Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
11/26/2017
vastgemaakt bericht
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt. "Dank dat u ons scherp houdt!" Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

Misschien ook belangstelling voor: 'Politiek', 'Nederland Polderland', 'Narcisme', 'Energietransitie', 'Plan Toek' of 'Vluchtelingen'?

16 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Advies: géén verbod op onverdoofd slachten' Bron: AD 16 mei 2019.
"Het verbieden van de rituele slacht druist volgens de Raad in tegen de mensenrechten."
"De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint", vindt Thieme.
"Regeringspartij VVD gaf vorig jaar aan niet tegen een verbod te zijn. De christelijke partijen in de coalitie – CDA en ChristenUnie – zijn wel tegen een verbod."
Van CDA en ChristenUnie snap je nog wel dat ze tegen zo'n verbod zijn, maar dat de VVD voorstander zou zijn is weer eens een niet te begrijpen move. 'Verplicht inenten' zegt Klaas Dijkhoff. Barbecueën moet 'gewoon kunnen' zegt Mark Rutte. Als je daarentegen aan de jacht komt, het onverdoofd verwonden en doden van dieren, dan geeft de VVD niet thuis. Hebben ze bij de VVD 'gewoon' alleen maar een hekel aan christenen, moslims en joden? Het lijkt er wel een beetje op. Maar wij waren toch het land van de joods-christelijke traditie? Dat is toch het vaasje van Rutte? Toch nog maar eens dit doorlezen:
04 sept 2018:
'Lex Heerma van Voss over de andere kijk op de vaderlandse geschiedenis en de essaybundel Wereldgeschiedenis van Nederland'. Bron: De Volkskrant van 04 sep 2018.
"De wereld heeft Nederland (mede) gevormd en Nederland de wereld. In een nieuwe bundel met tientallen essays laten historici dat zien, en bieden ze een alternatief voor ‛domme nationalistische’ geschiedenis".
"We zitten nog steeds met een erfenis uit die periode. In publieke debatten zie je daarvan vaak een primitieve vorm terug: alsof Nederland altijd precies zo geweest is. Alsof Nederlanders een onveranderlijke identiteit hebben, die draaide om een joods-christelijke traditie".
Voor en over Mark Rutte nog een beetje leesvoer in: 'Too Country'

14 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: Vrees dat varkens moeten worden geruimd na actie in Boxtel: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’ Bron: AD 14 mei 2019.
"Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur te houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar. Dit is volstrekt onverantwoord. We maken ons grote zorgen."
Is het niet even zorgelijk dat varkens in Nederland, die genetisch gezien zo dicht bij de mens staan, preventief geruimd moeten worden als ze visite krijgen? Hoe ziek is die sector dan eigenlijk wel niet?
Dit even helemaal los van wat we met zijn allen vinden van de bezettingsactie van de dierenactivisten.

04 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Krijgen onze kinderen wel de juiste verkeersles?' Bron: RTV Noord 04 mei 2019.
"Als je een specifieke situatie Shared Space situatie hebt die je aan de kinderen voor kunt leggen, dan zal de lesmethode best werken. Maar je kunt Shared Space niet in zijn algemeenheid meenemen in de verkeerseducatielijn. Want stel dat je net een les hebt gehad over wat verkeersregels betekenen, waar je moet oversteken enzovoorts. En vervolgens ga je puur theoretisch in op dat je bij Shared Space wel overal mag oversteken, maar dat je wel goed moet blijven opletten. Dat druist in tegen alles wat de kinderen net hebben geleerd. Het risico bestaat dat ze dán de verkeersregels zelf ook niet meer zo nauw nemen."
Conclusie: met Shared Space leren we onze kinderen keurig hoe 'Nederland Polderland' en onze 'Participatiemaatschappij' in elkaar steken. Je brengt iedereen in verwarring, je handhaaft niet meer en legt de verantwoordelijkheid bij de burger, in dit geval het kind. Vervolgens kom je met ongevallenstatistieken en kostenplaatjes en dan betoog je als overheid dat je succesvol beleid voert.
Ondertussen voelt de voetganger of de fietser zich allesbehalve veilig. Deze twee categorieën worden bij Shared Space domweg als schild gebruikt, zeg maar gerust misbruikt, om de automobilist of de scooterrijder in toom te houden. Wat niet in de statistieken staat zijn de aantallen voetgangers en fietsers die stress ondervinden van de Shared Space, of die zich niet eens meer in het verkeer wagen.
Het Shared Space beleid heeft vooral één duidelijk resultaat opgeleverd: het recht van de sterkste is in de plaats gekomen van gelijke spelregels en goede scheidsrechters voor iedereen. Typisch geval van het doorgeslagen liberalisme dus.
De kinderen mogen de rekening betalen van dit onzalige beleid.

03 mei 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Pioniers in het kort' 100 jaar vrouwenkiesrecht Bron: NRC 03 mei 2019.
En als je nu eens net zulke lijstjes zou maken van 'de eerste neger', 'de eerste homo', 'de eerste rolstoeler', 'het eerste weeskind', 'de eerste bootvluchteling', 'de eerste autist', 'de eerste vegetariër', 'de eerste gereformeerde uit Staphorst', 'de eerste Stadjer', 'de eerste Tukker', 'de eerste aboriginal', 'de eerste legbatterijkip', 'het eerste varken uit de bio industrie', 'de eerste wolf', 'de eerste wasbeer', 'de eerste exoot', 'de eerste Amerikaanse Eik', 'de eerste dove', 'de eerste blinde', 'de eerste jood', 'de eerste indiaan' en ga zo nog maar even door? Kortom, er staat ons nog veel te doen! Zou mooi zijn als we zulke lijstjes konden maken in 2119. Bij deze alvast een 'Ode aan de Amerikaanse Eik'.

24 apr 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: ‘Niet doorslaan met klimaat, we moeten lekker kunnen blijven barbecueën’. Bron: AD 24 apr 2019.
"Mensen vinden dat niet erg, die zullen zeggen: zo gaat dat bij mij thuis ook. De kinderen willen kamperen, de ander naar Oostenrijk en dan ga je op vakantie in Duitsland."
Lijkt me een perfecte visie -2.0 van onze premier. Stel je breekt een been en de een zegt dat je er een pleister op moet doen, de ambulancebroeder zegt dat je naar het ziekenhuis moet en de toevallig aanwezige dokter zegt dat je in het gips moet of geopereerd en dan komt Mark Rutte en die zegt: "Kom mee, we gaan even een waterijsje eten op de hoek, we moeten niet doorslaan!"
Raar trouwens ook dat Mark Rutte GroenLinks nu de club noemt van de geitenharen sokken die wonen in zwart-wit foto's (??), terwijl hij het op 15 jan jl. (zie hieronder) nog had over: "White wine sipping elites in Amsterdam are not giving US President Trump a fair chance."
Beetje identiteitscrisis daar bij de VVD zo te horen.

17 apr 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Drie Franse families doneren samen een half miljard voor herstel Notre-Dame'. Bron: De Volkskrant 16 apr 2019.
"Het lijkt wel een wedstrijd tussen Franse miljardairs: wie doneert het meeste voor de restauratie van de door brand getroffen Notre-Dame in Parijs."
Mark Rutte huilde mee met collega Emmanuel Macron. Toch moest ik even denken aan Klaas Dijkhoff en zijn visie op de kerk: "We zijn zeventig jaar geleden begonnen als tegenkracht", zei hij tegen me. "Tegen het socialisme en tegen de kerk." Hoe zou onze Klaas tegen de brand aankijken? Opnieuw even de spindoctor in België gebeld: "Nou, ik had even contact hierover met Klaas en ik heb hem gezegd dat je dit moet uitventen in termen van kansen. Stel bijvoorbeeld voor om in de lengterichting van het schip een lange dakkapel erop te plaatsen met studentenwoningen. En aan de oostzijde kun je nu mooi terrassen aanleggen, zonder last te hebben van schaduwwerking van die oude toren. Kijk dat soort argumenten is de 'gewone man' van jou wel gevoelig voor. Een beetje de optiek die je ook had voor de Der Aa-kerk in Groningen" (zie 29 jan 2019). "Maar pas wel op dat Baudet dit issue niet kaapt in 'Der Untergang des Abendlandes'."

26 mrt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Brussel stemt in met omstreden wet digitaal auteursrecht'. Bron: Ad 26 mrt 2019.
Judith Sargentini (GroenLinks): "Staan er op Twitter straks nog memes op basis van televisiebeelden van het WK voetbal? Of mag je nog linken naar een krantenartikel online? Dat is maar zeer de vraag."

10 mrt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie op Zondag: De schaamteloze uitverkoop van het individu'. Bron: Column van psychiater Esther van Fennema op 10 mrt 2019 in De Vokskrant.
"De Vlaamse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe verwoordt het sarcastisch maar scherp als hij stelt dat de westerse mens tegenwoordig twee belangrijke opdrachten heeft in het leven: consumeren en genieten. In zijn boek Identiteit schrijft hij dat we zijn gereduceerd tot een consument die in de illusie leeft uniek te zijn en zelf keuzes te maken, terwijl nog nooit zoveel mensen hetzelfde gedrag en hetzelfde denken opgelegd kregen."
Het was en is de kern van mijn 'Kerst 2017'.

01 mrt 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Bizarre beelden: politie betrapt skiër tijdens bloedtransfusie'. Bron: AD 01 mrt 2019.
"Aangezien de bloedtransfusie nog volop aan de gang is, kan hij geen kant meer uit." "Concreet gaat het om een verdenking van bloeddoping". Oh ja, nee toch? Alleen Mart Smeets zal het nog ontkennen.
Waarom doet ons dit eigenlijk zo goed? Omdat we het gehad hebben met nep-VVDers ("zeker achtenveertig procent, groot probleem") als Mark Rutte, Eric Wiebes, een Halbe Wahrheit Zijlstra en zo? Gewoon weer eens lekker een op heterdaadje?

23 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is'. Bron: Yvonne Hofs in De Volkskrant van 23 feb 2019.
"Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs."
"Maar heeft het planbureau nu inderdaad een rapport over de veehouderij aangepast na kritiek van de Stichting Agri Facts, zoals Boerderij schrijft? Nee, blijkt uit een toelichting van het PBL. Hier verspreidt de landbouwlobby met behulp van VVD en CDA alternatieve feiten."
Als onze volksvertegenwoordigers hun eigen wetenschappelijke adviesbureaus doelbewust en manipulatief onderuit halen, dan ondermijnen ze de democratie en de rechtsstaat. Ze vernietigen daarmee het vertrouwen van de burger in de overheid en de democratie. Een zeer gevaarlijke tendens. Zie ook 'Plan Toek' van 10 jan 2019 en 18 nov 2018. Zie ook VVD Groningen en het KNMI.

12 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Klimaatstakers kwamen naar Torentje om kabinet ‘schop onder de reet te geven’, en vertrokken als ambassadeurs'. Bron: De Volkskrant 12 feb 2019.
"Terwijl hij het zegt, krijgt hij een klap op zijn schouder. ‘Hói!', zegt Mark Rutte, op zijn terugweg naar het Torentje. ‘Bedankt!’"
Gatver, wat ranzig is dit en het is toch ook verboden in Nederland? En die man geeft ook nog les op een school? 'Ruttes Romeinse Rijk'. Bron: Jona Lendering in Historiek van 27 nov 2015.

05 feb 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Drammen kreeg pas opnieuw vleugels toen de VVD voluit voor de popi-jopikoers koos'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 05 feb 2019.
"Gelukkig is er meer dan deze armzaligheid. Donderdag reizen honderden tieners naar Den Haag om opgewekt en standvastig te eisen dat de zelfbenoemde doeners hun toekomstdromen niet versjteren."
Ja want de 'doeners' van de VVD doen al drie kabinetten Rutte niets als het om een duurzame toekomst voor die kinderen gaat. Wel de mouwen opstropen voor de bühne en verder traineren en nog eens traineren. Met tafelen en 'vaasjes' vasthouden redden we die toekomst niet.
Met Mark Rutte en de VVD met haar vaasje in gedachte stel ik voor om ons even in te beelden hoe Mark in de eerste ronde van Wimbledon het centrecourt op zou stappen. De armen in de lucht uitgestrekt met de bokaal, het 'vaasje' van Roger Federer, 'geleend' uit het Wimbledon museum. De tennistas heeft Mark bij zijn moeder in het Haagse Benoordenhout laten staan. "Hi, I am Mark Rutte from The Netherlands, you know the man of 'The Small Vase'. You know I play tennis with 'The Small Vase', because I am a 'Doener'."

31 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Bezwaren tegen bomenkap bij Der Aa-kerk zijn verworpen'. Bron: RTV Noord 31 jan 2019.
"De bomenkap is nodig om meer daglicht op de bewuste plek te krijgen."
Wat is het toch allemaal verwarrend met die politiek. Zijn we net bezig met de klimaatdoelen 2050 van Parijs en dan gaat de gemeente Groningen oude bomen kappen op een historische plek in de binnenstad. Het plan kwam van een gemeenteraad bestaande uit D66, VVD, GroenLinks en PvdA. Lekker duurzaam clubje, niet dus.
Tijdens een bezoekje aan de overkant bij 'Broodje van eigen deeg' sprak ik onlangs nog even kort met voormalig wethouder Joost van Keulen. "Weet je, maar dit moet je even onder ons houden hoor,  als het aan ons had gelegen dan hadden die bomen best mogen blijven staan hoor. Als het goede volk dat wil dan hebben wij daar totaal geen probleem mee. Nee, voor ons was het echte punt die toren van de Der Aa-kerk. Kijk eens naar de overkant. Zie je hoeveel schaduw dat ding geeft. Daar kan zeker de helft vanaf en dan heb je politiek ook nog eens een mooi compromis in de aanbieding. Dus ik heb dat ook met Klaas (Dijkhoff red.) nog even doorgesproken en die dacht er net zo over. "We zijn zeventig jaar geleden begonnen als tegenkracht", zei hij tegen me. "Tegen het socialisme en tegen de kerk." Ja zei ik toen, dus we kunnen die kerk wel slopen, als kroon op ons werk? Maar Klaas dacht dat zoiets toch een beetje gevoelig zou komen te liggen bij de Groningers. Vandaar dat we toen met die bomen op de proppen zijn gekomen. En de rest vond het nog een goed idee ook, maar daarvoor moet je maar naar hun toe".

31 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Nicolette (48) kreeg bijna een boom op haar hoofd in het ziekenhuis'. Bron: Ad 31 jan 2019.
"Het is een klein wonder dat er bij het omvallen van een vier meter hoge kunstboom in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp geen slachtoffers zijn gevallen."
Een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp liet weten dat de kunstboom binnenkort toch al uit voorzorg gekapt zou worden vanwege 'kunsttakziekte'. "Juist in een ziekenhuisomgeving wil je een epidemie zien voor te blijven".

25 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Goeiesmorgens juffrouw Jannie!'. Bron: CDAvandaag op Twitter.  Geeft niks Sybrand, doe maar een 'Jägermeister'.

25 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: Fotografen luiden de noodklok: 'Professionaliteit wordt niet meer gewaardeerd'. Bron: NOS 25 jan 2019.
"Achter een bureau wordt van tevoren bedacht wat ze willen en dat moet jij gaan invullen. Wij bepalen zelf de inhoud haast niet meer, dat wordt voor ons bepaald."
"Als je dan bedenkt wat je per uur overhoudt, dat is niks meer. Je houdt soms maar een euro, of twee euro over aan een foto."

21 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Thierry Baudet heeft een nieuwe sympathisant en adviseur: CDA-prominent Henk Bleker. Met Blekers adviezen moet Baudet de agrarische stem binnenhalen', schrijft @rik_rutten in #NRC. Bron: NRC Correspondent Guus Valk op Twitter, 20 jan 2019.
Nou ja zeg, eerst hadden we het CDA, de SGP en de CU voor de boeren, toen ging de VVD boeren als Lammert Westerhuis voor hun karretje spannen en nu het FvD met Henk Bleker.
Verkiezingstijd zullen we maar zeggen, in Nederland eigenlijk een beetje Komkommertijd: hoop geroep, een hoop ballonnetjes maar er gebeurt eigenlijk niets.
Zie ook 'Plan Toek' van 18 nov 2018.

20 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Spelen met wanhopige mensen om een flapdrol uit de coalitie 'terug te pakken': veel cynischer wordt het niet'. Bron: Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 20 jan 2019.
Afvinken dus maar.

18 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: ‘Rutte en Dijkhoff zijn veel gevaarlijker dan Wilders’; Coen de Jong en Thomas von der Dunk. Bron: Café Weltschmerz 18 jan 2019.
"Het nationalistisch populisme bedreigt het voortbestaan van het Europese project. Een substantieel deel van de Europese bevolking is slachtoffer van de globalisering en uit zijn woede in protesten, zoals die van de Gele Hesjes. De Europese Unie is een markt die werknemers niet beschermt maar juist in een kwetsbare positie plaatst. Een Franse arbeider moet concurreren met een arbeider in Roemenië, voor hetzelfde loon. Grote bedrijven betalen amper belasting en parasiteren op de voorzieningen die de (Nederlandse) belastingbetaler opbrengt. Partijen als de VVD adresseren de echte problemen van burgers niet maar kiezen uit lijfsbehoud voor plat populisme."
Beetje druk en onrustig misschien, maar wel scherpe analyse.

15 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Belgische reclameman inspireert VVD tot ‘direct knallen’ met campagnebommen' Bron: De Volkskrant 14 jan 2019.
"Nooit proberen om een beeld of boodschap van een ander over te nemen om zelf een puntje te maken."
Eigenlijk precies het advies hoe je ook het beste met 'Narcisme' om kunt gaan. Negeren voor zover mogelijk. Maar hoe lastig is dat vraagt Sheila Sitalsing zich af in haar column in De Volkskrant van 15 jan 2019.

15 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Lopend Vuur: Ik heb zin in een ouderwetse winter'. Bron: RTV Noord 15 jan 2019.
"Winters waarin we schaatstochten kunnen maken op de meren en waarin kinderen een dagje ijsvrij krijgen." "57,42% van de respondenten wil het. Nou dan eisen wij ijs, nu. Daar hebben we recht op!"
"Nou, dan gaan we dat regelen!" Stemp de Tegenpartij! Leve de Mauricecratie!

15 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dutch PM: 'White wine sipping elites' don't give Trump fair shake'.  Bron Al Jazeera 14 jan 2019.
"Mark Rutte said 'white wine sipping elites in Amsterdam' are not giving US President Trump a fair chance."
Waar is die Mark Rutte nu weer mee bezig? Zowel 'De Telegraaf', toch de kwaliteitskrant van de 'gewone man', als de serieuze 'Nieuwspaal' kwamen nog niet zo lang geleden met het opzienbarende nieuws dat de VVD vond dat 'een wijntje bij de kapper moet kunnen'.
Voor sommige VVDers in Groningen moet het toch ook verwarrend zijn. Die gaan zo te zien zelf niet echt voor het 'bier' en de 'bitterballen' van 'de gewone man' en willen ons dat kennelijk maar wat graag laten weten ook. Zet het 'baasje' in Den Haag je zo voor schut.
Aanrader voor Mark Rutte: De Vegetarische Slager in hartje Den Haag, serveert ook biologisch bier of wijntje! "Oh hé hoi, ja die toko ken ik wel. Lekker ja, lekkere wijntjes ook, leuke tip, bedankt, hahaha!"

14 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Emoties bij bezoek Wiebes: 'Daar staat de oplossing! Daar!'' Bron: RTV Noord 14 jan 2019.
Helaas voor deze mevrouw en honderden anderen staat die daar dus niet, ja Eric Wiebes wel, maar wat lost die op?
Nog even gebeld met de VVD spindoctor (zie ook 13 jan j.l.). "Met Eric hebben we afgesproken dat hij de Groningers tot kort voor de verkiezingen in maart aan het lijntje houdt. Dan zal hij een 'gebaar' maken, oa. een traantje wegpinken bij RTV Noord. Ik heb hem de tekst meegegeven "Ik ben een Groninger", die doet het traditioneel altijd wel goed. Ons doel is zo toch nog een paar Groningers zover te krijgen dat ze VVD gaan stemmen."

14 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Gevolgen lege gemeentekas Groningen worden tijdens formatie steeds duidelijker'. Bron: RTV Noord 14 jan 2019.
"Voormalig wethouder financiën Ton Schroor deed een aantal maanden geleden al een winstwaarschuwing uit. Hij liet destijds aan het toekomstige college weten dat er ondanks de economische hoogtijdagen geen pot met geld voor investeringen zou klaarstaan."
En Mark Rutte maar grijnzen met zijn 'vaasje', 'gaaf land' en het tonen van 'geweldige grafieken' over 'prachtige inkomens, welvaart en geluk'. Rara hoe kan dat? En de VVD de afgelopen jaren zowel in de regering als in het college van Groningen. Rara hoe kan dat? De VVD verkiezingsslogan in Groningen was: 'Goed leven in Groningen'. Rara voor wie dan?

13 jan 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte: Ik zou raddraaiers oud en nieuw liefst zelf in elkaar slaan'. Bron: AD 11 jan 2019.
Is dit aanzetten tot geweld en eigenrichting? Best wel eng mannetje, ondanks die charmante grijns. Zou als AIVD zo'n type toch beetje in de gaten houden.
Toch maar even een belletje gepleegd naar de spindoctor van de VVD.
"Ik snap jullie ongerustheid, maar er is niets aan de hand. Mark gebruikt gewoon zijn medicatie op tijd en dat hij nu zo agressief overkomt, dat is in overleg met mij. Kijk, zo tegen de verkiezingen moet je altijd een thema hebben om kiezers te trekken. Voor ons is dat nu 'de gewone man' (let op, bevat voor sommigen 'ongemakkelijke' inhoud). 'De aandeelhouder' doet het niet meer zo goed en we zitten met Thierry Baudet en Geert Wilders, die samen nu al groter zijn dan wij. Onze campagne richt zich dan ook op hun kiezers. Daar verbinden wij vervolgens geen daden aan na afloop van die verkiezingen. Al dat soort uitspraken zijn louter 'campagnetechnisch'.
In verkiezingstijd gooien wij verbaal het roer ook altijd om. Zo hadden we de slogan TopDutch en die richtte zich erop om Tesla naar Nederland te halen. Daar hebben we actief aan mee gelobbied. Nu hoort u Klaas Dijkhoff roeptoeteren dat we 'de gewone man' "niet een Tesla in gaan pesten". Dat ligt nu gewoon 'beter in de markt', meer kan ik er niet van maken, daar huren ze me voor in.
'Voorzitter groene VVD'ers: boodschap van Dijkhoff niet goed'. Bron: Nieuwsuur 12 jan 2019.
"Dröge denkt dat Dijkhoff met zijn verhaal komt omdat hij bang is voor de kiezer of de gele hesjes. "Misschien is dat het. Of het is voor de FvD-kiezer of de PVV-kiezer? Ik weet het niet."
'VVD: ’nee’ tegen klimaatakkoord' Bron: De Telegraaf 12 jan 2019.
'Samen met @DilanYesilgoz trots op Klimaatwet die vandaag door 7 politieke partijen ondertekend is. Goed voor Nederland'. Stand-Up Politics: 'hahaha'? Hoe triest kun je zijn en hoe hard kun je de 'de gewone man' vernederen met dit soort draaikonterij? Bron: Twitter 27 jun 2018.
'Het Groenste Kabinet Ooit'? Bron: De Volkskrant van 23 feb 2018.
"Zo moet u ook de uithalen van Mark Rutte zien. "Ik zou ze het liefst zelf in elkaar slaan" doet het goed bij 'de gewone man'. De keeper van FC Groningen, Sergio Padt, deed dat ook het liefst, je ziet het ook bij de Blokkeerfriezen: de 'gewone man' vindt dat wel ok. Daar zetten wij als spindoctoren dan verbaal weer op in. Maar u moet niet denken dat ze vervolgens ook iets gaan doen bij de VVD. Vuurwerkverboden en zo, daar houden ze niet van. Maar 'keihard straffen' dan weer wel. Alleen doet de rechter dat, straf opleggen en niet de VVD, dus dat soort dingen kunnen ze vrijblijvend roepen.
Een mooi vak vind ik dit zelf. Ik hoop dat u zo een beetje begrijpt waar al die ballonnen en losse flodders van de VVD vandaan komen. Als u nog vragen hebt kunt u me altijd bellen."

24 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Erken dat het kapitalisme is doorgeschoten, of het populisme blijft groeien, stelt Akeel Bilgrami'. Bron: Trouw van 24 nov 2018.
"Als je het gevoel van ontevredenheid serieus zou nemen en meer begrip voor wie erdoor worden getroffen, dan kom je uiteindelijk tot een kritiek van de economie, een kritiek op het kapitalisme. De ernst van klimaatverandering wijst in die richting, maar zelfs de groenste politici durven het niet aan om het kapitalisme te zien als wortel van het kwaad. Die analyse wordt simpelweg niet gemaakt".

24 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onbewust heb ik mijn kinderen opgevoed tot elitaire armoedzaaiers'. Saskia Noort in het AD van 24 nov 2018.
"De VVD vindt bij monde van Thierry Aartsen de tijd rijp om onze samenleving nog meer te polariseren door twee soorten cultuur tegenover elkaar te zetten. De volkscultuur van de hardwerkende middenklasser versus de elitecultuur van de chablis attende Amsterdammer. Daarmee zegt hij eigenlijk ook dat de middenklasser totaal niet geïnteresseerd is in het Rijksmuseum en dat De Toppers het beste is wat onze cultuur heeft voortgebracht, naast Zwarte Piet".
"Mijn dochter werkt dus aan een carnavalskraker over Sylvana, daar heeft Thierry namelijk zó om gelachen, en mijn zoon is begonnen aan een ontwerp voor de nieuwe campagneposter. Iets met rood en zwart en grote gotische letters: 'Ontaarde Kunst'. Uiteindelijk moeten ze toch ergens van rondkomen".
Hoe cynisch ook, het lijkt maar al te waar.

23 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe corrupt is Nederland en wat doen we er aan? Willeke Slingerland en Syp Wynia' Bron: Café Weltschmerz 23 nov 2018.
"Slingerland en Wynia komen tot de slotsom dat het de hoogste tijd is om de bezem door de Nederlandse lobbycratie te halen. Ze dringen aan op meer wetenschappelijk onderzoek naar corruptie in Nederland. Die corruptie ondermijnt de democratie en de rechtsstaat veel heftiger dan vaak wordt gedacht. Zo schoon is Nederland namelijk niet".
Kijk en huiver.

23 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op'. Bron NOS 23 nov 2018.
De burgemeester van de Drentse hoofdstad zegt dat hij zich onder meer heeft gestoord aan het plan van fractievoorzitter Dijkhoff om mensen in probleemwijken strenger aan te pakken. "Het druist volledig in tegen mijn rechtsgevoel wanneer er een wijkenplan wordt gelanceerd, waarin wordt gesuggereerd om voor bewoners van probleemwijken een zwaardere strafmaat te hanteren."
Ook nam de burgemeester "met grote verbazing en ongeloof" kennis van het plan van VVD-Kamerlid Azmani om de discretionaire bevoegdheid af te schaffen. Daarmee kon staatssecretaris Harbers de uitgeprocedeerde Armeense kinderen Lili en Howick toch een verblijfsvergunning geven.
Het voorstel van Dijkhoff om demonstraties tijdens Sinterklaas-intochten te verbieden, noemt Out "de druppel die de emmer doet overlopen", aldus de NOS.

22 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Betreft: opzegging lidmaatschap VVD'. Bron: Marco Out burgemeester van Assen op Facebook.
"Het is een optelsom. Zonder uitputtend te willen zijn gaat het bijvoorbeeld om de volgende punten".
"Het druist volledig in tegen mijn rechtsgevoel wanneer er een wijkenplan wordt gelanceerd, waarin wordt gesuggereerd om voor bewoners van probleemwijken een zwaardere strafmaat te hanteren".
"Hetzelfde rechtsgevoel wordt geraakt wanneer voor minder draagkrachtigen delen van het recht nagenoeg onbereikbaar dreigen te worden".
"Met grote verbazing en ongeloof nam ik kennis van het idee om de discretionaire bevoegdheid rond asielzaken af te schaffen".
"Ik voel niet voor een samenleving waar regels boven verstand worden geplaatst".
"Het was de nadruk op persoonlijke vrijheid die mij lang geleden bij de VVD bracht. De vrije meningsuiting is voor mij een heel belangrijk grondrecht. Vanuit dit perspectief is een recente uitspraak die de beperking van demonstratierechten suggereert, voor mij de spreekwoordelijke druppel".
Out refereert in deze context aan 'de zo mooie woorden van Evelyn Beatrice Hall': “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”, aldus Out.
Pijnlijk, maar begrijpelijk en dapper.

20 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff oppert protestverbod rond Sinterklaas, maar kan dat wel?' Bron: NOS 20 nov 2018.
"Wat Dijkhoff oppert staat haaks op de grondwet. Dat demonstranten in Tilburg naar een afgelegen plaats zijn verbannen, kan absoluut niet", zegt Jan Brouwer. Hij is hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur centrum openbare orde en veiligheid.
En dat allemaal om stemmen te winnen en het ego te strelen van deze narcist? Onze Rechtsstaat staat wel gewoon op het spel. Het wordt steeds enger in het Nederland van de VVD, vijf voor twaalf zou ik zeggen, in navolging van Sheila Sitalsing in haar column van 18 nov in De Volkskrant.

20 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Kiezers die de PVV overwegen, zijn bij Rutte in goede handen', veronderstelt Monique Brewster in Het Parool van 20 nov 2018.
En dat is waarschijnlijk ook precies zijn bedoeling. Tactiek van de VVD om stemmen te winnen: zeg wat de populisten zeggen, maar dan een beetje slapper en laffer. Het werkt ook nog een beetje, de VVD krimpt maar blijft nipt de grootste in een verdeeld Nederland, al is het effect dat de tweedeling verder toeneemt en het populisme verder escaleert. Nederland heeft zo dus met de PVV (19), FvD (13) en de VVD (24) drie populistische partijen om uit te kiezen, goed voor zo'n 56 zetels in totaal in de laatste peiling van Maurice de Hond. Het is maar dat we het weten. Zie ook: 'Politiek'.

18 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte moet geweld tijdens intochten veroordelen'. Bron AD 18 nov 2018.
"Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af", zegt woordvoerder Emile Affolter van Amnesty International.
Wie politieke verantwoordelijkheid draagt en zich stilhoudt is eigenlijk moreel medeplichtig. Zorgelijk.
Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum Openbare Orde en Veiligheid hierover: 'Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont'. Bron: De Volkskrant 18 nov 2018.
"Naar deze groep (de andere kant dan Kick Out Zwarte Piet) moet je een heel duidelijk signaal afgeven. Vorig jaar hebben gezagsdragers dat verkeerd gedaan. Nu is het tijd voor een omslag. Bestuurders, ook onze premier, moeten heel duidelijk maken dat dit niet kan en meer begrip tonen voor dat deel van de gekleurde bevolking dat diepgewortelde gevoelens heeft tegen Zwarte Piet als symbool van bestaande discriminatie".
En ook Sheila Sitalsing uit haar verontrusting: 'Als de premier dingen zegt als "Dat moet de samenleving oplossen" is het niet raar dat bekogelaars zich gesterkt voelen'. Bron: Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 18 nov 2018.
"Als regeringsvertegenwoordigers lafjes dingen zeggen als ‘Demonstreren mag, maar liever niet waar de kinderen bij zijn’, en ‘Niet over Piet praten wanneer de Sint in het land is’, dan zetten ze de deur open voor de eigenrichting van afgelopen weekend.
Mannen en vrouwen van de regering: het kan nog net, de goede kant van de geschiedenis kiezen. Wel opschieten, het is al bijna te laat". Verontrustend.
Zie ook: 'Politiek'

29 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Polarisatie als product'. Bron One World 26 okt 2018.
"De Nederlandse media zijn grondig verrechtst de afgelopen dertig jaar. Aandacht vasthouden is cruciaal voor advertentie-inkomsten, waarmee ophef een belangrijk verdienmodel is geworden. Experts en nuance zijn daarbij maar lastige stoorzenders".

29 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'De verrechtsing van de media'. Bron: One World 26 okt 2018.
"Vier (ex)journalisten van de Volkskrant, Trouw en de NOS over onkunde, slordigheid en populisme op de redactie".

27 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hippe IT-ers liever in Groningen dan in San Francisco'. Bron: Dagblad van het Noorden 20 okt 2018.
"Na één dag voelde ik me hier zoveel gelukkiger dan in San Francisco. Hier hoef ik niet over de daklozen heen te stappen".
Wat moet je daar nu van vinden? Is het een compliment voor Groningen? Is het een teken van het faillissement van California?
Wie zich een beetje erin verdiept kan vaststellen dat in San Francisco voor de middenklasse geen plek meer lijkt te zijn. Hippe IT-ers en daklozen bepalen het straatbeeld. Veel mensen uit die middenklasse, die zich kansloos voelen, trekken weg uit het blauwe (Democraten) San Francisco en zoeken hun heil in de rode (Republikeinen) omliggende Staten.
Wat is de oorzaak van die tweedeling en dreigt die ook hier als we de ontwikkelingen van Silicon Valley een op een naar Groningen trachten te kopiëren? (Hetzelfde geldt natuurlijk voor Amsterdam en Berlijn waar de kreet is: 'F*ck off Google', "Met Kreuzberg moet niet gebeuren wat met Silicon Valley is gebeurd"). Als vandaag negen op de tien koopwoningen in Nederland onbetaalbaar zijn voor middeninkomens dan ziet het er ook bij ons niet goed uit. Bron: AD van 25 okt 2018.
Op YouTube staan genoeg clipjes van boze Trump-aanhangers, die de Democraten aanwijzen als schuldigen aan de teloorgang van het vroegere Hippie-paradijs San Francisco. Meer ook in The New York Times van 20 mrt jl.: 'California Housing Problems Are Spilling Across Its Borders'.
"A growing homelessness crisis. Complaints about traffic congestion. Worries that the economy is becoming dominated by a wealthy elite.
Those sound like California’s problems in a nutshell. But now they are also among California’s leading exports".
Update: 'Google blaast campus Berlijn af na 'Fuck off Google'-protesten'. Bron: NOS 25 okt 2018.
En over de verdere situatie in steden in Duitsland lezen we in de Berliner Zeitung van 18 okt 2018: 'Die Miete macht zu viele Haushalte arm'.
En dan dit aan de andere kant van deze aardbol: 22 sep 2017: 'Spooksteden in China' Bron: De Volkskrant 22 sep 2017.
"De bouwwoede van de Chinezen leidt tot massale leegstand. Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Het resultaat: verlaten steden, ruïnes, leegstaande winkelcomplexen en ongebruikte pretparken". 
Snapt u er nog wat van waar we mee bezig zijn?

21 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fascisme is terug (maar dan anders)'. Bron: Trouw 21 okt 2018.
"Ook in Nederland stellen mensen hun identiteit bóven de rechtstaat. Een dertigtal ‘blokkeerfriezen’ belemmerde de snelweg A7 en daarmee een demonstratie van een groep anti-Zwarte-Pietactivisten".
"Een aantal (rechtse) commentatoren zat daar niet mee. Liever dat dan toegeven aan een groep ‘beroepsactivisten’, die ‘onze tradities kapot willen maken’. Niet veel anders dus dan de commentatoren en journalisten die Orbáns ondermijning van de rechtsstaat door de vingers zien zolang hij moslimimmigranten maar buiten de deur houdt".
Als je niet beter wist zou je toch denken aan een comic: 'Jenny en de Blokkeerfriezen'.

16 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'CDA en D66: Snel campagne tegen nepnieuws'. Bron: AD 16 okt 2018.
"Het voorstel was vorig jaar om onder de noemer ‘Trap er niet in’ uitleg aan burgers te geven over algoritmes die bepalen wat mensen te zien krijgen op sociale media en hoe die door kwaadwillenden worden misbruikt".
"Kijk maar naar alle Russische nepaccounts die mensen proberen te beïnvloeden met verkeerde informatie."
Omdat het meeste nepnieuws natuurlijk niet uit Rusland komt, maar van onze eigen politici en hun spindoctors afkomstig is, lijkt het me toe te juichen dit voorstel dan ook door te trekken naar het hart van onze democratie.
Immers:
'Nu wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen tijdens kabinetsformatie'. Bron: De Volkskrant 09 okt 2018.
"Het vermoeden van veel kiezers is nu ook wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen als sneeuw voor de zon tijdens coalitiebesprekingen. Econoom Wimar Bolhuis schrijft dat in zijn promotieonderzoek".
"De conclusies laten aan duidelijkheid niets te wensen over: van de gouden bergen die de burger in verkiezingstijd steevast worden beloofd, blijft na de stembusgang weinig over. Wanneer een aantal partijen om tafel gaat zitten om een regeerakkoord te smeden, krijgen andere belangen plots een prominentere rol – die van het bedrijfsleven bijvoorbeeld".
"Op die belastingen inzoomend, constateert hij dat werkenden steevast aan het kortste eind trekken".
Dat was helaas al langer ook mijn bezorgde vermoeden en de reden waarom ik, met een beetje pijn in de buik, vervolgens op 17 nov 2017 begon aan het item 'Nederland Polderland', met stemadvies.
Interessant in dit kader is in mijn ogen de lezing van Jarno Duursma op 28 mei 2017: 'Risico's van kunstmatige intelligentie: Jarno Duursma. SMC050 28 mei 2017'.

30 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'De toespraak van Sigrid Kaag was een verademing'. Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 30 sep 2018.
"Het was een verademing in een tijd waarin zoveel politici in de top van de coalitie denken dat je er komt door de burger die ze ‘bezorgd’ noemen kritiekloos gelijk te geven, de grofheid te kopiëren en de rechtsstaat bij het grof vuil te zetten in hun kruiperige ijver om bij het volk in het gevlij te komen".
Inderdaad, een verademing.

24 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: Sergio Padt in de trein: 'Weet je wel wie ik ben?' Bron: DvhN 24 sep 2018.
"Padt scheldt de twee conducteurs en een aanwezige beveiliger de huid vol, maar daar blijft het niet bij: hij haalt uit en slaat de beveiliger".
Is dit nu 'Goed Volk' (‘Goed volk’ is voor de VVD ook ‘de moeder die na een hele week sjouwen op zaterdag ook nog eens een half voetbalteam in de Kia laadt en na een verloren wedstrijd zegt: goed gespeeld, jongens.’......) uit Kropswolde? Zelf had ik meer een citaat verwacht van de conducteur als: "Weet je wel tegen wie je het hebt?"
Nu had ik nog nooit gehoord van ene Sergio Padt, dus op de eerste vraag zou ik in ieder geval ontkennend hebben moeten antwoorden. Op de tweede vraag kwam kennelijk geen verbaal gewenst antwoord, maar een fysiek.
Dan de reacties. Nijland over Padt: 'Door de media-aandacht ga je al diep door het stof'. Bron: RTV Noord 24 sep 2018. 'Ik dacht eerst dat het een bericht van De Speld was, heel onwerkelijk. Totdat het echt blijkt.' Dat zegt John de Jonge van de supportersvereniging van FC Groningen over het gedrag van doelman Sergio Padt afgelopen zondag in de trein.
Toch vrees ik het ergste: 'dit soort tuig gaan we keihard aanpakken' schreeuwt regeringspartij VVD tegenwoordig uit volle borst. Er zal natuurlijk eerst een onderzoek moeten komen naar de vraag of Kropswolde gezien moet worden als 'probleemwijk', dit vanwege de strafmaat. Vervolgens wordt er gekeken naar de achtergrond van Sergio Padt. In zijn voordeel spreekt dat zijn naam niet direct associaties oproept met 'capuchonklootzakjes', hetgeen mogelijk tot strafvermindering zal leiden.

21 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ruziënde Dijkhoff en Eijk gaan toch weer praten'. Bron: AD 21 sep 2018.
De levensles: als je zelf niet weet wie je eigenlijk bent en niet weet waar je voor staat in het leven, kortom in een identiteitscrisis zit, leg dan anderen ook maar niet op wat die allemaal van jou zouden moeten.
En voor nu voorlopig wel weer even genoeg aandacht besteed aan deze narcist. Kijk ter afsluiting nog maar even bij de VPRO naar 'Klaas Dijkhoff op het VVD-congres'.

20 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het ideetje van Klaas Dijkhoff ondermijnt de rechtsstaat'. Bron: Kasper C. Jansen op YouTube

19 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen'. Bron: AD 19 sep 2018.
De fractieleider voelt er ook voor verplichte lessen te laten geven over 'democratische waarden en tradities'. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering. "Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken".
Nou had ik net begrepen dat de in Duitsland geboren Klaas Dijkhoff er al 37 jaar over doet om zijn eigen identiteit vast te stellen. Ben ik nu een Rooms Katholiek, een Brabants Katholiek, een Christenfundamentalist of wellicht toch Verlicht? Nog geen twee dagen geleden leek hij daar zwaar over te tobben.
Vandaag weet Klaas Dijkhoff het antwoord en zet dat gelijk om in beleidsvoornemens. "Ik ga mensen 'verheffen' en 'bevrijden'. En ze moeten goedschiks of kwaadschiks mijn normen en waarden overnemen". Welke zijn dat dan ook alweer?
Begrijpt u er nog iets van?
Of moeten we dit zien als een hernieuwde 'populistisch light' truc (verkiezingsretoriek) om de aandacht af te leiden van zaken waar Klaas Dijkhoff liever niet mee geconfronteerd wordt, zoals de discussie over bijvoorbeeld de dividendbelasting? Want zo sluw en geslepen is hij dan ook wel weer.

18 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff beticht Eijk van 'trappen na' en zegt woedend lidmaatschap kerk op'. Bron: AD 17 sep 2018.
"Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft woedend zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk opgezegd. Dat deed hij in een open brief aan kardinaal Wim Eijk die hem vorige week in een interview met deze krant ‘kleinzielig’ noemde en een ‘hyperindividualist’".
De VVD werd opgericht in 1948. Als driejarige kleuter, geboren in Limburg, wist ik al dat Katholiek en Verlichting niet samengaan. Kijk maar eens bij 'La Mauvaise Réputation'. In 2018 is Klaas Dijkhoff fractievoorzitter van de VVD en lid van de Rooms Katholieke Kerk. In 2017 werd Dijkhoff de slimste mens van Nederland. En Klaas Dijkhoff studeerde cum laude af als rechtenstudent. In 2018 wordt Klaas Dijkhoff woedend op kardinaal Wim Eijk en zegt zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk op.
Snapt u het nog?


Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.