Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Narcisme
Narcisme
2018年04月16日
Narcisme: De YoYo
"Nr. 13: aantrekken en afstoten". Vandaar.

09 sep 2018:
Narcisme en Tennis.
Een schoolvoorbeeld van Narcistisch gedrag vond ik het optreden van Serena Williams voor, tijdens en na de finale van de US Open 2018: 'Shocking US Open final as Serena Williams loses, breaks her racket'. Bron: ABC News op YouTube van 09 sep 2018.
De kop zegt het eigenlijk allemaal al: waar is de naam van de winnares?
Hoe je het ook wilt wenden of keren, alles moest in de ogen van Serena Williams draaien om Serena Williams in plaats van om de winnares, de Japanse Naomi Osaka. De uiteindelijke winnares was dermate geknakt door het optreden van mevrouw Williams, dat ze nauwelijks kon genieten van haar unieke prestatie. Om in de woorden van Wiliams te blijven: de overwinningsroes die Osaka verdiende is haar domweg ontstolen door de egotripperij van Williams.
De feiten waren dat Williams onreglementair gecoached werd, dat ze uit frustratie vanwege haar dreigende nederlaag een racket aan barrels sloeg en tenslotte de scheidsrechter de huid volschold. Het kostte haar volledig terecht respectievelijk een waarschuwing, een strafpunt en een gameverlies.
Vervolgens trachtte ze de Japanse nog voor haar karretje te spannen door haar uitbundig te feliciteren, kennelijk in de hoop het publiek op haar hand te houden en op te zetten tegen de scheidsrechter. Ze misbruikte haar opponente dus ook nog eens.
Tegen de scheidsrechter fulmineerde ze dat ze een en ander voor haar dochter deed en voor de zwarte vrouwen. Een gefrustreerde woedeuitbarsting, het publiek manipuleren, je racket stuk slaan en een scheidsrechter uitschelden als teken van anti-racisme, feminisme, vrouwenemancipatie en moederliefde? En waar was het respect voor de Japanse vrouw aan de andere kant van het net dan?
Opvallend is ook dat het rechtvaardigheidsgevoel van Serena Williams uitsluitend opspeelt bij achterstand. Wanneer ze een wedstrijd wint horen we haar nooit en is het de hand van God die haar heeft uitverkoren boven de rest. Ook al weinig respectvol overigens: verdient de verslagen tegenstander die zegen dan niet?
Het enige waar het bij Serena Williams om draait is om Serena Williams.
En oh ja: John McEnroe valt in dezelfde categorie, die haalt er alleen geen kinderen en zo bij.

17 jul 2018:
'Wat macht en rijkdom met je hersenen doen'. Bron: NOS 17 jul 2018.
"Nog geen paar uur nadat Tesla-topman Elon Musk een Thaise duiker uitmaakte voor pedo raakten ambtsgenoten Donald Trump en Vladimir Poetin verwikkeld in een strijd om als laatste bij de top in Helsinki aan te komen".
"De onderzoeker stelde dat zodra we macht hebben, we vaardigheden verliezen die we nodig hadden om de macht te verkrijgen. De machthebbers uit het onderzoek toonden impulsiever gedrag, konden risico's minder goed inschatten en bleken minder empathisch dan het overgrote deel van de maatschappij".
Het is maar een greep uit de dagelijkse realiteit om ons heen, maar in dit licht komt het begrip narcisme al snel om de hoek kijken. De hamvraag is in mijn ogen: word je een narcist door de macht of is narcisme een randvoorwaarde om macht te kunnen verwerven? En wat levert die macht dan uiteindelijk op voor jezelf en de wereld om je heen?
Het onderwerp komt ook aan bod in TOEK-Talks (alternatieve TED-Talk) 02-02-2018 (update 17 jul 2018). Aflevering 3: 'De Reis van de Held(in)', in het album 'tennis' of in 'De Reis van de Held(in)' in 'Regenboog'.

Geen spijt, geen empathie, zijn het niet de kenmerken van wat wel NPD genoemd wordt: Narcissistic Personality Disorder? Is dat niet een belangrijk kenmerk van 'foute mannen' en 'foute vrouwen'? YouTube staat vol met, vooral, vrouwen die zich stuk voor stuk beschrijven als slachtoffer van kwaadaardige narcisten. Zij zeggen vaak de 'red flags' gemist te hebben van de diagnose. Het zijn niet alleen vrouwen, maar zij komen er waarschijnlijk wat eerder voor uit. Het verhaal gaat natuurlijk evengoed op voor mannen en kinderen, ervan uitgaand dat het gaat om een aangeboren stoornis.
Als je dat soort verhalen ziet, leest en hoort, dan lijkt het toch best verstandig om jezelf en je mogelijke partner eerst maar eens aan een testje te onderwerpen alvorens op de roze wolk te vertrekken.

'Narcisme' Bron: Fonds Psychische Gezondheid.
"Narcistische persoonlijkheidsstoornis is de officiële naam".
"De diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis moet gesteld worden door een psychiater of psycholoog. De stoornis begint in de vroege volwassenheid en komt tot uiting via minstens vijf van de volgende kenmerken:
De persoon heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Iemand overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties of talent en verwacht als superieur behandeld te worden, ook als de prestaties hiertoe geen aanleiding geven.
De persoon is geobsedeerd door fantasieën over onbeperkte successen, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde.
De persoon ziet zichzelf als uniek of ‘heel speciaal’. De persoon verwacht alleen begrepen te kunnen worden door, of om te horen gaan met andere heel speciale mensen of mensen (of instellingen) met een hoge status. 
De persoon verlangt naar extreme bewondering.
De persoon heeft een gevoel bijzondere rechten te hebben. Hiermee wordt bedoeld dat iemand een onredelijke verwachting heeft van een uitzonderlijk welwillende behandeling van anderen. Of iemand verwacht dat een ander automatisch meegaat met zijn of haar verwachtingen.
De persoon maakt misbruik van anderen om zijn of haar eigen doelen te bereiken.
De persoon heeft een gebrek aan empathie; hij of zij is niet bereid de gevoelens en behoeften van anderen te erkennen of zich daarin te verplaatsen.
De persoon is vaak jaloers op anderen of denkt dat anderen jaloers zijn op hem of haar.
De persoon is arrogant of toont hooghartig gedrag".


'21 dingen waaraan je een narcist herkent'. Bron: Psychologiemagazine.
"Zo herken je de narcist. Narcisten:
1. Zijn charismatisch bij de eerste kennismaking. Ze stralen zelfvertrouwen en bekwaamheid uit, zijn warm, charmant en geïnteresseerd (ten minste, dat denk je). Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, zijn geestig en hebben een vlotte babbel.
2. Scoren goed bij de andere sekse: ze zijn op hun gemak, ongeremd, extravert en losjes. Ze zijn aantrekkelijk – mede doordat ze meer aandacht aan hun uiterlijk besteden dan gemiddeld. Ze worden vaak gezien als aantrekkelijk voor een relatie (want: sexy) en minder voor een vriendschap.
3. Hebben relatief veel seksuele partners gehad en beginnen makkelijk nieuwe relaties. Tijdens een relatie kijken ze vaak al om zich heen of ze een leuker iemand ontdekken en door die geringe betrokkenheid zijn ze ook vaker ontrouw.
4. Zijn betrekkelijk ongevoelig voor het ‘knuffelhormoon’ oxytocine waardoor ze niet goed in staat zijn tot binding en intimiteit.
5. Vermoedelijk hebben ze ook weinig spiegelneuronen, waardoor ze niet goed in staat zijn tot empathie.
6. Zijn overtuigd van hun eigen superioriteit.
7. Ze geven anderen weinig waardering. En als de ander ergens goed in is, gaan ze de strijd aan. Ze willen altijd béter zijn.
8. Hebben imago-doelen (wat vindt de ander van mij?) in plaats van compassie-doelen (hoe maak ik het leuk voor de ander?)
9. Haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt.
10. Zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil.
11. Zijn uit op hun eigen voordeel en denken ook recht te hebben op bepaalde privileges vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten. Ondertussen laten ze anderen geloven in hun goede bedoelingen. Ze hebben een talent om overal een draai aan te geven waardoor de ánder onredelijk of dom lijkt.
12. Geven anderen de schuld en wijzen op hun gebreken terwijl ze zichzelf zien als een slachtoffer: het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd.
13. Zien liefde als een spel (game-playing love): ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten.
14. Hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning; ze zijn vaak succesvol in hun werk door zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid.
15. Hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers.
16. Zien hun partner als ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept (denk maar aan de zogenaamde ‘trophy wife’).
17. Liegen, draaien en komen hun beloftes niet na.
18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit.
19. Kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat mondt uit in narcissistic rage: vijandig en boos gedrag waarin je bijvoorbeeld wordt doodgezwegen.
20. Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen.
21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie".Veel vrouwen geven als ervaringsdeskundige een veel simpeler test aan dan waar hierboven naar verwezen wordt. Zij adviseren de hamvraag te stellen of de vermeende narcist ooit deze drie woorden heeft gezegd: "I Am Sorry", "I Was Wrong", of in het Nederlands: "Het Spijt Me", "Ik Zat Fout"? Nee? Dan zou je genoeg moeten weten.

'Een Narcist identificeren met één vraag'. Bron: Narcisme.
Van 40 vragen naar 1 vraag
"Om te achterhalen of personen lijden aan de Narcisme stoornis wordt vaak door professionele partijen gebruik gemaakt van talloze en ellenlange vragenlijsten. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat de identificatie van narcisme kan worden voltrokken na het stellen van 1 simpele vraag, die luidt: "Ben je een Narcist?"
"Mensen die bereid zijn om toe te geven dat ze narcistischer zijn dan anderen, zijn waarschijnlijk ook narcistischer".

In deze context zou je ook eens kunnen kijken naar de relatie tussen Narcisten en HSPers, bijvoorbeeld op de site van HogerBesef: 'Waarom hoogsensitieve personen narcisten en moeilijke relaties aantrekken'.

Doe de test, hier, hier, hier of hier.

Op WikiHow kun je ook tips vinden over bijvoorbeeld 'Omgaan met iemand die NPS heeft'.

Op Youtube staan ook honderden clipjes over Narcisme en aanverwante onderwerpen. Zo kun je er van 'The School of Life' deze vinden: 'Who We Can Love'. Maar je hoeft het maar te bedenken of er is wel iets over te vinden op YouTube.

Zie verder ook het album: 'Songteksten'. Hoe vaak gaan songs niet over dramatische liefdes, waarin narcisme een rol speelt? En is muziek niet een van de grootste 'Healers' voor velen van ons?


The Clod and the Pebble  William Blake 1794

Love seeketh not Itself to please,
Nor for itself hath any care;
But for another gives its ease,
And builds a Heaven in Hell's despair.

So sung a little Clod of Clay,
Trodden with the cattle's feet;
But a Pebble of the brook,
Warbled out these metres meet

Love seeketh only self to please,
To bind another to Its delight,
Joys in another's loss of ease,
And builds a Hell in Heaven's despite.