schijnt niet gelukt te zijn. De betreffende wethouder gaf aan dat hij dan wel zelf een gepast antwoord zou bedenken.
In een intern telefoongesprek zou deze man een collega het volgende toevertrouwd hebben: "als die gast zo nodig met de trein moet, dan pak ik hem wel terug als hij op zoek gaat naar het centrum. Ik zorg ervoor dat hij z'n OV fiets nergens kan stallen en bovendien moet hij eerst maar eens de weg zien te vinden vanaf het station. Ik laat gewoon alle verkeersborden weghalen. Ha ha, zul je eens zien hoe hij straks kijkt!"
Update 12 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Koning toch met Lamborghini door Groningen?'. Bron: RTVOOG 11 apr 2018.
Een belletje met burgemeester Peter den Oudsten van Groningen blijkt toch een ander licht te werpen op de voorgenomen maatregelen van eerder genoemde wethouder.
"Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat een enkele wethouder hier bepaalt hoe Koningsdag gaat verlopen. Ik heb zijn plannen nog eens bekeken en ben opnieuw in overleg gegaan met onze Koning.
Zoals u wellicht weet zinspeelt Groningen al enige tijd op de organisatie van een F1 binnen onze Diepenring. Een en een is twee dacht ik toen: als we Willem Alexander nu toch weten te porren om in die zelfrijdende elektrische Lamborghini hierheen te komen, dan kunnen we Koningsdag mogelijk gebruiken als testdag voor dit circuit. Nu de fietsenrekken en verkeersborden toch al verwijderd zijn, kwam ik op het idee de hele binnenstad 'leeg' te maken.
We weten dat Willem Alexander weinig ervaring heeft met dit soort auto's en voor de veiligheid, ook zijn eigen, leken ons deze maatrgelen zinvol.
Om geen enkel risico te lopen, noch voor de bewoners, noch voor de Koning, hebben we daarop aansluitend besloten zandzakken te plaatsen bij de toegangen tot de Diepenring. Mocht de Koning verward raken, door hoge snelheden en gebrek aan coördinatie bij het ontbreken van bijvoorbeeld verkeersborden, dan kunnen we er in ieder geval van verzekerd zijn, dat hij niet onverhoeds in het water kan belanden. Dat is ook de belangrijkste reden dat we de terrassen en winkels op deze dag gesloten houden. We willen koste wat het kost voorkomen dat er ongelukken gebeuren, in het geval het zelfrijdend systeem 'bugs en glitches' mocht vertonen of dat de Koning onwennig te hard aan de stroomknop draait. Verder zie ik er alleen maar halsreikend naar uit wat voor tijd de Koning gaat neerzetten.
Het enige waar we nog op wachten is een bevestiging van Willem Alexander zelf". 

30 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Gaswinning naar nul? De Groningers laten de kurken nog niet knallen'. Bron: Karin Sitalsing in Trouw 30 mrt 2018.
"Ik ben door schade en schande wijs geworden en ik weet: veel beloven en weinig geven, doet de dwaas in vreugde leven".
"Behalve de meezittende economie heeft Wiebes nog iets mee: de bodem van de gasvoorraad komt in zicht. Dus, zegt Dales, het wordt nu wel gepresenteerd als cadeautje, maar dit zat er sowieso aan te komen".
Zie ook 'Energietransitie'.

23 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Erken ook de allergrootste genocide, die op indianen'. Bron: Trouw 22 mrt 2018.
"In Noord-Amerika werd het aantal van twaalf miljoen in het jaar 1500 gereduceerd tot enkele honderdduizenden in 1900.
Dat was geen onafwendbare pech, maar bewuste uitroeiing om plaats te maken voor de Europese 'beschaving'".
Waarom ik me hierbij betrokken voel? In 1976 gaven Navajo's me een nacht onderdak tijdens mijn coast to coast fietstocht door de USA. Zie 'e-books'.

16 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Wat links nu te doen staat'. Bron De Groene Amsterdammer 14 mrt 2018.
"We zijn in Nederland op een punt aanbeland waarop partijpolitiek links steeds verder gemarginaliseerd is, en waarop racistische en fascistische retoriek op rechts gemeengoed wordt".
"Uit angst om net zo hard getroffen te worden als mensen waarvoor volwaardig burgerschap geen vanzelfsprekendheid is, hechten veel mensen aan ‘normaal doen’, met al het racisme dat daarin geïmpliceerd is (zoals dit soort treurigheden van VVD en CDA red.). Zo blijven deze mensen in de dubbelrol van onderdrukker en onderdrukte. Dat is de tang waarin ze zitten. Goed bedoelde maar slecht bedachte vleierij over ‘witte arbeiders’ en ‘gewone mensen’ geeft ze geen enkel zicht op een bevrijding uit die tang. Wie kiest voor deelname in accumulatie in ruil voor participatie in onderdrukking moet beseffen dat hij met lege handen staat wanneer kapitaal dit akkoord eenzijdig weer intrekt. En dat is precies de situatie waarin we ons nu bevinden. Welke politieke partij durft het aan om met deze boodschap de strijd aan te gaan?".
Aan de gang dus.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn:'Nederland wil statiegeld op blikjes en flesjes, maar kabinet stelt invoering uit'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Ook de oppositie in de Tweede Kamer - met voorop GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP en de PvdA - is nu teleurgesteld, omdat het bedrijfsleven al 15 jaar niet laat zien voldoende te willen verduurzamen en recyclen".
"Nederlanders willen statiegeld op kleine blikjes en flesjes, maar Van Veldhoven stelt de invoering nog eens twee jaar uit. Gemiste kans! Tijd om milieu boven de belangen van supermarkten en verpakkingsindustrie te stellen", aldus het commentaar van Greenpeace.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Koophuis in grote stad wordt vaak opgekocht en direct duur verhuurd'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Huizen in grote steden worden in groten getale opgekocht door beleggers en particulieren die de woningen meteen in de – dure – verhuur gooien. Voor starters en mensen met een middeninkomen wordt een huis in de stad daardoor onbetaalbaar, waarschuwen wetenschappers".
Fundamentele basisbehoeften van de mens zouden toch nooit misbruikt mogen worden voor economisch gewin?
Ze staan hier vandaag bij de buren in de kou in de rij voor de deur: moeders met pasgeboren kindjes op de arm, op zoek naar een fijne plek om te wonen. Achtentwintig bezichtigingen in twee dagen..... Om te janken toch, hoe leuk ook voor de buren zelf? En het gaat zo goed met Nederland?
Ps. Dit is geen stemadvies.

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Witte identiteitspolitiek wordt nooit benoemd'. Bron: OneWorld 14 mrt 2018.
"Rond het Binnenhof en de gemeenteraadsverkiezingen valt één woord steeds vaker: 'Identiteitspolitiek'. Het is hèt buzzwoord van deze verkiezingsstrijd geworden, maar niet in positieve zin. De term is vooral een stok om de politieke of maatschappelijke tegenstander mee te slaan".
"Hoofdredacteur Seada Nourhussen vroeg professor Gloria Wekker, politici Cemil Yilmaz en Olave Nduwanje, die zich allen met identiteit bezighouden, naar hun definitie van het fenomeen en de waarde ervan".

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt ombudsman Van Zutphen'. Bron: De Volkskrant 14 mrt 2018.
"Het recht op demonstreren gaat voor. De overheid moet helpen dit te verwezenlijken, ongeacht de boodschap of het draagvlak van de aanvrager. Dit recht kun je niet afzetten tegen het ongestoord kunnen winkelen. In de praktijk beschouwen overheden het demonstratierecht nog te vaak als onderdeel van een belangenafweging: het recht op demonstreren versus het belang van de openbare orde en veiligheid. Maar demonstratievrijheid is geen onderdeel van een belangenafweging. De essentie van het grondrecht tot demonstreren moet voorop staan".
"Omdat burgers het recht hebben om te demonstreren, vastgelegd in onze Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wilden wij onderzoeken of dit op een behoorlijke manier gaat".
Dat klinkt niet zo mooi over ons democratische landje.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: Spindoctor Arthur van Amerongen: ‘En nou opdonderen, dictator Pechtold’. Bron: HP 9 mrt 2018.
"Met geld en de waarheid neemt Pechtold het dus niet zo nauw. Daar kom je als politicus nog wel mee weg in Den Haag. Maar je komt niet weg met een smadelijk zetelverlies, als gevolg van keiharde kadaverdiscipline en een ziekelijk narcisme. Dankzij Pechtold, de risée van de Nederlandse politiek, wordt D66 op 21 maart gedegradeerd tot een geur- en kleurloze middenmotor in de Nederlandse politiek".
Nou, daar kun je het mee doen.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onderzoeksraad: politiek en ambtenarij bemoeien zich te vaak met 'onafhankelijk' onderzoek'. bron De Volkskrant 09 mrt 2018.
"Kwetsbaarheid voor externe druk is er ook bij onderzoeksinstanties die niet aan ministeries zijn verbonden, zoals de OVV zelf. Ook dan 'kunnen bewindspersonen en andere betrokkenen belang hebben bij de uitkomst van een onderzoek en zullen zij om die reden soms proberen om het optreden van een instantie of commissie subtiel te beïnvloeden', stelt de OVV".
"De OVV maant onderzoekers niet te bezwijken voor zulke druk. Buigen voor belanghebbenden is uit den boze".
Lijkt me wel ja.

06 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: GroenLinks: 'Haren kapt bomen die niet gekapt mogen worden'. bron: RTV Noord 05 mrt 2018.
"Haren pronkt graag met haar groen", zegt Sietsma. "Het college schijnt niet te beseffen dat je er wel wat voor moet doen om de Parel van het Noorden te blijven".
Neem je het net op voor de Gemeente Haren in de fusiestrijd en dan lees je dit. Een van de belangrijke argumenten van Haren tegen de fusie met Groningen was toch de angst dat Groningen Haren zou volbouwen en haar status van Groene Parel zou aantasten?
Opvallend, zij het een beetje in de marge, maar als er tegenwoordig een bouwactiviteit op stapel staat, dan zijn plotseling alle bomen die in de weg staan ziek? Zo ziek is Nederland toch niet als we alle staatjes mogen geloven?

06 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: Minister Ollongren: 'Een zelfstandig Haren heeft geen duurzame toekomst'. bron RTV Noord 05 mrt 2018.
"Een herindeling dient bij voorkeur de steun van alle betrokken gemeenten te genieten, maar andere overwegingen kunnen prevaleren", schrijft Ollongren. "In dit geval acht de regering de kwetsbare bestuurskracht en financiële positie van Haren, de regionale context en de duurzaamheid van de herindeling doorslaggevend".
Gustaaf Biezeveld van het Burgercomité Haren is woedend:
"Biezeveld zegt dat het er sterk op lijkt dat de regering betrokken is geweest bij een afspraak die een klein aantal bestuurders in de provincie Groningen enkele jaren geleden zou hebben gemaakt om Groningen aan Haren te helpen". 'Hoe kan anders worden verklaard dat voor de regering die afspraak zwaarder weegt dan de beginselen van onze democratische rechtsstaat en bestuurlijke integriteit?', zo betoogt Biezeveld.
Op 14 nov 2016 publiceerde de NRC een artikel ondr de kop 'Haren laat zich niet zomaar opheffen'.
"Daarin laat het provinciebestuur zich niets gelegen aan het referendum en de beginselen van behoorlijk bestuur, menen Frank Ankersmit en Dirk Herman de Jong".
"In hun streven om de herindeling door te drijven hebben Gedeputeerde Staten – met name gedeputeerde Patrick Brouns – misleiding noch bedrog geschuwd. Hun berichtgeving aan de media, de Provinciale Staten en de wetgever is een web van halve en hele onwaarheden, van insinuaties, van zwartmakerij en het weglaten van lastige maar wel relevante feiten".
Dat is nogal wat en het wordt niet door zomaar wat boze burgers gezegd. Frank Ankersmit is emeritus hoogleraar geschiedfilosofie en intellectuele geschiedenis. Dirk Herman de Jong is emeritus hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht. Beiden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gustaaf Biezeveld is eveneens emeritus hoogleraar aan de RUG.
Hoe wrang ook moet dit zijn voor D66 Wethouder Michiel Verbeek van Haren, als je niet anders dan kunt concluderen dat de minister van je eigen partij in Den Haag zich zo heeft laten inpakken?
En hoe zorgwekkend blijkt hier dus ook de democratische afstand met 'Den Haag' in breder perspectief. Gaat dit ook zo met andere dossiers? Wat moet de burger daar van denken?

27 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Persoon van de avond van gisteren: Wij Mies Bouwman bij DWDD (Omroep Max2), 'Moeder des Vaderlands'? En juf Ank dan? Tjonge jonge.

20 feb 2018 (update 23 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: De Speld - D66 over referendumdraai: 'Mensen bij nader inzien tyfusdom'. bron: De Volkskrant 20 feb 2018. In De Speld zelf.
Huh, dit is toch gewoon een waarheidsgetrouwe weergave van het actuele D66 denken? Noemen ze het satire. Moet het nou in De Speld of in The Thorn?
'Beeld van domme Neanderthalers kantelt: ze maakten grotkunst, ver voordat de moderne mens Europa bereikte'. bron: De Volkskrant 22 feb 2018.
"Neanderthalers hebben altijd in een kwaad daglicht gestaan. De naam die men oorspronkelijk voor ze voorstelde was zelfs homo stupidus, 'de stompzinnige mens', aldus onderzoeksleider Alistair Pike van de Universiteit van Southampton. 'Ze werden gorilla-achtig afgeschilderd, niet in staat tot geloof of symbolisch denken".
Zo, hoort Alexander Pechtold het ook eens van een ander. Dit is dan weer geen satire, maar echt The Thorn nieuws.

17 feb 2018 (update 19 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: Halbe Zijlstra: 'Die halbe Wahrheit gesagt und den Rest verschwiegen, ist auch eine ganze Lüge'. © Joachim Panten (1947 - 2007), deutscher Aphoristiker und Publizist.
Of deze dan uit 'Lüge Zitate' op de de site van 'Gutzitiert': 'Ein halbleeres Glas Wein ist zwar auch ein halbvolles, aber eine halbe Lüge ist mitnichten eine halbe Wahrheit'. © Jean Cocteau, französischer Schriftsteller, Regisseur und Zeichner (1889 - 1963).
'Zo zakte Halbe Zijlstra's luchtkasteel langzaam in elkaar'. bron: Natalie Righton in De Volkskrant van 16 feb 2018.
"Nog voor hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, maakte het datsja-verhaal Halbe Zijlstra kwetsbaar. Een reconstructie van de ontmaskering in vijf delen".
Speech Halbe Zijlstra op YouTube tijdens VVD-congres 2016.
Interessant in deze context is het boek uit 2011 'Why Leaders Lie' van John J. Mearsheimer, 'The Truth About Lying in International Politics'. bron: The Washington Post van 15 apr 2011.
"Widespread lying makes it harder for citizens to make good choices in the voting booth, Mearsheimer writes, since they’ll often be working with false information".

14 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rus doet aangifte van discriminatie tegen Pechtold'. bron: Elsevier Weekblad 13 feb 2018.
"ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet".

12 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen'. bron: De Volkskrant 09 feb 2018.
"Dat is wat racisten doen. Ze gaan selectief om met statistische data om zo te bewijzen dat sommige groepen superieur zijn", betoogt de Britse wetenschapsjournaliste Angela Saini.
"Wij mensen verschillen amper van elkaar, op oppervlakkige kenmerken als bijvoorbeeld huidskleur na, en als we al verschillen dan is de variatie tussen individuen binnen een groep velen malen groter dan de variatie tussen bevolkingsgroepen".
'Wetenschappers twisten over de vraag: hoe aangeboren is IQ?'. bron: Het Parool 12 feb 2018.
"Dat er verschillen zijn, staat daarmee vast, al verschillen de wetenschappers fundamenteel in de interpretatie".
In het verleden heb ik het mij vaak afgevraagd, met name bijvoorbeeld bij het mysterie van de 'Keniaanse hardloopindustrie'. bron: Wikipedia.
"De genetische aanleg, het leven op hoogte, het rennen naar school als kind, de voeding, de perfecte trainingsomgeving, de harde training en in de aantrekkingskracht van het start- en prijzengeld". "Maar het opvallende succes wordt in toenemende mate toegeschreven aan het gebruik van doping".
Zeg het maar........

05 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Boudewijn Van Spilbeeck: "Vanaf morgen ben ik Bo". bron: VTM Nieuws 29 jan 2018. Bo Van Spilbeeck: "Dit is een bevrijding". bron: VTM Nieuws 30 jan 2018.
"Enkele jaren geleden kwam ik tot de conclusie: het was kiezen voor een leven als vrouw of een leven leiden dat geen zin had".
Trieste types als Johan Derksen en René van der Gijp lijken voor die tweede optie te hebben gekozen, maar er is nog hoop voor ze:
Wie met gelijkaardige gevoelens zit of meer over dit onderwerp wil vernemen, kan terecht bij het TransgenderInfoPunt in Gent op transgenderinfo.be of telefoonnummer 0800 96 316.
'Derksen en Gijp zeggen wat veel mensen denken', zegt Angela de Jong (geen familie) in het AD van 5 feb 2018. En dus..... is het waar, is het terecht? Je kunt blijkbaar wel met 'weetjes' de Slimste Mens worden en toch over weinig intelligentie beschikken. Toch nog maar eens lezen over "het gezonde rechtsgevoel". bron: Wikipedia.

29 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Shell is heel erg van het maatschappelijk ondernemen, maar dan vooral wanneer het gratis is'. bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 29 jan 2018.
"Ik leef mee met alle partijen, edelachtbare, zegt Shell straks, en ik schuw die verantwoordelijkheid niet, bovendien help ik graag, en ik voel me zeer verantwoordelijk. Maar ik bén het niet".

17 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Superzeikerds' schakelen Rijdende Rechter in om vallende blaadjes. bron: AD 17 jan 2018.
"Wat heb je toch een mooi leven als je grootste zorgen de blaadjes tussen de steentjes op je patio zijn".
"Deze blik zo onnavolgbaar Nederlands - met dank aan #RijdendeRechter". bron: Cornald Maas.
Je zal ze maar als buren hebben.

15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders. 'Gun je kind ook eens een teleurstelling', bron NRC 15 dec 2017.
"Ze bemoeien zich langs de lijn met de corrigerende aanwijzingen van de coach en de scheidsrechter, mengen zich in de ruzies van hun kinderen met anderen, bellen woedend op als hun dochter op een feestje een kinderfilm heeft gezien waarvan ze voor het slapengaan moest huilen".
„Misschien”, formuleert ze voorzichtig, „heeft het grensoverschrijdende gedrag van kinderen dat nu met ADHD wordt geassocieerd, wel minder te maken met een aangeboren stoornis en meer met een grenzeloze opvoeding” (zie ook hier voor een effectieve behandeling van ADHD).
En zeg nooit: 'Je bent een kunstenaar in de dop!', lezen we in de NRC op 1 dec 2017.
"Narcistische kinderen voelen zich heerlijk als ze bewonderd worden. Maar als de complimenten uitblijven, kunnen ze door de grond zakken: ze voelen zich vernederd en worden agressief".
Tip: indien u op het punt staat een huis te kopen in een kinderrijke buurt zorg dan dat uw makelaar niet alleen zorgt voor een bouwtechnisch rapport van de woning. Laat hem vooral ook onderzoeken of uw toekomstige buren geen 'Curlingouders' zijn. Een lekkende dakgoot kun je tenminste nog iets aan doen.


Oude edities van The Thorn kunnen in PDF formaat nabesteld worden.
Editie nr. 2: The Thorn jan 2018 PDF.
Editie nr. 1: The Thorn nov/dec 2017 PDF.
Zie contactformulier.


Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.