Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
2017年11月26日
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.
De ongecensureerde originele items zullen vanaf deze datum uitsluitend nog per PDF via het 'contactformulier' nabesteld kunnen worden.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt. Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

18 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Groninger krijgt geldboete voor schrijven nepnieuws over Joling'. Bron: AD van 18 jul 2018.
"De 34-jarige Groninger die eind vorig jaar op zijn satirisch bedoelde site Nieuwsbom nepnieuws over een opgerolde wietplantage bij Gerard Joling verspreidde, is vandaag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot een deels voorwaardelijk geldboete van 750 euro.  Volgens de officier van justitie en de rechter was het onzinbericht dat de man schreef en publiceerde zo realistisch dat de goede naam van zanger er door is aangetast".
Nou, had ik toch echt begrepen dat satire nog mocht in Nederland. Dat de Canadezen daarvoor hun leven in 1945 hadden gegeven? En uitgerekend Gerard Joling kan niet tegen een grap?

06 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Lezersdilemma: Hoe voorkom ik dat ons pleintje door buren wordt bezet?' Bron: Lezersdilemma in De Volkskrant van 06 jul 2018.
"Ik woon aan een pleintje waar een tiental huizen op uitkijken. Deze huizen hebben relatief kleine tuinen. Nadat ik vorig jaar akkoord ben gegaan met het plaatsen van een loungeset voor 'af en toe gezamenlijk gebruik', zie ik nu dat het pleintje met mooi weer niet alleen door een vast groepje bewoners wordt geclaimd, maar dat men daar ook aan auto's werkt en er klust. Ik heb daar moeite mee, want daar is het pleintje mijns inziens niet voor bedoeld en daar ben ik ook niet mee akkoord gegaan. Hoe maak ik dit bespreekbaar?"
Tja.... en wat als het dan ook nog op Facebook vermeld staat als 'bar'?

01 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie op zondag: Voor ons kabinet is traditie veel ellende waard'. Bron: Rosa van Gool in De Volkskrant van 01 jul 2018.
"Consumentenvuurwerk zal helaas dus nog wel een paar jaar onherstelbare en vermijdbare schade blijven aanrichten voordat het verboden wordt. De komende maanden kunnen de regeringspartijen weer kiezen wat zij liever meenemen naar 2019: honderdvijftig ogen of een paar virtuele zetels in de peilingen van Maurice de Hond".
Opnieuw blijkt dat het populisme ons regeert.

26 jun 2018 (update 28 jun 2018):
Gelezen in The Thorn: 'Staat sluit topdeal over gas met Shell en Exxon'. Bron: de bierviltjes logica van Peter van Zadelhoff op RTLZ op 26 jun 2018.
"De oppositie roept van niet, maar de Staat heeft écht een topdeal gesloten met Shell en Exxon, oftewel de NAM. Peter van Zadelhoff dook in de wereld van het Gronings gas, zette de berekeningen op een bierviltje en concludeert: topdealtje van een paar miljard".
Zadelhoff rekent ons op zijn viltje voor:
Shell en Exxon zien af van claim van zes miljard bij de Staat. De Staat geeft daarvoor in ruil netto drie miljard weg van de burger. Dat is een 'topdeal' zo betoogt hij.
Mijn bierviltjes wijsheid: wat nou als Shell en Exxon die claim verloren hadden? Had de belastingbetaler drie miljard gescheeld.
En een andere: in 1959 wisten de Staat en Shell en u en ik ook al dat Op = Op. Ook wisten we dat als iemands huis instort omdat je de bodem eronder weghaalt, dat je dan de werkzaamheden dient te stoppen. Dit omdat het "maatschappelijk niet aanvaardbaar is". Dat ga je dan toch niet afkopen?
En dit is wat Wiebes daar zelf over zei op 29 mrt 2018:
'Wiebes: inzet is geen schadeclaim NAM'. Bron DvhN 29 mrt 2018.
"De NAM had nog een kwarteeuw lang jaarlijks 12 miljard kuub uit de Groninger bodem kunnen winnen, stelt Wiebes. Maar dat zou ,,voor de veiligheid moeilijk te verdedigen'' en bovendien ,,maatschappelijk niet aanvaardbaar'' zijn".
En vervolgens maken we toch die deal, ook al is het niet te verdedigen en maatschappelijk onaanvaardbaar?
Denk ik toch dat die tennisleraar er niet ver naast zat.
Laat de eerste die mij kan overtuigen dat dit demagogie is zich melden met argumenten en feiten.

25 jun 2018: Gelezen in The Thorn: 'Shell en Exxon zien af van claim, maar krijgen hoger aandeel gasopbrengsten' (update) Bron: RTV Noord 25 jun 2018.
"Tot nu toe kreeg het Rijk 90 procent van de inkomsten uit de gaswinning. Tien procent was voor Shell en ExxonMobil. Omdat de gaswinning dalende is en de kosten voor versterking en schadeafhandeling hoog zijn, krijgen de bedrijven voortaan 27 procent van de opbrengsten. Shell en ExxonMobil houden procentueel zo ongeveer drie keer zoveel over aan de productie".
"Meerdere oppositiepartijen hebben intussen kritisch gereageerd op de overeenkomst van de Staat met Shell en ExxonMobil. PvdA, SP en GroenLinks stellen dat de rekening bij de belastingbetaler wordt gelegd".
Het oude gezegde dat de tennisleraar van onze toch best chique club zo vaak tussen neus en lippen door liet ontglippen lijkt maar weer eens bewaarheid te worden: "verneuk de massa, spek de kassa".

Nog even terugblikkend op de 'Deal' van Eric Wiebes twee eerdere berichten van RTLZ en uit het DvhN:
29 mrt 2018:
Kabinet wil gaskraan helemaal dichtdraaien in 2030: 'Historische stap'. Bron RTLZ 29 mrt 2018.
"Wiebes liet weten dat hij niet van plan is om een eventuele schadeclaim te gaan betalen voor het gas dat niet gewonnen zal worden".
31 jan 2018:
NAM bereidt mogelijk een miljardenclaim voor bij terugschroeven gaswinning Groningen’ (+reactie NAM). Bron DvhN 31 jan 2018.
"NAM-directeur Gerald Schotman noemt het verhaal volstrekte onzin. Het ministerie van Economische Zaken stelt heel nadrukkelijk dat het scenario van een schadeclaim niet voortkomt uit signalen van de NAM. ,,Het is echt een scenario-omschrijving'', zegt een woordvoerder".
Oud-inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt tegen EenVandaag het verschrikkelijk brutaal te vinden als de NAM zijn schade daadwerkelijk op de staat probeert te verhalen. ,,Dat komt over alsof alleen je aandeelhouders van belang zijn. Dan sta je los van ieder maatschappelijk gevoel. Als ze dit daadwerkelijk zouden doen wordt het hoog tijd dat we geen benzine meer kopen bij Shell en Esso".
Zo valt te lezen in het NvhN van die dag.

25 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Verontwaardiging: Belastingdienst op de stoep bij uitkering voor bevingsschade'. Bron: DvhN 25 jun 2018.
"Vergoeding gekregen voor aanpak van bevingsschade? Dan kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt van de Belastingdienst. ,,Absurd'', zegt Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP)".
Rutte maar weer naar de 'massagetafel' voor zijn 'SelfHug'? (zie 'Nederland Polderland' en hieronder op 26 apr 2018)

25 jun 2018 (update van 11 dec 2017):
Gelezen in The Thorn: 'Gewonden bij botsing op N34', RTV Drenthe.
Remedie? 'Gedeeltelijke verdubbeling' vanaf 25.000.000 Euro's, complete verdubbeling voor zo'n 350.000.000 Euro's? De milieuschade, vernietiging natuur, impact op gezondheid mens en dier, zijn daarin nog niet eens meegenomen. Waar zijn we mee bezig, vragen ook omwonenden zich af?
'Belangrijkste oorzaken ongevallen' op N34 (los van oorzaak in dit specifieke geval): roekeloos inhalen waar dat verboden is, appen achter het stuur, drank en drugs, te hard rijden en in dit geval mogelijk op zomerbanden door de sneeuw rijden.
Moeten we voor dit soort aso-gedrag als maatschappij opdraaien? Moeten wij per vrrroem-aso zo'n €35.000.000,- op tafel leggen (grofweg beetje populistisch vrrroem vrrroem berekend bij één dode per jaar)? Als het aan mijnheer Henk Brink van de Vrroem-partij in Drenthe ligt wel. Als het om asfaltverslaving gaat, dan kan de VVD meestal wel voor Sinterklaas spelen op kosten van de belastingbetaler. Laat er eens gehandhaafd worden zou ik zeggen, zorg voor een betere rij-opleiding en maak de burger meer verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag in het verkeer, kenmerk van het liberalisme toch? Verlaag de maximumsnelheid in belang van duurzaamheid, volksgezondheid en veiligheid op snelwegen. Maatregelen die weinig kosten en vandaag nog genomen kunnen worden.

22 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie: Geheime algoritmes bij fraudebestrijding schaden de rechtsstaat'. Bron: Mr.dr. Aline Klingenberg, coördinator van de opleiding IT-recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen in het DvhN van 21 jun 2018.
"Gebruikt de overheid zo’n algoritme om risicoprofielen te maken, dan verdeelt zij haar bevolking in hokjes en maakt zij onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen".
"In een maatschappij waarin ongelijke behandeling alleen is toegestaan op grond van objectieve criteria zou de overheid geen gebruik moeten maken van geheime algoritmes. Wanneer zij dat toestaat, raakt de rechtsstaat op een hellend vlak".
Dat sluit dus aardig aan bij onderstaand artikel met Cathy O'Neil in De Volkskrant.

19 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: Wiskundige Cathy O’Neil waarschuwt voor algoritmen: ‘Rechten van individu worden niet beschermd’. Bron: Wiskundige Cathy O'Neil in De Volkskrant van 18 jun 2018.
Amerika staat bekend als land of the free. Na het lezen van uw boek lijkt die term niet meer zo toepasselijk.
"Amerika ziet zichzelf als een samenleving waarin het individu kansen krijgt zich te ontplooien. Maar in de praktijk worden de rechten van het individu niet beschermd; we beschermen de rechten van grote bedrijven. Het zijn deze concerns die algoritmen gebruiken voor winstoptimalisatie en daarmee bepalen of individuen kansen krijgen of niet".
"We zijn verpest door voorbeelden van beroemde algoritmen, zoals computers die winnen met schaken en het bordspel Go. Deze voorbeelden worden altijd gebruikt door voorstanders van big data. Maar ze staan niet model voor de echte wereld".
Het is eigenlijk net als met virtual reality: je kijkt ermee naar het verleden of naar de toekomst, maar niet naar de werkelijkheid van het hier en nu. Wat je ziet is wat je erin stopt: een in elkaar geflanste fantasie afspiegeling van de werkelijkheid. Daarmee kun je mensen dus gemakkelijk manipuleren, met alle gevolgen van dien.

19 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het boerenland smacht naar een visionair'. Joop Bouma en Hans Marijnissen interviewen de Wageningse hoogleraar Hans Wiskerke in Trouw van 19 jun 2018.
"De grote stappen zullen in Den Haag moeten worden gezet", stelt Wageningse hoogleraar Hans Wiskerke en "boeren verlangen naar een robuust langetermijnbeleid, op basis waarvan ze kunnen investeren".
"Wat dat betreft verwijst Wiskerke naar de jaren vijftig, naar Sicco Mansholt, de naoorlogse minister van landbouw die aan wel zes kabinetten deelnam. Hij zou zijn werk later voortzetten als commissaris van de Europese Commissie. Onder het motto ‘Nooit meer honger’ zette de sociaal-democraat in op gegarandeerde minimumprijzen en schaalvergroting". Wiskerke: "Even afgezien van de inhoud van zijn beleid, was er in die tijd wel duidelijkheid over de koers".
Hoe dramatisch dom is deze uitspraak: "Even afgezien van de inhoud van zijn beleid, was er in die tijd wel duidelijkheid over de koers"? Zo lust ik er nog wel een paar. Liever een domme en destructieve visie dan geen? Toch maar eens de geschiedenisboekoen induiken zou ik tegen deze hoogleraar willen zeggen. Dan kun je genoeg voorbeelden zien van wat de gevolgen zijn van consequent beleid met een verwerpelijke visie.

28 mei 2018:
Gelezen in The Thorn (nog een case van populisme): 'Dutch government appeals against court ruling over emissions cuts'. Bron: The Guardian 28 mei 2018.
"But Mark Rutte’s government on Monday put the ball back in the plaintiffs’ court, arguing that judges in The Hague had overstepped their authority and were in danger of outflanking public opinion".
Dus als rechters in Nederland de regering corrigeren, dan gaan ze hun boekje te buiten en negeren ze de wil van het volk? Het moet toch niet gekker worden met de demagogie en het populisme van Rutte en Wiebes.

28 mei 2018:
Gelezen in The Thorn (een minicursus populisme aan de hand van een case): Sjef van Gennip, bestuursvoorzitter Reclassering Nederland: ‘Iedereen weet dat je met vergelding de samenleving niet veiliger maakt’. Bron: De Volkskrant 28 mei 2018.
"Het is puur populisme, stelt Van Gennip. Inspelen op onderbuikgevoelens in de samenleving omdat het goed valt bij het electoraat".
"Ik weet niet waar die verrechtsing ooit is begonnen, ik denk bij Pim Fortuyn. Sindsdien proberen nogal wat partijen elkaar de loef af te steken".
"De VVD wil zich graag profileren als de partij van orde, tucht en regelmaat. Vergelden".
"Vorige week vroegen Kamerleden aan minister Dekker voor Rechtsbescherming: leg nou eens uit: waaróm wilt u die voorwaardelijke invrijheidstelling precies afschaffen? Welk wetenschappelijk rapport ligt daaraan ten grondslag? Toen zei hij bijna letterlijk: dat doe ik alleen maar omdat de samenleving het niet begrijpt".
"Ik ben ooit lid geworden van de VVD vanwege de liberale uitgangspunten, maar dat zinloze hard-harder-hardst, daar kan ik me inderdaad niet vinden. Ik heb lang gedacht: die partij wil Wilders rechts inhalen".
En dan dit:
'Vertrouwen in de politiek zit in de lift'. Bron: AD 28 mei 2018.
"Vooral het vertrouwen in de politiek is flink gestegen. In 2016 had 37 procent vertrouwen in de Tweede Kamer, vorig jaar was dat 4 procent hoger. Ook de EU kreeg een betere reputatie".
Wie die twee dingen koppelt krijgt een gratis cursus populisme voorgeschoteld: populisme loont en het volk zegt dan tevreden te zijn. Maar als politicus weet je dat je het volk en jezelf belazerd hebt.

25 mei 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff wil bijstandsuitkering verlagen, en alleen verhogen voor mensen die zich nuttig maken'. Bron: De Volkskrant 26 mei 2018.
Lees ook hierover de reacties in De Volkskrant op Twitter.
"Alsof een net afgestudeerd Marokkaans meisje verantwoordelijk zou zijn voor het wangedrag van een capuchonklootzakje".
Klaas Dijkhoff wil dus eigenlijk vooral de bijstandsuitkering van 'capuchonklootzakjes' verlagen.
Het is maar wat als je stemmen wilt afpakken van de PVV en het FvD en je je van de spindoctor moet verlagen tot triest populisme. Wat een treurige, xenofobe en doorzichtige demagogie. Maar het zal de VVD zeker stemmen opleveren. 'Goed Volk', brrrr eng.
Vanuit Engeland krijg ik wel eens de bezorgde vraag hoe het staat met het populisme in Nederland. Als je goed kijkt naar de Nederlandse politiek dan kun je wel de conclusie trekken dat het populisme hier allang geïnfiltreerd is in de gevestigde partijen en aan de macht is.
Het cynische aan dit alles is dat mensen die nog enig vertrouwen hadden in de politiek, door dit soort gedrag van de 'gevestigde orde', het politieke stelsel voor gezien gaan houden en hun vertrouwen in de democratie en de rechtsstaat kwijt raken.
Zie ook: 'Politiek'.

14 mei 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Uniformen gestolen bij inbraak in politiebureau (update)'. Bron: RTV Noord 12 mei 2018.
"Maar ik wil er niet te veel over zeggen, ook om de mensen die hier misschien verantwoordelijk voor zijn niet wijzer te maken. Het is heel lastig om te zeggen wie dat zijn. Maar natuurlijk willen we graag de beweegredenen weten van degene die dit heeft gedaan".
Tip: wordt u aangehouden door een agent(e) check dan altijd even of de naam op het labeltje in de nek van zijn of haar jasje correspondeert met de naam op de ID van de betreffende agent(e).

01 mei 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Macron is een neoliberale wolf in schaapskleren'. Bron: Trouw 01 mei 2018.
"In Europees verband stemmen regeringsleiders in met regels die privatisering en liberalisering afdwingen om in eigen land te verklaren dat ze machteloos staan tegenover Brussel. Met deze cynische tactiek laten politici als onze eigen Mark Rutte en, zo blijkt, ook Macron de Europese Unie de klappen opvangen die hun eigen impopulaire rechtse agenda uitlokt".
En zo gedragen Rutte en Macron zich dus feitelijk als de door hen verketterde populisten. Het lijkt te werken en verklaart hun succes in eigen land.

29 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Waarom hebben wij als burgers niet meer te vertellen over het landschap?'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 29 apr 2018.
"Dat er insecten verdwijnen en daardoor vogels die van insecten leven, is misschien wel zo, maar daarover lamenteren is 'weemoed'", citeert Sheila Sitalsing VVD kamerlid Helma Lodders.
"Wat een verbod op bijengif met weemoed over de teloorgang van paard en wagen te maken heeft, werd niet helemaal duidelijk, maar op de regeringspartij hoeven de bij, mijn schriele appelboompje en de rest van de mensheid in elk geval niet te te rekenen", vervolgt Sheila.
Raar toch eigenlijk bij die VVD: natuurbehoud en biodiversiteit is 'weemoed', maar als je aan de bitterbal komt is Leiden in last. Is dat nu de partij van de Verlichting en het positieve vooruitgangsdenken, de innovaties of toch gewoon een club van angstige conservatievelingen, die het liefst zelf het verleden en tradities mummificeren? De club van Oranje Boven, van Sinterklaas en Zwarte Piet? Weten ze het zelf eigenlijk wel?

27 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten. Bron: RTL Z 27 apr 2018.
Wiebes schreef een omstreden partijmemo voor de VVD, waarin meerdere onjuiste of misleidende claims worden gedaan. "Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit de dividendbelasting af te schaffen is genomen op onjuiste gronden".

26 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte overleeft debat over dividendbelasting'. Bron: Trouw 26 apr 2018.
De oppositiepartijen vielen Rutte hard aan. Zij geloven hem niet en vinden dat hij vergeetachtigheid veinst. "De premier heeft een rookgordijn opgetrokken", meende Lodewijk Asscher van de PvdA. "Het vertrouwen is beschaamd", zei Jesse Klaver van GroenLinks. Geert Wilders van de PVV vond het optreden van Rutte 'gedraai en gekonkel'.
Hoe hard Rutte ook zijn best deed hij slaagde er dus niet in een goede 'SelfHug' te doen.
"De motie van afkeuring betekent dat de verhoudingen tussen coalitie en oppositie zijn bekoeld. Dat is slecht nieuws voor het kabinet, gezien hun krappe meerderheid in de Tweede Kamer".
Voor een volgende poging zal Mark Rutte toch iets aan fitness moeten gaan doen, want dit ziet er toch wel erg amateuristisch uit:

Mislukte 'SelfHug' Mark Rutte

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Een intern VVD-stuk vormde de basis voor de afschaffing van de dividendbelasting'. Bron: Trouw 24 apr 2014.
"Een intern VVD-stuk vormde de basis voor afschaffing van de dividendbelasting, schrijft premier Rutte aan de Tweede Kamer".
"Het interne VVD-document is vanavond laat, samen met andere notities over dividendbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Rutte meldt dat het stuk is opgesteld door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes".
It sucks! Zie ook: 'Politiek' en 'Nederland Polderland'.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Eric Wiebes (VVD) die zei geen weet te hebben van memo’s schreef zélf intern VVD-memo over dividendbelasting'. Bron TPO 24 apr 2018.
"Afschaffing van de dividendbelasting zal leiden tot een hogere belastingdruk voor binnenlandse belastingbetalers".
Ongelofelijk: onze 'Gasempath'.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Shell en Unilever spelen de hoofdrol in memo’s over dividendbelasting'. Bron: Trouw 24 apr 2018.
"Beide bedrijven (Shell en Unilever red.) waren kennelijk zo dicht betrokken bij de onderhandelingen voor de nieuwe regering, dat er contact met hen opgenomen zou worden na bespreking van de opgestelde memo's aan de formatietafel. Dat blijkt uit een tijdpad dat is opgenomen in een ambtelijke notitie die eind augustus aan staatssecretaris Wiebes van financiën wordt gestuurd. Het document zou eerst aan de zogenoemde 'fiscale tafel' worden besproken, waar Wiebes namens de VVD zelf onderhandelde met afgevaardigden van CDA, D66 en ChristenUnie".

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Knieval Rutte: Ik wekte verkeerde indruk over memo's'. Bron: AD 24 apr 2018.
"Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag".
Wat een ongelofelijk slap verweer, geen politiek leider waardig. Zie hieronder daarover verder Dick Swaab.

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: Dick Swaab 'Het brein vergeet zo'n memo echt niet' Politiek AD.nl. Bron: AD 24 apr 2018.
"Ik heb er geen herinnering aan." Maar kan dat wel? Absoluut niet, zegt hersenexpert Dick Swaab, auteur van het beroemde boek 'Wij zijn ons brein'. "Als je het mij vraagt zitten ze gewoon te liegen".
Het brein wil nog wel eens iets extra's erbij fantaseren, maar onderzoek heeft toch al vaak uitgewezen dat van 'vergeten' geen sprake is. We mogen toch aannemen dat Mark Rutte ten aanzien van dit dossier geen EMDR therapie heeft ondergaan? Ook bij deze therapie blijft de herinnering overigens aanwezig.
Mark Rutte nu aan de beurt voor de 'Hug van Mark Rutte' (homo- of heterohug: AD), de 'SelfHug'?
Zie ook hieronder het verhaal over Eric Wiebes, op 23 apr 2018 in het AD.

23 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Minister Wiebes beschikte wél over memo's dividendbelasting', Bron: AD 23 apr 2018.
"Wiebes kreeg minstens twee memo's. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. Wiebes ontving de memo's eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was, staat in de openbare toelichting. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken". Is Eric Wiebes, onze clowneske 'Empath', de volgende die op een 'Hug van Mark Rutte' (homo- of heterohug: AD) kan rekenen?
Zie ook: 'Politiek'.

20 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Toch memo's over omstreden afschaffing van dividendbelasting'. Bron: Trouw 20 apr 2018.
"Tijdens de formatie van het kabinet vorig jaar zomer zijn er wel degelijk documenten opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het ministerie van financiën bevestigt het bestaan van die stukken, maar weigert ze openbaar te maken. Eerder verklaarden premier Rutte en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen dat zij geen herinnering hebben aan documenten over de dividendbelasting, die tijdens de formatie besproken zouden zijn".

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fietsers voor het eerst bovenaan bij dodelijke verkeersongevallen'. Bron: De Volkskrant 24 apr 2018.
"Vorig jaar verongelukten 206 fietsers – 17 meer dan in 2016 – terwijl het aantal verkeersdoden in de auto terugliep van 231 naar 201".
"De SWOV en de Fietsersbond komen tot gelijkluidende conclusies over de oorzaken van al dan niet dodelijke fietsongevallen. De infrastructuur staat op nummer één. Slecht wegdek is gevaarlijk, te volle fietspaden zijn dat ook".
Lees ik niets over bomen kappen.... neem eens maatregelen om de snelheidsverschillen op fietspaden te verkleinen: verlaging max. snelheid naar 30km/h binnen bebouwde kom, e-bikes op de rijbaan en scooters afschaffen. Kun je ook 50 miljoen Euro aan uit geven.....

24 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dodenwegen gaan op de schop'. Bron: AD 24 apr 2018.
"De 50 miljoen euro wordt vooral gebruikt om de bermen van deze zogeheten N-wegen (niet-autosnelwegen) veiliger te maken, zegt Van Nieuwenhuizen (VVD) in een interview met deze krant. Zo kunnen obstakels als bomen worden weggehaald".
Bomen krijgen ook wel de schuld van veel menselijk leed. Waarom toch?
Staat er een pedofiel achter een boom bij het schoolplein, dan wordt de pedo niet opgepakt, maar worden alle bomen in de omgeving van de school gekapt.
Misschien weet Minister Cora van Nieuwenhuizen dat, uitgaande ervan dat mensen zich houden aan de maximumsnelheid, bij een frontale botsing op een 80km-weg dat de impact heeft van 160km/h tegen een stilstaand object, zoals een boom. De meeste bomen staan een paar meter vanaf de rijbaan. Die tegenligger, die relatief met 160km/h op je afkomt rijdt, doet dat op een paar decimeter afstand. Alle bomen langs de weg weghalen is dus een schijnoplossing. Snelheid omlaag en handhaven, strenger straffen op appen, drank- en drugsmisbruik achter het stuur zouden beter helpen. En waarom accepteren dat gestoorden altijd roekeloos inhalen omdat ze last hebben van een te hoog testosteron gehalte in hun bloed? Waarom pakt Van Nieuwenhuizen dat niet aan, in plaats van de natuur, die al zo te lijden heeft? Waarom anticipeert Van Nieuwenhuizen bovendien niet op de toekomst? Op de zelfrijdende auto, die als het goed is de veiligheid van de inzittenden zou moeten kunnen garanderen? Met uitzicht op bomen langs de weg? Dit was toch het 'groenste kabinet ooit'? Nee, het kappen van bomen is geen win-win situatie. Bomen gaan verstoken als biomassa is slecht voor het milieu, slecht voor de luchtkwaliteit en slecht voor de biodiversiteit.
Zie ook: 22 nov 2017 (update 06 mrt 2018):
'Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool'. bron: Trouw 22 nov 2017.
"Biomassa is helemaal niet koolstofneutraal, stellen ze, op de korte termijn is het verbranden van houtkorrels zelfs slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen".
Nog even een opmerking in dit verband gebaseerd op eigen waarneming: meer en meer zien we dat waar bomen gekapt worden, omwille van woningbouw, verkeerswegen of wat voor reden ook, deze bomen ter plekke volledig versnipperd worden. Overal kun je mega grote hopen houtsnippers aantreffen, in parken, bossen, langs wegen. Ten eerste kun je op die manier er de, mogelijk illegale, kap mee verdoezelen (in Drenthe zou zo al 120 km houtwal door boeren gekapt zijn) en ten tweede wis je er de sporen mee uit van de complete boomstammen. Dat het bij deze 'biomassa' van houtsnippers om 'restafval' zou gaan is dan dus pure misleiding.
Zie ook: 'Energietransitie'.

16 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Kutkind!' Leerlingen op basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Bron: AD 16 apr 2018.
"Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet 'schattig' of 'niet zo gemeend'. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen".
Het is dus ook niet 'de leeftijd', maar de opvoeding.
Zie ook verder onderaan op 15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders. 'Gun je kind ook eens een teleurstelling', bron NRC 15 dec 2017.

30 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Gaswinning naar nul? De Groningers laten de kurken nog niet knallen'. Bron: Karin Sitalsing in Trouw 30 mrt 2018.
"Ik ben door schade en schande wijs geworden en ik weet: veel beloven en weinig geven, doet de dwaas in vreugde leven".
"Behalve de meezittende economie heeft Wiebes nog iets mee: de bodem van de gasvoorraad komt in zicht. Dus, zegt Dales, het wordt nu wel gepresenteerd als cadeautje, maar dit zat er sowieso aan te komen".
Zie ook 'Energietransitie'.

23 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Erken ook de allergrootste genocide, die op indianen'. Bron: Trouw 22 mrt 2018.
"In Noord-Amerika werd het aantal van twaalf miljoen in het jaar 1500 gereduceerd tot enkele honderdduizenden in 1900.
Dat was geen onafwendbare pech, maar bewuste uitroeiing om plaats te maken voor de Europese 'beschaving'".
Waarom ik me hierbij betrokken voel? In 1976 gaven Navajo's me een nacht onderdak tijdens mijn coast to coast fietstocht door de USA. Zie 'e-books'.

16 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Wat links nu te doen staat'. Bron De Groene Amsterdammer 14 mrt 2018.
"We zijn in Nederland op een punt aanbeland waarop partijpolitiek links steeds verder gemarginaliseerd is, en waarop racistische en fascistische retoriek op rechts gemeengoed wordt".
"Uit angst om net zo hard getroffen te worden als mensen waarvoor volwaardig burgerschap geen vanzelfsprekendheid is, hechten veel mensen aan ‘normaal doen’, met al het racisme dat daarin geïmpliceerd is (zoals dit soort treurigheden van VVD en CDA red.). Zo blijven deze mensen in de dubbelrol van onderdrukker en onderdrukte. Dat is de tang waarin ze zitten. Goed bedoelde maar slecht bedachte vleierij over ‘witte arbeiders’ en ‘gewone mensen’ geeft ze geen enkel zicht op een bevrijding uit die tang. Wie kiest voor deelname in accumulatie in ruil voor participatie in onderdrukking moet beseffen dat hij met lege handen staat wanneer kapitaal dit akkoord eenzijdig weer intrekt. En dat is precies de situatie waarin we ons nu bevinden. Welke politieke partij durft het aan om met deze boodschap de strijd aan te gaan?".
Aan de gang dus.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn:'Nederland wil statiegeld op blikjes en flesjes, maar kabinet stelt invoering uit'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Ook de oppositie in de Tweede Kamer - met voorop GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP en de PvdA - is nu teleurgesteld, omdat het bedrijfsleven al 15 jaar niet laat zien voldoende te willen verduurzamen en recyclen".
"Nederlanders willen statiegeld op kleine blikjes en flesjes, maar Van Veldhoven stelt de invoering nog eens twee jaar uit. Gemiste kans! Tijd om milieu boven de belangen van supermarkten en verpakkingsindustrie te stellen", aldus het commentaar van Greenpeace.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Koophuis in grote stad wordt vaak opgekocht en direct duur verhuurd'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Huizen in grote steden worden in groten getale opgekocht door beleggers en particulieren die de woningen meteen in de – dure – verhuur gooien. Voor starters en mensen met een middeninkomen wordt een huis in de stad daardoor onbetaalbaar, waarschuwen wetenschappers".
Fundamentele basisbehoeften van de mens zouden toch nooit misbruikt mogen worden voor economisch gewin?
Ze staan hier vandaag bij de buren in de kou in de rij voor de deur: moeders met pasgeboren kindjes op de arm, op zoek naar een fijne plek om te wonen. Achtentwintig bezichtigingen in twee dagen..... Om te janken toch, hoe leuk ook voor de buren zelf? En het gaat zo goed met Nederland?
Ps. Dit is geen stemadvies.

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Witte identiteitspolitiek wordt nooit benoemd'. Bron: OneWorld 14 mrt 2018.
"Rond het Binnenhof en de gemeenteraadsverkiezingen valt één woord steeds vaker: 'Identiteitspolitiek'. Het is hèt buzzwoord van deze verkiezingsstrijd geworden, maar niet in positieve zin. De term is vooral een stok om de politieke of maatschappelijke tegenstander mee te slaan".
"Hoofdredacteur Seada Nourhussen vroeg professor Gloria Wekker, politici Cemil Yilmaz en Olave Nduwanje, die zich allen met identiteit bezighouden, naar hun definitie van het fenomeen en de waarde ervan".

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt ombudsman Van Zutphen'. Bron: De Volkskrant 14 mrt 2018.
"Het recht op demonstreren gaat voor. De overheid moet helpen dit te verwezenlijken, ongeacht de boodschap of het draagvlak van de aanvrager. Dit recht kun je niet afzetten tegen het ongestoord kunnen winkelen. In de praktijk beschouwen overheden het demonstratierecht nog te vaak als onderdeel van een belangenafweging: het recht op demonstreren versus het belang van de openbare orde en veiligheid. Maar demonstratievrijheid is geen onderdeel van een belangenafweging. De essentie van het grondrecht tot demonstreren moet voorop staan".
"Omdat burgers het recht hebben om te demonstreren, vastgelegd in onze Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wilden wij onderzoeken of dit op een behoorlijke manier gaat".
Dat klinkt niet zo mooi over ons democratische landje.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: Spindoctor Arthur van Amerongen: ‘En nou opdonderen, dictator Pechtold’. Bron: HP 9 mrt 2018.
"Met geld en de waarheid neemt Pechtold het dus niet zo nauw. Daar kom je als politicus nog wel mee weg in Den Haag. Maar je komt niet weg met een smadelijk zetelverlies, als gevolg van keiharde kadaverdiscipline en een ziekelijk narcisme. Dankzij Pechtold, de risée van de Nederlandse politiek, wordt D66 op 21 maart gedegradeerd tot een geur- en kleurloze middenmotor in de Nederlandse politiek".
Nou, daar kun je het mee doen.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onderzoeksraad: politiek en ambtenarij bemoeien zich te vaak met 'onafhankelijk' onderzoek'. bron De Volkskrant 09 mrt 2018.
"Kwetsbaarheid voor externe druk is er ook bij onderzoeksinstanties die niet aan ministeries zijn verbonden, zoals de OVV zelf. Ook dan 'kunnen bewindspersonen en andere betrokkenen belang hebben bij de uitkomst van een onderzoek en zullen zij om die reden soms proberen om het optreden van een instantie of commissie subtiel te beïnvloeden', stelt de OVV".
"De OVV maant onderzoekers niet te bezwijken voor zulke druk. Buigen voor belanghebbenden is uit den boze".
Lijkt me wel ja.

06 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: GroenLinks: 'Haren kapt bomen die niet gekapt mogen worden'. bron: RTV Noord 05 mrt 2018.
"Haren pronkt graag met haar groen", zegt Sietsma. "Het college schijnt niet te beseffen dat je er wel wat voor moet doen om de Parel van het Noorden te blijven".
Neem je het net op voor de Gemeente Haren in de fusiestrijd en dan lees je dit. Een van de belangrijke argumenten van Haren tegen de fusie met Groningen was toch de angst dat Groningen Haren zou volbouwen en haar status van Groene Parel zou aantasten?
Opvallend, zij het een beetje in de marge, maar als er tegenwoordig een bouwactiviteit op stapel staat, dan zijn plotseling alle bomen die in de weg staan ziek? Zo ziek is Nederland toch niet als we alle staatjes mogen geloven?

06 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: Minister Ollongren: 'Een zelfstandig Haren heeft geen duurzame toekomst'. bron RTV Noord 05 mrt 2018.
"Een herindeling dient bij voorkeur de steun van alle betrokken gemeenten te genieten, maar andere overwegingen kunnen prevaleren", schrijft Ollongren. "In dit geval acht de regering de kwetsbare bestuurskracht en financiële positie van Haren, de regionale context en de duurzaamheid van de herindeling doorslaggevend".
Gustaaf Biezeveld van het Burgercomité Haren is woedend:
"Biezeveld zegt dat het er sterk op lijkt dat de regering betrokken is geweest bij een afspraak die een klein aantal bestuurders in de provincie Groningen enkele jaren geleden zou hebben gemaakt om Groningen aan Haren te helpen". 'Hoe kan anders worden verklaard dat voor de regering die afspraak zwaarder weegt dan de beginselen van onze democratische rechtsstaat en bestuurlijke integriteit?', zo betoogt Biezeveld.
Op 14 nov 2016 publiceerde de NRC een artikel ondr de kop 'Haren laat zich niet zomaar opheffen'.
"Daarin laat het provinciebestuur zich niets gelegen aan het referendum en de beginselen van behoorlijk bestuur, menen Frank Ankersmit en Dirk Herman de Jong".
"In hun streven om de herindeling door te drijven hebben Gedeputeerde Staten – met name gedeputeerde Patrick Brouns – misleiding noch bedrog geschuwd. Hun berichtgeving aan de media, de Provinciale Staten en de wetgever is een web van halve en hele onwaarheden, van insinuaties, van zwartmakerij en het weglaten van lastige maar wel relevante feiten".
Dat is nogal wat en het wordt niet door zomaar wat boze burgers gezegd. Frank Ankersmit is emeritus hoogleraar geschiedfilosofie en intellectuele geschiedenis. Dirk Herman de Jong is emeritus hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht. Beiden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gustaaf Biezeveld is eveneens emeritus hoogleraar aan de RUG.
Hoe wrang ook moet dit zijn voor D66 Wethouder Michiel Verbeek van Haren, als je niet anders dan kunt concluderen dat de minister van je eigen partij in Den Haag zich zo heeft laten inpakken?
En hoe zorgwekkend blijkt hier dus ook de democratische afstand met 'Den Haag' in breder perspectief. Gaat dit ook zo met andere dossiers? Wat moet de burger daar van denken?

27 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Persoon van de avond van gisteren: Wij Mies Bouwman bij DWDD (Omroep Max2), 'Moeder des Vaderlands'? En juf Ank dan? Tjonge jonge.

20 feb 2018 (update 23 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: De Speld - D66 over referendumdraai: 'Mensen bij nader inzien tyfusdom'. bron: De Volkskrant 20 feb 2018. In De Speld zelf.
Huh, dit is toch gewoon een waarheidsgetrouwe weergave van het actuele D66 denken? Noemen ze het satire. Moet het nou in De Speld of in The Thorn?
'Beeld van domme Neanderthalers kantelt: ze maakten grotkunst, ver voordat de moderne mens Europa bereikte'. bron: De Volkskrant 22 feb 2018.
"Neanderthalers hebben altijd in een kwaad daglicht gestaan. De naam die men oorspronkelijk voor ze voorstelde was zelfs homo stupidus, 'de stompzinnige mens', aldus onderzoeksleider Alistair Pike van de Universiteit van Southampton. 'Ze werden gorilla-achtig afgeschilderd, niet in staat tot geloof of symbolisch denken".
Zo, hoort Alexander Pechtold het ook eens van een ander. Dit is dan weer geen satire, maar echt The Thorn nieuws.

17 feb 2018 (update 19 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: Halbe Zijlstra: 'Die halbe Wahrheit gesagt und den Rest verschwiegen, ist auch eine ganze Lüge'. © Joachim Panten (1947 - 2007), deutscher Aphoristiker und Publizist.
Of deze dan uit 'Lüge Zitate' op de de site van 'Gutzitiert': 'Ein halbleeres Glas Wein ist zwar auch ein halbvolles, aber eine halbe Lüge ist mitnichten eine halbe Wahrheit'. © Jean Cocteau, französischer Schriftsteller, Regisseur und Zeichner (1889 - 1963).
'Zo zakte Halbe Zijlstra's luchtkasteel langzaam in elkaar'. bron: Natalie Righton in De Volkskrant van 16 feb 2018.
"Nog voor hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, maakte het datsja-verhaal Halbe Zijlstra kwetsbaar. Een reconstructie van de ontmaskering in vijf delen".
Speech Halbe Zijlstra op YouTube tijdens VVD-congres 2016.
Interessant in deze context is het boek uit 2011 'Why Leaders Lie' van John J. Mearsheimer, 'The Truth About Lying in International Politics'. bron: The Washington Post van 15 apr 2011.
"Widespread lying makes it harder for citizens to make good choices in the voting booth, Mearsheimer writes, since they’ll often be working with false information".

14 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rus doet aangifte van discriminatie tegen Pechtold'. bron: Elsevier Weekblad 13 feb 2018.
"ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet".

12 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen'. bron: De Volkskrant 09 feb 2018.
"Dat is wat racisten doen. Ze gaan selectief om met statistische data om zo te bewijzen dat sommige groepen superieur zijn", betoogt de Britse wetenschapsjournaliste Angela Saini.
"Wij mensen verschillen amper van elkaar, op oppervlakkige kenmerken als bijvoorbeeld huidskleur na, en als we al verschillen dan is de variatie tussen individuen binnen een groep velen malen groter dan de variatie tussen bevolkingsgroepen".
'Wetenschappers twisten over de vraag: hoe aangeboren is IQ?'. bron: Het Parool 12 feb 2018.
"Dat er verschillen zijn, staat daarmee vast, al verschillen de wetenschappers fundamenteel in de interpretatie".
In het verleden heb ik het mij vaak afgevraagd, met name bijvoorbeeld bij het mysterie van de 'Keniaanse hardloopindustrie'. bron: Wikipedia.
"De genetische aanleg, het leven op hoogte, het rennen naar school als kind, de voeding, de perfecte trainingsomgeving, de harde training en in de aantrekkingskracht van het start- en prijzengeld". "Maar het opvallende succes wordt in toenemende mate toegeschreven aan het gebruik van doping".
Zeg het maar........

05 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Boudewijn Van Spilbeeck: "Vanaf morgen ben ik Bo". bron: VTM Nieuws 29 jan 2018. Bo Van Spilbeeck: "Dit is een bevrijding". bron: VTM Nieuws 30 jan 2018.
"Enkele jaren geleden kwam ik tot de conclusie: het was kiezen voor een leven als vrouw of een leven leiden dat geen zin had".
Trieste types als Johan Derksen en René van der Gijp lijken voor die tweede optie te hebben gekozen, maar er is nog hoop voor ze:
Wie met gelijkaardige gevoelens zit of meer over dit onderwerp wil vernemen, kan terecht bij het TransgenderInfoPunt in Gent op transgenderinfo.be of telefoonnummer 0800 96 316.
'Derksen en Gijp zeggen wat veel mensen denken', zegt Angela de Jong (geen familie) in het AD van 5 feb 2018. En dus..... is het waar, is het terecht? Je kunt blijkbaar wel met 'weetjes' de Slimste Mens worden en toch over weinig intelligentie beschikken. Toch nog maar eens lezen over "het gezonde rechtsgevoel". bron: Wikipedia.

29 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Shell is heel erg van het maatschappelijk ondernemen, maar dan vooral wanneer het gratis is'. bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 29 jan 2018.
"Ik leef mee met alle partijen, edelachtbare, zegt Shell straks, en ik schuw die verantwoordelijkheid niet, bovendien help ik graag, en ik voel me zeer verantwoordelijk. Maar ik bén het niet".


Oude edities van The Thorn kunnen in PDF formaat nabesteld worden.
Editie nr. 2: The Thorn jan 2018 PDF.
Editie nr. 1: The Thorn nov/dec 2017 PDF.
Zie contactformulier.


Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.