Fototoek


Fotogalerie van Jan-Maarten Goedkoop

Fototoek | Contouren

Ruwe foto's, screenshots en filmframes zijn middels een unieke persoonlijke en handmatige 'algoritme' bewerkt, in dit geval 'vertoekt', tot een echte 'Toek'. Zelf zie ik het een beetje als een vorm van 'digitaal schilderen'. Eigenlijk is er niks nieuws onder de zon. In 1967 maakte Andy Warhol immers al 'verwarholde' beelden van Marylin Monroe en in 1984 van de 'Birth Of Venus'.
Tot vandaag was ik eigenlijk best wel aardig trots op mijn 'vertoekte' foto's, nou ja, ik blijf het natuurlijk wel, maar sinds kort kan elke smartphone-bezitter zich fotokunstenaar noemen en in principe elke foto naar eigen wens bewerken. Op zich prachtig, maar het betekent wel het einde voor de exclusiviteit van de creatieve fotograaf op dit gebied. Een goede illustratie hiervan is te vinden op de site van Ostagram (Ostagram home). Een door mij nog handgestuurde 'vertoekte' foto kun je even (illegaal) uploaden en het programma maakt ook van jouw foto een echte Toek (of Rembrandt of Van Gogh). Hoe hard het gaat mag blijken uit bovengenoemde link naar The Guardian van september 2015. Toen werd er nog gesproken over 'slimme professoren': "German researchers find computers can use algorithm to copy famous painting styles, including Picasso’s". bron The Guardian, 2 september 2015.
"Alle arbeid die te vangen is in een algoritme zal verdwijnen", zegt Dik Bijl. 'Wake-up call voor tech tsunami'. Dik Bijl, arbeids- en organisatiepsycholoog, in Intermediair van 8 september 2016 over de consequenties van de Vierde Industriële Revolutie. Zie hierover ook Rathenau.
De 'vertoekte' afbeeldingen komen het mooist tot hun recht bij grotere formaten. Als voorbeeld is dat hier te zien.
Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.

In dit album ook aandacht voor de link tussen beeld, muziek en songtekst. Van een aantal muzikanten staan er verwijzingen naar YouTube, songteksten zijn opgenomen en een aantal nummers is vertaald of bewerkt naar het Nederlands. Zo zijn er albums met 'John Lennon' (Lyrics NL*), 'Chuck Berry' (met verslag legendarisch concert in Amsterdam 1973*), 'Bob Dylan' (zie ook 'Greenwich Village'), 'The Band' (Lyrics NL*), 'Norah Jones' (oa. *Dylan vertolking), 'Johnny Cash', 'Sam Cooke', 'Shawn Colvin', 'Patty Loveless', 'Buddy Miller' (met ook de Tennisblues: 'De Derde Set'*), 'Chet Atkins', 'Gram Parsons', 'Neil Young', 'Gene Clark', 'Amy Winehouse', 'Chloe Chaidez', 'Window Of My Eyes Assen 2016', 'Ralph de Jong', 'Cat Power' en de Franse chansonniers 'Léo Ferré', 'Georges Brassens' en 'Isabelle Geffroy' (Zaz).

Verder zijn er albums met bijvoorbeeld de 'Groninger Binnenstad', 'Méditerranée', 'Natuur en Landschap', 'Regenboog'* (* met diverse ,ook politiek, gekleurde thema's, zoals 'The Thorn', een selectie van doornig nieuws, dat De Speld overbodig maakt, 'Nederland Polderland' en de Vierluik uit 2016/2017 'Stemadvies TK2017', de 'Kabinetsformatie TK2017', 'Vluchtelingen' en 'Politiek'. 'Politiek' staat overigens in album 'Songteksten') en de 'Bikecentennial 1976' (nu met passages uit e-book).

De relatie tussen beeld en muziek is ook terug te vinden in het album 'Songteksten'* (* foto's die de songteksten verbeelden).

Klik op knop AFBEELDING DETAILS (rechtsboven elke foto) voor meer info en links.