Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

The Thorn
The Thorn
2017年11月26日
vastgemaakt bericht
Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.

vastgemaakt bericht
'Vrijheid Van Meningsuiting':
“The ability to express ourselves freely is fundamental to a free society,” said Jodie Ginsberg, chief executive officer of 'Index on Censorship'. “This includes the freedom to publish, to satirise, to joke, to criticise, even when that might cause offence to others. Those who wish to silence free speech must never be allowed to prevail". Bron: The Guardian 08-01-2014.
Zie ook: Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting' en 'A History and a Warning'.


The Thorn*: doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt. Opgericht 26 nov 2017. Dagelijkse updates.
Oordeel hieronder zelf. ©Jan-Maarten Goedkoop.

21 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ruziënde Dijkhoff en Eijk gaan toch weer praten'. Bron: AD 21 sep 2018.
De levensles: als je zelf niet weet wie je eigenlijk bent en niet weet waar je voor staat in het leven, kortom in een identiteitscrisis zit, leg dan anderen ook maar niet op wat die allemaal van jou zouden moeten.
En voor nu voorlopig wel weer even genoeg aandacht besteed aan deze narcist. Kijk ter afsluiting nog maar even bij de VPRO naar 'Klaas Dijkhoff op het VVD-congres'.

20 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Het ideetje van Klaas Dijkhoff ondermijnt de rechtsstaat'. Bron: Kasper C. Jansen op YouTube

19 sep 2019:
Gelezen in The Thorn: 'Ook stadsbestuur wil meer groen tussen de stoeptegels'. Bron: RTV Noord 19 sep 2018.
"Het plan, wat GrunnGras wordt genoemd, zal in de praktijk worden gebracht in het najaar".
Grappig: in onze wijk en in half Nederland bestaat dit al sinds de crisis van 2008. Wij noemen het niet GrunnGras, maar gewoon onkruid.
Zo kun je jezelf als politicus dus ook verkopen.

19 sept 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Groningen staat aan de vooravond van landelijke rookprimeur'. Bron: RTV Noord 19 sep 2018.
"Coalitiepartner VVD is stukken minder enthousiast over het plan van het eigen college. Wethouder Joost van Keulen liet eerder al weten niet achter het plan van collega-wethouder Mattias Gijsbertsen te staan".
Raar clubje toch die VVD met hun John Stuart Mill. Moeten we probleemwijken 'bevrijden', kinderen verplicht inenten, maar Joost van Keulen, wethouder van de VVD in Groningen, voelt niets voor de plannen van zijn eigen college om roken uit te bannen.

19 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen'. Bron: AD 19 sep 2018.
De fractieleider voelt er ook voor verplichte lessen te laten geven over 'democratische waarden en tradities'. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering. "Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken".
Nou had ik net begrepen dat de in Duitsland geboren Klaas Dijkhoff er al 37 jaar over doet om zijn eigen identiteit vast te stellen. Ben ik nu een Rooms Katholiek, een Brabants Katholiek, een Christenfundamentalist of wellicht toch Verlicht? Nog geen twee dagen geleden leek hij daar zwaar over te tobben.
Vandaag weet Klaas Dijkhoff het antwoord en zet dat gelijk om in beleidsvoornemens. "Ik ga mensen 'verheffen' en 'bevrijden'. En ze moeten goedschiks of kwaadschiks mijn normen en waarden overnemen". Welke zijn dat dan ook alweer?
Begrijpt u er nog iets van?
Of moeten we dit zien als een hernieuwde 'populistisch light' truc (verkiezingsretoriek) om de aandacht af te leiden van zaken waar Klaas Dijkhoff liever niet mee geconfronteerd wordt, zoals de discussie over bijvoorbeeld de dividendbelasting? Want zo sluw en geslepen is hij dan ook wel weer.

18 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Dijkhoff beticht Eijk van 'trappen na' en zegt woedend lidmaatschap kerk op'. Bron: AD 17 sep 2018.
"Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft woedend zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk opgezegd. Dat deed hij in een open brief aan kardinaal Wim Eijk die hem vorige week in een interview met deze krant ‘kleinzielig’ noemde en een ‘hyperindividualist’".
De VVD werd opgericht in 1948. Als driejarige kleuter, geboren in Limburg, wist ik al dat Katholiek en Verlichting niet samengaan. Kijk maar eens bij 'La Mauvaise Réputation'. In 2018 is Klaas Dijkhoff fractievoorzitter van de VVD en lid van de Rooms Katholieke Kerk. In 2017 werd Dijkhoff de slimste mens van Nederland. En Klaas Dijkhoff studeerde cum laude af als rechtenstudent. In 2018 wordt Klaas Dijkhoff woedend op kardinaal Wim Eijk en zegt zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk op.
Snapt u het nog?

17 sep 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Voor het eerst bewijs dat roetdeeltjes doordringen tot in de placenta'. Bron DeMorgen 17 sep 2018.
"We zien dat die effecten er ook al zijn wanneer de vervuiling niet boven de Europese luchtvervuilingsnormen piekt. Dat wil vooral zeggen dat die normen, die ver liggen onder wat de Werelgezondheidsorganisatie aanbeveelt, veel te zwak zijn".
Wie van zijn eigen kinderen en die van anderen zegt te houden zou nu dus maar beter kunnen stoppen met roken en roken ontmoedigen.

05 sep 2018:
'Het corps als microkosmos van het neoliberalisme' De stront van de baas eten. Bron: De Groene 05 sep 2018.
"In het geval van de neoliberale persoonlijkheid is de mishandelende ouder het neoliberale systeem, waar hij zich volledig mee identificeert. De neoliberale persoonlijkheid, aldus Gandesha, ziet de wereld als een jungle waar het een kwestie is van eten of gegeten worden, is daarom competitief, heeft een minachting voor losers en maakt zijn levensgeluk ondergeschikt aan succes. Blijft het succes uit, dan resten slechts schuldgevoel en schaamte over het persoonlijk falen. Gandesha’s analyse sluit aan bij het verhaal van de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe, die er in zijn boek Identiteit (2012) al op wees dat het neoliberalisme bepaalde karaktereigenschappen, zoals competitief en agressief gedrag, beloont en stimuleert, terwijl empathie en bescheidenheid juist worden afgestraft".

23 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Klaas Dijkhoff over vaccinaties'. Bron: VVD 23 aug 2018.
"Een andere optie is het verplichten van vaccinaties als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang. Of naschoolse opvang. Dat is zeker het onderzoeken waard".
"Mocht dat allemaal niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht. Met daarbij de liberaal John Stuart Mill aan mijn zijde (iemands vrijheid is niet onbeperkt. Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend). Als we volwassenen beboeten als ze zelf hun gordel niet omdoen, mogen ze ook bestraft worden als ze hun kinderen basale bescherming tegen dodelijke virussen ontzeggen".
Zei ik eerder ook al, maar wethouder Joost van Keulen van de VVD in Groningen moet daar kennelijk niets van hebben als het om roken gaat. Die heeft toch ook kinderen en anders hebben zijn buren die toch wel?

09 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Half miljoen voor onderzoek naar roken'. Bron OogTV 09 aug 2018.
"Het doel van hun onderzoeksproject ‘Together we’ll quit smoking’ is, te bevorderen dat vrouwen met een lage sociaaleconomische status stoppen met roken tijdens of na hun zwangerschap. Het onderzoek duurt vier jaar".
Dat liefde voor je toekomstige kind niet genoeg is zegt al wel veel over de rokersproblematiek. Heb je dan wel een vrije wil zoals Aleid Truijens hieronder veronderstelt? En hoe staat het met de vrije wil van het nog niet of pasgeboren kind?
Zie ook Jellinek: 'Waarom raak je aan roken zo snel verslaafd?'. Waaruit blijkt dat je als roker ook je aanstaande kind en iedere 'meeroker' verslaafd kunt maken. Hoe ernstig is dat eigenlijk, als je dat later je kind of je omgeving uit moet leggen?
Jellinek online zelfhulp.
Gekoppeld hieraan de column van Aleid Truijens.
06 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: ‘Gij zult zo min mogelijk verbieden’ zou het uitgangspunt van een vrije samenleving moeten zijn. Bron: Column van Aleid Truijens in De Volkskrant van 05 aug 2018.
"De vrijheid van het individu houdt op waar het anderen kwaad berokkent. Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid". Mee eens, met dat eerste punt.
"Is het een morele plicht om gezond te zijn en anderen daartoe te dwingen?" Nee.
"Het ideaal van een volkomen correcte, gezonde en kreukvrije gemeenschap is een illusie". Mee eens.
Maar, de redenering klopt niet. BBQ-en, vlees eten, vuurwerk afsteken, vuurkorven stoken, vliegen, autorijden, roken (85% van de giftige rook ademt de niet-roker in) en nog een reeks andere bezigheden zijn niet alleen schadelijk voor ons zelf, maar ook voor onze medemens, voor onze buren, voor onze kinderen en kleinkinderen. Zelfs drinken valt hier onder. Wie dronken achter het stuur kruipt en iemand doodrijdt heeft wel degelijk invloed op de gezondheid van zijn medemens.
"De vrijheid van het individu houdt op waar het anderen kwaad berokkent", betoogt Truijens. Precies en dat is dus ook nou net het hele punt. "Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid". Heel beperkt misschien, maar je leefomgeving, het klimaat in je woning, je arbeidsomstandigheden en je genen hebben er zeker zo'n grote invloed op. Allemaal zaken, waar je weinig invloed op hebt en waarvoor je dus ook de verantwoordelijkheid, als individu, niet kunt dragen.
"Het ideaal van een volkomen correcte, gezonde en kreukvrije gemeenschap is een illusie". Mee eens en hetzelfde geldt ook voor de illusie van een vrije samenleving, waarin ‘Gij zo min mogelijk zult verbieden’.

08 aug 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rijk Nederland doet het waanzinnig, maar de rest staat stil'. Bron: Quote van 08 aug 2018.
"De economie groeit harder dan toeristenaantallen in Amsterdam, maar schever dan de toren van Pisa. Het opmerkelijke is dat Nederlanders hier zelf geen idee van hebben. Met deze cijfers zou men denken dat links Nederland de barricade opgaat. Maar nee, die hebben hun handen vol met de non-issues van identiteitspolitiek".
Toch bizar dat Quote ons hier opmerkzaam op moet maken.

27 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ventilatoren en airco’s niet aan te slepen'. Bron Oog TV 27 jul 2018.
"Mensen die voor thuis verkoeling willen zorgen door een ventilator of airco komen bedrogen uit. In veel winkels in Groningen zijn de schappen door de aanhoudende hitte compleet leeg".
Al die airco's en ventilatoren zorgen er weer voor dat de aarde nog sneller opwarmt, ook al draaien ze misschien op groene stroom.
Je zou preventief ook de stenen in je tuin kunnen vervangen door bomen met een echte kroon. Geeft schaduw en koelt de lucht af. Scheelt zo een graad of vijf in je woonomgeving.

24 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Ouderenbond: RIVM overdrijft met z'n hitteplan'. Bron: AD 24 jul 2018.
"Gezondheidsinstituut RIVM overdrijft door na een paar warme zomerdagen meteen een hitteplan uit de kast te halen, zegt een woordvoerster van seniorenorganisatie ANBO".
Nederland komkommerland. Het Rode Kruis kiest de kant van het RIVM. Nederland valt uiteen in twee kampen. Als hier ooit de burgeroorlog uitbreekt, dan zal het wel gaan om een 'oververhittingsplan'.

19 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Stadsbestuur verdeeld over creëren rookvrije zones'. Bron: OOG TV 19 jul 2018.
"Het college van B&W is niet eensgezind over het creëren van rookvrije zones in de stad. VVD-wethouder Joost van Keulen denkt dat het rookverbod niet te handhaven is".
Tja, als je als wethouder zelf al niet gelooft dat je kunt stoppen met roken, dan wordt het moeilijk om het plan uit te dragen en te handhaven. Het is ook lastig als je zelf verslaafd bent en het goede voorbeeld niet kúnt geven. Op 03 apr 2017 werd al beloofd Groningen rookvrij te maken, zoals hieronder valt te lezen.

18 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Groninger krijgt geldboete voor schrijven nepnieuws over Joling'. Bron: AD van 18 jul 2018.
"De 34-jarige Groninger die eind vorig jaar op zijn satirisch bedoelde site Nieuwsbom nepnieuws over een opgerolde wietplantage bij Gerard Joling verspreidde, is vandaag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot een deels voorwaardelijk geldboete van 750 euro.  Volgens de officier van justitie en de rechter was het onzinbericht dat de man schreef en publiceerde zo realistisch dat de goede naam van zanger er door is aangetast".
Nou, had ik toch echt begrepen dat satire nog mocht in Nederland. Dat de Canadezen daarvoor hun leven in 1945 hadden gegeven? En uitgerekend Gerard Joling kan niet tegen een grap?

06 jul 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Lezersdilemma: Hoe voorkom ik dat ons pleintje door buren wordt bezet?' Bron: Lezersdilemma in De Volkskrant van 06 jul 2018.
"Ik woon aan een pleintje waar een tiental huizen op uitkijken. Deze huizen hebben relatief kleine tuinen. Nadat ik vorig jaar akkoord ben gegaan met het plaatsen van een lounge set voor 'af en toe gezamenlijk gebruik', zie ik nu dat het pleintje met mooi weer niet alleen door een vast groepje bewoners wordt geclaimd, maar dat men daar ook aan auto's werkt en er klust. Ik heb daar moeite mee, want daar is het pleintje mijns inziens niet voor bedoeld en daar ben ik ook niet mee akkoord gegaan. Hoe maak ik dit bespreekbaar?"
Tja.... en wat als het dan ook nog op Facebook vermeld staat als 'bar'?

22 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Opinie: Geheime algoritmes bij fraudebestrijding schaden de rechtsstaat'. Bron: Mr.dr. Aline Klingenberg, coördinator van de opleiding IT-recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen in het DvhN van 21 jun 2018.
"Gebruikt de overheid zo’n algoritme om risicoprofielen te maken, dan verdeelt zij haar bevolking in hokjes en maakt zij onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen".
"In een maatschappij waarin ongelijke behandeling alleen is toegestaan op grond van objectieve criteria zou de overheid geen gebruik moeten maken van geheime algoritmes. Wanneer zij dat toestaat, raakt de rechtsstaat op een hellend vlak".
Dat sluit dus aardig aan bij onderstaand artikel met Cathy O'Neil in De Volkskrant.

19 jun 2018:
Gelezen in The Thorn: Wiskundige Cathy O’Neil waarschuwt voor algoritmen: ‘Rechten van individu worden niet beschermd’. Bron: Wiskundige Cathy O'Neil in De Volkskrant van 18 jun 2018.
Amerika staat bekend als land of the free. Na het lezen van uw boek lijkt die term niet meer zo toepasselijk.
"Amerika ziet zichzelf als een samenleving waarin het individu kansen krijgt zich te ontplooien. Maar in de praktijk worden de rechten van het individu niet beschermd; we beschermen de rechten van grote bedrijven. Het zijn deze concerns die algoritmen gebruiken voor winstoptimalisatie en daarmee bepalen of individuen kansen krijgen of niet".
"We zijn verpest door voorbeelden van beroemde algoritmen, zoals computers die winnen met schaken en het bordspel Go. Deze voorbeelden worden altijd gebruikt door voorstanders van big data. Maar ze staan niet model voor de echte wereld".
Het is eigenlijk net als met virtual reality: je kijkt ermee naar het verleden of naar de toekomst, maar niet naar de werkelijkheid van het hier en nu. Wat je ziet is wat je erin stopt: een in elkaar geflanste fantasie afspiegeling van de werkelijkheid. Daarmee kun je mensen dus gemakkelijk manipuleren, met alle gevolgen van dien.

14 mei 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Uniformen gestolen bij inbraak in politiebureau (update)'. Bron: RTV Noord 12 mei 2018.
"Maar ik wil er niet te veel over zeggen, ook om de mensen die hier misschien verantwoordelijk voor zijn niet wijzer te maken. Het is heel lastig om te zeggen wie dat zijn. Maar natuurlijk willen we graag de beweegredenen weten van degene die dit heeft gedaan".
Tip: wordt u aangehouden door een agent(e) check dan altijd even of de naam op het labeltje in de nek van zijn of haar jasje correspondeert met de naam op de ID van de betreffende agent(e).

16 apr 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Kutkind!' Leerlingen op basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Bron: AD 16 apr 2018.
"Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet 'schattig' of 'niet zo gemeend'. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen".
Het is dus ook niet 'de leeftijd', maar de opvoeding.
Zie ook verder onderaan op 15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders. 'Gun je kind ook eens een teleurstelling', Bron NRC 15 dec 2017.

23 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Erken ook de allergrootste genocide, die op indianen'. Bron: Trouw 22 mrt 2018.
"In Noord-Amerika werd het aantal van twaalf miljoen in het jaar 1500 gereduceerd tot enkele honderdduizenden in 1900.
Dat was geen onafwendbare pech, maar bewuste uitroeiing om plaats te maken voor de Europese 'beschaving'".
Waarom ik me hierbij betrokken voel? In 1976 gaven Navajo's me een nacht onderdak tijdens mijn coast to coast fietstocht door de USA. Zie 'e-books'.

15 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Koophuis in grote stad wordt vaak opgekocht en direct duur verhuurd'. Bron: AD 15 mrt 2018.
"Huizen in grote steden worden in groten getale opgekocht door beleggers en particulieren die de woningen meteen in de – dure – verhuur gooien. Voor starters en mensen met een middeninkomen wordt een huis in de stad daardoor onbetaalbaar, waarschuwen wetenschappers".
Fundamentele basisbehoeften van de mens zouden toch nooit misbruikt mogen worden voor economisch gewin?
Ze staan hier vandaag bij de buren in de kou in de rij voor de deur: moeders met pasgeboren kindjes op de arm, op zoek naar een fijne plek om te wonen. Achtentwintig bezichtigingen in twee dagen..... Om te janken toch, hoe leuk ook voor de buren zelf? En het gaat zo goed met Nederland?
Ps. Dit is geen stemadvies.

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Witte identiteitspolitiek wordt nooit benoemd'. Bron: OneWorld 14 mrt 2018.
"Rond het Binnenhof en de gemeenteraadsverkiezingen valt één woord steeds vaker: 'Identiteitspolitiek'. Het is hèt buzzwoord van deze verkiezingsstrijd geworden, maar niet in positieve zin. De term is vooral een stok om de politieke of maatschappelijke tegenstander mee te slaan".
"Hoofdredacteur Seada Nourhussen vroeg professor Gloria Wekker, politici Cemil Yilmaz en Olave Nduwanje, die zich allen met identiteit bezighouden, naar hun definitie van het fenomeen en de waarde ervan".

14 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt ombudsman Van Zutphen'. Bron: De Volkskrant 14 mrt 2018.
"Het recht op demonstreren gaat voor. De overheid moet helpen dit te verwezenlijken, ongeacht de boodschap of het draagvlak van de aanvrager. Dit recht kun je niet afzetten tegen het ongestoord kunnen winkelen. In de praktijk beschouwen overheden het demonstratierecht nog te vaak als onderdeel van een belangenafweging: het recht op demonstreren versus het belang van de openbare orde en veiligheid. Maar demonstratievrijheid is geen onderdeel van een belangenafweging. De essentie van het grondrecht tot demonstreren moet voorop staan".
"Omdat burgers het recht hebben om te demonstreren, vastgelegd in onze Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wilden wij onderzoeken of dit op een behoorlijke manier gaat".
Dat klinkt niet zo mooi over ons democratische landje.

09 mrt 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Onderzoeksraad: politiek en ambtenarij bemoeien zich te vaak met 'onafhankelijk' onderzoek'. bron De Volkskrant 09 mrt 2018.
"Kwetsbaarheid voor externe druk is er ook bij onderzoeksinstanties die niet aan ministeries zijn verbonden, zoals de OVV zelf. Ook dan 'kunnen bewindspersonen en andere betrokkenen belang hebben bij de uitkomst van een onderzoek en zullen zij om die reden soms proberen om het optreden van een instantie of commissie subtiel te beïnvloeden', stelt de OVV".
"De OVV maant onderzoekers niet te bezwijken voor zulke druk. Buigen voor belanghebbenden is uit den boze".
Lijkt me wel ja.

20 feb 2018 (update 23 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: De Speld - D66 over referendumdraai: 'Mensen bij nader inzien tyfusdom'. bron: De Volkskrant 20 feb 2018. In De Speld zelf.
Huh, dit is toch gewoon een waarheidsgetrouwe weergave van het actuele D66 denken? Noemen ze het satire. Moet het nou in De Speld of in The Thorn?
'Beeld van domme Neanderthalers kantelt: ze maakten grotkunst, ver voordat de moderne mens Europa bereikte'. bron: De Volkskrant 22 feb 2018.
"Neanderthalers hebben altijd in een kwaad daglicht gestaan. De naam die men oorspronkelijk voor ze voorstelde was zelfs homo stupidus, 'de stompzinnige mens', aldus onderzoeksleider Alistair Pike van de Universiteit van Southampton. 'Ze werden gorilla-achtig afgeschilderd, niet in staat tot geloof of symbolisch denken".
Zo, hoort Alexander Pechtold het ook eens van een ander. Dit is dan weer geen satire, maar echt The Thorn nieuws.

17 feb 2018 (update 19 feb 2018):
Gelezen in The Thorn: Halbe Zijlstra: 'Die halbe Wahrheit gesagt und den Rest verschwiegen, ist auch eine ganze Lüge'. © Joachim Panten (1947 - 2007), deutscher Aphoristiker und Publizist.
Of deze dan uit 'Lüge Zitate' op de de site van 'Gutzitiert': 'Ein halbleeres Glas Wein ist zwar auch ein halbvolles, aber eine halbe Lüge ist mitnichten eine halbe Wahrheit'. © Jean Cocteau, französischer Schriftsteller, Regisseur und Zeichner (1889 - 1963).
'Zo zakte Halbe Zijlstra's luchtkasteel langzaam in elkaar'. bron: Natalie Righton in De Volkskrant van 16 feb 2018.
"Nog voor hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, maakte het datsja-verhaal Halbe Zijlstra kwetsbaar. Een reconstructie van de ontmaskering in vijf delen".
Speech Halbe Zijlstra op YouTube tijdens VVD-congres 2016.
Interessant in deze context is het boek uit 2011 'Why Leaders Lie' van John J. Mearsheimer, 'The Truth About Lying in International Politics'. bron: The Washington Post van 15 apr 2011.
"Widespread lying makes it harder for citizens to make good choices in the voting booth, Mearsheimer writes, since they’ll often be working with false information".

14 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Rus doet aangifte van discriminatie tegen Pechtold'. bron: Elsevier Weekblad 13 feb 2018.
"ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet".

12 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen'. bron: De Volkskrant 09 feb 2018.
"Dat is wat racisten doen. Ze gaan selectief om met statistische data om zo te bewijzen dat sommige groepen superieur zijn", betoogt de Britse wetenschapsjournaliste Angela Saini.
"Wij mensen verschillen amper van elkaar, op oppervlakkige kenmerken als bijvoorbeeld huidskleur na, en als we al verschillen dan is de variatie tussen individuen binnen een groep velen malen groter dan de variatie tussen bevolkingsgroepen".
'Wetenschappers twisten over de vraag: hoe aangeboren is IQ?'. bron: Het Parool 12 feb 2018.
"Dat er verschillen zijn, staat daarmee vast, al verschillen de wetenschappers fundamenteel in de interpretatie".
In het verleden heb ik het mij vaak afgevraagd, met name bijvoorbeeld bij het mysterie van de 'Keniaanse hardloopindustrie'. bron: Wikipedia.
"De genetische aanleg, het leven op hoogte, het rennen naar school als kind, de voeding, de perfecte trainingsomgeving, de harde training en in de aantrekkingskracht van het start- en prijzengeld". "Maar het opvallende succes wordt in toenemende mate toegeschreven aan het gebruik van doping".
Zeg het maar........

05 feb 2018:
Gelezen in The Thorn: Boudewijn Van Spilbeeck: "Vanaf morgen ben ik Bo". bron: VTM Nieuws 29 jan 2018. Bo Van Spilbeeck: "Dit is een bevrijding". bron: VTM Nieuws 30 jan 2018.
"Enkele jaren geleden kwam ik tot de conclusie: het was kiezen voor een leven als vrouw of een leven leiden dat geen zin had".
Trieste types als Johan Derksen en René van der Gijp lijken voor die tweede optie te hebben gekozen, maar er is nog hoop voor ze:
Wie met gelijkaardige gevoelens zit of meer over dit onderwerp wil vernemen, kan terecht bij het TransgenderInfoPunt in Gent op transgenderinfo.be of telefoonnummer 0800 96 316.
'Derksen en Gijp zeggen wat veel mensen denken', zegt Angela de Jong (geen familie) in het AD van 5 feb 2018. En dus..... is het waar, is het terecht? Je kunt blijkbaar wel met 'weetjes' de Slimste Mens worden en toch over weinig intelligentie beschikken. Toch nog maar eens lezen over "het gezonde rechtsgevoel". bron: Wikipedia.

17 jan 2018:
Gelezen in The Thorn: 'Superzeikerds' schakelen Rijdende Rechter in om vallende blaadjes. bron: AD 17 jan 2018.
"Wat heb je toch een mooi leven als je grootste zorgen de blaadjes tussen de steentjes op je patio zijn".
"Deze blik zo onnavolgbaar Nederlands - met dank aan #RijdendeRechter". bron: Cornald Maas.
Je zal ze maar als buren hebben.

15 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: Curlingouders.'Gun je kind ook eens een teleurstelling', bron NRC 15 dec 2017.
"Ze bemoeien zich langs de lijn met de corrigerende aanwijzingen van de coach en de scheidsrechter, mengen zich in de ruzies van hun kinderen met anderen, bellen woedend op als hun dochter op een feestje een kinderfilm heeft gezien waarvan ze voor het slapengaan moest huilen".
„Misschien”, formuleert ze voorzichtig, „heeft het grensoverschrijdende gedrag van kinderen dat nu met ADHD wordt geassocieerd, wel minder te maken met een aangeboren stoornis en meer met een grenzeloze opvoeding.”
En zeg nooit: 'Je bent een kunstenaar in de dop!', lezen we in de NRC op 1 dec 2017.
"Narcistische kinderen voelen zich heerlijk als ze bewonderd worden. Maar als de complimenten uitblijven, kunnen ze door de grond zakken: ze voelen zich vernederd en worden agressief".
Tip: indien u op het punt staat een huis te kopen in een kinderrijke buurt zorg dan dat uw makelaar niet alleen zorgt voor een bouwtechnisch rapport van de woning. Laat hem vooral ook onderzoeken of uw toekomstige buren geen 'Curlingouders' zijn. Een lekkende dakgoot kun je tenminste nog iets aan doen.

02 dec 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Terrasverwarming'.
"Het is verdorie december, een feestmaand, er wordt ook al gemorreld aan Zwarte Piet en, door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, aan ons vuurwerk, dus we hebben wel wat compensatie nodig", zegt een columnist van RTV Noord op 2 december 2017.
Terrasverwarming:
In 1990 werd een begin gemaakt met rookverboden. In de zomer merkten we daar nog niet zoveel van, maar met het invallen van de winter ontstond er een nieuw straatbeeld in Nederland.
De 'bushokjes' bij scholen en bedrijven deden hun intrede. Geen methadonbusjes zoals ik eerst nog een beetje naïef dacht, als ik die kleumende losers bij die 'rookhaltes' zag rondhangen.
Vervolgens kwamen er de verwarmde terrassen: de winteropvang van rookverslaafden in de horeca (rookverbod sinds 2008). Je ziet ze daar wel zitten: van die bibberende types, weggedoken in zo'n muf dekentje en nog nauwelijks herkenbaar achter hun rookgordijn.
Ik vond het altijd maar zielig en dacht dan wel eens: zou dit misschien eigenlijk niet als aanvullende verzekering in het Zorgpakket opgenomen moeten worden?
Neoliberaler gezien zou een VVD Wethouder in Groningen als Joost van Keulen, zelf roker, natuurlijk het liefst zien dat een lokale ondernemer als tabaksfabrikant Niemeyer dit zou sponsoren. Maar ja het is 2017 en niet 1950, toen we nog 'van niks wisten'? Onze biologieleraar op de Dalton HBS, mijnheer Nijman, showde ons trouwens al in 1965 een pot met zwarte longen op sterk water: "dat krijg je van roken", legde hij uit, gevolgd door een anti-rook filmpje van Lenze Meinsma.
Je kunt ook redeneren, de derde weg: wat zeuren en zaniken die verslaafden over sponsoring van terrasverwarming? Laten ze hun eigen broek ophouden. Een paar pakjes per sessie moet toch ruim genoeg zijn om je eigen terras warm te kunnen houden. Wel ook even denken aan de CO2 uitstoot van zo'n peuk en de niet-rokende buurman of buurvrouw op het terras, maar goed dat even terzijde.
Hoe ver in 2017 een verslaafde Groninger naar de buitenwacht nog gaat om zijn verslavingsproblematiek te camoufleren kunnen we hier lezen: 'Terrasverwarming'.
Zie ook: 'Hoe de rokers zijn verdreven', nou ja, bijna.

03 apr 2017:
Gelezen in The Thorn: 'Groningen wordt rookvrij!' Bron: OOG TV 03 apr 2017.
"Groningen gaat de eerste rookvrije stad van Nederland worden.
Dat is althans de ambitie van Robert van de Graaf, verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland. Van de Graaf is initiatiefnemer van een voor Nederland uniek samenwerkingsproject tussen diverse grote organisaties. Onder andere het Martiniziekenhuis, het UMCG, Het Healthy Ageing Network en Menzis hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een rookvrije generatie. De doelstelling is dat kinderen in Groningen rookvrij moeten kunnen opgroeien".
Mooi initiatief, nu alleen ook wel even gewoon doen!


Bijsluiter:

Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie.  Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.

: zoiets als , 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017.