Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
2017年11月26日
vastgemaakt bericht
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt. Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

Misschien ook belangstelling voor: 'Politiek', 'Nederland Polderland', 'Plan Toek' of 'Vluchtelingen'?

05 nov 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Emile Ratelband tegen rechter: Ik lijd onder mijn leeftijd'. Bron: AD 05 nov 2018.
"Hij voelt zich al heel lang ‘20, 25 jaar jonger’ dan dat hij volgens officiële documenten is".
Geeft niks Emile, troost je, er zijn heus genoeg mensen die wel zien hoe oud je bent.

31 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Provincies: Wolf in het uiterste geval afschieten'. Bron: RTV Noord 31 okt 2018.
"Op aandringen van gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen is de tweede fase van het wolvenplan afgerond. Hierin staat onder andere het 'in uiterste gevallen afschieten van de wolf'".
"De ChristenUnie bedrijft politiek bij een open Bijbel. Wij willen onze politieke keuzes maken als navolgers van Jezus Christus", aldus de Christen Unie van Henk Staghouwer. "Geen wilde wolven in Groningen!", schreeuwt de VVD.
CU met de VVD in de opportunistische race om in de gunst van boeren en jagers te komen? Beetje zielig toch? Jezus zou zich waarschijnlijk omdraaien in zijn graf, als hij zou kunnen horen hoe zijn naam misbruikt wordt.
Het wordt natuurlijk anders als Roodkapje toch bestaat!

30 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Op bezoek in het land van Trump en kolen'. Bron: Trouw 30 okt 2018.
"Bij hun zijn er plaatsjes waar alle winkelruiten zijn dichtgespijkerd, heel akelig".
Zie ook: 'Harlan County'; is het er anders dan in 1976?

29 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'What Happens When Democrats Run Your State?' Bron: oa. Fox News YouTube 14 okt 2017.
"You can't, as a parent, hire a psychiatrist to try to make your kid not gay" (vanaf 4.43).
Zo bont hebben de Democraten het gemaakt? Op dat niveau van discussie zijn we nu dus aangekomen in de USA van 2018?
Ik weet dat als je in de USA Small bestelt je Large krijgt. Goed wellicht ook om te weten dat als je in de USA links stemt, Democraten bijvoorbeeld, je gematigd rechts krijgt. Stem je conservatief, Republikeins, dan ga je bij extreemrechts op bezoek. Net als bij Small en Large eigenlijk.*

29 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Polarisatie als product'. Bron One World 26 okt 2018.
"De Nederlandse media zijn grondig verrechtst de afgelopen dertig jaar. Aandacht vasthouden is cruciaal voor advertentie-inkomsten, waarmee ophef een belangrijk verdienmodel is geworden. Experts en nuance zijn daarbij maar lastige stoorzenders".

29 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'De verrechtsing van de media'. Bron: One World 26 okt 2018.
"Vier (ex)journalisten van de Volkskrant, Trouw en de NOS over onkunde, slordigheid en populisme op de redactie".

27 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hippe IT-ers liever in Groningen dan in San Francisco'. Bron: Dagblad van het Noorden 20 okt 2018.
"Na één dag voelde ik me hier zoveel gelukkiger dan in San Francisco. Hier hoef ik niet over de daklozen heen te stappen".
Wat moet je daar nu van vinden? Is het een compliment voor Groningen? Is het een teken van het faillissement van California? Is het een toe te juichen stap van deze IT-ers? Of is het gewoon nogal asociaal en egoïstisch om je landgenoten die het slechter hebben, misschien wel dankzij jouw succes, de rug toe te keren en aan hun lot over te laten?
Wie zich een beetje erin verdiept kan vaststellen dat in San Francisco voor de middenklasse geen plek meer lijkt te zijn. Hippe IT-ers en daklozen bepalen het straatbeeld. Veel mensen uit die middenklasse, die zich kansloos voelen, trekken weg uit het blauwe (Democraten) San Francisco en zoeken hun heil in de rode (Republikeinen) omliggende Staten.
Wat is de oorzaak van die tweedeling en dreigt die ook hier als we de ontwikkelingen van Silicon Valley een op een naar Groningen trachten te kopiëren? (Hetzelfde geldt natuurlijk voor Amsterdam en Berlijn waar de kreet is: 'F*ck off Google', "Met Kreuzberg moet niet gebeuren wat met Silicon Valley is gebeurd"). Als vandaag negen op de tien koopwoningen in Nederland onbetaalbaar zijn voor middeninkomens dan ziet het er ook bij ons niet goed uit. Bron: AD van 25 okt 2018.
Op YouTube staan genoeg clipjes van boze Trump-aanhangers, die de Democraten aanwijzen als schuldigen aan de teloorgang van het vroegere Hippie-paradijs San Francisco. Meer ook in The New York Times van 20 mrt jl.: 'California Housing Problems Are Spilling Across Its Borders'.
"A growing homelessness crisis. Complaints about traffic congestion. Worries that the economy is becoming dominated by a wealthy elite.
Those sound like California’s problems in a nutshell. But now they are also among California’s leading exports".
Update: 'Google blaast campus Berlijn af na 'Fuck off Google'-protesten'. Bron: NOS 25 okt 2018.
En over de verdere situatie in steden in Duitsland lezen we in de Berliner Zeitung van 18 okt 2018: 'Die Miete macht zu viele Haushalte arm'.
"Die Miete macht über eine Million Haushalte in Großstädten so arm, dass ihr Einkommen nach Miete unter dem 'Regelsatz von Hartz IV' liegt". De absolute armoedegrens neem ik aan, met € 416 p.mnd. voor een alleenstaande.
Zie ook: "Verdeckt Arme" sind Menschen, die eigentlich ein Anrecht auf Sozialleistungen haben, aber keine beantragen. Das sind immerhin 40 Prozent aller Menschen, die derartige Ansprüche geltend machen könnten. Durch solche Rechentricks werde der Regelbedarf weiter abgesenkt. Zo klinkt het in 'Hartz IV wird kleingerechnet' in Tagesschau van 17 mei 2018.
En dan dit aan de andere kant van deze aardbol: 22 sep 2017: 'Spooksteden in China' Bron: De Volkskrant 22 sep 2017.
"De bouwwoede van de Chinezen leidt tot massale leegstand. Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Het resultaat: verlaten steden, ruïnes, leegstaande winkelcomplexen en ongebruikte pretparken". 
Snapt u er nog een Pepernoot van waar we mee bezig zijn?

26 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Er is zeker een beweging gaande in de richting van het fascisme'. Bron: Stevo Akkerman in Trouw van 26 okt 2018.
"Je maakt je niet bij iedereen populair als je deze ontwikkelingen vergelijkt met die uit de jaren dertig van de vorige eeuw, laat staan als je het waagt het woord fascisme te gebruiken. Maar als ik Trump stadions vol aanhangers zie ophitsen, lopen mij wel de rillingen over de rug. Over de definitie van fascisme kan worden getwist, en natuurlijk is de term beladen, maar er is zeker een beweging gaande in die richting. Niet alleen in de VS, ook in andere landen waar nationalisme, volksmennerij en autocratisch leiderschap samengaan", zegt Akkerman.

24 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Tv-jager onder vuur na lachend poseren met gedode dieren'. Bron: AD 24 okt 2018.
"De internationale kritiek richt zich dan ook niet daar op, maar meer op hoe de presentatrice poseert na een geslaagde jacht. Volkomen respectloos, zo wordt op sociale media gesteld".
Precies waar het om gaat. Het doet er niet toe of de jacht legaal of nuttig is. De vraag is wat er in iemand omgaat die trots poseert met een opzettelijk door hem of haar gedood levend schepsel?
Stel je eens voor dat een arts zo met een lijk in de media zou verschijnen na een geslaagde euthanasie. Dan zou je toch denken: even preventief naar het Pieter Baan Centrum en een TBSje overwegen, toch?

21 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Fascisme is terug (maar dan anders)'. Bron: Trouw 21 okt 2018.
"Ook in Nederland stellen mensen hun identiteit bóven de rechtstaat. Een dertigtal ‘blokkeerfriezen’ belemmerde de snelweg A7 en daarmee een demonstratie van een groep anti-Zwarte-Pietactivisten".
"Een aantal (rechtse) commentatoren zat daar niet mee. Liever dat dan toegeven aan een groep ‘beroepsactivisten’, die ‘onze tradities kapot willen maken’. Niet veel anders dus dan de commentatoren en journalisten die Orbáns ondermijning van de rechtsstaat door de vingers zien zolang hij moslimimmigranten maar buiten de deur houdt".
Als je niet beter wist zou je toch denken aan een comic: 'Jenny en de Blokkeerfriezen'.

16 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'CDA en D66: Snel campagne tegen nepnieuws'. Bron: AD 16 okt 2018.
"Het voorstel was vorig jaar om onder de noemer ‘Trap er niet in’ uitleg aan burgers te geven over algoritmes die bepalen wat mensen te zien krijgen op sociale media en hoe die door kwaadwillenden worden misbruikt".
"Kijk maar naar alle Russische nepaccounts die mensen proberen te beïnvloeden met verkeerde informatie'.
Omdat het meeste nepnieuws natuurlijk niet uit Rusland komt, maar van onze eigen politici en hun spindoctors afkomstig is, lijkt het me toe te juichen dit voorstel dan ook door te trekken naar het hart van onze democratie.
Immers:
'Nu wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen tijdens kabinetsformatie'. Bron: De Volkskrant 09 okt 2018.
"Het vermoeden van veel kiezers is nu ook wetenschappelijk bewezen: verkiezingsbeloften verdampen als sneeuw voor de zon tijdens coalitiebesprekingen. Econoom Wimar Bolhuis schrijft dat in zijn promotieonderzoek".
"De conclusies laten aan duidelijkheid niets te wensen over: van de gouden bergen die de burger in verkiezingstijd steevast worden beloofd, blijft na de stembusgang weinig over. Wanneer een aantal partijen om tafel gaat zitten om een regeerakkoord te smeden, krijgen andere belangen plots een prominentere rol – die van het bedrijfsleven bijvoorbeeld".
"Op die belastingen inzoomend, constateert hij dat werkenden steevast aan het kortste eind trekken".
Dat was helaas al langer ook mijn bezorgde vermoeden en de reden waarom ik, met een beetje pijn in de buik, vervolgens op 17 nov 2017 begon aan het item 'Nederland Polderland', met stemadvies.
Daarom is mijn voorstel te komen tot een verplichte bijsluiter op flyers en in de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen, in navolging van bijvoorbeeld de opschriften op rookwaar:
"Let op! Kan leugens en valse beloftes bevatten. Trap er niet in! Stemmen is op eigen risico!"
Interessant in dit kader is in mijn ogen de lezing van Jarno Duursma op 28 mei 2017: 'Risico's van kunstmatige intelligentie: Jarno Duursma. SMC050 28 mei 2017'.

14 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie op Zondag: Dat ook ons burgerdom ontvankelijk is voor ultrarechtse praat wil er niet in'. Bron: Dirk-Jan van Baar in De Volkskrant van 14 okt 2018.
"Dat ook bij ons de ruimte voor extreemrechts is opgerekt, wordt door degenen die het publiekelijk faciliteren luidkeels ontkend".

11 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'IS UW SLOOT AL SCHOON?'. Bron: Waterschap Hunze en Aa's in Harener Weekblad van 10 okt 2018.
"Waarom moet ik mijn sloot schoonmaken?
Een schone sloot is belangrijk voor de wateraanvoer en de waterafvoer. Door de klimaaverandering vallen er zwaardere regenbuien. Het is belangrijk dat sloten in ons gebied schoon zijn, zodat het water snel afgevoerd wordt".
Toch niet te geloven dit in 2018?
Een sloot met een graafmachine, de grijper vol vet en olie, ontdoen van planten, dieren, vissen, amfibieën en ander leven heet 'de sloot schoonmaken'. Een sloot die gewoon met rust wordt gelaten is vies of zo?
En dan het klimaatverhaal. De buien worden zwaarder en de grond onder ons verdroogt tegelijkertijd. Wij worden als burger opgeroepen de tegels uit onze tuinen te halen, Operatie Steenbreek, in sommige gemeentes worden we zelfs verplicht onze regenpijpen van het riool af te koppelen. Dit om de gevolgen van de klimaatveranderingen op te vangen. En dan gaan boeren een race houden om het water zo snel mogelijk te dumpen?
Je vraagt je af wat die Waterschappen eigenlijk zijn? Landbouwlobby's? Toch niet te geloven dat wij 'Het groenste kabinet ooit' zouden hebben en dit het beleid in de praktijk is?
Op 11 oktober heeft het Waterschap de tekst op haar site aangepast. Zeker een bult kritiek gehad.

11 okt 2018:
Even iets over Vluchtelingen, Identiteit en Taal.
Kort geleden hoorde ik het verhaal van een Ethiopische bootvluchteling die in Nederland was 'aangespoeld'. Hij was net voor de twaalfde keer overgeplaatst naar een ander AZC. De man had zwaar zijn best gedaan in te burgeren. Zo sprak hij nu maar liefst twaalf dialecten van het Nedersaksisch. Er was hem verteld dat deze dialecten spoedig als taal erkend zouden worden en er was hem vanuit Den Haag duidelijk gemaakt dat hij de taal diende te leren, anders kon hij wel optiefen.
Zo gezegd, zo gedaan, niet dat optiefen, maar naar de taallessen.
Op 11 oktober werd hem duidelijk dat hij zijn inspanningen niet voor niets had verricht. In Ter Apel kreeg hij te horen dat het Gronings nu een erkende taal is en hij daarmee nu een hoog gewaardeerde erkenning van zijn eigen identiteit in de wacht had gesleept. Hij was niet meer 'minderwaardig' en 'dom', begreep hij uit de woorden van Gedeputeerde Henk Staghouwer. Nou wil het toeval dat hij net diezelfde avond vanuit het Consulaat in Addis Abeba een berichtje had ontvangen, dat de VN het dialect van zijn geboortestreek met directe ingang had erkend als taal. Nu zat hij dus met twee identiteiten, want je taal maakt wie je bent, zegt Staghouwer. Maar dit even terzijde.
Goed, de man gaat opgetogen op sollicitatie bij Google in Delfzijl. Zo'n 'Nuchtere Groninger', die hij nu dankzij zijn talencursus is geworden, die willen ze daar vast wel hebben op de ICT afdeling. Hij komt van een koude kermis thuis.
We spraken met de HR manager en vroegen om opheldering. "Ja het was een beetje pijnlijk, maar wij konden die man niet verstaan. Hij brabbelde van alles en nog wat, het leek wel Tukkers of Drents, maar ik kon er geen touw aan vastknopen. Kijk wij zijn een internationaal opererende Multinational en dan is Engels de voertaal. Wie daarbij nog wat Chinees spreekt heeft een plusje. Maar met deze man konden we echt niks. Zuur, maar zo liggen de feiten. Heeft niets met identiteit of huidskleur te maken hoor".
Zie ook: 'Vluchtelingen'.

Hier stond het allemaal:

11 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Officieel: Nedersaksisch, en dus Gronings, is erkend Nederlands'. Bron: RTV Noord 10 okt 2018.
"Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal en Cultuur (en bekend als presentator van Twij Deuntjes Veur Ain Cent op Radio Noord), liet maandag in Noord Vandaag weten dat de erkenning 'statusverhogend' werkt voor de taal".
Als het daar nou maar bij bleef. Het wordt toch wel een beetje eng als we gaan beweren dat taal maakt wie je bent, je een eigen identiteit geeft. Erkenning van een dialect geeft ons een boost van eigenwaarde? En nu zijn er zo een stuk of zes regio's met zich eindelijk erkend voelende burgers? En elk van die dialecten is superieur aan dat van de andere regio?
Hoe moet dat nou?
Krijgen we een eigen Vrijstaat Nedersaksen? Of moet het toch maar Niedersachsen worden? Gaan we daar over bakkeleien?
En de zeespiegel maar stijgen en de inkomensverdeling maar verder scheefgroeien, want wij gaan feestvieren met ons superieure dialect, oh nee onze superieure taal.
Hebben we echt niks anders te doen?

11 okt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het Gronings staat niet voor achtergesteld of dommigheid'. Bron RTV Noord 08 okt 2018.
"Duidelijk moet zijn dat Gronings niet staat voor 'achtergesteld' of 'dommigheid'. Nee, het is een volwaardige taal waarin mensen zich uitdrukken en waar ze zich plezierig bij voelen", zegt Gedeputeerde Henk Staghouwer.
Het zit wel diep. Voor zover ik vooroordelen ken zijn dat uitdrukkingen als 'boerenverstand', 'ongeletterde boer', 'een boer op klompen' en 'de domste boeren hebben de dikste aardappelen'. Verandert dit nu vanwege de erkenning van het Nedersaksisch als taal?

30 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'De toespraak van Sigrid Kaag was een verademing'. Column Sheila Sitalsing in De Volkskrant van 30 sep 2018.
"Het was een verademing in een tijd waarin zoveel politici in de top van de coalitie denken dat je er komt door de burger die ze ‘bezorgd’ noemen kritiekloos gelijk te geven, de grofheid te kopiëren en de rechtsstaat bij het grof vuil te zetten in hun kruiperige ijver om bij het volk in het gevlij te komen".
Inderdaad, een verademing.

30 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: Minister Kaag: ‘Ik word soms behandeld als vreemdeling in eigen land’. Bron: De Volkskrant van 30 sep 2018.

24 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: Sergio Padt in de trein: 'Weet je wel wie ik ben?' Bron: DvhN 24 sep 2018.
"Padt scheldt de twee conducteurs en een aanwezige beveiliger de huid vol, maar daar blijft het niet bij: hij haalt uit en slaat de beveiliger".
Is dit nu 'Goed Volk' (‘Goed volk’ is voor de VVD ook ‘de moeder die na een hele week sjouwen op zaterdag ook nog eens een half voetbalteam in de Kia laadt en na een verloren wedstrijd zegt: goed gespeeld, jongens.’......) uit Kropswolde? Zelf had ik meer een citaat verwacht van de conducteur als: "Weet je wel tegen wie je het hebt?"
Nu had ik nog nooit gehoord van ene Sergio Padt, dus op de eerste vraag zou ik in ieder geval ontkennend hebben moeten antwoorden. Op de tweede vraag kwam kennelijk geen verbaal gewenst antwoord, maar een fysiek.
Dan de reacties. Nijland over Padt: 'Door de media-aandacht ga je al diep door het stof'. Bron: RTV Noord 24 sep 2018. 'Ik dacht eerst dat het een bericht van De Speld was, heel onwerkelijk. Totdat het echt blijkt.' Dat zegt John de Jonge van de supportersvereniging van FC Groningen over het gedrag van doelman Sergio Padt afgelopen zondag in de trein.
Toch vrees ik het ergste: 'dit soort tuig gaan we keihard aanpakken' schreeuwt regeringspartij VVD tegenwoordig uit volle borst. Er zal natuurlijk eerst een onderzoek moeten komen naar de vraag of Kropswolde gezien moet worden als 'probleemwijk', dit vanwege de strafmaat. Vervolgens wordt er gekeken naar de achtergrond van Sergio Padt. In zijn voordeel spreekt dat zijn naam niet direct associaties oproept met 'capuchonklootzakjes', hetgeen mogelijk tot strafvermindering zal leiden.
Maar al met al ziet het er niet goed uit voor de goalie van FC Groningen, zo begreep ik uit de krant, ook al traint hij morgen gewoon weer mee.

21 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ruziënde Dijkhoff en Eijk gaan toch weer praten'. Bron: AD 21 sep 2018.
De levensles: als je zelf niet weet wie je eigenlijk bent en niet weet waar je voor staat in het leven, kortom in een identiteitscrisis zit, leg dan anderen ook maar niet op wat die allemaal van jou zouden moeten.
En voor nu voorlopig wel weer even genoeg aandacht besteed aan deze narcist. Kijk ter afsluiting nog maar even bij de VPRO naar 'Klaas Dijkhoff op het VVD-congres'.

20 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het ideetje van Klaas Dijkhoff ondermijnt de rechtsstaat'. Bron: Kasper C. Jansen op YouTube

19 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Ook stadsbestuur wil meer groen tussen de stoeptegels'. Bron: RTV Noord 19 sep 2018.
"Het plan, wat GrunnGras wordt genoemd, zal in de praktijk worden gebracht in het najaar".
Grappig: in onze wijk en in half Nederland bestaat dit al sinds de crisis van 2008. Wij noemen het niet GrunnGras, maar gewoon onkruid.
Zo kun je jezelf als politicus dus ook verkopen.

19 sept 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Groningen staat aan de vooravond van landelijke rookprimeur'. Bron: RTV Noord 19 sep 2018.
"Coalitiepartner VVD is stukken minder enthousiast over het plan van het eigen college. Wethouder Joost van Keulen liet eerder al weten niet achter het plan van collega-wethouder Mattias Gijsbertsen te staan".
Raar clubje toch die VVD met hun John Stuart Mill. Moeten we probleemwijken 'bevrijden', kinderen verplicht inenten, maar Joost van Keulen, wethouder van de VVD in Groningen, voelt niets voor de plannen van zijn eigen college om roken uit te bannen.

19 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen'. Bron: AD 19 sep 2018.
De fractieleider voelt er ook voor verplichte lessen te laten geven over 'democratische waarden en tradities'. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering. "Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken".
Nou had ik net begrepen dat de in Duitsland geboren Klaas Dijkhoff er al 37 jaar over doet om zijn eigen identiteit vast te stellen. Ben ik nu een Rooms Katholiek, een Brabants Katholiek, een Christenfundamentalist of wellicht toch Verlicht? Nog geen twee dagen geleden leek hij daar zwaar over te tobben.
Vandaag weet Klaas Dijkhoff het antwoord en zet dat gelijk om in beleidsvoornemens. "Ik ga mensen 'verheffen' en 'bevrijden'. En ze moeten goedschiks of kwaadschiks mijn normen en waarden overnemen". Welke zijn dat dan ook alweer?
Begrijpt u er nog iets van?
Of moeten we dit zien als een hernieuwde 'populistisch light' truc (verkiezingsretoriek) om de aandacht af te leiden van zaken waar Klaas Dijkhoff liever niet mee geconfronteerd wordt, zoals de discussie over bijvoorbeeld de dividendbelasting? Want zo sluw en geslepen is hij dan ook wel weer.

18 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff beticht Eijk van 'trappen na' en zegt woedend lidmaatschap kerk op'. Bron: AD 17 sep 2018.
"Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft woedend zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk opgezegd. Dat deed hij in een open brief aan kardinaal Wim Eijk die hem vorige week in een interview met deze krant ‘kleinzielig’ noemde en een ‘hyperindividualist’".
De VVD werd opgericht in 1948. Als driejarige kleuter, geboren in Limburg, wist ik al dat Katholiek en Verlichting niet samengaan. Kijk maar eens bij 'La Mauvaise Réputation'. In 2018 is Klaas Dijkhoff fractievoorzitter van de VVD en lid van de Rooms Katholieke Kerk. In 2017 werd Dijkhoff de slimste mens van Nederland. En Klaas Dijkhoff studeerde cum laude af als rechtenstudent. In 2018 wordt Klaas Dijkhoff woedend op kardinaal Wim Eijk en zegt zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk op.
Snapt u het nog?

17 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Voor het eerst bewijs dat roetdeeltjes doordringen tot in de placenta'. Bron DeMorgen 17 sep 2018.
"We zien dat die effecten er ook al zijn wanneer de vervuiling niet boven de Europese luchtvervuilingsnormen piekt. Dat wil vooral zeggen dat die normen, die ver liggen onder wat de Werelgezondheidsorganisatie aanbeveelt, veel te zwak zijn".
Wie van zijn eigen kinderen en die van anderen zegt te houden zou nu dus maar beter kunnen stoppen met roken en roken ontmoedigen.

05 sep 2018:
'Het corps als microkosmos van het neoliberalisme' De stront van de baas eten. Bron: De Groene 05 sep 2018.
"In het geval van de neoliberale persoonlijkheid is de mishandelende ouder het neoliberale systeem, waar hij zich volledig mee identificeert. De neoliberale persoonlijkheid, aldus Gandesha, ziet de wereld als een jungle waar het een kwestie is van eten of gegeten worden, is daarom competitief, heeft een minachting voor losers en maakt zijn levensgeluk ondergeschikt aan succes. Blijft het succes uit, dan resten slechts schuldgevoel en schaamte over het persoonlijk falen. Gandesha’s analyse sluit aan bij het verhaal van de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe, die er in zijn boek Identiteit (2012) al op wees dat het neoliberalisme bepaalde karaktereigenschappen, zoals competitief en agressief gedrag, beloont en stimuleert, terwijl empathie en bescheidenheid juist worden afgestraft".

23 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Klaas Dijkhoff over vaccinaties'. Bron: VVD 23 aug 2018.
"Een andere optie is het verplichten van vaccinaties als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang. Of naschoolse opvang. Dat is zeker het onderzoeken waard".
"Mocht dat allemaal niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht. Met daarbij de liberaal John Stuart Mill aan mijn zijde (iemands vrijheid is niet onbeperkt. Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend). Als we volwassenen beboeten als ze zelf hun gordel niet omdoen, mogen ze ook bestraft worden als ze hun kinderen basale bescherming tegen dodelijke virussen ontzeggen".
Zei ik eerder ook al, maar wethouder Joost van Keulen van de VVD in Groningen moet daar kennelijk niets van hebben als het om roken gaat. Die heeft toch ook kinderen en anders hebben zijn buren die toch wel?

09 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Half miljoen voor onderzoek naar roken'. Bron OogTV 09 aug 2018.
"Het doel van hun onderzoeksproject ‘Together we’ll quit smoking’ is, te bevorderen dat vrouwen met een lage sociaaleconomische status stoppen met roken tijdens of na hun zwangerschap. Het onderzoek duurt vier jaar".
Dat liefde voor je toekomstige kind niet genoeg is zegt al wel veel over de rokersproblematiek. Heb je dan wel een vrije wil zoals Aleid Truijens hieronder veronderstelt? En hoe staat het met de vrije wil van het nog niet of pasgeboren kind?
Zie ook Jellinek: 'Waarom raak je aan roken zo snel verslaafd?'. Waaruit blijkt dat je als roker ook je aanstaande kind en iedere 'meeroker' verslaafd kunt maken. Hoe ernstig is dat eigenlijk, als je dat later je kind of je omgeving uit moet leggen?
Jellinek online zelfhulp.
Gekoppeld hieraan de column van Aleid Truijens.
06 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: ‘Gij zult zo min mogelijk verbieden’ zou het uitgangspunt van een vrije samenleving moeten zijn. Bron: Column van Aleid Truijens in De Volkskrant van 05 aug 2018.
"De vrijheid van het individu houdt op waar het anderen kwaad berokkent. Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid". Mee eens, met dat eerste punt.
"Is het een morele plicht om gezond te zijn en anderen daartoe te dwingen?" Nee.
"Het ideaal van een volkomen correcte, gezonde en kreukvrije gemeenschap is een illusie". Mee eens.
Maar, de redenering klopt niet. BBQ-en, vlees eten, vuurwerk afsteken, vuurkorven stoken, vliegen, autorijden, roken (85% van de giftige rook ademt de niet-roker in) en nog een reeks andere bezigheden zijn niet alleen schadelijk voor ons zelf, maar ook voor onze medemens, voor onze buren, voor onze kinderen en kleinkinderen. Zelfs drinken valt hier onder. Wie dronken achter het stuur kruipt en iemand doodrijdt heeft wel degelijk invloed op de gezondheid van zijn medemens.
"De vrijheid van het individu houdt op waar het anderen kwaad berokkent", betoogt Truijens. Precies en dat is dus ook nou net het hele punt. "Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid". Heel beperkt misschien, maar je leefomgeving, het klimaat in je woning, je arbeidsomstandigheden en je genen hebben er zeker zo'n grote invloed op. Allemaal zaken, waar je weinig invloed op hebt en waarvoor je dus ook de verantwoordelijkheid, als individu, niet kunt dragen.
"Het ideaal van een volkomen correcte, gezonde en kreukvrije gemeenschap is een illusie". Mee eens en hetzelfde geldt ook voor de illusie van een vrije samenleving, waarin ‘Gij zo min mogelijk zult verbieden’.

08 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rijk Nederland doet het waanzinnig, maar de rest staat stil'. Bron: Quote van 08 aug 2018.
"De economie groeit harder dan toeristenaantallen in Amsterdam, maar schever dan de toren van Pisa. Het opmerkelijke is dat Nederlanders hier zelf geen idee van hebben. Met deze cijfers zou men denken dat links Nederland de barricade opgaat. Maar nee, die hebben hun handen vol met de non-issues van identiteitspolitiek".
Toch bizar dat Quote ons hier opmerkzaam op moet maken.

19 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Stadsbestuur verdeeld over creëren rookvrije zones'. Bron: OOG TV 19 jul 2018.
"Het college van B&W is niet eensgezind over het creëren van rookvrije zones in de stad. VVD-wethouder Joost van Keulen denkt dat het rookverbod niet te handhaven is".
Tja, als je als wethouder zelf al niet gelooft dat je kunt stoppen met roken, dan wordt het moeilijk om het plan uit te dragen en te handhaven. Het is ook lastig als je zelf verslaafd bent en het goede voorbeeld niet kúnt geven. Op 03 apr 2017 werd al beloofd Groningen rookvrij te maken, zoals hieronder valt te lezen.

18 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Groninger krijgt geldboete voor schrijven nepnieuws over Joling'. Bron: AD van 18 jul 2018.
"De 34-jarige Groninger die eind vorig jaar op zijn satirisch bedoelde site Nieuwsbom nepnieuws over een opgerolde wietplantage bij Gerard Joling verspreidde, is vandaag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot een deels voorwaardelijk geldboete van 750 euro.  Volgens de officier van justitie en de rechter was het onzinbericht dat de man schreef en publiceerde zo realistisch dat de goede naam van zanger er door is aangetast".
Nou, had ik toch echt begrepen dat satire nog mocht in Nederland. Dat de Canadezen daarvoor hun leven in 1945 hadden gegeven? En uitgerekend Gerard Joling kan niet tegen een grap?

22 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie: Geheime algoritmes bij fraudebestrijding schaden de rechtsstaat'. Bron: Mr.dr. Aline Klingenberg, coördinator van de opleiding IT-recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen in het DvhN van 21 jun 2018.
"Gebruikt de overheid zo’n algoritme om risicoprofielen te maken, dan verdeelt zij haar bevolking in hokjes en maakt zij onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen".
"In een maatschappij waarin ongelijke behandeling alleen is toegestaan op grond van objectieve criteria zou de overheid geen gebruik moeten maken van geheime algoritmes. Wanneer zij dat toestaat, raakt de rechtsstaat op een hellend vlak".
Dat sluit dus aardig aan bij onderstaand artikel met Cathy O'Neil in De Volkskrant.

19 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: Wiskundige Cathy O’Neil waarschuwt voor algoritmen: ‘Rechten van individu worden niet beschermd’. Bron: Wiskundige Cathy O'Neil in De Volkskrant van 18 jun 2018.
Amerika staat bekend als land of the free. Na het lezen van uw boek lijkt die term niet meer zo toepasselijk.
"Amerika ziet zichzelf als een samenleving waarin het individu kansen krijgt zich te ontplooien. Maar in de praktijk worden de rechten van het individu niet beschermd; we beschermen de rechten van grote bedrijven. Het zijn deze concerns die algoritmen gebruiken voor winstoptimalisatie en daarmee bepalen of individuen kansen krijgen of niet".
"We zijn verpest door voorbeelden van beroemde algoritmen, zoals computers die winnen met schaken en het bordspel Go. Deze voorbeelden worden altijd gebruikt door voorstanders van big data. Maar ze staan niet model voor de echte wereld".
Het is eigenlijk net als met virtual reality: je kijkt ermee naar het verleden of naar de toekomst, maar niet naar de werkelijkheid van het hier en nu. Wat je ziet is wat je erin stopt: een in elkaar geflanste fantasie afspiegeling van de werkelijkheid. Daarmee kun je mensen dus gemakkelijk manipuleren, met alle gevolgen van dien.

16 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Kutkind!' Leerlingen op basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Bron: AD 16 apr 2018.
"Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet 'schattig' of 'niet zo gemeend'. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen".
Het is dus ook niet 'de leeftijd', maar de opvoeding.
Zie ook verder onderaan op 15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders. 'Gun je kind ook eens een teleurstelling', Bron NRC 15 dec 2017.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Koophuis in grote stad wordt vaak opgekocht en direct duur verhuurd'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Huizen in grote steden worden in groten getale opgekocht door beleggers en particulieren die de woningen meteen in de – dure – verhuur gooien. Voor starters en mensen met een middeninkomen wordt een huis in de stad daardoor onbetaalbaar, waarschuwen wetenschappers".
Fundamentele basisbehoeften van de mens zouden toch nooit misbruikt mogen worden voor economisch gewin?
Ze staan hier vandaag bij de buren in de kou in de rij voor de deur: moeders met pasgeboren kindjes op de arm, op zoek naar een fijne plek om te wonen. Achtentwintig bezichtigingen in twee dagen..... Om te janken toch, hoe leuk ook voor de buren zelf? En het gaat zo goed met Nederland?
Ps. Dit is geen stemadvies.

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Witte identiteitspolitiek wordt nooit benoemd'. Bron: OneWorld 14 mrt 2018.
"Rond het Binnenhof en de gemeenteraadsverkiezingen valt één woord steeds vaker: 'Identiteitspolitiek'. Het is hèt buzzwoord van deze verkiezingsstrijd geworden, maar niet in positieve zin. De term is vooral een stok om de politieke of maatschappelijke tegenstander mee te slaan".
"Hoofdredacteur Seada Nourhussen vroeg professor Gloria Wekker, politici Cemil Yilmaz en Olave Nduwanje, die zich allen met identiteit bezighouden, naar hun definitie van het fenomeen en de waarde ervan".

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt ombudsman Van Zutphen'. Bron: De Volkskrant 14 mrt 2018.
"Het recht op demonstreren gaat voor. De overheid moet helpen dit te verwezenlijken, ongeacht de boodschap of het draagvlak van de aanvrager. Dit recht kun je niet afzetten tegen het ongestoord kunnen winkelen. In de praktijk beschouwen overheden het demonstratierecht nog te vaak als onderdeel van een belangenafweging: het recht op demonstreren versus het belang van de openbare orde en veiligheid. Maar demonstratievrijheid is geen onderdeel van een belangenafweging. De essentie van het grondrecht tot demonstreren moet voorop staan".
"Omdat burgers het recht hebben om te demonstreren, vastgelegd in onze Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wilden wij onderzoeken of dit op een behoorlijke manier gaat".
Dat klinkt niet zo mooi over ons democratische landje.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onderzoeksraad: politiek en ambtenarij bemoeien zich te vaak met 'onafhankelijk' onderzoek'. bron De Volkskrant 09 mrt 2018.
"Kwetsbaarheid voor externe druk is er ook bij onderzoeksinstanties die niet aan ministeries zijn verbonden, zoals de OVV zelf. Ook dan 'kunnen bewindspersonen en andere betrokkenen belang hebben bij de uitkomst van een onderzoek en zullen zij om die reden soms proberen om het optreden van een instantie of commissie subtiel te beïnvloeden', stelt de OVV".
"De OVV maant onderzoekers niet te bezwijken voor zulke druk. Buigen voor belanghebbenden is uit den boze".
Lijkt me wel ja.

20 feb 2018 (update 23 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: De Speld - D66 over referendumdraai: 'Mensen bij nader inzien tyfusdom'. bron: De Volkskrant 20 feb 2018. In De Speld zelf.
Huh, dit is toch gewoon een waarheidsgetrouwe weergave van het actuele D66 denken? Noemen ze het satire. Moet het nou in De Speld of in The Thorn?
'Beeld van domme Neanderthalers kantelt: ze maakten grotkunst, ver voordat de moderne mens Europa bereikte'. bron: De Volkskrant 22 feb 2018.
"Neanderthalers hebben altijd in een kwaad daglicht gestaan. De naam die men oorspronkelijk voor ze voorstelde was zelfs homo stupidus, 'de stompzinnige mens', aldus onderzoeksleider Alistair Pike van de Universiteit van Southampton. 'Ze werden gorilla-achtig afgeschilderd, niet in staat tot geloof of symbolisch denken".
Zo, hoort Alexander Pechtold het ook eens van een ander. Dit is dan weer geen satire, maar echt The Thorn nieuws.

17 feb 2018 (update 19 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: Halbe Zijlstra: 'Die halbe Wahrheit gesagt und den Rest verschwiegen, ist auch eine ganze Lüge'. © Joachim Panten (1947 - 2007), deutscher Aphoristiker und Publizist.
Of deze dan uit 'Lüge Zitate' op de de site van 'Gutzitiert': 'Ein halbleeres Glas Wein ist zwar auch ein halbvolles, aber eine halbe Lüge ist mitnichten eine halbe Wahrheit'. © Jean Cocteau, französischer Schriftsteller, Regisseur und Zeichner (1889 - 1963).
'Zo zakte Halbe Zijlstra's luchtkasteel langzaam in elkaar'. bron: Natalie Righton in De Volkskrant van 16 feb 2018.
"Nog voor hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, maakte het datsja-verhaal Halbe Zijlstra kwetsbaar. Een reconstructie van de ontmaskering in vijf delen".
Speech Halbe Zijlstra op YouTube tijdens VVD-congres 2016.
Interessant in deze context is het boek uit 2011 'Why Leaders Lie' van John J. Mearsheimer, 'The Truth About Lying in International Politics'. bron: The Washington Post van 15 apr 2011.
"Widespread lying makes it harder for citizens to make good choices in the voting booth, Mearsheimer writes, since they’ll often be working with false information".

14 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rus doet aangifte van discriminatie tegen Pechtold'. bron: Elsevier Weekblad 13 feb 2018.
"ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet".

12 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen'. bron: De Volkskrant 09 feb 2018.
"Dat is wat racisten doen. Ze gaan selectief om met statistische data om zo te bewijzen dat sommige groepen superieur zijn", betoogt de Britse wetenschapsjournaliste Angela Saini.
"Wij mensen verschillen amper van elkaar, op oppervlakkige kenmerken als bijvoorbeeld huidskleur na, en als we al verschillen dan is de variatie tussen individuen binnen een groep velen malen groter dan de variatie tussen bevolkingsgroepen".
'Wetenschappers twisten over de vraag: hoe aangeboren is IQ?'. bron: Het Parool 12 feb 2018.
"Dat er verschillen zijn, staat daarmee vast, al verschillen de wetenschappers fundamenteel in de interpretatie".
In het verleden heb ik het mij vaak afgevraagd, met name bijvoorbeeld bij het mysterie van de 'Keniaanse hardloopindustrie'. bron: Wikipedia.
"De genetische aanleg, het leven op hoogte, het rennen naar school als kind, de voeding, de perfecte trainingsomgeving, de harde training en in de aantrekkingskracht van het start- en prijzengeld". "Maar het opvallende succes wordt in toenemende mate toegeschreven aan het gebruik van doping".
Zeg het maar........

05 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Boudewijn Van Spilbeeck: "Vanaf morgen ben ik Bo". bron: VTM Nieuws 29 jan 2018. Bo Van Spilbeeck: "Dit is een bevrijding". bron: VTM Nieuws 30 jan 2018.
"Enkele jaren geleden kwam ik tot de conclusie: het was kiezen voor een leven als vrouw of een leven leiden dat geen zin had".
Trieste types als Johan Derksen en René van der Gijp lijken voor die tweede optie te hebben gekozen, maar er is nog hoop voor ze:
Wie met gelijkaardige gevoelens zit of meer over dit onderwerp wil vernemen, kan terecht bij het TransgenderInfoPunt in Gent op transgenderinfo.be of telefoonnummer 0800 96 316.
'Derksen en Gijp zeggen wat veel mensen denken', zegt Angela de Jong (geen familie) in het AD van 5 feb 2018. En dus..... is het waar, is het terecht? Je kunt blijkbaar wel met 'weetjes' de Slimste Mens worden en toch over weinig intelligentie beschikken. Toch nog maar eens lezen over "het gezonde rechtsgevoel". bron: Wikipedia.

17 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Superzeikerds' schakelen Rijdende Rechter in om vallende blaadjes. bron: AD 17 jan 2018.
"Wat heb je toch een mooi leven als je grootste zorgen de blaadjes tussen de steentjes op je patio zijn".
"Deze blik zo onnavolgbaar Nederlands - met dank aan #RijdendeRechter". bron: Cornald Maas.
Je zal ze maar als buren hebben.

15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders.'Gun je kind ook eens een teleurstelling', bron NRC 15 dec 2017.
"Ze bemoeien zich langs de lijn met de corrigerende aanwijzingen van de coach en de scheidsrechter, mengen zich in de ruzies van hun kinderen met anderen, bellen woedend op als hun dochter op een feestje een kinderfilm heeft gezien waarvan ze voor het slapengaan moest huilen".
„Misschien”, formuleert ze voorzichtig, „heeft het grensoverschrijdende gedrag van kinderen dat nu met ADHD wordt geassocieerd, wel minder te maken met een aangeboren stoornis en meer met een grenzeloze opvoeding.”
En zeg nooit: 'Je bent een kunstenaar in de dop!', lezen we in de NRC op 1 dec 2017.
"Narcistische kinderen voelen zich heerlijk als ze bewonderd worden. Maar als de complimenten uitblijven, kunnen ze door de grond zakken: ze voelen zich vernederd en worden agressief".
Tip: indien u op het punt staat een huis te kopen in een kinderrijke buurt zorg dan dat uw makelaar niet alleen zorgt voor een bouwtechnisch rapport van de woning. Laat hem vooral ook onderzoeken of uw toekomstige buren geen 'Curlingouders' zijn. Een lekkende dakgoot kun je tenminste nog iets aan doen.

02 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Terrasverwarming'.
"Het is verdorie december, een feestmaand, er wordt ook al gemorreld aan Zwarte Piet en, door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, aan ons vuurwerk, dus we hebben wel wat compensatie nodig", zegt een columnist van RTV Noord op 2 december 2017.
Terrasverwarming:
In 1990 werd een begin gemaakt met rookverboden. In de zomer merkten we daar nog niet zoveel van, maar met het invallen van de winter ontstond er een nieuw straatbeeld in Nederland.
De 'bushokjes' bij scholen en bedrijven deden hun intrede. Geen methadonbusjes zoals ik eerst nog een beetje naïef dacht, als ik die kleumende losers bij die 'rookhaltes' zag rondhangen.
Vervolgens kwamen er de verwarmde terrassen: de winteropvang van rookverslaafden in de horeca (rookverbod sinds 2008). Je ziet ze daar wel zitten: van die bibberende types, weggedoken in zo'n muf dekentje en nog nauwelijks herkenbaar achter hun rookgordijn.
Ik vond het altijd maar zielig en dacht dan wel eens: zou dit misschien eigenlijk niet als aanvullende verzekering in het Zorgpakket opgenomen moeten worden?
Neoliberaler gezien zou een VVD Wethouder in Groningen als Joost van Keulen, zelf roker, natuurlijk het liefst zien dat een lokale ondernemer als tabaksfabrikant Niemeyer dit zou sponsoren. Maar ja het is 2017 en niet 1950, toen we nog 'van niks wisten'? Onze biologieleraar op de Dalton HBS, mijnheer Nijman, showde ons trouwens al in 1965 een pot met zwarte longen op sterk water: "dat krijg je van roken", legde hij uit, gevolgd door een anti-rook filmpje van Lenze Meinsma.
Je kunt ook redeneren, de derde weg: wat zeuren en zaniken die verslaafden over sponsoring van terrasverwarming? Laten ze hun eigen broek ophouden. Een paar pakjes per sessie moet toch ruim genoeg zijn om je eigen terras warm te kunnen houden. Wel ook even denken aan de CO2 uitstoot van zo'n peuk en de niet-rokende buurman of buurvrouw op het terras, maar goed dat even terzijde.
Hoe ver in 2017 een verslaafde Groninger naar de buitenwacht nog gaat om zijn verslavingsproblematiek te camoufleren kunnen we hier lezen: 'Terrasverwarming'.
Zie ook: 'Hoe de rokers zijn verdreven', nou ja, bijna.

03 apr 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Groningen wordt rookvrij!' Bron: OOG TV 03 apr 2017.
"Groningen gaat de eerste rookvrije stad van Nederland worden.
Dat is althans de ambitie van Robert van de Graaf, verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland. Van de Graaf is initiatiefnemer van een voor Nederland uniek samenwerkingsproject tussen diverse grote organisaties. Onder andere het Martiniziekenhuis, het UMCG, Het Healthy Ageing Network en Menzis hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een rookvrije generatie. De doelstelling is dat kinderen in Groningen rookvrij moeten kunnen opgroeien".
Mooi initiatief, nu alleen ook wel even gewoon doen!


Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.