Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
11/26/2017

Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.


Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."

'The Thorn'*: doornig nieuws, dat De Speld bijna overbodig maakt Opgericht op 26 nov 2017

"Dank dat u ons scherp houdt!"
"Kwalitatieve Observatie Onderzoeker"
"Eine Halbe Wahrheit ist eine ganze Lüge"
"Schmuddelwetter"
"Het bos werd steeds kleiner, maar de bomen bleven op de bijl stemmen"
"Brandnetels zijn ook groen"
"Not Just Weeds"
"Scheurgras"
"Jort Herfsthout"
"#MOLO"
"Hè gelukkig maar"
"Hahahahaha" (The Original with a Vision 1997)
"Hahahahaha" (The Imitator without a vision 2019)
"De Rutte-Doctrine"
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (1947, The Original)
"Dik Trom en zijn Dorpsgenoten" (2020, The Imitator)
"Het stond in de NRC!"
"Wie kan dat weten?"
"De Groenteman"
"De meeste mensen deugen (niet)" (82,3/82,7%)
"Gutmensch" = "Vegan Bag"?
"Is ook weer zo"
"Toen de Tweede Wereldoorlog al een goed stuk op gang was"
"Don't Mention The War"
"Speculeren met mondkapjes"
"Avoid Crowds!"
"Social Distancing"
"De Persco"
"Sledgehammers"
"Non-apology apology"
"Non-denial denial"
"Mistakes were made"
"Four Stage Strategy"
"Argumentum ad ignorantiam"
"Retrorsum causa et effectus"
"Hollanders? Ja maar"
"Gewoon de Ruit"
"Wiskunde is niet moeilijk" tip van Ionica Smeets
"Maar da's logisch"
"Houdios" (Quanta Costa Nou?)

Sheila Sitalsing is scherper! Sheila in De Volkskrant
Oordeel hieronder zelf.


Misschien ook belangstelling voor: 'Rutte Doctrine' ('De Intelligente Val Van Mark Rutte'), 'Dashboard' ('Houdios' "Quanta Costa Nou?"), 'Vrijheid van Meningsuiting' (Nog wel?), 'Kapitalisme in een Notendop', 'Het Muntje Valt' (Of niet?), 'Het Gekleurde Plastic Polder Rietje' (Met analyses/stemadviezen/prognoses/uitslagen TK Verkiezing 2021), 'Politiek 2.0', 'The Thorn' (Fijn dat u ons scherp houdt!), 'Verdroging Nederland' (Hoe komt dat toch?), 'Economie voor Ecodummies' (Gratis instapcursus met gegarandeerd rendement), 'Snelheidsbegrenzer' (Hoe simpel kan het zijn?), 'Natuurlijk!' (Precies), 'Eco Manifest' (Vervangt 'Plan Toek'), 'Energietransitie' en 'It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels' (Kitty Wells The Queen of Country Music)

Laatste updates:


26 jan 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie: Grof geweld tegen anti-lockdownprotest is onze rechtsstaat onwaardig' Bron: Advocaat Willem Jebbink in De Volkskrant van 26 jan 2021
"Zondag deed zich de curieuze situatie voor dat een niet-aangemelde demonstratie van tevoren alvast was verboden. Het lijkt mij vragen om problemen een vreedzaam protest zo uiteen te jagen als zondag is gebeurd. Bij de gronden die de burgemeester gebruikte zijn vanuit de bescherming van het demonstratierecht veel vraagtekens te plaatsen."
en:
'VVD: Ook altijd celstraf na geweld tegen beveiliger' Bron: AD 26 jan 2021
"Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf", aldus VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.
'Tuig' dat de bak in moet en dat van Klaas Dijkhoff moet 'Oppleuren', veel verder komen ze toch niet bij de VVD, die zo naar links zou zijn opgeschoven. Opvallend overigens hoe tolerant diezelfde VVD in 2018 nog stond ten opzichte van de 'Knollenterreur'. Zo stonden ze zelf te demonstreren bij de voordeur van het Provinciehuis van Groningen, iets wat de FDF zeker uitgelegd zal hebben als groen licht voor hun geweldadige acties.
Wie wel eens een beetje heeft geluisterd naar bijvoorbeeld klinisch psycholoog Paul Verhaeghe of zijn boek 'Identiteit' heeft gelezen, die kan vasstellen dat de Identiteit van 'Tuig' niet alleen in de genetische wieg ligt, maar ook in bijvoorbeeld de wijk, de 'Vogelaarwijk' om maar iets te noemen, waarin ze opgroeien.
De vraag zou dus kunnen luiden: waarom is er 'Tuig' en waarom zijn er zulke 'Goede' mensen als Sander Dekker en Klaas Dijkhoff? Paul Verhaeghe geeft het antwoord en het zou zinvol geweest zijn als mensen als Dekker en Dijkhoff zijn visie vijftien jaar geleden tot zich hadden genomen. Maar, kun je wel stellen, vanwege hun identiteit kwamen zij op een ander pad en kwamen ze Paul Verhaeghe's gedachtegoed niet tegen. Nu komen ze niet verder dan simplistische demagogie over strenger straffen. Kunnen zij natuurlijk ook niet echt helpen. Dat is weer het gevolg van hun identiteit.
en:
Premier Rutte noemt rellen crimineel geweld: 'Wat bezielt deze mensen?' Bron: AD 25 jan 2021
"Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? Het is crimineel geweld en dat zullen we ook als zodanig behandelen.”
De hamvraag is inderdaad wat die mensen bezielt en het is typisch voor onze premier om daar geen antwoord op te hebben. "Daarvoor moet u niet bij mij zijn." Zie de 'Rutte Doctrine' en het wordt duidelijk hoe dat zit.
en:
'Buitenlandse media verbazen zich over omvang van het geweld in Nederland' Bron: Sacha Kester in De Volkskrant van 25 jan 2021
"The Dutch government's inconsistent messaging hasn't helped to instil confidence. At the start of the outbreak, it resisted measures like masks and curfews, telling the Dutch they were sensible, rule-abiding and didn't need to be treated like children", analyseert de BBC. Zie ook: 'Rutte Doctrine' en 'Dashboard' ('Houdios' "Quanta Costa Nou?")
en:
'Nederland in verzet tegen avondklok en tien jaar Rutte' Bron: De Standaard 25 jan 2021
Zie ook: 'Het Muntje Valt' (Of niet?) 
en:
'Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok 'Bron: AD 24 jan 2021
"Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk."
Dit kwam voor de overheid allemaal als een verrassing, zelfs na de 'bestorming' van het Capitool in Washington?
en:
Klaas Dijkhoff komt op 24 jan 2021 al weer niet verder dan het populistische en xenofobe #PleurOp? Hoezo niet polariseren en 'samen' ervoor gaan? Eerst mensen tegen elkaar opzetten, de 'goede' tegen de 'slechte' en dan verbaasd en verontwaardigd zijn als dat is gelukt? Een beetje hypocriet?
en:
'Grapperhaus: Politie treedt terecht hard op tegen relschoppers' Bron: AD 24 jan 2021
"Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden."
Onze journalisten en onze bestuurders reageren eigenlijk op dezelfde kortzichtige wijze. De een doet aan symptoombeschrijving, verslaggevers sturen naar incidenten en die breed uitmeten in de media, en de ander aan symptoombestrijding, ferme taal uitslaan over al dan niet terechte keiharde aanpak. Het een levert lezers en kijkers op en het ander stemmen bij verkiezingen.
Maar komen we er als maatschappij iets verder mee? Wordt het niet tijd om ons eens af te vragen waar al dit ongewenste gedrag vandaan komt? Telt Nederland dan plotseling zoveel criminelen, die er eerst, in de goede oude tijd, niet waren? De criminaliteitscijfers dalen toch voortdurend, zo werd ons voorgeschoteld? Waar komen die hooligans vandaan, niet qua woonplaats, maar qua achtergrond? Wat zijn er de oorzaken van dat mensen in Urk, in Enschede, in Eindhoven en al die andere plaatsen een grens over gaan die wij, de zogenaamde 'deugende' burger, als onacceptabel beschouwen? De ME erop loslaten helpt vast wel om een supermarkt te beschermen, alhoewel dat dus nog knap lastig blijkt te zijn, maar waar kwam de omslag vandaan dat de daders tot dit soort gedrag bereid zijn gebleken?
Die vraag zouden de media en de bestuurders eens aan zichzelf kunnen stellen, als we een structurele aanpak ter voorkoming van dit soort ongewenst gedrag willen. Waar is de langetermijnvisie van onze regering? Wat heeft onze regering de laatste kabinetten eraan gedaan om met een visie dit soort problemen preventief aan te pakken?
'Wat bezielt deze mensen?', vraagt Mark Rutte zich af, naar het zich laat aanzien zonder zelf deze vraag te willen beantwoorden. Daarvoor voelt hij zich dan waarschijnlijk weer niet Eindverantwoordelijk. Zie de 'Rutte Doctrine' en het wordt duidelijk hoe dat zit.
Het zijn vergelijkbare vragen die Thomas De Graeve zichzelf en de bewoners onlangs wél stelde bij zijn bezoekje aan het dorpje War in de USA. Hij ging op zoek naar de diepste motieven van de Trump-aanhang in de Mountains of West Virginia. (Zie hieronder)


24 jan 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Kamala Harris heeft veel te bewijzen: aan vrouwen en de zwarte gemeenschap' Bron: Analyse De invloed van Kamala Harris De Volkskrant van 20 jan 2021
"De beëdiging van Harris tot vicepresident van de Verenigde Staten is van historisch belang en van grote symbolische waarde."
Maar dus ook:
"Amerika had wél de voorkeur gegeven aan een 78-jarige witte man als president. Want Harris deed in de voorverkiezingen een eigen gooi naar het presidentschap, maar moest wegens gebrek aan populariteit voortijdig afhaken."
Wat zegt dit? Dat wij hier in Nederland niet zo goed weten hoe de USA nu eigenlijk in elkaar steekt.
Laten we de regering Biden te zijner tijd afrekenen op haar daden en niet op onze euforische wensdromen van vandaag.
Kom ik op 24 jan 2021 deze reportage tegen:
'Kiezers in West Virginia kijken somber naar de toekomst | Terzake' Bron: Een reportage van Thomas De Graeve op 14 januari 2021 voor de VRT
"Wat met de Verenigde Staten onder Joe Biden? Die vraag stellen veel Amerikanen zich, vooral kiezers van Donald Trump. In het arme stadje War, in West Virginia, kijken veel inwoners somber naar de toekomst. Wat met hun jobs en de verdeeldheid in het land?"
"Op dezelfde manier, decennialang, tientallen jaren"
"United We Stand"?
Zie ook: 'You'll Never Leave Harlan Alive' van Darrell Scott, hier gezongen door 'Patty Loveless'. Harlan County, Kentucky, net naast West Virginia.
En uitgebracht in 1976:
John Denver - 'Take Me Home, Country Roads' (Audio) 1976: "Almost heaven, West Virginia, Blue Ridge Mountains, Shenandoah River."
Almost....
'Diezelfde manier' en hetzelfde gevoel oproepend als toen ik in 1976 net als Thomas De Graeve me tussen deze mensen begaf. Inderdaad, of de tijd stil heeft gestaan. War, vrijwel naast Harlan County en bijna naast Hazard Kentucky. ('Goedkoop door Amerika')
Google Streetview, zie data onder in beeld, blijkt deze regio ook maar eenmaal per tien jaar de moeite waard te vinden....

22 jan 2021:
Gelezen in The Thorn: 'Dierenorganisaties willen nachtelijke vossenjacht verhinderen' Bron: RTV Noord 22 jan 2021
"In de Groningse gebieden waar de ontheffing voor geldt, zijn minder vogels. En dat komt niet door vossen, maar door de manier waarop er landbouw wordt bedreven."
Maar dat willen de landbouwlobby en de meeste politici niet horen.

16 jan 2021:
Gelezen in The Thorn: 'CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker' Bron: AD 16 jan 2021
"Bij de stemming bleken 606 leden voor het verbod te hebben gestemd en 631 daartegen. Het voorstel werd daardoor nipt verworpen."
Stel dat dit nu ook gebeurt bij de congressen van VVD, D66 en CU. Dan beslissen straks hooguit een paar duizend mensen over zo'n voorwerkverbod. Wat deskundigen uit de medische wereld en wat milieudeskundigen van mening zijn telt dan gewoon niet mee, noch de stem van grote delen van de bevolking, die voor zo'n verbod zijn. Het systeem zit toch maar vreemd in elkaar.

07 jan 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Friese boeren willen hek rond de hele provincie, tegen de wolf' Bron: AD 07 jan 2021
"De boeren starten donderdag met een inzamelingsactie om het hek van enkele honderden kilometers lengte te kunnen betalen. Het wolvenhek gaat ongeveer 2 miljoen euro kosten en zou zich moeten uitstrekken van het IJsselmeer tot aan het Lauwersmeer, dus langs de grenzen met Overijssel, Drenthe en Groningen. Er heeft zich nog geen wolf in Friesland gevestigd."
Geweldig dit, hier kan De Speld echt niet tegenop. Bovendien een win-win situatie: Inheemse Soorten als Blokkeerfriezen blijven zo ook beter beschermd binnen hun eigen territorium.

22 dec 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Heeft bever Bikkel twee driepotige vriendjes?' Bron: RTV Drenthe 22 dec 2020
"Er werd van uitgegaan dat Bikkel het niet zou overleven, maar later bleek hij met drie pootjes prima te kunnen leven."
Oh gelukkig, dus een pootje meer of minder maakt niet uit.... Schattig toch: de 'familie Driepoot'.
"Bever Bikkel heeft al geleid tot een rechtszaak tegen Waterschap Hunze en Aa's. Dat waterschap zet klemmen op verschillende plekken om de muskusrat te bestrijden. Dat er een bever klem zat in zo'n klem was voor de rechter geen reden om Waterschap Hunze en Aa's te vervolgen voor een poging tot vangen of doden van bevers."
Oh gelukkig, de rechter oordeelde dat een enkele bever met een geamputeerd pootje in het licht van het goede doel niet zo'n punt was? Het goede doel? Wie heeft er wel eens een 'muskusrat' in de ogen gekeken? Hoe mooi was dat niet? Die mogen wel massaal in een klem verminkt en afgeslacht worden, omdat Nederland verzakt, verdroogt en onderloopt door ons eigen toedoen? Wat zijn mensen vaak toch rare wezens als het om de natuur gaat of niet dan? Je zou eens in het citaat hieronder het woord 'muskusrat' moeten vervangen door 'bootvluchteling' of 'huiskat', zou de rechter dan net zo oordelen?
"In 2017 zijn muskusratten op de Europese lijst van invasieve exoten geplaatst, de Unielijst. De muskusrat staat op de Unielijst, maar het doden van deze dieren is volgens Europese wetgeving niet verplicht. Er kan en mag ook gekozen worden voor niet-dodelijke middelen." Bron: Animal Rights

17 dec 2020:
Gelezen in The Thorn: ''Trotse' wethouder maakt geïrriteerde indruk tijdens presentatie miljoenenplan' Bron: RTV Noord 17 dec 2020
"Zo is er al eerder besloten dat je voor elke gekapte boom een boom moet terugplanten. Als je een grote boom weghaalt kan je geen kleine boom terugzetten, daar hebben we regels voor."
"De media hebben er baat bij om juist te belichten wat er niet goed gaat Glimina Chakor -Wethouder"
Beetje domme populistische prietpraat. Als je inhoudelijk terechte kritiek krijgt ligt het aan de media. Laat Chakor maar eens het verhaal van Boswachter Joop Stamhakker* lezen op  '2019 Staatsbosbeheer -2.0' over de mythe van '1 op 1 is win-win'. En hoe zit het met de biomassacentrales en GroenLinks ook alweer? 'Geen nieuwe' is iets anders dan geen. Een halve boom verstoken is iets anders dan geen hele. En waarom zijn 'al die bomen' eigenlijk ziek? Zie daarover ook: 'Verdroging Nederland' en 'Energietransitie'.
En dan nog even dit: Chakor beweert dat in het verleden op kwantiteit is aangeplant en niet op kwaliteit. Wie wat langer in Groningen woont, die weet dat in de jaren tachtig 'De Bonte Hoek Kwekerijen' een paradijs aan diversiteit in nieuwe woonwijken in Groningen heeft aangeplant. Zelfs Elton John liet zijn tuin door hen beplanten. Deze biodiversiteit is door bezuinigingen voor een fors deel teloor gegaan. Gras, Klimop en Laurierkers werden de favoriete vervanger bij de Groenvoorziening van Groningen. Plaatselijke waarnemingen door de jaren heen bevestigen dat, dit dan kennelijk in tegenspraak met een papieren rapport of mondelinge toelichting van een 'slager die zijn eigen vlees keurt'.

16 dec 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Provincie buigt zich over meer varianten N34' Bron: RTV Drenthe 16 dec 2020
"Er komt onderzoek naar meer varianten voor het veiliger maken van de N34 en knooppunt Gieten: zestien in totaal. Alleen het verlagen van de snelheid van 100 naar 80 kilometer zit daar niet bij. Dat wil een meerderheid van Provinciale Staten niet."
"Het voorstel van de SP en Partij voor de Dieren voor een snelheid van 80 kilometer, verdween in de prullenbak vandaag tijdens het debat in Provinciale Staten."
Raar eigenlijk dat de veiligheid enorm verbetert met verlaging van 100km/u naar 80 km/u en dat men daar dan toch tegen is.
Wie het even narekent die vindt dit bij een ritje van ergens in de stad Groningen naar bijvoorbeeld het Scheper Ziekenhuis in Emmen:
Het lokale stadsritje in Groningen en Emmen kost maar zo 10 tot 15 minuten. Bij een maximumsnelheid van 100km/u rijd je op de N34 gemiddeld 83,5km/u, tengevolge van 70km-zones, en duurt dat traject 38 minuten. In totaal kom je dan op 38 + 10-15 = 48 - 53 minuten van uit naar thuis.
Verlaag je de maximumsnelheid naar 80km/u en schaf je ook nog eens de 70km-zones af, dan kom je op een tijd voor dat traject van 39,5 minuten. Totaaltijd van uit naar thuis wordt dan 39,5 + 10-15 = 49,5 - 54,5 minuten.
De door SP en PvdD voorgestelde snelheidsverlaging, die kan leiden tot veel grotere verkeersveiligheid voor mens en dier en tot een beter milieu, 'kost' per rit dus 1,5 minuut extra reistijd.
En de handhaving? Als we het willen heb ik een simpele, goedkope en veilige methode, die algemeen toepasbaar is en geen enkele verandering in de infrastructuur vereist, noch inzet van het politieapparaat en die ook nog eens privacy-bestendig is.
Laat maar weten..... "Hollanders? Ja maar" Zie ook: 'Snelheidsbegrenzer'

25 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: 'VVD wil 'desnoods' grens sluiten voor migrant': 'Risico dat ze Nederland kiezen vanwege onze welvaart' Bron: Tweede Kamerlid Bente Becker van de VVD in het AD van 25 nov 2020
"Nederland moet in ‘noodgevallen’ de eigen grenzen sluiten en bewaken als er weer grote aantallen migranten naar ons land zouden komen."
En wij maar denken dat de VVD naar links is opgeschoven? Dat de VVD de rots in de branding is waar het gaat om de 'Vrijheid van Meningsuiting' of om 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens'?
Artikel 14
"Eenieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging."
Eigenlijk gewoon een extreem-rechtse xenofobe club dus die VVD, die Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, maar dan wel alleen voor het 'Eigen Volk', die met slappe drogredenen en op een laffe en stiekeme manier de 'Rechten van de Mens' tracht te vertrappen. Dan voelt het toch haast nog oprechter wanneer politieke partijen als FvD en PVV dat gewoon hardop uitventen.
Toch nog maar weer eens Geschiedenis voor beginners uit Wikipaedia erbij gehaald, terug te vinden in het item 'Politiek 2.0', onder het kopje 8 Populisme.
"'Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij' Bron: Wikipedia
"De periode 1919-1921 Van DAP naar NSDAP."
"Hitler bedacht in deze beginjaren verscheidene veranderingen voor de DAP om die onder een bredere groep kiezers populair te maken en transformeerde die aldus tot de NSDAP. Een van de veranderingen die Hitler suggereerde was de toevoeging van het woord 'socialist' aan de naam van de partij. Hitler was altijd tegen marxistische ideeën (zoals het concept van de klassenstrijd) als zodanig geweest (zo stelde hij dat de klassenstrijd de Duitsers onnodig tegen elkaar uitspeelde) maar moest toch erkennen dat socialisme een populaire filosofie was na de Wereldoorlog. Dit toonde zich zeer in de groei van de Duitse Sociaal Democratische partij (SPD). Daarom herdefinieerde Hitler socialisme door er 'Nationaal' voor te plaatsen. Maar Hitler was alleen te vinden voor gelijkheid voor wie Duits bloed had. Joden en buitenlanders hadden geen rechten en immigratie van niet-Duitsers zou moeten stoppen."
Wie zich nog wat meer in deze materie en de geschiedenis van dit onderwerp wil verdiepen zou ook eens kunnen beginnen met het volgende artikel uit 1998: 'Het alternatief voor hitler' Bron: Rob Hartmans op 18 feb 1998 in De Groene Amsterdammer
"Een enkele keer duikt zijn naam (Ernst Niekisch) nog wel eens op in rechts-extremistische hoek, maar sinds de ineenstorting van het communisme en de definitieve inlijving van geheel Duitsland bij het vermaledijde 'Westen’ heeft de naam Niekisch weinig aantrekkingskracht meer. Dat wil overigens niet zeggen dat radicaal socialisme en extreem nationalisme nooit meer een sinister bondgenootschap zullen aangaan."
Wat is de 'les' hiervan? Naar mijn inzicht is het belangrijkste wat ik hiervan opsteek dat bestudering van het huidige politieke klimaat het inzichtelijker maakt waarom de geschiedenis verlopen is zoals hij is. Het is natuurlijk vooral een les over het verleden, misschien wel meer dan een 'lesje'  over het heden of een voorspelling voor de toekomst. Maar het verklaart voor mij toch wel veel.
Als historicus, en als burger eveneens, vind ik het wel verontrustend. Het is toch wel een onheilspellende golf die door de hele westerse wereld spoelt: de giftige cocktail van socialisme en nationalisme.
Hier ook nog even het geheugensteuntje uit 2017: 'Programma's CDA en VVD zijn dat van PVV genaderd' Bron: Trouw 11 feb 2017
Zie ook: 'Vluchtelingen'

22 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Tien jaar VVD, en weer is het schoppen naar beneden en likken naar boven' Bron: Opinie historicus en politicoloog Teun Dominicus in Het Parool 22 nov 2020
"Het is extra wrang dat uit het verkiezingsprogramma blijkt dat de VVD de middelen die burgers hebben om zich te verdedigen tegen inbreuk op hun politieke en sociale rechten aan banden wil leggen. Zo wil ze het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inperken, omdat deze rechten worden gebruikt om een humane bodem te leggen in asielbeleid en sociale zekerheid. Het schild dat de rechtsstaat kan zijn voor mensen in de verdrukking moet, als het aan de VVD ligt, worden ontmanteld."
De VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Mark Rutte, de voorvechter van de 'Vrijheid van Meningsuiting', de dappere hoeder van de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens'?

21 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: VVD: 'Edelhert is gevaar voor het verkeer' Bron: Willemien Meeuwissen van de VVD bij RTV Drenthe op 21 nov 2020
"De verkeersveiligheid gaat voor. Als je een edelhert aanrijdt dan gaat die niet op de bumper, maar door je voorruit en dat wil ik niet op mijn geweten hebben."
Even in het kort de redenering: een hert op de bumper is dus niet zo'n probleem. Het gaat niet om voorkoming van een dierenslachtoffer, maar om een mogelijke bestuurder of passagier van een auto, die zou kunnen verongelukken, weliswaar samen met het edelhert, maar daar wordt niet meer over gesproken.
Conform deze redenering zou je er ook voor kunnen pleiten om in Drenthe alle bomen langs wegen te kappen. Je zal er maar verantwoordelijk voor zijn dat een appende of snuivende spookrijder zichzelf te pletter rijdt tegen een boom.
Je zou met deze redenering natuurlijk ook alle autoverkeer kunnen verbieden in Drenthe. Kun je niet tegen de boom rijden (zonde toch ook van al die bomen?), kun je geen fietsers of wandelaars op je motorkap of door de voorruit krijgen (toch ook niet echt fijn, ook al mankeert jou niks?) en kan het edelhert ook nog eens gewoon zijn of haar gang gaan.
Dan wordt de VVD-slogan binnenkort wellicht: 'Automobilist is gevaar voor het verkeer'? ('Petitie', #WelkomedelhertDrenthe)

18 nov 2020:
Gelezen in The Thorn: ‘Liberaal’ Bron: Advocatenblad op 18 nov 2020
"Niet eerder pleitte een democratische politieke partij zo openlijk voor een beperking van de rechtsstaat."
"De tijd dringt want in maart zijn er verkiezingen en wie een advocateneed heeft afgelegd, kan in gemoede zo geen VVD meer stemmen."

16 okt 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Opmaat naar een europa vol censuur wetgeving, Don't shoot the messenger.' Bron: Weltschmerz clips 16 okt 2020
"De verplichting om de opgelegde staatsmening te verspreiden en het tegengaan van kritische geluiden draagt niet bij aan de democratie maar is het einde daarvan."
Wie de clip bekijkt mag het zeggen en dat heet juist democratie lijkt me zo.

16 okt 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Wie kritisch is, zit niet meteen in één kamp met Trump of Willem Engel' Bron: Interview van Ianthe Sahadat met filosoof Marli Huijer in De Volkskrant van 16 okt 2020
"Filosofie is niets anders dan kritisch denken. De filosoof is de luis in de pels, die moet blijven jeuken – dat was in de tijd van Socrates al zo. Ik vertegenwoordig niet een bepaalde groep. Dat is het grote verschil tussen een politicus en filosoof."

20 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Meer macht voor veiligheidsregio's: 'Zorgelijk, zij besturen nu het land' Bron: NOS 20 aug 2020
"Ik vind dat zorgelijk", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden. "Je hebt hierdoor een democratisch probleem; aan wie leg je verantwoording af? Als gemeenteraden nu ergens moeite mee hebben moeten ze via een omslachtige weg bezwaar maken. Dat kan in de huidige situatie alleen achteraf. Ze kunnen dan een brief aan de Commissaris van de Koning schrijven waarin ze dan mogen vragen zij of hij hun bezwaar door wil spelen aan de regering."
"Half juli is de Rijksoverheid gestopt met bevelen uitdelen. Toen twee voorzitters van veiligheidsregio's mondkapjes wilden, gebeurde dat. De minister trok zijn handen ervan af. Vanaf dat moment zijn de veiligheidsregio's onder eigen stoom gaan varen; nu hoort de minister na samenkomst van het Veiligheidsberaad wat er gebeurt. Eigenlijk besturen veiligheidsregio's nu het land. En Bruls maakt zowat in zijn eentje uit hoelang dat nog duurt. De wet geeft hem de bevoegdheid te bepalen hoe lang dit noodbestuur zo doorgaat."
Hoever zijn we in Nederland, onder het neoliberale bewind van Mark Rutte, eigenlijk af van de dictatuur?

13 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Reddingsbrigade wil beter waarschuwingssysteem: 'De zee is geen zwembad' Bron: NOS 13 aug 2020
"De Reddingbrigade wil een beter waarschuwingssysteem om de veiligheid langs de kust beter te waarborgen. In deze drukke zomer blijkt dat badgasten vaak niet weten dat er een waarschuwingsvlag is gehesen. Of ze weten niet wat deze vlag precies betekent."
'Ik zie zekere paralellen....' Bron: Viroloog Marion Koopmans 12 aug op Twitter
Zie vooral alle reacties op haar bericht, oa.:
"Sigmud Freud noemde dat het Es", schrijft Johan Dorresteijn
"De pasgeborene heeft alleen nog maar een Es. Het Es is een reservoir van impulsen, energie, libido. Het redeneert niet. Het gaat blindelings te werk volgens het principe: Ik wil wat ik wil wanneer ik het wil." Bron: Wikipedia
Eigenlijk een korte en simpele analyse van het doorgeslagen neoliberalisme van Mark Rutte & Co.

12 aug 2020:
Gelezen in The Thorn: Coronadebat eindigt in tumult: 'De coalitie is letterlijk weggerend' Bron: NOS 12 aug 2020
"Four Stage Strategy", het 'nieuwe normaal' van Mark Rutte & Co

17 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: Shared Space zorgt voor verkeerschaos, 'maar dat is ook de bedoeling' Bron: NOS
"Het concept Shared Space werd in de jaren 90 bedacht door de Friese verkeersdeskundige Hans Monderman. Het idee is dat het verkeer zichzelf wel regelt als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, in plaats van regels op te leggen en verkeersborden te plaatsen."
Het neoliberale concept dus van Dikke Ikke. Shared Space gaat uit van Solidariteit en dat bestaat niet in het Neoliberalisme. En wie betaalt dan de rekening in dat concept? De zwakste dus, in oplopende volgorde: de voetganger en de fietser. Zij gaan met angst en beven door het verkeer. En de automobilist? Die baalt alleen dat het niet opschiet en is bang voor een krasje in de lak.
Dan kunnen de ongevallencijfers wellicht niet gestegen zijn, maar dat komt dan vooral omdat de zwaksten in het verkeer thuisblijven en zich niet meer wagen aan het Shared Space gebied.
Zie ook 'Nederland Polderland' en 'De Fietsstraat'.

10 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Rutte probeert iedereen in te pakken, óók journalisten, zo schaamteloos eigenlijk hè?' Bron: Ter Redactie Het Politieke Interview in De Volkskrant van 10 jul 2020
Hoe krijg je de waarheid boven tafel in een gesprek met door en door mediagetrainde politici? Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg van de Haagse redactie van de Volkskrant vertellen over het politieke interview. "Je moet zoveel mogelijk munitie bij je hebben."
"Rutte is een apart geval hoor. Heel glad, gladder nog dan de anderen. Hij heeft alles al een keertje gezegd in allerlei bewoordingen."
"Maar als hij iemand voor het eerst ontmoet, doet hij ook amicaal."
"Het mooie is dat wij er ook voor kunnen kiezen om een profiel over de persoon te schrijven. Dat is vaak toch interessanter."
Ja want dan hoef je niet te debatteren om te winnen, maar kun je als journalist gewoon op zoek naar de waarheid.
Vandaar ook mijn motto: "Stop een gesprek/debat met iemand die blijkt alleen maar met je in gesprek te willen om zijn of haar gelijk te halen." Dat geldt wat mij betreft zowel voor politieke-, zakelijke-, als privégesprekken.

08 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Opmaat naar een DDR censuur wetgeving' Bron: Column Ramon Bril bij Café Weltschmerz op 08 jul 2020
Deze column is geadopteerd door Wouter Handstede,  Jeroen Schrassen en Peter van den Neste
"Europese Commissie: EU-actieplan tegen 'desinformatie' 'Infodemie' mag uitrol vaccins COVID-19 niet verder bemoeilijken."
Waar het om te doen is:
'Gezamenlijke mededeling aan het Europees Parliament, De Europese Raad, Het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's' Bron: Europese Commissie Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid 10 jun 2020 (EUR-Lex)
Europese Commissie:
"De sociale media worden verplicht tot een nauwere samenwerking waarbij wekelijks de inspanningen gerapporteerd moeten worden. Ook verplichten deze platforms zich tot het actief propageren van de overheidsvisie en verspreiders van misinformatie te melden."
Columnisten:
"De verplichting om de opgelegde staatsmening te verspreiden en het tegengaan van kritische geluiden draagt niet bij aan de democratie maar is het einde daarvan."
Wat is 'Café Weltschmerz'? Wikipedia
"Café Weltschmerz (CW) is een multimediaal platform waarvan burgerjournalisten, journalisten, academici, deskundigen, politici, opiniemakers en andere maatschappelijke actoren gebruikmaken om met elkaar op een meer diepgaande wijze te discussiëren dan in de formats van de reguliere media mogelijk is en die gesprekken te verspreiden."

03 jul 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Wat is de strategie? Luister naar Van Dissel of Rutte en de mist wordt dichter' Bron: Column Kustav Bessems in De Volkskrant van 03 jul 2020
"Gun hun voortschrijdend inzicht, kun je zeggen. Maar voortschrijdend inzicht is niet eerst het een zeggen, later het ander en dan maar hopen dat het niemand opvalt. Bij voortschrijdend inzicht hoort rekenschap."
Let's 'rally around the flag'. Wie neemt Rutte & Co nog serieus?

30 jun 2020:
Gelezen in The Thorn: 'Voortrekkerij, een smak geld en leugens - alles om de KLM te beschermen' Bron: Karin Spaink in Het Parool van 30 jun 2020
"Nu blijkt de minister ook nog te hebben gelogen: Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD)." "Maandag moest diezelfde minister in een Kamerbrief toegeven dat onderzoek naar de mate waarin die filters virussen afvangen helemaal niet bestaat, noch dat daarin 'op korte termijn [is] voorzien'."
"Voortrekkerij, een smak geld en leugens – geen zee gaat het kabinet kennelijk te hoog om de KLM te beschermen. Zelfs het maatschappelijk draagvlak voor de bestrijding van een dodelijke ziekte mag daaronder lijden."
Tja, wie gelooft nu nog Mark Rutte & Co, het RIVM en het OMT?
Lees het ook hier: 'De dikke vinger van de KLM' Bron: Karin Spaink 01 jul 2020
Die vroegere tennisleraar sprak destijds al deze wijze woorden: "Verneuk de massa, spek de kassa". Toch meer van geleerd dan alleen die enkelhandige backhand.

Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017